Linoleumsgulv – Prøv prisberegner og find inspiration her

Hvis det rum, hvor du planlægger at lægge et nyt linoleumsgulv, er mindre end 2 meter i bredden, kan du selv udføre opgaven. Hvis det er større, bør du ansætte en professionel gulvlægger, da hver linoleumsbanes samlinger skal svejses med et dyrt specialværktøj. Prisen for at lægge et nyt linoleumsgulv ligger normalt mellem 700-900 kr. per m2. Du kan læse mere om priserne nedenfor og finde ud af, hvordan du kan spare penge på projektet.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 14. november 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Linoleumsgulv - Prøv prisberegner og find inspiration her
Linoleumsgulv er utrolig slidstærkt og derfor også en af de populære gulvtyper i danske hjem.

Beregn pris på linoleumsgulv med vores prisberegner


📝 Modtag 3 faste tilbud på nyt gulv📝

Prisestimatet fra vores beregner er en god vejledning når du skal vælge tagtype eller se hvordan du kan holde dig indenfor dit budget, men er altid forbundet med en usikkerhed. Derfor anbefaler vi at du får 3 tilbud på din opgave når du er klar til at gå videre.

Derfor samarbejder vi med platformen 3byggetilbud som siden 2000 har formidlet mere end 500.000 byggeprojekter for danskerne. Hos 3 byggetilbud kan du helt uforpligtende indsende din opgave og få 3 tilbud tilbage fra håndværkere.

Med tilbuddene i hånden kan du få oprettet en byggekredit i banken eller omlagt dit realkreditlån og komme godt igang med dit nye tag.

Bestil dine 3 tilbud ved at trykke på knappen herunder

Er du i gang med at overveje et nyt linoleumsgulv? Du er bestemt ikke alene. Linoleumsgulvet, som tidligere i 00’erne blev set som institutionaliseret og kedeligt, har genindtrådt i de danske hjem. Dette skyldes, at gulvet er holdbart, let at rense og billigere at installere end andre gulvtyper.

Linoleum er også et elastisk materiale, hvilket betyder, at det faktisk kan reparere sig selv efter trykskader eller andre mindre skader.

Herunder kan du finde estimerede priser for 2024 på et nyt linoleumsgulv, samt se nogle priseksempler. Du kan også modtage 3 gratis og uforpligtende tilbud på et nyt linoleumsgulv fra vores samarbejdspartner, og du kan finde inspiration i tidligere gennemførte projekter.

Læs også: Gulvmand – Se hvad en gulvmand koster og kan lave her

Hvad koster et linoleumsgulv?

Prisen for at installere et nyt linoleumsgulv varierer afhængigt af kvaliteten af linoleummet, tilstanden af underlaget og om rummets bredde gør det muligt at lægge linoleum i ét enkelt stykke, eller om det nødvendiggør en svejsning af samlingerne med specialværktøj.

Rent økonomisk vil linoleumsgulvet ligge mellem 100-200 kr. per kvadratmeter i den laveste prisklasse, og mellem 300-500 kr. per kvadratmeter i den højeste prisklasse. Derudover skal du regne med udgifter til gulvlæggerens arbejdsløn, der normalt ligger på 600-800 kr. inklusiv moms per time.

Hvis du vælger at ansætte en gulvlægger til at installere dit nye linoleumsgulv, vil den endelige pris variere baseret på:

  • Pris og kvalitet af materialerne
  • Antal hjørner i det område hvor du ønsker nyt linoleumsgulv
  • Om arealet er bredere end 2 meter (svejsning af gulvbanerne er nødvendigt for arealer bredere end 2 meter)

Priseksempler

Eksempel på pris for nyt linoleumsgulv på 11 m2 i køkkenet lagt af en gulvlægger

Hvis du skal have installeret nyt linoleumsgulv i dit køkken, som er på i alt 11 m2, og du ønsker et linoleumsgulv. Da gulvfladen ikke er mere end 2 meter bred, er det ikke nødvendigt at svejse samlingerne, men det er muligt at svejse linoleumsgulvet sammen. Det nuværende køkkengulv har en glat overflade og behøver kun minimal fugning og spartling for at være klar til at få lagt linoleum. I alt tager det gulvlæggeren 7 timer at installere linoleumsgulvet.

