Maling af trægulv – Prisberegner samt tips & tricks her

En velfungerende og økonomisk løsning til et slidt trægulv kan være maling. Prisintervallet ligger typisk mellem 249-110 DKK pr. kvadratmeter gulv. Benyt vores prisberegner og se vores tips til opgaven.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 14. november 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Maling af trægulv - Prisberegner samt tips & tricks her
Maling af trægulv kan give nyt liv til et ældre slidt trægulv, og er en billig løsning i stedet for at skifte gulvet ud med et nyt gulv.

Beregn maling af trægulv pris med vores prisberegner


Få 3 Tilbud fra lokale malerfirmaer til maling af trægulv

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Trægulve, der begynder at se slidte ude, kan i nogle tilfælde have fordel af en omgang maling. I forhold til helt nye gulve, kan en maling af trægulvet være en økonomisk løsning, der giver et pænt resultat. Inden trægulvet males, skal det først slibes. Herunder finder du vores prisberegner til opgaven og nyttige råd, inden du starter.

Læs også: Maler – Se hvad en maler koster og hvad en maler kan lave

Maling af trægulv pris – Hvad er prisen for at male et trægulv?

Herunder ser du vores prisberegner for maling af trægulve.

Prisen for at male et trægulv varierer baseret på flere faktorer, herunder:

 • Gulvets størrelse: Prisen stiger i takt med antallet af kvadratmeter trægulv, der skal males.
 • Gulvafslibning: De fleste trægulve kræver en afslibning før malerarbejdet påbegyndes. Gulvafslibning udført af en professionel koster normalt mellem 60-80 DKK per m2. Hvis du vælger at udføre afslibningen selv, skal du bruge en slibemaskine.
 • Antal lag maling: To lag maling på trægulvet kan være tilstrækkeligt, men for det bedste resultat anbefales det at lægge 3-4 lag maling. Jo flere lag maling der lægges, jo mere maling skal der bruges, og prisen vil derfor øges.

Priseksempler

Her er nogle priseksempler på maling af trægulve, for at give en idé om de forskellige omkostninger, der kan opstå i forskellige situationer.

Opgavebeskrivelse for en opgave til 32.500 kr. inkl. moms

Priseksempel: Maling af 60 m2 trægulv med inkluderet gulvafslibning

 • Udført af en professionel maler
 • Maleri af et 60 m2 gulvområde i tre lag: 10.200 DKK
 • En dybdegående afslibning af et 60 m2 trægulv: 4.740 DKK
 • Inkluderer grundrensning og fugning af huller og revner i trægulvet

Totalprisen inklusiv alt: 15.436 DKK (inklusiv transportomkostninger)


Priseksempel: Maling af 60 m2 trægulv uden gulvafslibning

 • Udført af en professionel maler
 • Maleri af et 60 m2 gulvområde i tre lag: 10.200 DKK
 • Uden gulvafslibning, men inklusive spærregrunder
 • Inkluderer grundrensning og fugning af huller og revner i trægulvet

Totalprisen inklusiv alt: 10.695 DKK (inklusiv transportomkostninger)


Priseksempel: Maling af 60 m2 trægulv uden gulvafslibning (gør-det-selv)

 • Gør-det-selv projekt
 • Maleri af et 60 m2 gulvområde i tre lag: 6.600 DKK
 • Uden gulvafslibning, men inklusive spærregrunder
 • Inkluderer grundrensning og fugning af huller og revner i trægulvet

Totalprisen inklusiv alt: 6.600 DKK.

Hvornår skal trægulvet males?

Hvornår skal trægulvet males
Hvis dit trægulv er slidt, så vil det skabe en stor forskel at give det et lag maling, som kan få det til at fremstå fuldstændig nyt.

Det kan være fordelagtigt at male dit trægulv, hvis det fremstår slidt, gammelt og med tydelige tegn på slitage, eller hvis det er blevet så tyndt, at en afslibning ikke er mulig. Maling kan også være en god løsning, hvis du tidligere har fastgjort et tæppe eller linoleumsgulv til dit trægulv med søm. Når disse fjernes, kan der være grimme huller og mærker efter søm, som kræver reparation. I stedet for en omkostningstung gulvafslibning kan en maling af trægulvet være det bedste valg.

Om maling af trægulvet er det rigtige for dig, afhænger også af trægulvets nuværende bæreevne. Du kan læse mere om dette nedenfor:

Bærekraft: Forhindr knirkende og udslidte trægulve ved at male dem

En unik fordel ved at vælge at male trægulvet i stedet for at slibe det, er at det hjælper til at forhindre en knirkende og udslidt trægulv. Det er almindeligt, at trægulve regelmæssigt skal slibes for at fjerne mærker, hakker og ridser på overfladen. Men når du har slibet dit trægulv flere gange, kan det blive så tyndt, at det påvirker dets bæreevne. Dette kan du mærke, når trægulvet begynder at knirke, mens du går på det. Hvis dit trægulv allerede knirker, kan du overveje at male det i stedet for at slibe det igen. Dette vil ikke kun give et attraktivt resultat, men vil også forbedre trægulvets bæreevne, og forhindrer det i at knirke.

