Nedrivning af sommerhus – Se hvad du skal holde øje med her

Vil du gerne rive et sommerhus ned? Se her hvad du skal være opmærksom på, hvilke tilladelser du skal bruge og om det er et gør-det-selv projekt.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 8. september 2023
Nedrivning af sommerhus - Se hvad du skal holde øje med her
Nedrivning af sommerhus er ofte noget der bliver foretaget, hvis du har fundet den perfekte beliggenhed til et sommerhus, hvor der f.eks. ligger et faldefærdigt sommerhus på grunden.

Få 3 Tilbud på nedrivning af sommerhus

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

At renovere et slidt sommerhus kan hurtigt blive en dyr affære, og derfor vælger mange at rive det ned.

På denne side kan du finde værdifulde oplysninger, som vil gøre dig klar til opgaven.

Find ud af, hvad det koster at rive et sommerhus ned, og hold dig opdateret med de aktuelle regler.

Læs også: Find Håndværker – Se hvordan du finder den rette håndværker

Nedrivning af sommerhus pris – Hvad koster det at nedrive et sommerhus?

Nedrivning af sommerhus pris - Hvad koster det at nedrive et sommerhus

Det koster cirka 100.000 kr. at nedrive et sommerhus.

Prisen er primært bestemt af husets størrelse, placering og tilgængelighed.

En generel regel er, at en nedrivning typisk koster 1.000 kr. pr. kvadratmeter.

Det kan ofte være mere økonomisk at nedrive sommerhuset fremfor at igangsætte en omfattende renovering. Hvis du selv er i stand til at assistere håndværkerne med arbejdet, kan du spare mange penge. Hvis du selv kan tage dig af byggematerialerne efter nedrivningen, kan det også gøre processen væsentligt billigere. Dette kræver dog en del af dig, og derfor foretrækker de fleste at lade professionelle håndtere opgaven.

Prisen for at nedrive et sommerhus kan variere afhængig af mange faktorer. Her er nogle af de ting, der kan påvirke prisen:

Disse faktorer kan påvirke prisen:

 • Placeringen og tilgængeligheden af huset på grunden
 • Husets fundament og tagets udformning og materialevalg
 • Størrelsen på sommerhuset
 • Hvilke materialer der er brugt til at bygge huset, for eksempel om der er benyttet materialer med asbest eller PCB, som er klassificeret som farligt affald
 • Hvor lang tid det tager at nedtage bygningen
 • Kommunens gebyrer for håndtering af byggeaffald
 • Oprydning og fjernelse af affald.

Fluktuerende omkostninger ved nedrivning

Fluktuerende omkostninger ved nedrivning

Har du nogensinde drømt om en gratis nedrivning af dit sommerhus? Der er mange faktorer, der bestemmer den endelige pris, men generelt skal du forvente, at omkostningerne starter fra 50.000 kroner.

Hvis sommerhuset er stort, vil det selvfølgelig være dyrere, da der er flere materialer, der skal behandles og fjernes.

Prisen kan også variere afhængigt af kommunen, hvor huset er bygget. Ikke alle kommuner har de samme gebyrer for håndtering af byggeaffald. Du kan specielt forvente højere omkostninger, hvis der er brugt farlige materialer i bygningen.

Regler for nedrivning af et sommerhus

At sælge en grund med et sommerhus til nedrivning er ganske udbredt, men før du som en tilfreds køber kan starte processen med at fjerne det nuværende hus og bygge et nyt, skal du være opmærksom på de relevante love og forskrifter.

Nedenfor kan du blive klogere på de regler for nedrivning af et sommerhus, du skal have kendskab til, før arbejdet kan påbegyndes.

Husk at informere kommunen om nedrivningen

Der er en række aspekter, du skal have styr på, før du begynder nedtagningen. Det er primært vigtigt, at du meddeler kommunen om nedrivningen af et ældre sommerhus. Dette skal gøres mindst 14 dage plus 2 postdage før, du planlægger at starte arbejdet.

Hvis du har brug for en dispensation, skal du være forberedt på, at sagsbehandlingen kan tage længere tid. Sørg derfor for at have styr på alle dokumenter i god tid, så du undgår forsinkelser på grund af små detaljer.

Prisen for tilladelsen er omkring 1.000 kroner, og den er gældende i et år. Det er derfor en god ide at indberette nedrivningen, så snart du ved, at sommerhuset skal fjernes.

