Tagrensning: Få 3 tilbud på fjerning af alger og mos her

Mos, alger og snavs kan få taget til at se nedslidt og ældre ud. Heldigvis er det ikke nødvendigt at investere i en dyr udskiftning af taget for at give det et friskt udseende. En tagrensning og algebehandling kan være en økonomisk løsning, der kan give taget nyt liv. Lær mere om priserne for tagrensning og hvad du bør være opmærksom på, før du begynder.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 20. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Tagrensning
Tagrensning

Hvor meget koster det at rense taget og få en algebehandling?

Beregn tagrensning pris med vores prisberegner nedenfor


Prisen for tagrensning er generelt overkommelig, men det er ofte nødvendigt også at få malet taget.

Du kan som et overslag forvente følgende priser for rensning af taget, afhængig af om du ansætter et professionelt tagfirma eller udfører tagrensningen selv:

Prisen for at få et professionelt firma til at rense taget inkluderer rensning, algebehandling og eventuel imprægnering. For et almindeligt parcelhus med et tagareal på 150 m2 vil omkostningerne derfor være i området 15.000-21.000 DKK, inklusive algebehandling og moms.

Hvis du vælger at udføre tagrensningen selv, kan du forvente at betale omkring 6,45 DKK pr. m2 for rensningen. En liter koncentreret tagrens kan dække 200-250 m2 tag, og prisen for en liter tagrens er cirka 129 DKK. Dertil kommer udgifter til leje af en tagrensermaskine, som koster omkring 1.500 DKK. Prisen for en gør-det-selv tagrensning af et standard parcelhus med et tagareal på 150 m2 vil derfor ligge mellem 7.500-10.500 DKK, inklusive algebehandling af tag.

Priser for tagrensning per kvadratmeter
Gør-det-selv tagrensning inkl. materialer og udstyr50-70 DKK
Professionel tagrensning inkl. moms100-140 DKK

Få 3 Tilbud på algerens og tagrensning

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Læs også: Nyt tag pris? – Prisberegner til alle tagtyper (2024 Priser)

Hvilke tagtyper kan renses og behandles mod alger?

Ikke alle tagmaterialer kan modstå eller er designet til at blive rengjort:

 • Tegltag: Det anbefales generelt ikke at rense og male tegltage – bl.a. af Bolius. I stedet bør man acceptere og vænne sig til, at taget forvitrer og skifter udseende over tid. Dog kan betontegltag renses og males.
 • Naturskifertag: Disse er selvrensende, så det er unødvendigt at rense dem. Alger vokser ikke på naturskifertage. I visse situationer kan det dog være relevant at male naturskifertaget, hvis det har mistet sin farve.
 • Eternittag: Disse kan renses og males. Vær dog opmærksom på, at taget skal være tæt, stabilt og ikke for gammelt. En tommelfingerregel siger, at man ikke bør rense og male eternittag, hvis det er mere end 40 år gammelt. I sådanne tilfælde er det bedre at udskifte taget. Vær også opmærksom på, om eternittaget indeholder asbest, da Arbejdstilsynets regler skal overholdes i sådanne situationer.

Kontroller taget, inden du begynder på tagrengøring

Hvis taget er gammelt, porøst og beskadiget, er det ofte ikke en god idé at rense det. Rensemaskinerne anvender nemlig et tryk på op til 400 bar, hvilket kan skubbe den vatsnor, som er anvendt som tætningsmateriale på ældre tage, ind i tagrummet og gøre taget utæt. Desuden kan pladerne være blevet skøre over tid. Derfor er det klogt at kontrollere taget, inden du begynder at rense det:

 • Hvor gammelt er dit tag? Hvis det er mere end 40 år gammelt, er det ikke rentabelt at rense det: i bedste fald spilder du penge på at rense et tag, der alligevel skal udskiftes inden længe; i værste fald kan rensningen beskadige et allerede porøst tag og medføre utætheder.
 • Hvis du har et bølgeeternittag, kan du selv kontrollere, om bølgepladerne er knækkede eller flossede i kanterne. Hvis det er tilfældet, bør du ikke rense taget, da det kan forårsage yderligere skader. I stedet bør du overveje at udskifte taget helt.
 • Indeholder eternittaget asbest? Hvis du har et ældre eternittag, er der stor sandsynlighed for, at det indeholder asbest. I så fald skal du bruge en speciel maskine, der spuler lukket, så asbestholdigt støv ikke blæses op i luften. Desuden skal rensevandet opsamles fra tagrenderne i stedet for at løbe ud i afløbet, da asbestholdige partikler skal filtreres bort.

