Nyt tag Parcelhus: Beregn hvad nyt tag til parcelhus koster

At renovere taget på parcelhuset kræver en betydelig mængde friværdi: en fuldstændig tagrenovering på et hus fra 70’erne kan ofte koste mere end 100.000 kroner. Til gengæld kan du opdatere husets udseende, forbedre isoleringen, dagslyset, pladsforholdene og ikke mindst forlænge resten af husets levetid.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 9. november 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Nyt tag Parcelhus
Et Nyt tag til Parcelhus er en dyr investering, så derfor er der mange ting at være opmærksomhed på i forbindelse med valget af det nye tag.

Beregn nyt tag til parcelhus pris med vores prisberegner


📝 Modtag 3 faste tilbud på nyt tag 📝

Prisestimatet fra vores beregner er en god vejledning når du skal vælge tagtype eller se hvordan du kan holde dig indenfor dit budget, men er altid forbundet med en usikkerhed. Derfor anbefaler vi at du får 3 tilbud på din opgave når du er klar til at gå videre.

Derfor samarbejder vi med platformen 3byggetilbud som siden 2000 har formidlet mere end 500.000 byggeprojekter for danskerne. Hos 3 byggetilbud kan du helt uforpligtende indsende din opgave og få 3 tilbud tilbage fra håndværkere.

Med tilbuddene i hånden kan du få oprettet en byggekredit i banken eller omlagt dit realkreditlån og komme godt igang med dit nye tag.

Bestil dine 3 tilbud ved at trykke på knappen herunder

Læs også: Nyt tag pris? – Prisberegner til alle tagtyper (2024 Priser)

Nyt tag Parcelhus – Hvad er prisen for et nyt tag til et 70’er hus? 

Vi har samlet og gennemgået 153 fakturaer fra tidligere tagrenoveringer udført af forskellige tagfirmaer i Danmark. Derudover har vi udregnet den gennemsnitlige kvadratmeterpris for hver type tagbelægning samt den gennemsnitlige pris for ekstraudstyr som ovenlysvinduer, stigetrin, renovering af skorsten osv.

Prisberegneren giver derfor et godt grundlag for, hvad du kan forvente, at din mulige tagrenovering vil koste. Det er dog vigtigt at bemærke, at prisberegneren kan være forbundet med en vis usikkerhed, eftersom alle tagrenoveringer er unikke.

Eksempler på priser for udskiftning af tag på et 70’er hus

Vi har erfaret, at det kan være nyttigt med eksempler på priser for at gøre det mere overskueligt at forstå prisniveauet for udskiftning af et nyt tag. Derfor har vi samlet en række eksempler på priser for udskiftning af tag på parcelhuse med forskellige tagbelægninger. Alle huse er fra 70’erne.

Priseksempel 1: udskiftning af tegltag på 190 m2 tagareal

 • Udskiftning af tagdækning på eksisterende tegltag af 190 m2 på et 1-plans hus fra 70’erne
 • Arbejdet inkluderer fjernelse af den nuværende tagdækning, montering af undertag, lægning af lægter, opsætning af nyt tegltag
 • Yderligere monteres to nye ovenlysvinduer
 • Total pris: 370.000 DKK inkl. Moms
 • Pris pr. kvadratmeter: 1.950 DKK

Priseksempel 2: udskiftning af eternittag på en tagoverflade på 200 m2

 • Udskiftning af tagbelægning på et eksisterende 200 m2 eternittag
 • Opgaven inkluderer fjernelse af den nuværende tagbelægning, installation af undertag, lægning af lægter samt et nyt eternitskifertag
 • Total pris: 250.000 DKK inkl. Moms
 • Pris pr. kvadratmeter: 1.250 DKK

Priseksempel 3: udskiftning af tagbelægning på ståltag med 200 m2 tagoverflade

 • Udskiftning af tagbelægning på eksisterende eternittag med 200 m2 overflade
 • Opgaven inkluderer fjernelse af det nuværende ståltag, montering af undertag, lægning samt nyt ståltag
 • Total pris: 230.000 DKK inkl. Moms
 • Pris per kvadratmeter: 1.150 DKK

Hvornår bør parcelhusets tag udskiftes?

Hvornår bør parcelhusets tag udskiftes
Parcelhusets tag bør udskiftes, når der er skader eller hvis man ellers renovere huset, da det typisk er en stor udgift som man mindst muligt ønsker at gå i gang med uden grund.

At udskifte taget er en bekostelig renoveringsopgave, så det er vigtigt at overveje nøje, om det er tid til at skifte taget ud: i nogle tilfælde kan det måske vente et par år, og i andre tilfælde kan man også vælge at reparere de beskadigede dele af taget.

Som en generel tommelfingerregel anbefales det, at taget udskiftes hver 20. til 30. år. 