Du kan finde yderligere information om de relevante regler på kommunens hjemmeside. Reglerne kan variere alt efter, hvilken kommune du bor i. Begynd din søgning under ‘Byggeri’ eller ‘Teknik og Miljø’.

Lokalplanen kan spænde ben

Det er afgørende at undersøge lokalplaner. Din drøm om at rive et gammelt sommerhus ned og bygge et nyt kan hurtigt blive stoppet af lokalplaner. Hvis huset er beliggende i et beskyttet område, skal du indhente dispensation fra kommunen, men der kan også være andre faktorer, der begrænser dine muligheder.

Dette kan for eksempel være husets position på grunden, byzoner, landzoner, dit valg af byggematerialer og husets arkitektoniske stil. Derfor bør du altid gøre dig umage med at undersøge lokalplanerne nøje.

Husk at indberette til BBR

Det er essentielt, at du ikke glemmer at rapportere nedtagningen til BBR-registret, der udover sommerhusets bygningsnummer, også skal forsynes med en situationsplan.

Denne plan skal omfatte oplysninger om sommerhusgrundens omfang, den skal vise placeringen af alle nuværende bygninger på grunden – det inkluderer også det mindre redskabsskur og pavillonen – og planen skal klart illustrere, hvilke bygninger du har i sinde at nedtage.

Vær opmærksom på potentielle farer ved materialerne

Når du erhverver en grund med et ældre sommerhus, som er tiltænkt nedrivning, kan der ofte følge en uventet “ekstra” med. Hvis sommerhuset blev bygget med eternittag før 1980, kan det være en indikation af asbest i tagpladerne.

Nu om dage er det ulovligt at konstruere med asbestholdige materialer, da de betragtes som farlige. Dette stiller specifikke krav til nedrivningsprocessen, da de giftige tagplader skal behandles med forsigtighed. I det følgende kan du læse mere om asbest.

Arbejde med asbest kan forårsage støv

Hvis dit husets vægge eller tag er lavet af asbest, er det nødvendigt at tage ekstra forholdsregler under nedrivning for at forhindre spredning af små, støvende partikler.

Når huset er konstrueret med asbestmaterialer, er det nødvendigt at anmelde nedrivningen til Arbejdstilsynet, inden du starter bortskaffelsen. Dette er din garanti for, at arbejdet udføres korrekt. Arbejdstilsynet sikrer, at både du og håndværkerne er korrekt informeret om, hvordan asbestaffald skal behandles.

Desuden skal du også informere kommunen om, at du nedriver et sommerhus med asbest. De vil kunne vejlede dig om, hvor og hvordan du sikkert kan bortskaffe det farlige affald.

Vær forsigtig med PCB

Asbest er ikke den eneste udfordring, du kan støde på under nedrivningen. Er sommerhuset, du vil nedrive, bygget mellem 1950 og 1977? Hvis ja, er der en høj sandsynlighed for, at fugemassen, der er anvendt omkring vinduer, døre og i vådområder, indeholder PCB.

I sådanne tilfælde bør du anvende specielt udstyr, uanset om du selv varetager nedrivningen, eller du hyrer håndværkere til at gøre det. Du vil have brug for udstyr som åndedrætsværn, heldragter og handsker, for at nedrivningen kan foregå på en sikker måde.

Ligesom med asbest skal PCB-affald også sorteres på en bestemt måde. Det kan være en god ide at tage kontakt til din lokale kommune for at få informationer om, hvordan du skal håndtere bortskaffelse af PCB-affald i dit område.

Andre farlige materialer

Der er flere farlige materialer at tage højde for. Hvis du overlader opgaven til fagfolk, vil de håndtere arbejdet med disse risikofyldte stoffer til fulde. Det er i sidste ende bygherrens pligt at sørge for en screening for både PCB og asbest.

Der er dog andre farlige byggematerialer, der kan opdages i det ældre sommerhus. Selvom det er sjældent, kan der lejlighedsvis findes både bly og chlorparaffiner i konstruktionen.

Disse skal behandles med forsigtighed.

For eksempel, blyindfattede vinduer og elastiske fuger, der erstattede de PCB-baserede fugemasser op til 1990, er byggematerialer, der bliver til farligt affald, når de bliver fjernet.

Få 3 Tilbud på nedrivning af sommerhus

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet.dk