Nyt tag pris? – Prisberegner til alle tagtyper (2024 Priser)

Hvor meget koster det at få en terrasse anlagt af en professionel? Læs videre her og find ud af priserne for at få anlagt en terrasse med forskellige typer af sten.

Beregn din nyt tag pris med vores komplette tag pris beregner


📝 Modtag 3 faste tilbud på nyt tag 📝

Prisestimatet fra vores beregner er en god vejledning når du skal vælge tagtype eller se hvordan du kan holde dig indenfor dit budget, men er altid forbundet med en usikkerhed. Derfor anbefaler vi at du får 3 tilbud på din opgave når du er klar til at gå videre.

Derfor samarbejder vi med platformen 3byggetilbud som siden 2000 har formidlet mere end 500.000 byggeprojekter for danskerne. Hos 3 byggetilbud kan du helt uforpligtende indsende din opgave og få 3 tilbud tilbage fra håndværkere.

Med tilbuddene i hånden kan du få oprettet en byggekredit i banken eller omlagt dit realkreditlån og komme godt igang med dit nye tag.

Bestil dine 3 tilbud ved at trykke på knappen herunder

Nyt tag pris
Din nyt tag pris afhænger af en lang række parametre såsom valg af tag, størrelse, betingelser og meget mere. Derfor bør du ikke bare tage det første og bedste tilbud på et nyt tag.

I løbet af de seneste 20 år har der været betydelige fremskridt inden for tagbranchen. Tidligere var det normalt, at et godt tag ikke skulle skiftes i 30 år.

Det er helt almindeligt, at et kvalitetstag har en levetid på mindst 30 år. Derfor er det ifølge vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey vigtigt at vælge det rigtige tag, både i forhold til husets stil og din personlige smag. Dette har nemlig stor indflydelse på ejendommens værdi.

I denne artikel vil vi besvare, hvad du bør forvente, når du skal skifte tag. Dette inkluderer, hvad du kan forvente af prisniveauet for et nyt tag og overvejelser om, hvorvidt du bør bygge det selv eller om det er bedre at få arbejdet udført af en professionel håndværker.

Nogle håndværkerfirmaer tilbyder en service, hvor du kan få 3 gratis tilbud på opførelsen af dit nye tag, som for eksempel hos 3byggetilbud.dk.

Læs også: Renovering af hus pris – Find inspiration og tips her

Hvad koster et nyt tag?

Prisen på et nyt tag varierer meget baseret på tagtypen og materialernes kvalitet. Valget mellem forskellige tagtyper som ståltag, naturskifertag, tagpap, tegltag, og andre vil påvirke prisen betydeligt. Ud over materialet påvirkes prisen også af tagets levetid og installationskompleksiteten. Det anbefales at indhente flere tilbud for at få en præcis pris og overveje tagets levetid ved vurdering af omkostningerne

Hvad bør du tage i betragtning, inden du foretager en tagudskiftning?

  • Fremskridt inden for tagbyggeri
  • Regler og forsikring

På grund af fremskridt inden for tagkonstruktioner er det essentielt, at du sætter dig ind i emnet, før du foretager en tagudskiftning. Vi anbefaler, at du konsulterer en professionel, når du skal have nyt tag. Dette gælder både i forhold til de håndværksmæssige aspekter, men også med hensyn til det æstetiske udtryk.

Hvilke tagtyper kan jeg vælge?

I dag er der mange forskellige muligheder, når det kommer til valg af tag. Prisen spiller ofte en stor rolle i beslutningen, men det æstetiske aspekt er også vigtigt. Levetiden for de forskellige tagtyper varierer også, så udover at se på, hvad det koster at få lagt det nye tag, bør du overveje prisen på taget pr. år. Selvom du måske skal sælge din bolig, før der igen skal skiftes tag, har levetiden stor betydning. Hvis en potentiel køber ved, at taget snart skal udskiftes, vil mange enten undgå at købe boligen eller forvente et betydeligt nedslag i prisen. Derfor vil vi i det følgende kortfattet gennemgå flere forskellige tagtyper, så du kan få en idé om, hvad du kan forvente.

Du kan vælge mellem følgende tagtyper:

  • Ståltag
  • Naturskifertag
  • Tagpap
  • Tegltag
  • Eternittag
  • Zink
  • Kobber
  • Betontegl
  • Stråtag
  • Sedum tag
  • Solcelle tag


Inden for hver tagtype findes der flere forskellige modeller og kvaliteter. Nedenfor gennemgår vi de fleste tagtyper mere generelt, så du hurtigt kan få et overblik over, hvilken tagtype der passer bedst til dine behov – på den måde kan du få en idé om, hvad det vil koste dig at lægge et nyt tag.

Læs også: Isolering af tag – Stop med at fyrre for gråspurvene

Hvor meget koster et nyt tag? – Priseksempler for forskellige tagtyper

Nedenfor kan du se eksempler på priser for et nyt tag. Din nyt tag pris kan du forvente ligger heromkring.

TagtypePris pr. kvadratmeterLevetid
Stål700-800 kr.40-50 år
Skifter1000-1100 kr.100+ år
Tagpap900-1500 kr.30-50 år
Tegl1100-2300 kr.50+ år
Eternit700-900 kr.30 år

Hvad bør jeg overveje i forbindelse med etablering af et nyt tag?

At udskifte dit tag er en stor beslutning, og det er vigtigt at have styr på de mange muligheder, der er til rådighed. Du skal også beslutte, om du vil have taget lagt af professionelle håndværkere, eller om du kan klare det selv.

Fordelen ved at benytte håndværkere er, at de også hjælper med at beregne f.eks. prisen på dit nye tag med nye spær. Hvis du selv vil beregne prisen, er der risiko for, at du glemmer at medtage vigtige detaljer som f.eks. om det skal være fladt eternit tag eller ståltag på en stålhal eller komponenter, hvilket du undgår ved at få prisen beregnet af en professionel. Hvis du ønsker at beregne prisen selv, anbefaler vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey, at du overvejer følgende:

  • Tagets areal
  • Er skorstene, tagrender inkluderet i tilbuddet?
  • Er det nok med en renovering?
  • Hvor gammelt er dit nuværende tag?
  • Kan du få håndværkerfradrag?
  • Hvad siger loven om nyt tag?
  • Skal undertaget også udskiftes?
  • Skal lægterne også udskiftes?
  • Skal der oprettes nye spær?
  • Underbeklædning, inddækning, gavlbeklædning osv.