Mønttesten: afgør om dit trægulv kræver afslibning før maling

Mønttesten er et værktøj, som professionelle håndværkere ofte bruger til at evaluere, om malingen vil klæbe til dit trægulv og dermed indikere, om det er nødvendigt med en dybdegående gulvafslibning, før malerarbejdet starter, eller om en let slibning vil være tilstrækkelig. Prøven handler i bund og grund om at undersøge, på et lille stykke af trægulvet, om malingen vil klæbe uden en omfattende gulvafslibning. 

Mønttesten foregår som følger:

 • Find et lille stykke af trægulvet, som for eksempel et diskret hjørne på 5 x 5 cm eller 10 x 10 cm, hvor du kan teste malingens klæbeevne.
 • Slib det lille stykke trægulv let med sandpapir, skrab fugerne rene, støvsug og rens derefter med grundrens (som du ville gøre, hvis du skulle male hele trægulvet). Vent herefter til området er tørt.
 • Påfør et lag maling på det lille stykke trægulv og lad det tørre i et døgns tid.
 • Find en mønt og begynd at skrabe i det område, som du har malet.
 • Hvis malingen skraber af, vil det være nødvendigt at slibe hele gulvet, før du kan male det. Hvis malingen stadig sidder fast, kan du straks begynde at male hele dit trægulv.


Dette er en gammel metode, som de fleste professionelle håndværkere har brugt i mange år. Det er en test, der udføres for at se, om malingen vil klæbe til dit trægulv eller om det vil løsne lidt.

Testen består i, at du finder et lille område i dit hjem, hvor du vasker og sliber trægulvet. Det kan være et område på 5 x 5 cm eller 10 x 10 cm. Du maler derefter det lille område og lader det tørre i et døgn. Efter et døgn finder du en mønt og begynder at skrabe i det område, du har malet. Hvis malingen skraber af, vil det være nødvendigt at slibe hele gulvet, før du kan male det. Hvis malingen stadig sidder fast, kan du straks begynde at male hele dit trægulv.

Sådan kan du male trægulvet selv

Sådan kan du male trægulvet selv
Du kan sagtens selv male dit trægulv, men mange vælger at få professionelle til det, så både sikre at der bruges den bedste maling til formålet, samt kan male gulvet langt hurtigere end en selv kan.

Det er muligt at male trægulvet hjemme, men det kræver omhyggelighed i forarbejdet for at sikre et pænt resultat. Derudover skal man være klar over, at det er et stort arbejde, og det kan være en god ide at hyre en professionel maler for nogle. Her er en guide til at male trægulvet selv, trin-for-trin.

1. Fjern ujævnheder og slib

Først fjernes større ujævnheder med et skrabejern langs årene, og derefter slibes med sandpapir med korn 120. Du skal beslutte, om hele trægulvet skal slibes ved at foretage den såkaldte møntprøve (se tidligere afsnit). Hvis hele gulvet skal slibes, er det en god ide at bruge en slibemaskine. På et bræddegulv eller plankegulv er det vigtigt at være grundig med at skrabe fugerne ud og støvsuge grundigt. Hvis ikke, kan der komme snavs i malingen, hvilket vil reducere malingens holdbarhed.

2. Fug for at forhindre sprækker i gulvet

Hvis man ønsker et trægulv uden sprækker mellem brædderne og uden åbne fuger, skal fugerne først renses, og derefter lukkes med akrylfugemasse. Gamle gulve udvides ikke, så fugemassen holder fint i siderne.

Det ser bedst ud, hvis fugen er et par millimeter under gulvniveauet. På denne måde bevarer gulvet sin brædtestruktur, og malingen slibes ikke af fugerne. En fugepatron kan dække 2-3 kvadratmeter, så du skal bruge flere patroner til et helt gulv.

3. Støvsug og rengør med grundrens

Gulvet skal støvsuges og rengøres grundigt med grundrens, og fugerne skal renses. Anvend en hård børste for at sikre, at du kommer helt ned i bund. Skyl efter med rent vand og lad gulvet tørre helt.

4. Anvend malertape

Ved fodlister, dørtrinskanter og andre områder, der ikke skal males, skal du dække af med malertape. Du kan overveje at bruge en UV-resistent tape, der ikke efterlader limrester, selv hvis den sidder på i lang tid.