  • Betaling for gulvlæggerens arbejde: 7 timer til 650 kr. pr. time = 4.550 kr.
  • Omkostninger til materialer: 230 kr. pr. kvadratmeter x 11 kvadratmeter = 2.530 kr.
  • Total kostpris: 7.080 kr., dette inkluderer moms.

Eksemplarisk pris på et nyt 22 m2 linoleumsgulv i køkkenet udført af en gulvlægger

Hvis du har et køkken på 22 m2, hvor du ønsker et nyt linoleumsgulv, der svejses ved samlingerne, er dette prisoverslag til dig. Det nuværende køkkengulv er jævnt og behøver kun lidt fugning og spartling for at forberede til linoleumsbelægningen. Gulvlæggeren vil bruge to arbejdsdage på at lægge linoleumsgulvet – første dag til spartling af gulvet og den anden dag til at lægge og svejse linoleumsbanerne sammen.

  • Honoraret for gulvlæggeren: 16 timer x 650 kr. = 10.400 kr.
  • Omkostninger til materialer: 230 kr. per m2 x 22 m2 = 5.060 kr.
  • Den samlede pris: 15.460 kr. inklusiv moms.

Eksempel på pris for gør-det-selv linoleum klikgulv i køkkenet

Hvis du har lyst til selv at installere et linoleumsgulv, bør du overveje et et klikgulv, der ikke nødvendiggør specialværktøj til svejsning af samlingerne. Forbo er den mest kendte producent på markedet, der fremstiller Marmoleum-klikgulvserien, som har en pris på omkring 250 kr. per kvadratmeter.

Regn med at bruge omkring 7-8 timer på at lægge gulvet, hvis det eksisterende gulv skal gøres jævnt og spartles.

  • Omkostningerne til linoleum: 250 kr. per kvadratmeter x 11 kvadratmeter = 2.750 kr.
  • Udgifter til yderligere materialer som spartelmasse, primer mv.: 300 kr.
  • Den samlede pris: 3.050 kr. inklusiv moms.

Linoleum er sjældent egnet til gør-det-selv projekter

At installere linoleumsgulv i baner er ikke det mest passende gør-det-selv-job. Dette er fordi hver sektion af linoleumsgulvet skal svejses sammen, hvilket kræver dyrt specialudstyr. Der er dog to situationer, hvor det kan lade sig gøre selv at lægge gulvet:

Hvis rummet er lille nok til, at linoleumsbanen kan lægges i ét enkelt stykke, har du mulighed for at lægge det nye linoleumsgulv selv. En almindelig linoleumsbane er generelt 2 meter bred, så rummet skal kun være smallere end dette for at du kan håndtere opgaven selv.

Hvis du vælger at lægge linoleumsgulv i klikfliser i stedet for ruller, behøver du ikke at svejse sammenføjningerne, og derfor er det en opgave du kan udføre selv.

Hvad er linoleum?

Hvad er linoleum

Linoleum er et materiale, der er lavet af naturlige ingredienser som linolie, harpiks, savsmuld og farvepigment, i modsætning til vinyl, der er lavet af syntetiske materialer. Begge er bløde gulvbelægninger, men linoleum er lidt hårdere end vinyl.

Linoleum er ikke modstandsdygtigt over for konstant fugt og kan rådne, hvilket gør det uegnet til fugtige områder. Vinyl er derimod velegnet til sådanne formål.

Linoleum er populært på grund af dets holdbarhed. Det er ideelt til områder med høj trafik som trapper, indgangspartier eller køkkener.

Linoleum blev oprindeligt udviklet til brug i regntøj, men er i dag almindeligt anvendt som gulvbelægning. Dette skyldes dets slidstyrke, lette rengøring og enkelhed ved installation i mindre rum. Linoleumsgulve kan bruges i næsten alle rum, undtagen i vådrum, da det er skadeligt for linoleum at være i et fugtigt rum i længere tid. Det kan rengøres med vand, men det bør ikke forblive fugtigt i lang tid. Af denne grund er linoleumsgulve ikke egnet til badeværelser.

Men linoleum er et godt valg til dit køkken. Køkkengulve bliver hurtigt snavset under madlavning og slides meget af fodtrafikken i køkkenet.