Er det en smart beslutning at rense taget?

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at tagrensning ikke forlænger tagets levetid. Faktisk kan en tagrensning potentielt forkorte tagets levetid, da tagrensningsmaskinen anvender et tryk på op til 400 bar på taget. Derfor bør man kun overveje at rense taget af kosmetiske årsager.

Desuden bør man tænke over, om det er værd at bruge penge på en tagrensning, hvis taget alligevel er så gammelt, at det skal udskiftes inden for få år. I dette tilfælde vil tagrensningen være spild af penge. Som en generel tommelfingerregel bør man ikke rense et tag, der er over 40 år gammelt, da det i så fald alligevel skal udskiftes snart.

Hvis taget er under 40 år, i generelt god stand, men kunne bruge en kosmetisk opfriskning, kan det være en god idé at rense taget. Alternativt kan man overveje at feje taget med en kost for at fjerne mos og snavs. Husk ikke at gå på taget, hvis det ikke er beregnet til det, og brug i stedet en stige.

Fordele og ulemper ved rengøring af tag

En rengøring af taget er ikke nødvendigvis en god idé og kommer med både fordele og ulemper.

Fordele:

 • Taget vil se nyt og velplejet ud.
 • Det kan være muligt at udskyde en udskiftning af taget, hvis det ikke allerede er utæt eller beskadiget.
 • En rengøring af taget kan forøge ejendommens værdi ved et eventuelt salg, da huset ser mere præsentabelt ud.

Ulemper:

 • Taget kan blive slidt og beskadiget af en rengøring og algebehandling.
 • Taget kan blive mere utæt som et resultat af forkert rengøring.
 • Eventuel asbest i taget kan komme ind på loftet eller ud i miljøet, hvis rengøringen ikke udføres efter Arbejdstilsynets anvisninger.
 • Det kan være skadeligt for miljøet, hvis vand fyldt med kemikalier ikke opsamles korrekt.

Er det muligt at rense og algebehandle taget selv?

Ja, det er muligt at rense og algebehandle taget på egen hånd. Dog skal du være opmærksom på, at der er visse omkostninger forbundet med at gøre det selv. Specifikt:

 • Udlejning af tagrenser: ca. 500 DKK
 • Udlejning af trailer til transport: ca. 1000 DKK
 • Filter: ca. 1000 DKK
 • Algebehandlingsmiddel: ca. 800 DKK
 • Muligvis stige: 500 DKK


Hvis du beslutter dig for at rense og algebehandle taget selv, skal du også være opmærksom på ikke at træde på taget, da det kan forårsage skader.

Selvom det er billigere at rense og algebehandle taget selv, bør man overveje, om prisforskellen i forhold til at gøre det selv og at hyre en professionel er for lille til, at det er umagen værd. Ud over tiden, der bruges på selve tagrensningen og algebehandlingen, skal du huske, at der også er tid involveret i at hente udstyr. For mange vil det derfor være mere fordelagtigt at hyre et professionelt tagfirma, som ofte tilbyder garanti på behandlingen.

Hvordan udfører man en tagrensning og algebehandling?

Hvordan udfører man en tagrensning og algebehandling
Eksempel på en tagrensning

En typisk proces for tagrensning udført af fagfolk ser normalt ud som følger:

Trin 1: Gennemgang af taget for fejl og skader

Taget inspiceres af en taglægger for fejl, skader og mangler. Hvis der for eksempel er beskadigede eller utætte tagplader, skal de udskiftes for at undgå vandindtrængning under rensningen af taget. Utætheder ved inddækninger kan også være et problem. Det er også muligt at få tjekket taget før man eventuelt bestiller en tagrensning. Fordelen ved dette er, at en tagkonsulent kan vurdere tagets tilstand og afgøre, om det overhovedet er værd at få renset. For eksempel kan taget være i så dårlig stand, at det alligevel skal skiftes ud om få år, hvorfor det ville være spild af penge at få det renset.

I denne fase vil den professionelle håndværker også rense og skylle tagrenderne for at forhindre, at de tilstoppes, eller at der opstår asbestholdigt vand i tagrenderne.

Trin 2: Forberedelse til tagrensning

Løv og slam fra tagrender fjernes, og tagrenden skylles, så den er klar til at tage imod vandet fra tagrensningen og ikke tilstopper. Nogle tagfirmaer vælger at dække loftet med plastik for at beskytte mod eventuel vandindtrængning. Dette bør dog ikke være nødvendigt, hvis der er foretaget grundig kontrol af taget for utætheder og skader.