Dog er dette afhængigt af kvaliteten af den tidligere udskiftning, antallet af bygningsdele på taget og tagmaterialet. Du kan benytte dette tidsinterval sammen med andre indikatorer for at afgøre, om det er tid til i det mindste at få en professionel vurdering af tagets tilstand.

Under større renoveringer eller ombygninger 

Her kan det være værd at overveje at skifte taget, hvis det alligevel er nødvendigt med en udskiftning.

Hvis taget er utæt eller beskadiget

Her bør du gennemgå taget for at vurdere, om det er nødvendigt med en udskiftning. Se næste afsnit for tips til, hvordan du selv kan inspicere taget.

Nyt tag på parcelhuset: Få inspiration her

Er du på udkig efter ideer til renovering af taget på dit 60’er, 70’er eller parcelhus? Vi har samlet en mindre billedkollektion nedenfor for at give dig inspiration:

Kontrol af taget udefra for lækager og beskadigelser – tjekliste

 • Sørg for, at tagrygningen (tagets øverste del) er i god stand.
 • Kontroller for skæve eller forskydende tagsten og tagplader, da dette kan indikere, at de ikke er fastgjorte ordentligt.
 • Undersøg inddækningerne omkring skorstene, antenner, kviste og ventilationshætter for at sikre, at de er tætte og ikke beskadigede.
 • Skotrender skal være hele, jævne og fri for overdreven mos og beplantning (ellers kan regnvand blive fanget og ikke drænes korrekt).
 • Undersøg tagrender for lækager og blokeringer. Det er vigtigt, at tagrenderne kan lede vand væk, og generelt bør de renses og tømmes mindst to gange om året.
 • Kontrollér din skorsten for løse mursten og sørg for, at topstenen/afdækningen er fastgjort korrekt.

Love og regler ved udskiftning af tag

Ved udskiftning af tag på parcelhuset er der tre grundlæggende områder, man bør sætte sig ind i: bygningsreglementet, lokalplaner og servitutter.

Bygningsreglementet

I henhold til Bygningsreglementet skal alle renoveringer, herunder udskiftning af tag, udføres på en energibesparende måde. For de fleste tagudskiftninger betyder det, at det er et lovkrav at isolere taget samtidig, hvis det er muligt og taget ikke allerede er isoleret.

Isoleringen er dog kun et krav, hvis den er rentabel. Det betyder, at isoleringen kun er lovpligtig, hvis den over en bestemt periode vil betale sig selv tilbage gennem varmebudgettet. Du kan finde mere information om reglerne på Bygningsreglementets side om Tekniske bestemmelser – Energiforbrug og Bygningsreglementets side om Tekniske bestemmelser – Krav.

Desuden skal alle tage ifølge Bygningsreglementet være i stand til at modstå vind og være solidt fastgjort til resten af bygningen. Der stilles også krav om, at alle renoveringer, herunder udskiftning af tag, skal udføres energibesparende, hvis det er rentabelt. Endelig skal taget være beskyttet mod fugtskader og være modstandsdygtigt over for brand. Der er også en række bestemmelser i Bygningsreglementet, der angiver hvilke tagtyper, der må anvendes på en given bygning, samt krav om, hvordan taget skal renoveres.

Lokalplan

Der kan være fastlagt en lokalplan af din kommune i visse områder, som indeholder retningslinjer for, hvilken type tag der er tilladt at lægge. For eksempel, i nogle områder må der kun bruges stråtag. På Plandata.dk, som drives af Erhvervsstyrelsen, kan du finde alle lokalplaner på et kort. Sådan anvender du Plandata.dk:

 1. Vælg din kommune i øverste højre hjørne under “Kortudsnit”eller indtast sommerhusets adresse i feltet “Søg_adresse”.
 2. Klik på en af markeringerne på kortet (som betyder, at dit sommerhus er underlagt en lokalplan).
 3. I venstre side af skærmen kan du se alle lokalplanerne, som åbnes i .pdf-format, når du klikker.
 4. I pdf-filen vil der være angivet krav til taget, for eksempel: “Tag på udestuer skal udføres som fast tag med tagpap, metalplade eller glas. På terrasseoverdækninger må taget desuden udføres med klare eller mælkehvide plader af PVC.”

Servitut

En servitut er en bestemmelse, der er tinglyst på ejendommen. Det kan for eksempel være, hvis ejendommen er fredet og dermed underlagt visse begrænsninger i forhold til, hvad der må ændres.

Få 3 Tilbud på et nyt tag til parcelhus

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om nyt tag til paracelhus

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad koster et nyt tag til et paracelhus?

Det vil typisk koste ca. 1250 kr. Pr. kvm tagflade at lægge nyt tag på et paracelhus hvilket giver en pris på 200-300.000,- for et typisk paracelhus på 110-140kvm.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Plandata fra Erhvervsstyrelsen