5. Påfør et tyndt lag maling langs fodpaneler

For at male områder, hvor en malerrulle ikke kan nå, som for eksempel fodpaneler, skal maling påføres med en pensel i et tyndt lag. Efter det kan du begynde at male med malerrullen.

6. Opdel trægulvet i mindre sektioner for at sikre et jævnt resultat

For at sikre et jævnt og smukt resultat, skal trægulvet males ved hjælp af ‘vådt-i-vådt’-metoden. Dette betyder, at du altid skal male på et vådt (ikke tørt) område. Hvis du maler på et tørt område, vil der opstå synlige overlap, der kan forringe det overordnede resultat.

For at gøre det lettere at holde styr på, kan du opdele gulvet i mindre sektioner, der hver svarer til en rulle maling. Dette sikrer, at de omkringliggende områder altid er våde, når du maler.

Se illustrationen til højre. Gulvet er opdelt i mindre sektioner for at sikre, at de omkringliggende områder altid er våde.

7. Mal trægulvet

Malingen rulles på i et tyndt lag med en kortluvet malerrulle (dvs. en malerrulle uden skaft). Start i det ene hjørne og rul hurtigt langs gulvbrættets længderetning. Sørg for at male vådt i vådt og at malingen dækker jævnt. Vent derefter et døgn, indtil det første lag maling er tørt.

8. Fugning af første lag med akrylspartel

Når det første lag maling er tørt, skal alle mindre ridser, revner og ujævnheder spartles med akrylspartel.

9. Slib spartelmassen

Når spartelmassen er tør, skal du slibe reparationerne glatte og let slibe hele gulvet med sandpapir korn 120. Derefter skal gulvet støvsuges og vaskes grundigt.

10. Andet lag maling

Påfør det næste lag maling. Undgå at male præcis de samme sektioner som ved det første lag, således at “samlingerne” forskydes. Rul i længderetningen og sørg for at malingen dækker fuldstændigt.

11. Tredje lag maling

Det tredje lag skal rulles på i en tværgående retning i forhold til de to første lag. Hvis det er nødvendigt med et fjerde lag for at opnå fuld dækning, skal det også rulles på i en tværgående retning, men med forskudte “samlinger”.

Hvor meget koster det at male dit eget trægulv?

Hvor meget koster det at male dit eget trægulv

Hvis du allerede kender literprisen på den maling, du vil bruge, kan du begynde at beregne omkostningerne ved selv at male dit trægulv. Generelt skal du forvente en kvadratmeterpris for gør-det-selv malerarbejde på trægulv på mellem 70 DKK (for kun to lag maling uden spærregrunder) til 170 DKK (fire lag gulvmaling og tre lag spærregrunder).

Gulvmaling pris

De fleste vandbaserede gulvmalinger koster typisk 160-190 DKK per liter. En liter maling dækker normalt 6-8 m2 gulv, hvilket giver en kvadratmeterpris pr. lag på omkring 30 DKK (175 / 6 = 29 DKK). Med forskellige antal lag maling ser prisen per kvadratmeter ud som følger:

 • 2 x lag gulvmaling: 2 x 30 DKK = 60 DKK pr. kvadratmeter malet gulv
 • 3 x lag gulvmaling: 3 x 30 DKK = 90 DKK pr. kvadratmeter malet gulv
 • 4 x lag gulvmaling: 4 x 30 DKK = 120 DKK pr. kvadratmeter malet gulv

Pris på spærregrunder til råt træ

Hvis du vil male et trægulv, der er råt (f.eks. ikke lakeret), skal du først bruge en spærregrunder. Spærregrunderen forhindrer, at knaster og andre træudtræk “bryder igennem” den færdige maling. Selv knaster i gamle trægulve kan efter noget tid vise sig gennem malingen og lave grimme pletter.

Spærregrunder koster omkring 160 DKK per liter og dækker 8-12 kvadratmeter per liter. Det giver en kvadratmeterpris på omkring 16 DKK (160/10 = 16 DKK). Du kan nøjes med to lag spærregrunder på et råt trægulv, men ofte giver tre lag et bedre resultat.

 • 2 x lag spærregrunder: 2 x 16 DKK = 32 DKK
 • 3 x lag spærregrunder: 3 x 16 DKK = 48 DKK

Pris på sandpapir, grundrens, spartelmasse, værktøjer osv.

Ud over maling og eventuelt spærregrunder, skal du også tage højde for ekstra omkostninger til sandpapir, grundrens, spartelmasse, malerværktøj osv. Her skal du regne med, at udgifterne vil være under 400 DKK.

Få 3 Tilbud fra lokale malerfirmaer til maling af trægulv

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Maling Miljøstyrelsen