Hvis taget indeholder asbest, vil man også sørge for, at spildevandet fra tagrensningen ender i et specielt filter, der fjerner de asbestholdige partikler i stedet for at lede dem til afløbet.

Trin 3: Udførelse af tagrensning og algebehandling

Når taget er kontrolleret for utætheder og skader, og tagrenderne er forberedt, bliver taget renset med en tagrenser, der spuler taget med 400 bar. Hvis der er tale om et asbestholdigt tag, vil der blive brugt en speciel maskine, der sørger for, at asbestpartiklerne ikke hvirvles op. Tagrensningen kombineres med algebehandling.

Afhængig af tagtypen, vil det efterfølgende blive renset og børstet. Nogle tagtyper kan være følsomme over for højtryksrenseren, og derfor benyttes der et andet system i disse tilfælde.

Se i videoen hvordan tagrens foregår af professionelle

Er taget asbestholdigt?

Det er muligt at rense og algebehandle eternittag med asbest. Prisen vil dog sandsynligvis være højere, da tagfirmaet skal benytte en tagrenser, der er godkendt af Arbejdstilsynet, samt at der vil være ekstra arbejde i forbindelse med filtrering af spildevandet med asbestpartikler fra tagrensningen. Du kan undersøge, om taget indeholder asbest ved at kigge på følgende årstal:

 • Asbest er altid til stede i eternit fremstillet før 1984.
 • Asbest kan være til stede i eternit fra 1984-88.
 • Asbest er ikke til stede i eternit fremstillet efter 1988.


Hvis du er usikker på, hvornår taget er fra, eller ønsker at dobbelttjekke, om der er asbest i taget, kan du kigge på oversiden af tagpladerne. Her vil der ofte være et 5-10-cifret nummer trykt. Hvis det første tal i nummeret er 4 eller 5, er tagbelægningen fremstillet uden asbest. Hvis det første tal derimod er 0 eller 1, indeholder pladen asbest.

Der er dog nogle undtagelser, og tallene kan være svære at læse på grund af slid. Nogle plader har endda slet ikke tal. Som et generelt udgangspunkt er oversigten med årstal en god tommelfingerregel. Hvis man ønsker at være helt sikker, anbefales det at få en tagekspert til at undersøge taget.

Skal man også male taget?

Skal man også male taget
Ofte så kan du med fordel få malet taget når der bliver fortaget en tagrensning, da det ofte er billigere og kan få taget til at holde længere.

Når man alligevel får renset og algebehandlet taget, kan det også være en god idé at overveje at få malet taget. Dette kan ofte give taget nyt liv og samtidig blive en del billigere, når det kombineres med rensning af taget.

Det er dog ikke alle tagtyper, der er egnede til at blive malet. Det er typisk kun eternittag, der bliver malet. Desuden skal taget, ligesom ved en tagrensning, ikke være mere end 40 år gammelt. Du kan finde yderligere oplysninger om maling af taget i vores artikel her. Følgende betingelser gælder for, at eternittaget kan males:

 • Tagpladen er blevet behandlet med maling fra starten. Hvis tagpladerne er ubehandlede og de bliver malet på oversiden, kan det skabe spændinger, der kan ødelægge tagpladerne. Du kan kontrollere, om tagpladen er behandlet ved at kigge på undersiden af tagpladen.
 • Tagpladerne er fastgjort, og der er ingen skader og utætheder på tagplader og inddækninger.
 • At der anvendes lift til at rense og male taget – nogle tage kan ikke tåle at blive betrådt.

Få 3 Tilbud på algerens og tagrensning

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om rensning af taget

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Kan man rense et tag?

Du kan rense næsten alle tage, men det anbefales ikke at rense naturskifer eller eternitplader som indeholder asbest. Almindelige eternitplader eller tegltage er til gengæld nogle af dem der oftest renses.

Hvad koster det at få renset sit tag?

Det koster ca. 100 kr pr kvm at få renset sit tag.

Kan man selv rense sit tag?

Du kan godt selv rense dit tag, men vil ofte ikke se den store besparelse da udgifterne til leje af en tagrenser og evt. lift er høje.

Hvornår er det bedst at rense taget?

Rensning af tage kan gøres hele året, så længe der ikke er frost. Det mest behagelige er dog at gøre det når det ikke regner, hvorfor forår og sommer er de bedste tidspunkter at rense taget.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Rensning og renovering af asbesttag fra Rudersdal kommune