Reparation af dør: Få døren til at se ud som ny igen

Er døren gået i stykker? Det er både billigere og mere bæredygtigt at reparere skaderne end at købe nyt. Se hvordan i vores guide her.

Journalist
Mark
Ajourført d. 13. oktober 2023
Annonce
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.

Hvad er de mest almindelige skader på indvendige døre, og hvordan kan du udbedre dem?

Ofte står man over for følgende udfordringer, når en ældre dør trænger til reparation:

  • Fyldningerne har revner på grund af udtørring, eller de er faldet ud eller mangler helt.
  • Dørtrinnet viser tegn på slid.
  • Hængsler og håndtag er løse.
  • Døren er skæv eller går stramt i rammen.
  • Låsen er ikke længere funktionel.

Heldigvis kan de fleste af disse problemer løses, så du ikke nødvendigvis behøver at udskifte hele døren.

Reparation af dør Sådan reparerer og renoverer du en dør
Reparation af dør: Sådan reparerer og renoverer du en dør
Modtag 3 tilbud på reparation af dør

100% gratis og uforpligtende

Beskadigede fyldninger

Når en fyldningsdør udsættes for udtørring, kan fyldningen revne eller i værste tilfælde skrumpe så meget, at den falder helt ud.

Lær mere om reparationsmuligheder her.

Ofte kan du reparere døren ved at fjerne den beskadigede fyldning og erstatte den med en skræddersyet plade, for eksempel krydsfiner, som vil forhindre yderligere revner og krympning. Når pladen er grundet og døren er malet, vil reparationen være næsten usynlig.

At adskille og reparere fyldningen i døren er ikke en let opgave, hvis det skal se pænt ud. Derfor kan det være en god idé at søge hjælp fra en professionel, og find ud af hvad en snedker koster eller tømrer, medmindre du selv er dygtig til tømrerarbejde.

Værktøj til reparation af dør

  • Skruetrækker til at skrue hængsler fast
  • Nye skruer til hængslerne
  • Pensel til olie og maling
  • Låsespray
  • Sandpapir til at slibe gammel maling af døren
  • Vaterpas
  • Nye hængsler

Læs også: Dør lukker selv: Sådan fikser du en dør der selv lukker i

Udskiftning af slidte dørtrin

At udskifte et slidt dørtrin er en relativt enkel proces, hvor du blot skal skære det gamle ud og erstatte det med et nyt. Det anbefales at bruge samme type træ som det oprindelige dørtrin. Husk at tage mål, før du besøger trælasten.

Det kan være en udfordring at finde originale dørtrin lavet af eg, ask eller mahogni i en almindelig trælast, men de fleste steder kan de bestille dem hjem til dig, hvis det er nødvendigt.

Fastgørelse af løse hængsler

Dørens hængsler kan løsne sig over tid på grund af almindeligt slid og ælde. Heldigvis er det ofte en simpel opgave at stramme de fleste løse hængsler. Det kan være en god idé at erstatte de gamle skruer med lidt længere skruer, da skruehullerne ofte er slidte og store, hvilket gør det vanskeligt at få hængslet til at sidde ordentligt fast med de oprindelige skruer.

Alternativt kan du fjerne hængslet helt og indsætte propper i de gamle huller for at skabe en solid forankring til skruerne.

Dog er der visse ældre hængsler, som ikke kan strammes op igen på grund af deres konstruktion. I sådanne tilfælde er det nødvendigt enten at montere et nyt hængsel eller at søge hjælp fra en professionel.

Fastgørelse af løse håndtag

I de fleste situationer er det ganske enkelt at stramme et løst dørhåndtag igen. De fleste håndtag er fastgjort til døren ved hjælp af en lang pal, som begge håndtag på hver side af døren er monteret på. Ud over denne pal er der en rund afslutningsskive, der skal skrues fast til døren selv. Hvis skiven er løs, kan du blot dreje den en kvart omgang for at finde nyt, solidt træ at skrue skruerne ind i.

Det er også muligt, at selve håndtaget er blevet løst. Normalt er håndtaget fastgjort med en unbrakoskrue på den gennemgående pal. Ved at stramme denne unbrakoskrue, som sidder på håndtagets underside, vil håndtaget atter sidde solidt fast.

På ældre dørhåndtag er det dog lidt anderledes; her er håndtaget fastgjort med en lille split, der bankes ind i et hul i selve håndtaget i stedet for den tidligere nævnte unbrakoskrue.

Læs også: Termorude Pris: Beregn nye Termovinduer Priser Online

Reparation af dør – Døre der binder

Døre der binder
Binder døren?

Træ er et fascinerende materiale, der ændrer sig med årstiderne. Om sommeren trækker det sig sammen, mens det udvider sig i den fugtige vinterluft. Dette kan forårsage, at døren binder, hvilket gør den svær at åbne og lukke, da den skraber mod karmen.

Et godt første skridt i jagten på årsagen til en dør, der binder, er at tjekke hængslerne. En tung dør kræver gode og solide hængsler, ellers kan den over tid trække dem ud af facon eller løsne skruerne. Heldigvis kan døren ofte repareres ved at bøje hængslerne tilbage i form med en smart lille værktøj kaldet en hængselbukker.

Men vær forsigtig, når du arbejder med hængslerne, for at undgå at vride dem helt ud af form. Hvis det blot er løse skruer, er løsningen enkel – stram dem som beskrevet tidligere.

En anden smart løsning er at anvende hængselringe, som er små messingringe. Placer ringen over hængselstiften, så døren hviler på den og løftes et par millimeter. Dette kan være nok til at rette en skæv dør, så den ikke længere binder.