Når du har styr på disse punkter, bliver det også nemmere for dig at få en pris på et nyt tag. Ifølge vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey, er det en god idé at overveje, hvilken tagtype der passer til husets arkitektur. I den sammenhæng kan det være nyttigt at konsultere en arkitekt.

Det er naturligvis også meget vigtigt, at du vælger et tag, som du ikke bliver træt af at kigge på – for du kommer til at have det samme tag i mange år. Faktisk skifter du kun tag én gang i løbet af den tid, du bor i dit hjem. Afhængig af hvilken tagtype du vælger, kan tage holde mellem 30-100 år.

Læs også: Gavlbeklædning – Se priser og muligheder her

Fordele og ulemper ved et gør-det-selv-tag

Fordele og ulemper ved et gør-det-selv-tag
Der findes både Fordele og ulemper ved et gør-det-selv-tag, men der er en række regler du skal kende inden du begynder på at fikse dit eget tag, som du kan læse mere om her.

En af de største fordele ved at lægge dit eget tag er, at du kan spare en hel del penge. Du kan finde alt, hvad du behøver for at lægge et nyt tag på dit hus, i dit lokale byggemarked. Men der er to aspekter, som du bør være særligt opmærksom på, hvis du vælger at gøre det selv:

  • Er du bekendt med reglerne?
  • Hvad siger dit forsikringsselskab?

Det er afgørende, at du har fuldstændig kontrol over disse to punkter, da det ellers kan ende med at blive en bekostelig affære at vælge gør-det-selv-metoden. Det er ikke sjovt at befinde sig i en situation, hvor forsikringsselskabet ikke vil dække dit tab, fordi du ikke havde installeret taget korrekt. Hvis du har bygget dit tag selv, vil forsikringsselskabet undersøge, om du har fulgt alle regler.

Dermed risikerer du mere besvær med dit forsikringsselskab, hvis du monterer dit tag selv, sammenlignet med hvis det var håndværkere, der havde stået for arbejdet. Ved at bruge håndværkere vil det være deres forsikringsselskab, der håndterer eventuelle fejl og mangler. Hvis du vil være helt sikker på dit gør-det-selv-projekt, kan du overveje at få en rådgivende ingeniør pris for at udarbejde en plan for, hvad du skal gøre. Selvom det er en ekstra udgift, vil det stadig ikke være så dyrt som at hyre håndværkere til at håndtere hele byggeprojektet.

Ved at få professionelle til at lægge dit tag kan du være sikker på, at de har styr på de juridiske aspekter. Det hænder, at alt fra carporte til udestuer skal nedrives, fordi ejeren ikke havde søgt de nødvendige tilladelser eller ikke overholdt reglerne for, hvor tæt konstruktionen må være på ejendommens grænse. Hvis du ikke har styr på dette, kan du ende op med alvorlige problemer og ofte blive nødt til at fjerne det igen. Hvis du lægger et nyt tag på et ældre hus, vil der forventeligt ikke være problemer med arealet.

Læs også: Energimærke – Hvad er det og hvor meget koster det?

Hvad foreskriver lovgivningen om nyt tag?

Hvis du ikke ønsker at sætte dig ind i lovgivning og regler omkring taglægning, anbefales det at hyre en professionel til at udføre arbejdet.

Der er to hovedpunkter, du skal være opmærksom på i forbindelse med dit tag:

  • Tinglyste servitutter
  • Lokalplaner

Lokalplaner kan indeholde særlige bestemmelser. Selvom du ejer et hus, betyder det ikke, at du har fuldstændig frihed til at gøre, som du vil. For eksempel er det sjældent tilladt at installere stråtag, da det udgør en sikkerhedsrisiko for naboejendomme. Der kan også være regler om tagets farve.

Oplysninger om tinglyste servitutter kan findes i tingbogen. Dette skulle ikke komme som en overraskelse for dig, da du burde have undersøgt det, da du købte ejendommen. For ældre ejendomme er der regler for, hvad du må og ikke må. Gamle bygninger kan være fredede, så her kan du ikke bare beslutte selv at udskifte dit tegltag med et nyt ståltag.

Det kan desuden være en god idé at drøfte dit tagprojekt med dit forsikringsselskab. Hvis det er muligt, er det altid en god idé at få en skriftlig udtalelse fra dem, hvor de tager stilling til dit tagprojekt. Det betyder dog ikke, at du skal være bekymret, hvis de ikke kan give dig det, for hvis du følger reglerne på området og monterer dit tag korrekt, vil forsikringsselskabet naturligvis dække det.

Hvad indebærer et undertag?

Et undertag er en vigtig del af dit tags struktur og er placeret på lægterne. Selvom taget måske ikke har nogen synlige skader, kan lægterne have behov for udskiftning. Derfor er det essentielt at undersøge ikke kun tagets overflade, men også undertaget for at afgøre, om det er tid til et nyt tag. Eventuelle problemer med undertaget kan oftest ses fra indersiden af huset.

Vi anbefaler altid at inspicere både tagets inderside og yderside, da det er vigtigt for tagets levetid og funktion. Ved kun at undersøge taget udefra kan det være vanskeligt at vurdere, om der er utætheder. Hvis du derimod kigger indenfor, vil du kunne se, om der er trængt vand igennem, og om dit loft har taget skade visse steder.

Undertage kan variere afhængigt af tagtypen (visse tag er uden undertag, såsom tegltag eller flade tage med tagpap. Dette betyder, at du skal være opmærksom på, at det ikke er helt enkelt at skifte fra én tagtype til en anden. Det er vigtigt at have styr på, hvordan det nye tag skal lægges. Hvis du ikke er sikker på, hvordan det skal gøres, bør du kontakte en professionel håndværker. De kan nemt give dig en pris på et nyt tag samt råd og vejledning inden for området.

Læs også: Isolering af loft – Energioptimering med høj tilbagebetaling

Hvad er et ståltag?