Hvor længe taget det at lægge et linoleumsgulv?

Tiden det tager at installere et linoleumsgulv afhænger af flere faktorer, som for eksempel hvis gulvet er bredere end 2 meter, hvilket ville kræve svejsning af samlinger under installationen.

  • Hvis rummet er mindre og har en bredde på maksimalt 2 meter, kan installationen normalt fuldføres på en dag.
  • Hvis rummet derimod er større og har en bredde på over 2 meter, vil installationen normalt kræve 2 arbejdsdage for en professionel gulvlægger.

Spar op til 40 procent: Sådan lægger du linoleumsgulv billigt

I de fleste situationer vil det være nødvendigt med bistand fra en professionel gulvlægger til at lægge linoleumsgulv, da det kræver kostbare specialværktøjer. Derfor udelukker det oftest, at man kan spare penge på gulvlæggerens løn ved selv at lægge linoleumsgulvet.

Dog findes der stadig en række anbefalinger man kan følge for at reducere omkostningerne betydeligt ved gulvlægningen. Bare det at være ansvarlig for køb af materialer selv kan reducere prisen med op til 30 procent af den samlede pris, hvis du er smart når du forhandler med gulvlæggeren.

1. Tag selv ansvar for indkøb af materialer og indsamle tilbud baseret på fast timepris i stedet for totalentreprise

Det er en velkendt kendsgerning, at byggeindustrien har betydelige overskud på byggematerialer. Dette gælder også for gulvlægning. Ved selv at være ansvarlig for at købe de nødvendige materialer til dit nye gulv, kan du spare en betydelig mængde penge. Dine tilbud skal derfor kun omfatte arbejdstimer fra gulvlæggeren, hvilket betydeligt nedbringer den endelige pris.

Selvfølgelig indebærer det ekstra arbejde for dig at håndtere indkøb. Hvis du ønsker at undgå det, kan du selvfølgelig aftale en fast pris, inklusiv materialer, med gulvlæggeren.

Det er vigtigt, at du indgår en aftale om en fast timepris med gulvlæggeren, da det generelt vil nedbringe den endelige pris i forhold til en fast tilbudspris. Hvis du er heldig, kan du spare op til 30 procent af den endelige pris sammenlignet med at vælge totalentreprise.

2. Det er essentielt at være grundig i din opgavebeskrivelse, når du indhenter tilbud

Det er afgørende at være præcis og grundig, når du indhenter et tilbud på et nyt linoleumsgulv. På den måde får du et nøjagtigt prisoverslag og undgår senere misforståelser med gulvlæggeren.

En opgavebeskrivelse for lægning af linoleumsgulv skal indeholde:

  • Ejendommens adresse, hvor det nye linoleumsgulv skal lægges
  • Information om, hvorvidt gulvet allerede er plan og uden sprækker, eller om det kræver en del arbejde med gulvspartelmasse for at jævne gulvet
  • Billeder af det nuværende gulv
  • Oplysninger om, hvorvidt du selv vil indkøbe materialer, og derfor kun vil betale timeprisen, eller om der skal aftales en fast pris for både materialer og arbejde

Eksempel på en opgavebeskrivelse til for et linoleumsgulv:

“Hej [Gulvfirma],

Vi har et trægulv i køkkenet, som vi gerne vil forny med et linoleumsgulv. Køkkengulvet er omkring 10,5 m2, og det vil sandsynligvis kræve en del forberedelse med spartling for at gøre gulvet helt plant. Jeg planlægger selv at købe materialer og vil derfor gerne have et tilbud, der kun omfatter timeprisen. Se eventuelt de vedhæftede billeder af det nuværende køkkengulv.

Med venlig hilsen”

3. Modtag flere bud

Det er stærkt anbefalet at søge tilbud fra forskellige gulvfirmaer. På denne måde kan du vælge det firma, der både fremstår pålideligt og tilbyder den mest rimelige pris.

For at modtage flere tilbud foreslår vi, at du bruger vores eksempel på en opgavebeskrivelse som inspiration, og udfylder formularen hos vores partner 3byggetilbud.dk. Derefter vil du gratis og uden forpligtelser modtage 3 tilbud fra 3 separate gulvfirmaer.

At rengøre et linoleumsgulv er en simpel og hurtig opgave. 

