Sommerhuset
Nedrivning af sommerhus: Sådan sparer du op til 50.000,-
Vil du gerne rive et sommerhus ned? Vi hjælper dig med at gøre det billigst muligt og stadig have styr på regler og tilladelser. På den måde får du flest muligt penge til at bygge dit drømmesommerhus.
Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:
For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.
For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.
Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
At renovere et slidt sommerhus kan hurtigt blive en dyr affære, og derfor vælger mange at rive det ned. Valget imellem en totalrenovering eller en nedrivning er dog ikke let og du bør overveje grundigt hvad der er den bedste løsning for dit projekt.
På denne side kan du finde værdifulde oplysninger, som vil gøre dig klar til opgaven.
Find ud af, hvad det koster at rive et sommerhus ned, og hold dig opdateret med de aktuelle regler.
Oversigt
Totalrenovering eller nedrivning
I nogle tilfælde kan totaløkonomien ved renovering være bedre end nedrivning og nybyg og du kan samtidig beholde noget af charmen fra det gamle sommerhus. Køber du et faldefærdigt sommerhus til 200.000,- er det dog sjældent tilfældet.
Kvadratmeterprisen for totalrenovering er gennemsnitligt 20.000 kr. inkl. moms hvor kvadratmeterprisen for nybyg gennemsnitligt er 18.000 kr. inkl. moms.
Er sommerhuset 100 kvm vil en renovering altså koste 2 millioner hvor nybyg vil koste 1.8 millioner og du skal altså bruge mere end 200.000,- på nedrivning før det kan betale sig at renovere.
Totalrenovering kommer oftest på tale hvis der er tale om et dyrt sommerhusområde hvor du køber et ældre, men ikke faldefærdigt hus. Her anbefaler vi at du regner på begge muligheder sammen med en arkitekt.
Køber du et helt faldefærdigt sommerhus eller er det meget billigt så er nedrivning og nybyg oftest det mest økonomiske da prisen for nybyg er lavere pr. kvm end totalrenovering.
Hvad koster det at nedrive et sommerhus?
Det koster cirka 100.000 kr. at nedrive et sommerhus.
Prisen er primært bestemt af husets størrelse, placering og tilgængelighed.
En generel regel er, at en nedrivning typisk koster 1.000 kr. pr. kvadratmeter.
Det kan ofte være mere økonomisk at nedrive sommerhuset fremfor at igangsætte en omfattende renovering. Hvis du selv er i stand til at assistere håndværkerne med arbejdet, kan du spare mange penge.
Hvis du selv kan tage dig af byggematerialerne efter nedrivningen, kan det også gøre processen væsentligt billigere. Dette kræver dog en del af dig, og derfor foretrækker de fleste at lade professionelle håndtere opgaven.
Prisen for at nedrive et sommerhus kan variere afhængig af mange faktorer. Her er nogle af de ting, der kan påvirke prisen:
Disse faktorer kan påvirke prisen:
- Placeringen og tilgængeligheden af huset på grunden
- Husets fundament og tagets udformning og materialevalg
- Størrelsen på sommerhuset
- Hvilke materialer der er brugt til at bygge huset, for eksempel om der er benyttet materialer med asbest eller PCB, som er klassificeret som farligt affald
- Hvor lang tid det tager at nedtage bygningen
- Kommunens gebyrer for håndtering af byggeaffald
- Oprydning og fjernelse af affald.
I næste afsnit ser vi på hvordan du kan sænke omkostningen til nedrivning ved at sælge byggematerialer fra det gamle hus.
Få 3 Tilbud på nedrivning af sommerhus
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
Sælg byggematerialer inden nedrivning
Når du køber et sommerhus med henblik på nedrivning er fokus på at få det gamle hus væk og bygge dit drømmesommerhus.
Men hvis du selv er aktiv i nedrivningen er der ofte guld gemt som måske kan betale for hele nedrivningen.
