Tømrer – Se hvad en tømrer koster og kan lave her
Hvilke opgaver kan en tømrer udføre? Hvad koster en tømrer? Få svar på spørgsmålene og bliv klogere på tømre i denne artikel.
Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:
For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.
For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.
Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Få 3 Tilbud fra tømrer nær dig
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
En tømrer er i stand til at bistå med et bredt spektrum af konstruktions- og træarbejde i forbindelse med byggeri. Tømrerens arbejdsområde er bredt og omfatter en række forskellige opgaver, der går fra renovering til nybyggeri. Eksempler på opgaver, en tømrer kan løse, inkluderer:
- Installation og udskiftning af vinduer og døre
- Lægning af nyt tag
- Konstruktion af porte, skure og tilbygninger
- Bygning og montering af trapper
- Etablering af nye gulve og lister
- Renoveringsprojekter
- Opgaver indenfor nybyggeri
- Montering af gipsloft og gipsvægge
En tømrer er derfor en kyndig samarbejdspartner, der kan arbejde på din lejlighed eller dit hus, opføre en ny carport til din bil eller assistere med at lægge et nyt gulv i hele huset.
Du kan typisk også få hjælp fra en tømrer til at finde erfarne malere, murere, glarmestre etc., hvis du står overfor et større byggeprojekt.
Læs også: Find Håndværker – Se hvordan du finder den rette håndværker
Hvad koster en tømrer?
Prisen for tømrerarbejde kan variere meget. Det skyldes, at forskellige tømrerfirmaer ofte fastsætter deres egne priser, hvorfor det kan være fordelagtigt at indhente tilbud fra flere forskellige firmaer.
Prisforskellene opstår typisk på grund af forskelle i tømrermestres timepriser og det estimerede tidsforbrug for projektet. En tømrer tager typisk omkring 400 kr. pr. time ekskl. moms.
Når du beder om et tilbud, vil en tømrermester normalt besøge dig, vurdere projektet og derefter give dig et fastpristilbud samt en estimeret tidsramme for arbejdets udførelse.
I dag foretrækker mange tømrere at give et fastpristilbud baseret på deres timepris, så du ved præcis, hvad det vil koste, når arbejdet er færdigt. Dette er særligt almindeligt for større opgaver, men nogle tømrere er villige til at arbejde til en fast timepris, især for mindre opgaver. En tømrers timeløn ligger som regel på mindst 400 kr. ekskl. moms.
Hvis du får et tilbud med en fast timepris, vil du altid få et estimeret prisoverslag, så du har en idé om, hvad det endelige projekt vil koste.
Husk at pris og kvalitet ofte hænger sammen.
I mange håndværksfag er der ofte en sammenhæng mellem pris og kvalitet, hvilket betyder, at det billigste tilbud ikke altid er det bedste.
Det ville være optimalt, hvis du kan finde anmeldelser eller referencer om det specifikke tømrerfirma, så du kan få en fornemmelse af andres oplevelser.
Det er også vigtigt at overveje følgende punkter:
- Er tømreren punktlig eller kommer han for sent?
- Er han villig til at komme tilbage og rette op på projektet, hvis du er utilfreds?
- Bruger han de materialer, der er aftalt?
- Leverer tømreren arbejdet inden for den aftalte tidsramme?
- Synes du, at tømreren er pålidelig?
En lav timepris kan måske virke tiltalende i det samlede tilbud, men hvis arbejdet ikke udføres korrekt, kan det blive dyrt i det lange løb.
Til gengæld, hvis du finder en anden tømrer med positive anmeldelser og referencer, der er dyrere, er det som regel et tegn på, at du vil få din opgave udført efter dine ønsker.
Læs også: Støjhegn gør det selv – Sådan laver du selv et støjhegn
Er det muligt at skære ned på udgifterne til dit byggeprojekt?
Hvis du står overfor et større byggeprojekt, kan det hurtigt blive en bekostelig affære. Men der er flere ting, du selv kan gøre for at reducere dine omkostninger. Her er nogle forslag:
Gør forberedelserne selv
For eksempel, hvis du skal have lagt nyt gulv, kan du selv rive det gamle op og fjerne alt det, du er i stand til at fjerne. Når tømreren ankommer, skal han eller hun kun lægge det nye gulv. Det sparer tømreren for tid, hvilket reducerer antallet af arbejdstimer.
Find dine egne byggematerialer
Det kan være økonomisk fordelagtigt at finde dine egne materialer. Men det er vigtigt, at du undersøger dette nøje, da det ikke altid kan betale sig.
Ryd op efter projektet er færdigt
Normalt vil en tømrer tage sig af oprydningen og bortskaffelsen af materialer efter projektets afslutning. Dette er inkluderet i det tilbud, du har modtaget, så du kan spare penge ved selv at stå for oprydningen.