Hvad er et ståltag?
Et Ståltag ses typisk på haller, men bruges også mere og mere på almindelige boliger, da de typisk holder længe, er billige at få monteret og kan fåes i enhver farve.

I fortiden blev der primært anvendt teglsten til at lægge tag, men i de senere år er flere begyndt at anvende stålplader som alternativ. Førhen blev disse stålplader mest brugt på landbrugsbygninger, hvor der var behov for at dække store områder. I dag findes der ståltage på både parcelhuse og større boligejendomme, herunder ejer- og andelsforeninger.

Levetiden for et ståltag afhænger af, hvilke stålplader du vælger til dit projekt. Prisen på ståltage varierer også meget afhængig af stålpladerne.

Levetiden for et ståltag er typisk 40-50 år, så du kan forvente, at dit nye tag vil holde i mange år fremover. Dog er levetiden ikke helt så lang som for tegltag, hvilket er en af grundene til, at nogle stadig foretrækker at holde sig til tegl.

Ståltage fås ofte i farver som grafit og sort, men faktisk kan du få dem i næsten enhver farve, du ønsker. Dog bør du være opmærksom på lokalplaner, da det ikke altid er tilladt at have et ståltag i en bestemt farve. Afhængigt af producent og model kan du vælge mellem forskellige farver til dine stålplader. Sort er den mest almindelige farve, og du har sikkert set disse skinnende stålplader rundt omkring i landet, hvor solen reflekterer på overfladen.

Hvad er prisen for et nyt ståltag?

En af de største fordele ved at vælge et ståltag er netop prisen. Et nyt tag lavet af stålplader koster i gennemsnit mellem 700 og 800 kr. pr. kvadratmeter. Med en levetid på 40-50 år kan du få udskiftet dit tag til en forholdsvis lav pris, hvilket er grunden til, at mange boligejere overvejer denne løsning, når de skal have nyt tag.

Det er vigtigt at understrege, at prisen på et nyt ståltag kan variere en del. Det er derfor vigtigt, at informere alle håndværkere om, hvad du præcist ønsker at få et tilbud på, så du får sammenlignelige tilbud. Du kan med fordel benytte en service som 3byggetilbud.dk, som vi også gennemgår i vores opsummering af, hvad der kan forventes at et nyt tag koster.

Du kan ikke altid blot gange antallet af kvadratmeter med den pris, vi har angivet her. En stor del af prisen for et nyt tag går nemlig til arbejdstimer, så det er ikke altid, at prisen på de forskellige stålplader har en stor betydning. Når du indhenter tilbud, er det en god idé at spørge håndværkerne om prisen for både arbejdstimer og materialer. De bør også forklare dig, hvorfor de valgte stålplader er et godt valg.

Prisen på et nyt tag af stålplader afhænger af, hvor kompleks opgaven er. Det er nemmere at lægge et tag, hvis du ikke har ovenlysvinduer eller en skorsten. Når du indhenter tilbud fra håndværkere, bør du være så præcis som muligt, så de kan give dig et nøjagtigt tilbud. Når du har valgt en af dem, vil de typisk komme ud og besigtige dit tag, så de kan give dig en præcis pris.

Hvad indebærer et naturskifer tag?

naturskifer tag
Et naturskifer tag er klimavenligt og behøver nærmest ingen vedligeholdelse på taget, som typisk holder i utrolig mange år.

Naturskifer tag er en type tagdækning, der er kendt for sin utrolige holdbarhed. Det kan holde i mere end 100 år, hvilket er tre gange så lang tid som traditionelle tagmaterialer. Dette betyder, at naturskifer kan overleve længere end de fleste menneskers liv og endog længere end den tid, vi forventes at bo i vores boliger.

Der er adskillige fordele ved at vælge et naturskifertag, herunder minimal vedligeholdelse. Det anbefales at kontrollere taget cirka hvert 5. år for at sikre, at det ikke er beskadiget eller har behov for reparationer.

Naturskifer fremstilles af lerlag og udgør omkring 80% af verdensproduktionen, hvoraf størstedelen kommer fra Spanien. Det er et miljøvenligt valg, da det er et naturligt materiale med en lang levetid. Faktisk har naturskifer været brugt som tagmateriale siden 600 f.kr. og blev almindeligt anvendt i 1500-tallet. Dog faldt det sidenhen i popularitet på grund af dets høje omkostninger.

I dag vælger mange mennesker at installere naturskifertag på grund af dets klimavenlighed, begrænsede vedligeholdelsesbehov og lange levetid. Selvom du måske ikke selv oplever hele tagets levetid, øger det værdien af din bolig, da det sparer fremtidige ejere for at skulle installere et nyt tag.

Naturskifer er også et klimavenligt valg, da det har en lav CO2-udledning sammenlignet med andre tagmaterialer, såsom stålplader. Dette gør det til det mest miljøvenlige valg for dem, der ønsker at reducere deres klimapåvirkning.

Hvor meget koster et nyt naturskifertag?

Det er ikke altid nemt at fastslå prisen på et nyt naturskifertag. Nogle beregninger viser, at det koster omkring 1.000-1.100 kr. pr. m2, hvilket kan anses for at være en god pris for et nyt tag, når man tager den lange levetid i betragtning.

Alligevel mener mange, at prisen er for høj, da ikke alle har behov for et tag, der holder i over 100 år. Du kan helt sikkert forvente en værdistigning, når du vælger naturskifertag til din bolig, hvilket gør det nemmere at sælge dit hjem. Men ulempen er, at i forhold til prisen på dit nye tag, får du ikke nok ekstra betaling, når du sælger din bolig. Det skyldes hovedsageligt, at hvis du har valgt et billigere tag med en levetid på 50 år, er det for mange mere end tilstrækkeligt. De forventer simpelthen at sælge hjemmet, inden de skal skifte tag.

En anden ulempe er, at det også kan være individuelt, hvilken type tag man foretrækker. Så det er ikke så sandsynligt, at man beholder et tag i 100 år. Det kan være, at vi har opfundet et endnu bedre tag om 100 år, eller det kan være, at moden skifter, og folk ikke ønsker naturskifer om 100 år.

