Møl – Se hvordan du bekæmper og undgår dem her

Dræbersnegle kan hurtigt udvikle sig til et mareridt for haveejere, hvis de får lov til at sprede sig. Find ud af, hvordan du blandt andet med sneglehegn kan bekæmpe det lille dyr, der kan forårsage stor skade på din have.

Møl - Se hvordan du bekæmper og undgår dem her
Møl i tøj er et stort problem, da de laver små huller i tøjet og ødelægger det på den måde.

Møl i beklædning og møbler – sådan fjerner du dem

Har du bemærket små huller i dit tøj, løse tråde i tæpper og møbler, og grå-brune flyvende insekter i dit hjem? Så er det møl, du har fået. Læs her, hvordan du kan slippe af med disse tøj-spisende insekter.

Hvis du pludselig bemærker små huller i dit tøj, løse tråde i tæpper eller møbelstof, og samtidig små grå-brune flyvende insekter i dit hjem, er der en stor chance for, at du har fået møl.

Udover de flyvende møl, er det også almindeligt at se larverne, deres spind, larvehylstre og afføring.

Møl kan befinde sig i tøjet og på den måde sprede sig fra bolig til bolig. Hvis du bor i en lejlighed, kan mølene sprede sig gennem rør og opgange.

Det er larverne fra møllene, der forårsager hullerne i tøjet, og de lever typisk i tøj og pels, der sjældent bruges, i møbelbetræk og uldtæpper samt under reoler, skabe og sofaer. Larverne foretrækker naturlige fibre såsom uld, hår, fjer og pels, men de kan også spise silke, linned og læder.

Fjern møl og andre insekter effektivt med Ecostyle Insektfri Spruzit

Læs også: Myrer i huset – Sådan bekæmper og forebygger du myrer

Tøj og møbler angribes af klædemøl og pelsmøl

Der er mange forskellige slags møl, og nogle af dem går efter fødevarer. De to arter, som hyppigst angriber tøj og møbler, er kendt som klædemøl og pelsmøl.

Klædemøl er ikke et oprindeligt dansk dyr. Det kommer fra varmere områder, og det var først, da kakkelovnene for alvor blev populære i slutningen af 1700-tallet, at det kunne trives i vores hjem.

Læs også: Kakerlakker – Sådan forebygger og bekæmper du dem let selv

Sådan kæmper du mod møl

Det er altid en klog beslutning at konsultere en skadedyrsekspert, før du begynder at bekæmpe møl, men der er også mange tiltag, du selv kan tage initiativ til.

Læs også: Bladlus – Sådan forebygger og bekæmper du dem let selv

Møl i beklædning

Hvis du oplever møl i dine klæder, kan du forsøge følgende løsninger:

 1. Tøm garderobeskabe og kommoder for beklædning.
 2. Støvsug skabet omhyggeligt. Larverne kan have gemt sig i skabets sprækker, i skuffer, ved loftslister samt i kasser og poser, som du eventuelt bruger til opbevaring.
 3. Anvend et insektmiddel. Køb et godkendt insektmiddel, der specifikt er godkendt til møl. Der skal også følge en vejledning til, hvordan du anvender midlet specifikt mod møl. Du kan blandt andet købe midler til bekæmpelse af møl – for eksempel klædemøl – hos diverse online forhandlere og i Matas.

Bekæmp møllene i tøjet ved hjælp af en af følgende metoder:

 1. Vask beklædningen ved 50 grader. Dette vil dræbe møllene.
 2. Frys beklædningen. Placer tøjet i fryseren i 3-4 dage ved -18°C for at dræbe møl, larver og æg. Husk, at tøjet ikke må pakkes for tæt i fryseren, da den kolde luft skal kunne cirkulere, og temperaturen skal nå -18°C.
 3. Anvend varme. Hvis møllene udsættes for mindst 41°C i fire timer, vil de dø. Læg for eksempel tøjet i en ovn eller pak det i en sort plastikpose og læg det ud i solen på en varm sommerdag. Husk dog, at der konstant skal være mindst 41°C i posen for at dræbe møllene.
 4. Kemisk rensning er også effektivt til beklædning eller pels, der ikke kan tåle vask.
 5. Indpak beklædningen. Når alt tøj er behandlet mod møl, er det en god idé at pakke det tøj, du ikke anvender regelmæssigt, ind i tætsluttende plastikposer.

Læs også: Væggelus – Sådan slipper du af med de små blodsugere

Møl i møbler og store gulvtæpper

 1. Grundigt rengør med en støvsuger. Eventuelt tæppebank og støvsuge efterfølgende. Mølæggene er meget løse og skrøbelige, så mange vil blive ødelagt under almindelig rengøring.
 2. Anvend flydende mølmiddel efter grundig rengøring. Følg instruktionerne nøje.
 3. Placer møbler i frostvejr. Hvis temperaturen er mindst -10°C udenfor, kan du, hvis det er muligt, sætte møbler og hænge tæpper udendørs om natten og bringe dem ind i varmen om dagen. Gentag dette i et par dage. Møllene kan modstå kulde i en periode, men skiftet mellem kulde og varme vil dræbe dem.

Møl, som svæver omkring

De møl, som svæver omkring i dit hus, kan du eliminere ved hjælp af en fluesmækker eller noget lignende. Hvis der er mange af dem, kan du anvende insektspray designet til at bekæmpe flyvende insekter.

Forebyg mod møl fremover

Når møllene er væk, vil du sikkert gerne slippe for at få besøg af dem igen. Du kan komme langt ved at gøre følgende:

 • Hold tøjet rent i skabet. Møl foretrækker snavset tøj, så sørg for, at tøjet, du lægger i skabet, er rent.
 • Pak tøjet ind. Tøj du ikke bruger jævnligt, som fx uldtøj du ikke bruger i løbet af sommeren, kan du pakke i fuldstændig tætte plastic- eller papirsposer. Sørg for, at tøjet er mølfrit, inden du pakker det ind.
 • Brug limfælder. Du kan prøve at lægge limfælder i skabet, eller der hvor du observerer møllene. Effekten er dog uvis, da der mangler information herom.

Er det muligt for lavendel og laurbærblade at forhindre møl i at angribe tøj?

Det er tvivlsomt, om du kan beskytte dit uldtøj mod møl ved at placere lavendel, lavendelsække eller laurbærblade i dit garderobeskab. Hvis det har nogen virkning, vil det kun formindske antallet af møl, men ikke eliminere dem helt.

Fjern møl og andre insekter effektivt med Ecostyle Insektfri Spruzit

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om møl

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan ser møl ud?

Møl er en natsommerfugl og ses ofte i huset og naturen om natten eller i skumringen. De ligner en sommerfugl i brune farver.

Kan møl ødelægge tøj?

Nogle møl larver lever af fibre som uld, silke, hår og .lign. Og de kan derfor godt ødelægge tøj.

Hvordan slipper jeg af med møl?

Møl kan bekæmpes kemisk, med varme eller med kulde. Hvad der er den bedste løsning afhænger af materialet der er angrebet. Samtidig skal du foretage en grundig rengøring for at fjerne eventuelle larver i samme rum.

Hvordan undgår jeg at få møl?

Møl er over alt og er svære helt at undgå. Du kan dog undgå dem ved at pakke tøj du sjældent bruger i en lufttæt kasse og tilføje en kraftig duft i dit skab med tøj.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Pestium.dk