Hvis døren stadig ikke kan justeres, kan det være nødvendigt at tilpasse den del, der skraber mod karmen. Start med at markere på døren, hvor den går imod karmen. Tag døren af og arbejd på den på et passende arbejdsbord eller i et værksted. Brug en høvl eller en rundsav til at fjerne det overskydende materiale, da de giver det mest præcise snit. En stiksav vil ikke fungere godt, da den ikke skærer lige i tykke materialer. En almindelig håndsav kan også bruges, men det kan være vanskeligt at få et godt greb, når der kun skal skæres en lille del af døren.

Læs også: Dør binder: Sådan justerer du en dør der binder

Skævhed i døre

Nogle gange kan skæve døre repareres på samme måde som en dør, der binder. Men ældre døre kan være så slidte og skæve, at det næsten er en umulig opgave at åbne og lukke dem.

Hvis en dør er kraftigt skæv, kan det være svært at rette op på skævheden og få den til at se pæn ud igen. I sådanne situationer er det ofte bedst at udskifte døren med en ny. Dog kan det være en god idé at konsultere en snedker, før du beslutter dig for at erstatte den gamle dør.

En dør kan også blive skæv, hvis den har været fjernet fra dørhullet og opbevaret et sted som loftet eller kælderen i en periode. Når døren monteres tilbage, er det ikke altid, at den passer perfekt til dørhullet.

Låsen virker ikke længere

Når døren bliver skæv, kan det være, at låsen, der er designet til at holde den lukket, ikke længere fungerer som den skal. Den lille tap, der normalt glider ind i hullet i dørkarmen (slutblikket) ved lukning, passer måske ikke længere perfekt. Dette kan føre til, at døren enten ikke lukker ordentligt, eller at den bliver vanskelig at åbne, fordi tapen går på.

For at løse dette dilemma kan man prøve at tilføje et par af de tidligere nævnte dørringe til dørens hængsel, så døren løftes en smule. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan det blive nødvendigt at flytte hullet (slutblikket) i dørkarmen en anelse op eller ned, eller måske justere hullet en smule (f.eks. ved at file lidt af) der, hvor tapen går på.

Se hvordan du retter en dør der binder i videoen

Hvordan vedligeholder du indvendige døre?

For at sikre, at dine døre både ser godt ud og fungerer korrekt, er der nogle vedligeholdelsesopgaver, du bør udføre omtrent en gang om året.

Her er nogle tips til at passe godt på dine døre for at undgå en større Reparation af dør:

Giv døren et frisk lag maling, hvis den har brug for det. Fjern gammel maling fra dør, karm og indfatning, inden du sliber overfladen let med sandpapir. Derefter kan du give træet et nyt og flot lag maling.

Sørg for at smøre hængslerne. Hvis døren knirker eller er svær at åbne, kan det være en god idé at afmontere døren og smøre hængslets del, der sidder på døren. Brug et syrefrit smøremiddel eller en sprayvariant, og fjern eventuelt overskydende smøremiddel med et stykke køkkenrulle.

Undersøg om hængsler og dørhåndtag sidder ordentligt fast, og stram skruerne, hvis de er blevet løse.

Husk at pleje låsen med jævne mellemrum. Støv og snavs kan nemlig samle sig inde i låsen, så det er en god idé at rense den med et specielt rensemiddel og derefter smøre den med låsespray.

Læs også: Montering af dør – Prisberegner og Gør-Det-Selv Guide

Skal du udskifte din indvendige dør?

Skal du udskifte din indvendige dør
Skal du udskifte din indvendige dør?

Bare rolig, hvis døren fungerer som den skal, er der intet behov for at skifte den ud. At udskifte døre kræver både ressourcer og energi, så det er bedst at bevare og forbedre, hvad du kan. Hvis døren ser lidt slidt ud, kan et nyt lag maling eller folie gøre underværker. Men, hvis døren er skæv eller beskadiget, kan det være tid til at udskifte den.

I ældre huse med smukke, klassiske fyldningsdøre kan det virkelig betale sig at istandsætte og bevare dem. Det kan være en udfordring at finde nye døre, der matcher husets stil lige så godt som de originale. Skal du investere i specialfremstillede fyldningsdøre, kan det blive en dyr fornøjelse.

Celledøre er typiske for huse fra 1960’erne og frem, og de består af tynde finerplader monteret på en ramme. Hvis der er slået hul i dørpladen, kan det være svært at reparere, og resultatet vil ofte være synligt på grund af dørens glatte overflade. I sådanne tilfælde kan det være bedst at udskifte døren.

Når du skifter døren, bør du også overveje at udskifte karmen. Dør og karm er produceret sammen og passer derfor perfekt til hinanden. Det kan være en udfordring at finde en ny dør, der passer præcist til det eksisterende dørhul.

Er du nødsaget til at skifte døre og karme i et ældre hus, kan du overveje at genbruge de originale indfatninger fra den gamle dør. De passer til husets oprindelige stil og består af træværket omkring døren, også kaldet gerigter.

Modtag 3 tilbud på reparation af dør

100% gratis og uforpligtende

Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Kan man rette en skæv dør?

Ved at efterskrue hængslerne eller udskifte hængslerne med nye skruer, så du rette op på en dør som sidder skævt i.

Hvorfor bliver en dør skæv?

Hvis en dør bliver skæv, så er det ofte fordi at hængslerne hænger og derfor er blevet skæve. Dette kan man ordne med en ”hængselsretter” eller ved at skrue hængslet fast med nye skruer.

Kan man selv renovere sin dør?

Ja i langt de fleste tilfælde, så kan du selv renovere din dør, hvis der blot er tale om mindre justeringer af hængsler, håndtag og lignende, men er det større skader, kan du risikere at du skal have en ny dør.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet.dk – Læs omkring døre her

Nordjyllandsberedskab.dk