Der er både fordele og ulemper ved at vælge naturskifer. På grund af den lange levetid og klimavenlighed vil vi dog stadig anbefale dem.

Hvad er tagpap?

tagpap
Tagpap holder i mange år og er utrolig nemt at montere, hvilket gør at det bliver brugt på parcelhuse da det både er billigt og ikke kræver vedligeholdelse.

Tagpap er meget let at lægge og kan samtidig være forholdsvis billigt. Prisen for et nyt tag med tagpap afhænger dog af, hvor mange lag tagpap du vælger at lægge.

Selvom det kaldes tagpap, er det ikke længere fremstillet af pap. I dag fremstilles det af to lag asfaltbitumen med syntetisk gummi omkring en kerne af polyesterfilt. Der er mulighed for at lægge flere lag, hvis det er nødvendigt. Det er tydeligt, at ekstra lag også gør tagpap dyrere.

På grund af den moderne metode er tagpap igen blevet populært. Man holdt op med at bruge tagpap i 70’erne og 80’erne, da der var en række problemer med det. Men dette skyldtes, at det var mere klassisk pap. Det viste sig at være vanskeligt at lægge, og det var umuligt at finde eventuelle utætheder.

Forsikringsselskaberne nægtede derfor at udbetale forsikringspenge, da flere boliger oplevede problemer med vand. Det fik alle til at stoppe med at bruge det, da ingen ønsker et tag, hvor de ikke ved, om man kan få forsikringspenge, hvis der sker et uheld. Vi nævner dette, fordi det ikke længere er tilfældet, så hvis du hører nogen tale dårligt om tagpap, så er der tale om tagpap fra gamle dage, og du skal ikke lytte til dem.

Tagpap er populært i mindre projekter som udehuse eller carporte, fordi det er let at lægge tagpap selv. Det har en levetid på mellem 30-50 år.

Hvad er prisen for nyt tagpap?

Kosten for et nyt tag med tagpap varierer meget afhængigt af, hvor mange lag der skal lægges. Prisen påvirkes også af eventuelle forhindringer, såsom tagvinduer. Selvom det ikke er umuligt at lægge tagpap omkring disse, kan det have indflydelse på prisen.

Forvent at betale mellem 900 og 1.500 kr. pr. m2 for et nyt tagpap. Hvis prisen er i den højere ende, kan det være mere fordelagtigt at vælge en tagtype med længere holdbarhed. Tagpap anbefales især til mindre bygninger som udehuse, små sommerhuse eller carporte.

Du kan få 3 gratis tilbud på prisen for et nyt tag hos servicevirksomheder som 3byggetilbud.dk.

Tagpap kan også bruges til dit hjem, hvis du ikke behøver flere lag. Hvis du selv lægger tagpappet, er det en meget billig løsning, fordi materialet i sig selv ikke er dyrt. Det er derfor, mange vælger det til et udhus, da det er et overkommeligt projekt at håndtere selv. At lægge tag på dit hjem er et større projekt, og det kan være en betydelig udgift, hvis noget går galt.

Når det kommer til prisen på et nyt tag, er det vigtigt ikke at tage for store risici, da taget beskytter hele din bolig. Derfor siger man, at hvis du køber en bolig med nyt tag, behøver du ikke bekymre dig om det i de næste 30 år.

Hvad er tegltag?

tegltag
Tegltag som du kan se på billedet, er også et af de tagtyper som vi ser mest rundt omkring på de danske huse.

Tegltag er et tag laver af tegl. Det har i mange år været den mest almindelige tagtype herhjemme. Tidligere blev alle ældre huse bygget med et tegltag og det er også et tag med en god levetid. Det kan holde i alt mellem 50-75 år, når det er lavet ordentligt. Den lange levetid er også grunden til, at mange vælger at få håndværkere til at stå for deres tagprojekt, for selvom du ender med at betale mere, så har du heller ingen bekymringer de næste mange år.

Ved køb gennem en håndværker er det almindeligt, at du får en garanti på 15-30 år. Det er en god idé at gå efter en garanti på 30 år, for så er du godt stillet, hvis der sker noget. Men et godt tag burde dog i hvert fald holde i 50 år. For de fleste burde det være mere end rigeligt, da der ikke er mange, som vælger at bo i det samme hus i så mange år.

Det er ikke alle tage, hvor du kan lægge tegl på. Ifølge vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey, kræver det en hældning på min. 20 grader og spær, der kan bære vægten fra et tegltag – i dag findes der dog også letvægtssten, som stiller mindre krav til spærene. Så hvis du vil have fladt tag, kan du i stedet for kigge mod tagpap, da Samuel Ringgaard Davey fortæller, at det kun kræver minimal hældning (min. 1:40). Herhjemme har vi tradition for at bygge med hældning, fordi vi har meget nedbør. Det er derfor en vigtig overvejelse i forhold til at anlægge et fladt tag.

Når du vælger tegltag med farve, har du flere muligheder: tegl med tilføjet farve eller med naturlig farve. Tegl med naturlige farver falmer ikke i samme grad. Det vil ofte være en lidt dyrere løsning, men hvis du ikke vil vedligeholde dit tag hele tiden, bør du overveje denne løsning.

Tegl brændes oftest af rød- eller blåler (som bliver gul efter brænding). Det er også muligt at købe glaserede tegl, som oftest vil være røde under glasuren. Du skal derfor være opmærksom på, at den røde farve vil blive synlig, hvis en glaseret teglsten knækker eller bliver ridset. Glasuren gør teglene mere modstandsdygtige overfor alger og skidt, da det ikke kan hænge fast på teglenes glatte overflade. Dog tillader mange lokalplaner ikke tillader glaserede tegltage. Samuel Ringgaard Davey påpeger også, at der findes tegl i forskellige former, hvor nogle skal lægges tættere end andre – det vil derfor have betydning for, hvor lang tid det tager at lægge taget.

Hvor meget koster et nyt tegltag?

Prisen for et kvalitets- og holdbart tegltag kan variere meget. Et nyt tag kan koste mellem 1.000 og 2.300 kr. pr. kvadratmeter. Det er derfor særlig vigtigt at indhente tilbud, når det kommer til tegltage, da prisen kan svinge så meget.