En af de primære årsager til at mange vælger linoleumsgulv, er netop dets lette vedligeholdelse. Hvis du spilder på det, kan det nemt fjernes straks ved blot at tørre det op med en klud. Hvis det får lov til at tørre, kan det oftest fjernes med en fugtig klud.

Linoleumsgulve er produceret af en kombination af linolie, harpiks, kalk, og malede kork-, sten- og træpartikler. Derfor kan det udsende en lidt usædvanlig lugt, når det vaskes. Men lugten vil forsvinde, når gulvet tørrer. Til rengøring kan du bruge almindelige sæbespåner, men det er ikke anbefalet at bruge opvaskemiddel eller brun sæbe.

Skal jeg vælge et linoleumsgulv i ruller eller som klikfliser? 

Generelt findes der to muligheder:

  • Linoleumsgulv i ruller, som indtil for nylig var den eneste form for linoleum tilgængelig.
  • Linoleum som klikfliser, der er blevet mere populære i de sidste par år, da de fleste boligejere selv kan installere dette gulv.

Begge gulvtyper er stort set lige holdbare og robuste. Ulempen ved klikfliser er, at de ofte vil forårsage en mindre skråning fra det sted, hvor gulvet begynder, hvilket kan medføre både visuelle og praktiske udfordringer.

Vedligeholdelsestips til dit linoleumsgulv

Vedligeholdelsestips til dit linoleumsgulv
linoleumsgulv er meget holdbart, men kan godt gå i stykker, hvis man ikke får behandlet det løbende, da det i så fald kan udtørre og derfor blive mere skrøbeligt.

For at gøre dit linoleumsgulv mere modstandsdygtigt over for snavs og smuds, anbefales det at mætte det med en blanding af sæbespåner lige efter det er blevet installeret. Det hjælper med at gøre det mindre tilbøjeligt til at absorbere fedt og snavs. Hvis gulvet begynder at se beskidt ud, kan du blot fjerne det eksisterende lag af sæbespåner og tilføje et nyt.

På grund af linoleumsgulvets naturlige oprindelse, kræver pleje af et ældre linoleumsgulv en forsigtig tilgang. Det anbefales at du behandler gulvet med linolie og terpentin en gang om året for at sikre, at det fortsætter med at være smidigt og holdbart.

Hvis du ønsker en ændring i farven, bør du ikke forsøge at male dit linoleumsgulv. Maling har tendens til ikke at binde godt med materialet og vil derfor hurtigt være slidt af på de mest trafikerede områder. En bedre løsning ville være at lægge et nyt lag linoleum oven på det eksisterende for at få en ny farve.

Hvordan installerer man et linoleumsgulv?

Hvordan installerer man et linoleumsgulv

Der er mange forskellige sorter af linoleumsgulv at vælge imellem. Du kan finde linoleum i lange ruller på to meters bredde samt i fliseformat. Lægning af rullelinoleum er relativt enkelt, hvis det er til et mindre rum, som en entre eller et smalt køkken. Hvis lokalet er bredere end to meter, skal der svejses to baner sammen, hvilket vil kræve en erfaren gulvmand.

Fliserne er derimod meget lettere at lægge selv. De samles let med et klik-system, hvilket gør det muligt hurtigt at dække et større område. Hvis du ikke føler dig tryg ved at lægge gulvet selv, kan du selvfølgelig også ansætte en professionel til opgaven.

Hvis du har brug for hjælp til at installere et linoleumsgulv, kan du med fordel kontakte vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk. De har et netværk af dygtige gulvfirmaer, hvilket sikrer, at du kan få tre forskellige tilbud på lægning af linoleumsgulv fra kompetente gulvfirmaer i dit nærområde.

Vejledning: Sådan installeres et linoleumsgulv i ét stykke

Hvis rummet, hvor dit nye linoleumsgulv skal installeres, er mindre end 2 meter bredt, kan du udføre opgaven selv. Men hvis du ikke har tidligere erfaring med byggearbejde, anbefales det at ansætte en professionel gulvlægger.

Et linoleumsgulv kan uden problemer installeres ovenpå et eksisterende gulv, hvilket betyder, at det ikke er nødvendigt at fjerne dit nuværende træ- eller flisegulv. Sørg blot for, at det eksisterende gulv er i god stand og jævnt, hvilket kan opnås ved at bruge primer og spartelmasse.