Varmepumper, døre og vinduer, køkken og mange andre ting kan være penge værd og du vil næsten med garanti kunne finde 25-50.000,- hvis du vil bruge lidt tid på at sætte tingene tilsalg.
Samtidig slipper nedrivningsfolkene for at håndtere f.eks. glas fra vinduer og du kan derfor både tjene lidt penge samt nedbringe udgiften til nedrivning.
Læs også: Find Håndværker – Se hvordan du finder den rette håndværker
Hjælp selv med sorteringen
Selve nedrivningen af et sommerhus kan oftest klares på en formiddag, men det er processen med at fjerne f.eks. tag, vinduer og inventar som tager tid. Der er nemlig høje krav til sorteringen af affaldet fra nedrivning og den process kan de store maskiner ikke klare.
Hvis du selv kan afmontere og sortere nogle af tingene kan du hurtigt spare penge og så kan nedrivningsfirmaet komme med deres store maskiner og putte tingene i containere.
Du kan let spare 10-25.000,- ved selv at afmontere så meget som muligt inden nedrivningsfirmaet kommer.
Herunder kan du se den sidste del af en nedrivning hvor alt kan ryge i brændbart.
Regler for nedrivning af et sommerhus
At sælge en grund med et sommerhus til nedrivning er ganske udbredt, men før du som en tilfreds køber kan starte processen med at fjerne det nuværende hus og bygge et nyt, skal du være opmærksom på de relevante love og forskrifter.
Nedenfor kan du blive klogere på de regler for nedrivning af et sommerhus, du skal have kendskab til, før arbejdet kan påbegyndes.
Husk at informere kommunen om nedrivningen
Der er en række aspekter, du skal have styr på, før du begynder nedtagningen. Det er primært vigtigt, at du meddeler kommunen om nedrivningen af et ældre sommerhus. Dette skal gøres mindst 14 dage plus 2 postdage før, du planlægger at starte arbejdet.
Hvis du har brug for en dispensation, skal du være forberedt på, at sagsbehandlingen kan tage længere tid. Sørg derfor for at have styr på alle dokumenter i god tid, så du undgår forsinkelser på grund af små detaljer.
Prisen for tilladelsen er omkring 1.000 kroner, og den er gældende i et år. Det er derfor en god ide at indberette nedrivningen, så snart du ved, at sommerhuset skal fjernes.
Du kan finde yderligere information om de relevante regler på kommunens hjemmeside. Reglerne kan variere alt efter, hvilken kommune du bor i. Begynd din søgning under ‘Byggeri’ eller ‘Teknik og Miljø’.
Lokalplanen kan spænde ben
Det er afgørende at undersøge lokalplaner. Din drøm om at rive et gammelt sommerhus ned og bygge et nyt kan hurtigt blive stoppet af lokalplaner. Hvis huset er beliggende i et beskyttet område, skal du indhente dispensation fra kommunen, men der kan også være andre faktorer, der begrænser dine muligheder.
Dette kan for eksempel være husets position på grunden, byzoner, landzoner, dit valg af byggematerialer og husets arkitektoniske stil. Derfor bør du altid gøre dig umage med at undersøge lokalplanerne nøje.
Husk at indberette til BBR
Det er essentielt, at du ikke glemmer at rapportere nedtagningen til BBR-registret, der udover sommerhusets bygningsnummer, også skal forsynes med en situationsplan.
Denne plan skal omfatte oplysninger om sommerhusgrundens omfang, den skal vise placeringen af alle nuværende bygninger på grunden – det inkluderer også det mindre redskabsskur og pavillonen – og planen skal klart illustrere, hvilke bygninger du har i sinde at nedtage.
Vær opmærksom på potentielle farer ved materialerne
Når du erhverver en grund med et ældre sommerhus, som er tiltænkt nedrivning, kan der ofte følge en uventet “ekstra” med. Hvis sommerhuset blev bygget med eternittag før 1980, kan det være en indikation af asbest i tagpladerne.