Dette skyldes, at der er forskellige kvaliteter af tegl, og samtidig afhænger det også af kompleksiteten af dit tagprojekt. At lægge et tegltag er mere kompliceret end mange andre tagtyper, så det kan være fordelagtigt at hyre en professionel til at gøre arbejdet.

Vi anbefaler, at du altid indhenter flere tilbud for at sikre dig den mest fordelagtige pris. Det er vigtigt, at du beskriver opgaven klart og præcist, så du kan modtage sammenlignelige tilbud. Når du modtager tilbud, bør du også få en forklaring på valg af materialer, garantiperioden og den forventede levetid for taget.

De fleste håndværkere vil ikke tøve med at give dig en 30 års garanti, da de forventer, at dit tegltag vil holde i mindst 50 år. Ofte er der større risiko for, at firmaet ophører, end at der opstår problemer med dit tag.

Hvad er et eternittag?

eternittag
Eternittag er billigt og derfor også et typisk valg til danske parcelhuse, hvor man ønsker et billigt og forholds vedligeholdelsesfrit tag.

Et eternittag er fremstillet af fibercement, hvilket gør det til et letvægts tag, der ofte er et populært valg til facader. Det har en levetid på cirka 30 år, men mange vælger det alligevel, da det er en økonomisk løsning.

Der er to primære typer af eternittag: bølgeeternit og skifereternit. Skifereternit kræver et undertag, da det ikke er 100% tæt under barske vejrforhold.

Hvis du ønsker at benytte professionelle håndværkere, kan du få en fordelagtig pris på et nyt tag. Hvis du overvejer at gøre det selv, anbefales det at vælge bølgeeternit, da det er nemmere at installere. Flere eksperter fraråder at lægge skifereternit selv, da det er mere kompliceret at installere og kræver et undertag. For at undgå problemer bør du altid vælge en håndværker til at lægge dit eternittag.

Eternittag er almindeligt i Danmark, da det er godt rustet til det danske vejr med masser af regn.

Du vil også nogle gange støde på udtrykket fibercementtag, hvilket er det samme som et eternittag. Det anvendes til parcelhuse, villaer, fabrikker og landbrugsejendomme. Det er en fornuftig løsning, hvis tagets levetid ikke er en prioritet for dig. Prisen gør det til et attraktivt valg.

Hvor meget koster et eternittag?

I Danmark siger man ofte, at tage har en levetid på omkring 30 år, og det skyldes, at mange af dem er eternittage. Når du får en pris for sådan et tag, vil du typisk kun få en garanti på 10-15 år. Du skal derfor forvente, at taget skal udskiftes efter 30 år. Dette er også noget, du bør være opmærksom på, når du overtager en ny bolig.

Prisen for et eternittag kan variere afhængigt af, hvad du præcis skal bruge, og hvilken kvalitet det skal være. For et almindeligt parcelhus er det meget normalt med en pris omkring 120.000 kr. Men det er selvfølgelig afhængig af dit tags størrelse. Ofte koster det under 1.000 kr. pr. m2. Vi anbefaler, at du benytter 3byggetilbud.dk, hvis du ønsker at modtage 3 specifikke tilbud på eternittag.

Du kan spare en del penge ved selv at lægge dit tag, men vær opmærksom på, at der er mange ting, der kan gå galt i processen. Til sidst er det dig, der er ansvarlig, hvis noget går galt under lægningen af det nye tag. Derfor anbefaler vi, at du hyrer en professionel håndværker til at udføre arbejdet.

Læs også: Grønne tage – Lær mere om og se priser på sedumtage her

Tilbud og priser for et nyt tag

Vi har nu gennemgået nogle af dine muligheder vedrørende et nyt tag. Som du kan se, er der stor forskel på både levetid og pris for et nyt tag. Her vil vi opsummere, hvordan du kan spare penge på dit tag.

Først og fremmest skal du beslutte, om du har den nødvendige kompetence til selv at lægge dit tag. Hvis du har det, kan du besøge dit lokale byggemarked og tale med dem, før du vælger materiale. Efter at have rådført dig med eksperter, anbefaler vi, at du indhenter flere forskellige tilbud på byggematerialer. Hvis du har god tid og kan vente med at starte dit byggeprojekt, kan du med fordel vente til materialerne er på tilbud. Dette kan resultere i en stor besparelse for dig, hvis du ikke har travlt. Du kan også altid spørge firmaer, om de kan give dig et tilbud, når du bestiller for mange penge hos dem. Ofte vil du blive overrasket over, at du kan få rabat på byggematerialer. Men husk, at et byggemarked ofte kun sælger små mængder, så hvis du placerer hele din ordre hos dem, kan du ofte få rabat. Dette er typisk lettere hos de små lokale byggemarkeder.

Som nævnt kan der være mange ting, der kan gå galt med et gør-det-selv-tagprojekt, og derfor vælger mange den mere sikre løsning – at bruge håndværkere til at skifte dit tag. Med en håndværker giver deres firma også garanti på dit tag. Med visse tagtyper betyder dette, at du har garanti på dit tag i op til 30 år.

Du bør altid indhente flere tilbud, når du skal have en konkret pris på et nyt tag. Her kan du enten vælge at ringe rundt til forskellige håndværkere og høre om dine muligheder. Dette er ofte en tidskrævende proces, og det kan være svært at få tilbud, som er lette at sammenligne. I stedet vil vi anbefale, at du bruger en side som 3byggetilbud.dk.

3byggetilbud.dk fungerer således, at du indtaster dine personlige oplysninger og beskriver opgaven. Derefter skal du ikke gøre andet end at vente på at modtage 3 tilbud på dit byggeprojekt. Du kan også bruge siden til andre projekter end dit tag. Når du modtager dine tre tilbud, kan du nemt sammenligne dem og dermed få den bedste pris på et nyt tag.

De samarbejder kun med håndværkere, der tilbyder håndværkergaranti. Dette betyder for dig, at selv hvis den håndværker, der lagde dit tag, gik konkurs, så er din garanti stadig gældende. Det er utrolig betryggende, at det fungerer så enkelt, og at du ikke selv skal ringe og rykke nogen for at få et tilbud.