Processen for gulvinstallation er som følger:

  • Det er essentielt at gøre underlaget helt jævnt, før du lægger linoleumsgulvet. Hvis der er nogen fuger eller ujævnheder, skal disse fyldes op, og hele gulvoverfladen skal spartles. Der skal påføres primer mellem hvert lag spartelmasse og på underlaget for at sikre ordentlig vedhæftning mellem lagene.
  • Fugerne bør pensles med primer, før de fyldes med en hurtigtørring gulvspartelmasse. Dette sikrer, at spartelmassen kan klæbe ordentligt til den eksisterende fuge.
  • Når de spartlede fuger er helt tørre, primes hele gulvfladen. Dette sikrer, at den selvnivellerende gulvspartelmasse kan klæbe ordentligt til de glatte fliser.
  • Den selvnivellerende gulvspartelmasse skal fordeles jævnt over gulvet, når den er blandet i henhold til instruktionerne. Du kan bruge et stålbræt eller lignende til at sprede massen på mindre overflader.
  • Linoleumsgulvet skal derefter lægges og beskæres for at passe til gulvets kanter.

Hvis du ønsker at installere linoleumsgulv med klikgulv, kan du følge guiden nedenfor:

Fordelene ved et linoleumsgulv

Linoleumsgulv har flere fordele, herunder dens holdbarhed. Dette gør det ideelt til anvendelse i dele af hjemmet, der oplever høj belastning, såsom køkkenet. Det er dog også velegnet til trappeopgange eller entréer.

Hvis gulvet får en ridse, kan den let poleres væk med en passende sæbe.

Hvad er forskellen mellem vinyl og linoleum?

Mange mennesker kan have svært ved at skelne mellem linoleum og vinyl, og de bliver ofte fejlagtigt forvekslet med hinanden. Selvom de to typer gulvbelægning kan se ens ud, er der en væsentlig forskel på, hvilke materialer de er lavet af.

Det er vigtigt at notere, at nogle fejlagtigt bruger udtrykkene “lineoliumsgulv” eller “linioliumsgulv”. Korrekt stavemåde er “linoleumsgulv”.

Linoleum er et produkt fremstillet af naturlige ingredienser, herunder linolie, harpiks, savsmuld og farvepigmenter, mens vinyl er lavet af syntetiske materialer. Begge typer gulvbelægning er bløde, men linoleum er lidt hårdere end vinyl.

Dette fører også til, at linoleum ikke kan modstå konstant fugt, da det kan rådne. I den forstand er linoleum ikke ideelt til fugtige områder, mens vinyl er perfekt egnet til denne brug.

  • Linoleum er lavet af naturlige materialer, og vinylgulve er lavet af syntetiske materialer.
  • Begge typer gulvbelægning er bløde, men linoleum er lidt hårdere end vinyl.
  • Vinylgulve kan modstå konstant fugt, i modsætning til linoleum, og er derfor mere egnet til badeværelser og lignende fugtige områder.
  • Et vinylgulv er lettere at installere selv sammenlignet med et linoleumsgulv.

Få 3 Tilbud på Linoleumsgulv

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om linoleumsgulv

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvor meget koster det at lægge et linoleumsgulv?

Prisen på et linoleumsgulv kan variere, men du kan typisk forvente priser i området 700-900 kr. per m2, hvis en professionel gulvlægger skal udføre arbejdet. Prisen afhænger blandt andet af, hvor meget fuge- og spartelarbejde der er nødvendigt for at udjævne det eksisterende gulv. Hvis du selv vil lægge gulvet, kan du forvente materialer til at koste mellem 100-300 kr. per m2, afhængigt af kvaliteten.

Hvad er linoleum lavet af?

Linoleum er et produkt fremstillet af naturlige materialer, herunder linoleumscement, oxideret linolie og harpiks, samt yderligere hjælpestoffer som savsmuld og farvepigmenter. Linoleum er udbredt på grund af dets relativt lave omkostninger, lette rengøring og vedligeholdelse. Linoleum er både holdbart og fleksibelt, hvilket betyder, at materialet faktisk kan reparere sig selv fra trykskader og andre mindre skader.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Gulvbranchen