Nu om dage er det ulovligt at konstruere med asbestholdige materialer, da de betragtes som farlige. Dette stiller specifikke krav til nedrivningsprocessen, da de giftige tagplader skal behandles med forsigtighed. I det følgende kan du læse mere om asbest.
Arbejde med asbest kan forårsage støv
Hvis dit husets vægge eller tag er lavet af asbest, er det nødvendigt at tage ekstra forholdsregler under nedrivning for at forhindre spredning af små, støvende partikler.
Når huset er konstrueret med asbestmaterialer, er det nødvendigt at anmelde nedrivningen til Arbejdstilsynet, inden du starter bortskaffelsen. Dette er din garanti for, at arbejdet udføres korrekt. Arbejdstilsynet sikrer, at både du og håndværkerne er korrekt informeret om, hvordan asbestaffald skal behandles.
Desuden skal du også informere kommunen om, at du nedriver et sommerhus med asbest. De vil kunne vejlede dig om, hvor og hvordan du sikkert kan bortskaffe det farlige affald.
Læs også: Nedrivning af sommerhus: Sådan sparer du op til 50.000,-
Vær forsigtig med PCB
Asbest er ikke den eneste udfordring, du kan støde på under nedrivningen. Er sommerhuset, du vil nedrive, bygget mellem 1950 og 1977? Hvis ja, er der en høj sandsynlighed for, at fugemassen, der er anvendt omkring vinduer, døre og i vådområder, indeholder PCB.
I sådanne tilfælde bør du anvende specielt udstyr, uanset om du selv varetager nedrivningen, eller du hyrer håndværkere til at gøre det. Du vil have brug for udstyr som åndedrætsværn, heldragter og handsker, for at nedrivningen kan foregå på en sikker måde.
Ligesom med asbest skal PCB-affald også sorteres på en bestemt måde. Det kan være en god ide at tage kontakt til din lokale kommune for at få informationer om, hvordan du skal håndtere bortskaffelse af PCB-affald i dit område.
Andre farlige materialer
Der er flere farlige materialer at tage højde for. Hvis du overlader opgaven til fagfolk, vil de håndtere arbejdet med disse risikofyldte stoffer til fulde. Det er i sidste ende bygherrens pligt at sørge for en screening for både PCB og asbest.
Der er dog andre farlige byggematerialer, der kan opdages i det ældre sommerhus. Selvom det er sjældent, kan der lejlighedsvis findes både bly og chlorparaffiner i konstruktionen.
Disse skal behandles med forsigtighed.
For eksempel, blyindfattede vinduer og elastiske fuger, der erstattede de PCB-baserede fugemasser op til 1990, er byggematerialer, der bliver til farligt affald, når de bliver fjernet.
Få 3 Tilbud på nedrivning af sommerhus
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
Ofte stillede spørgsmål
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Det koster imellem 25.000,- og 150.000,- at rive et almindeligt sommerhus ned. Hvis der er særlige forhold som f.eks. nedgravede tanke eller lignende skal prisen for dette lægges oveni.
Ja du kan godt selv rive et sommerhus ned. Du skal dog overholde de gældende regler med for bortskaffelse af affald og ansøge om en nedrivningstilladelse på forhånd.
Det første du skal kende til er en nedrivningstilladelse og her er reglen at alt byggeri som oprindeligt krævede en byggetilladelse også kræver en nedrivningstilladelse inden det rives ned. Når du efterfølgende river sommerhuset ned skal du overholde reglerne bortskaffelse af affald og hvis du får professionel hjælp skal de overholde kravene omkring arbejdsmiljø. Tilsidst er kravene i forbindelse med opførelse af det nye hus som kræver byggetilladelse og højest sandsynligt skal være igangsat mindst 1 år efter nedrivningen.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.