Dette har også den fordel, at du får tre konkurrencedygtige tilbud, fordi alle håndværkere på siden ved, at du altid modtager to andre tilbud.

Læs også: Solceller på taget – Hvad koster solceller på taget?

Nyt tag og muligheder for tilskud og håndværkerfradrag

Du har nok hørt om muligheden for at få tilskud til energiforbedringer i hjemmet, men det gælder ikke direkte, hvis du skal have nyt tag. Det betyder dog ikke, at du ikke kan drage fordel af tilskud, da du har mulighed for at få tilskud til ekstra isolering.

Tilskudsaftalen blev indgået i 2012 mellem Klima-, Energi- og Bygningsministeriet og energiselskaber inden for gas, fjernvarme, olie og el. Aftalen indebærer, at energiselskaberne skal hjælpe forbrugerne med at reducere deres energiforbrug. Et nyt tag i sig selv hjælper ikke, men du kan kombinere det med en energiforbedring, såsom at isolere under taget.

Det er oplagt at kombinere de to ting for at kunne drage fordel af et ekstra tilskud. Efterisolering er lettere at udføre, når du alligevel skal have nyt tag, og ofte vil du kunne få et tilbud på både nyt tag og ekstra isolering. Ekstra isolering hjælper med at holde varmen inde i huset og gør din bolig køligere om sommeren. Dermed kan du spare en del energikroner, og det er også årsagen til, at du kan få tilskud fra dit energiselskab. Vores gør-det-selv ekspert, Samuel Ringgaard Davey, anbefaler dig at kontakte dit energiselskab, hvis du skal have skiftet dit tag. De kan hjælpe dig med at søge støtte fra Bygningspuljen.

En anden relevant mulighed er håndværkerfradraget, som er direkte relateret til dit tag. Håndværkerfradraget gælder kun for arbejdstimer, hvilket betyder, at du ikke kan lægge dit eget tag og få fradrag for det. For at benytte håndværkerfradraget skal dit tilbud fra håndværkeren inkludere både arbejdstimer og materialer. Det er dog standard, men det kan være en god idé at få det opdelt.

Du har et årligt håndværkerfradrag på 12.900 kr. pr. person, så hvis I er to, har I tilsammen 25.800 kr. Hvis I planlægger flere byggeprojekter, kan det være en god idé at udføre dem i separate år, hvis det er muligt. Hvis dit tag ikke har akutte problemer, kan det ofte vente et år. Men du kan allerede nu begynde at indhente tilbud, så du ved, hvad det kommer til at koste dig.

Som nævnt tidligere er det nemmest at udfylde formularen på 3byggetilbud.dk, hvor du kan få tre specifikke tilbud. De kan også informere dig omkring dine muligheder for energitilskud og håndværkerfradrag.

Omlægning af tag

Det er ikke altid nødvendigt at skifte dit tag ud med et helt nyt. I nogle tilfælde kan en renovering være tilstrækkelig. Men hvordan kan du vide, om en renovering er nok, eller om du skal have et helt nyt tag?

Her handler svaret på, hvad problemet er med dit nuværende tag, og hvor længe du ønsker at udskyde at få et nyt tag. At få et nyt tag kan være en betydelig udgift, og derfor vælger mange en midlertidig løsning ved at lægge tagpap på taget. Dette kan ofte give dem yderligere 10 år.

Dette er ikke nødvendigvis en dårlig fremgangsmåde, da det giver dig mulighed for at spare op til at skifte dit tag i løbet af de næste 10 år.

Det skal dog nævnes, at hvis du aldrig har vedligeholdt dit tag, er der stor sandsynlighed for, at du er nødt til at få et nyt tag. Prisen for et nyt tag eller vedligeholdelse afhænger helt af din situation. Det er ganske almindeligt, at du skal forvente, at vedligeholdelse af dit tag koster omkring 25-35 % af prisen for et nyt tag.

På visse hjemmesider kan du læse, at du altid bør få en renovering hvert 25. år. Men dette afhænger naturligvis af, hvor godt du har taget vare på dit tag igennem årene.

Vedligeholdelse af dit tag

For at undgå bekostelige renoveringer hvert 10-25. år er det vigtigt at huske at vedligeholde sit tag. Hvis du er i færd med at købe et hus, bør du bede sælgeren om kvitteringer for reparationer eller vedligeholdelse af taget. Alt dette kan hjælpe dig med at få et overblik over, om taget er blevet vedligeholdt. Vi anbefaler også at spørge sælgeren om, hvad de har gjort for at vedligeholde taget. Dette bør fremgå af en tilstandsrapport, men ofte er fokus mest på tagets alder.

Vi råder dig til at vedligeholde dit tag for at opnå den længst mulige levetid. Hvis du har fået et nyt tegltag, der kan holde mellem 50-75 år, gælder dette kun, hvis du sørger for at vedligeholde det. Her er nogle ting, du skal huske:

  • Undgå at male dit gamle tag
  • Eternittage fra før 1984 indeholder asbest
  • Eternittage mellem 1984-1988 kan indeholde asbest
  • Kontroller taget for utætheder
  • Udskift ødelagt tagpap med det samme
  • Tjek både taget og evt. Undertag
  • Sørg for et godt indeklima i tagrummet
  • Kontroller tagrummet for skadedyr
  • Overvej altid en ekspert til vedligeholdelse
  • Brug kvalitetsmaterialer til vedligeholdelse
  • Få ekstra isolering i tagrummet
  • Fjern alger

Du behøver ikke gennemgå alle punkterne hvert eneste år. Hvert 3. år er en passende frekvens. Du behøver ikke ansætte en ekspert til at inspicere dit tag, men hvis du har råd til det, er det en god idé. En ekspert kan gennemgå dit tag på en time eller to, så det er ikke særlig dyrt. Med denne løsning kan du nøjes med at gøre det hvert 5. år, hvilket ikke er meget dyrt for dig.

Når det kommer til udførelse af vedligeholdelse, er det en god idé at hyre en ekspert, så du er sikker på at få den bedste løsning for dit tag. Det er ofte en dårlig idé at vælge en gør-det-selv-løsning, hvis du ikke har erfaring. Det kan ende med at blive dyrt for dig, da du kan risikere at skulle købe et nyt tag før tid. Derfor kan du spare mange penge ved at få professionelle til at stå for vedligeholdelsen. På den måde undgår du en høj pris for et nyt tag.

Dit mål bør altid være at få dit tag til at holde så længe som muligt, og vedligeholdelse er en vigtig faktor i dette.

Isolering af taget

Isolering af taget
Isolering af taget er vigtigt, og hvis du skal have nyt tag, så kan du med fordel sikre, at taget bliver isoleret efter de nye gældende regler, for at sikre et optimalt indeklima og mindske din varmeregning.

Når du skal have lagt nyt tag, er det værd at overveje at få et tilskud fra dit energiselskab, som nævnt tidligere. Vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey forklarer, at når du renoverer din bolig, er det påkrævet at efterisolere boligen samtidig, hvis det er økonomisk fordelagtigt for dig, i henhold til bygningsreglementet.

Isoleringsmængden varierer fra tag til tag, afhængigt af hvor meget plads der er til rådighed. For tage med en hældning er man begyndt at isolere den del, der vender ind mod bygningen, eller i hvert fald i det rummelige område mellem tag og boligens start. Dette bidrager til et bedre indeklima og reducerer din varmeregning betydeligt. I dag er det almindeligt at få et tilbud om efterisolering i forbindelse med et tilbud på et nyt tag.

Øget isolering på dit loft medfører generelt følgende fordele:

  • Forbedret indeklima
  • Stigning i boligens værdi
  • Varmere rum
  • Bedre temperatur i alle rum
  • Mindre træk


Hvis din bolig oplever nogle af disse problemer, er det sandsynligt, at du ikke har tilstrækkelig isolering på dit loft og op til dit tag. Hvis du oplever, at der er rum, som du ikke kan holde ud at være i på visse tidspunkter af dagen, kan det skyldes et dårligt indeklima.

Med et ældre tag er det også meget sandsynligt, at dit tag er utæt, så selvom der måske ikke kommer regn ind, bør du stadig undersøge, om dette er tilfældet.

Læs også: Dampspærre – Alt du skal vide før du vælger dampspærre

Er det en god idé at sætte nyt tag på et ældre hus?

Generelt er det en fornuftig beslutning at installere et nyt tag på et ældre hus. Men det afhænger helt af, hvor gammelt det nuværende tag er, da der ikke er nogen grund til at udskifte det straks, hvis det stadig kan holde i ti år mere.

Det er dog tydeligt, at der er sket betydelige fremskridt inden for tagteknologi i de sidste 30 år. Så hvis du har et ældre tag, kan det være en god idé at få det udskiftet. Dette gælder især, hvis du bemærker, at din varmeregning stiger hvert år. Det kan meget vel skyldes dårlig isolering og et utæt tag.

Når det kommer til et ældre tag, har du to valgmuligheder. Du kan enten renovere det eller udskifte det helt. Der er gode grunde til at udskifte taget med det samme, da en renovering ofte kun udskyder problemet. Men hvis du ønsker at forlænge dit tags levetid med 10-15 år, er renovering en god mulighed.

Renovering kan indebære udskiftning af den del af taget, der er utæt. Hvis du har tagpap, kan man lægge ekstra tagpap ovenpå. Med et tegltag udskifter man de beskadigede teglsten.

Se i videoen hvordan en udskiftning af et tag foregår

Hvad betyder et nyt tag for boligens værdi?

At udskifte dit gamle tag med et nyt er gavnligt for boligens værdi. Den primære grund er, at det er omkostningstungt at skifte et tag. Det betyder, at hvis du kan spare en potentiel køber for at skulle udskifte taget i de næste 30-50 år, vil de naturligvis være villige til at betale ekstra for det.

Udover prisen for et nyt tag, handler det ofte også om, at en køber ikke ønsker at påtage sig et byggeprojekt. Selv hvis du gav et betydeligt nedslag i prisen, så den nye køber kunne ordne taget selv, er der mange, der ikke ønsker det besvær.

Derfor er det bedre for dig, hvis du ordner taget med det samme. Du bør ikke overveje for meget, hvornår du vil sælge dit hjem, for hvis du har et gammelt utæt tag, vil det være svært at sælge din bolig. Du er bedre stillet, hvis du sørger for løbende vedligeholdelse af dit tag og udskifter et gammelt tag, og her vil du uanset din nyt tag pris, stadig kunne få hentet din investering hjem, hvis taget står til udskiftning når du står og skal have boligen solgt.

Det er en god idé at bruge håndværkere, når du skal have et tilbud på et nyt tag. Med håndværkerfradraget er det blevet lidt billigere at gøre det på den måde. Desuden er du sikker på, at alt bliver gjort korrekt. Det er ikke sjovt at have lavet taget selv og brugt mange penge på det, for så at finde ud af, at der er store mangler og fejl ved det. En eventuel køber vil i så fald kræve et betydeligt nedslag i prisen, og det vil ende med at koste dig dyrt, at du valgte at spare penge på en håndværker.

Derfor er det en bedre løsning at benytte en håndværker fra begyndelsen, så alt bliver gjort korrekt. Det vil markant øge boligens værdi.

Hvilket tag er bedst for mig?

Det er meget personligt, hvad der er den ideelle løsning. Det afhænger af flere aspekter.

  • Hvad er du villig til at betale nu?
  • Ønsker du at spare penge nu eller på længere sigt?
  • Er du interesseret i den mest klimavenlige mulighed?
  • Hvilken farve foretrækker du?
  • Hvad passer rent arkitektonisk til dit hus?


Du bør overveje nogle af disse spørgsmål, når du skal træffe beslutning om dit nye tag. Priserne på tage varierer meget, så det er ikke nemt at sige, hvad der er bedst for dig. Hvis du ikke har råd til et nyt tag lige nu, kan du tænke på en midlertidig løsning, hvor du renoverer dit nuværende tag. Det er ofte en bedre mulighed end at få et tag, som du ikke er tilfreds med.

En renovering kan give dig mellem 10 og 20 års levetid og giver dig tid til at spare op til et nyt tag. På den måde har du mulighed for at få det tag, som du virkelig ønsker.

Når det gælder tage, skal du altid tænke på prisen nu sammen med holdbarheden. På længere sigt kan naturskifertag og tegltage være en god og økonomisk løsning. Men på kort sigt er de ofte meget dyrere end tagpap og stålplader.

Samtidig er det værd at tage i betragtning, hvad der passer til dit hjem. Hvis du søger en bestemt æstetisk stil, kan det hurtigt blive et problem, hvis du vælger tagpap. Det er vigtigt, at du vælger en løsning, som du kan være tilfreds med i det lange løb. Til mange ældre boliger vil vi foreslå et tegltag eller naturskifer, da de passer bedst til den stil, som bygningen blev designet til.

For nogle er det ikke så vigtigt, eller de kan lide det minimalistiske udseende af stålplader. Generelt er der meget, du bør overveje, før du beslutter dig for at få et nyt tag. Her kan det være en god idé at konsultere en ekspert, såsom en arkitekt, der kan vejlede dig om dine muligheder.

Årsager til at vælge en håndværker

Når det drejer sig om regler inden for området, er det tilladt at lave et gør-det-selv tagprojekt. Det er dog vigtigt, at du udfører det korrekt, så du ikke får problemer med dit forsikringsselskab, hvis der opstår skader på taget i fremtiden. Til syvende og sidst er det op til dig, om du vil benytte en håndværker eller selv stå for udskiftning af dit tag. Der er ingen krav om, at du skal bruge håndværkere ved nedrivning eller montering af nyt tag. Mange benytter en håndværker, fordi det giver tryghed for, at alt bliver udført korrekt.

Med en håndværker ved din side får du garanti på, at hvis der sker noget med dit tag inden for 15-30 år, så skal de betale for det. Hvis du selv har ordnet dit tag, er det dit ansvar, og du skal kæmpe med dit forsikringsselskab om udbetaling af forsikringspenge. Taget er dyrt at reparere, og hvis der sker noget med dit tag, kan det ødelægge hele din bolig, så det er vigtigt, at du ikke går på kompromis med kvaliteten.

Det er særligt vigtigt, at du ikke køber billigere materialer, når du arbejder på dit tag. Et billigt tag betyder ikke nødvendigvis et godt tag, fordi det kan forkorte tagets levetid med det halve, hvis du sparer penge de forkerte steder. I stedet bør du få et tilbud fra en dygtig håndværker, som kan ordne dit tag for dig, så du kan tænke på noget andet.

En håndværker kan både være en god idé til renovering af dit tag og når du skal have et nyt tag.

Hvis du snart skal udskifte dit tag, vil vi anbefale dig at besøge 3byggetilbud.dk. Deres hjemmeside giver dig adgang til en masse håndværkere, som allerede i dag er klar til at give dig et godt tilbud på dit tagprojekt. De har allerede formidlet over 300.000 opgaver på platformen. Du kan få tilbud på alle slags byggeprojekter.

Det har aldrig været lettere at få en pris på et nyt tag, end det er i dag. I gamle dage skulle du ringe rundt til samtlige håndværkere for at få et konkret tilbud på dit tag. Med 3byggetilbud.dk tager det ikke mere end 1 minut at indtaste dine oplysninger, og så venter du bare på, at der kommer tilbud ind.

Det hele sker gennem fem enkle trin:

  • Beskrivelse af opgaven
  • Få adgang til status over din opgave
  • De finder gode tilbud til dig
  • Du bliver kontaktet af 3 håndværkere
  • Du vælger en håndværker

Når du vælger en håndværker gennem dem, er du automatisk dækket af platformens entreprisegaranti. På den måde er du dækket for 35.000 kr. for eventuelle fejl og mangler. Selve taget er selvfølgelig dækket af den håndværker, som du har valgt. På mange tagtyper får du mellem 10-30 års garanti. Det er normalt, at dit tag kan holde i ca. dobbelt så lang tid som denne garanti.

Den største fordel ved at få en pris på et nyt tag gennem 3byggetilbud.dk er, at du kan være sikker på, at du får en god og konkurrencedygtig pris, da de konkurrerer med hinanden. Med en så stor opgave som at få et nyt tag, vil alle håndværkere helt sikkert komme på besøg for at afgive et tilbud på opgaven. Det er ikke muligt for dig at beskrive opgaven konkret nok til, at de kan give et tilbud til dig. Når du først har et tilbud fra en håndværker, er det bindende for dem i en vis periode, samtidig med at det er uforpligtende for dig. Så du er godt stillet, når det kommer til at købe et nyt tag gennem platformen.

Få 3 Tilbud på et nyt tag

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om nyt tag

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvor ofte skal jeg udskifte taget?

Placering og tagmaterialet har begge indflydelse på, hvor hurtigt et tag bliver slidt, og derfor hvor ofte det skal udskiftes. Tag med en hældning på over 40 grader holder som regel længere end flade tage. Generelt holder et tag af tegl omkring 60-80 år.

Hvad bør et nyt tag koste?

Prisen for et nyt tag afhænger af flere faktorer, såsom størrelsen af tagarealet, tilstanden af undertaget, og hvilke materialer der skal bruges. Et nyt tegltag kan koste cirka 1700-2300 kr. pr. kvadratmeter. Et nyt eternittag kan koste cirka 800 – 1.200 kr. pr. kvadratmeter.

Hvornår er det bedst at lægge et nyt tag?

Det er optimalt at lægge et nyt tag i de tørre måneder, såsom juni, juli og august. Dog kan det være dyrere at få det gjort i denne periode, da tagfirmaerne har mere travlt. Det kan være billigere at få lagt et nyt tag i begyndelsen af foråret.

Skal jeg skifte drypkanten, når jeg udskifter taget?

Det er ikke nødvendigt at skifte drypkanten, når du udskifter taget, men det anbefales. Drypkanten kan se gammel og snavset ud, så det ville være æstetisk skuffende at beholde den, når du får et nyt flot tag. Det er bedre at udskifte det hele på én gang.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Randers Tegl

Sikkerhedsstyrelsen – Tagets restlevetid