Hvis du overvejer at håndtere et eller flere af disse opgaver selv, så tal med tømrermesteren for at finde ud af, om det kan resultere i en reduceret pris på det tilbud, du har modtaget.
Eksempler på tømreropgaver:
- Altan
- Tagreparationer
- Isolering
Få kyndig rådgivning af en tømrer
En af de største fordele ved at ansætte en tømrer til dit byggeprojekt er, at du får en ekspert sparringspartner med stor viden og et dygtigt håndelag.
Hvis du overvejer at få lagt nyt gulv, kan en tømrer hjælpe dig med at vælge det rigtige materiale eller træsort, hvis du er i tvivl. Tømreren er i stand til at vejlede dig til det bedste valg og finde den optimale løsning i henhold til dine præferencer.
Hvis du overvejer en tilbygning, som for eksempel en udestue, vil en tømrer også kunne rådgive dig om de bedste materialevalg. En udestue bør bygges med materialer, der er egnet til det danske vejr, hvilket en tømrer har fuld kontrol over.
Dette gælder også, hvis du skal have installeret nye døre eller vinduer. Her kan tømreren råde dig til de mest energieffektive løsninger.
Flere tømrerfirmaer fungerer desuden som koordinatorer, hvis du står overfor et større byggeprojekt, der kræver bistand fra mere end blot en tømrer. En tømrer kan give dig det fulde overblik, besvare spørgsmål og være din sparringspartner.
Hvordan bliver jeg tømrer?
For at blive tømrer bør du være håndværksmæssigt anlagt og have interesse for forskellige former for byggeri. Det er et varieret job, der både kræver fysisk aktivitet og tankevirksomhed.
Tømreruddannelsen er en erhvervsuddannelse, der typisk varer omkring 3 år og 6-11 måneder. Uddannelsen kombinerer praksis og teori, hvilket betyder, at du både går i skole og arbejder som lærling hos et tømrerfirma.
For at blive tømrer skal du:
- Have en folkeskoleeksamen
- Have opnået karakteren 02 i både dansk og matematik
- Have en god fysik
- Kunne lide at arbejde både indendørs og udendørs
Hvilke jobmuligheder er der som tømrer?
Når du har afsluttet din tømreruddannelse, skal du finde et job. Der er gode jobmuligheder for tømrere i Danmark, da der altid er efterspørgsel efter dygtige tømrere. Du kan finde job som tømrer på følgende måder:
Jobsider: Check forskellige jobsider som Jobnet, Jobindex, Ofir m.m.
Besøg lokale tømrerfirmaer: Tag en snak med tømrermesteren hos de lokale tømrerfirmaer og fortæl, at du er nyuddannet og søger job som tømrer.
Google-søgning: Søg efter ledige stillinger på Google og se, hvad der findes i dit område. Nogle gange slår større tømrerfirmaer jobopslag op på deres hjemmeside.
Derudover har du også muligheden for at starte dit eget tømrerfirma, hvis du har lyst til at være selvstændig. Det er dog en fordel at have et par års erfaring i branchen, før du starter dit eget firma, så du har styr på blandt andet tilbudsudregning og byggelovgivning.
Se ledige tømrerjobs på Jobindex.
Hvor meget tjener en tømrer?
Lønnen for en tømrer kan variere betydeligt afhængigt af arbejdsopgaver, geografisk placering og den specifikke virksomhed, man er ansat i. Tømrere har et bredt spektrum af opgaver relateret til renovering, nybygning osv., og derfor kan arbejdsopgaverne variere meget.
Lønnen for tømrere kan også variere meget, da der er en stor forskel på, hvad en tømrer tjener i forhold til en anden tømrer. Ifølge hjemmesiden Lonstatistik.dk tjener en tømrer i gennemsnit 26.056 kroner om måneden.
Lonstatistik.dk har udført en undersøgelse for at fastslå den gennemsnitlige løn for en tømrer, hvor den gennemsnitlige alder var 31,8 år, og erfaringen i faget var 9,6 år.
Men som tømrer har man mulighed for at tjene mere end de 26.056 kroner, da lønnen kan variere afhængigt af mange forskellige faktorer. Ifølge undersøgelsen var den højeste løn 54.000 kroner, mens den laveste løn var 9.000 kroner om måneden.
I tilfældet med den højeste løn var det en 25-årig mand med fem års erhvervserfaring, mens den laveste løn var for en 19-årig mand med tre års erfaring.
Lønnen kan også variere afhængigt af din placering i landet. Hvis du arbejder som tømrer i region Nordjylland eller i Hovedstaden, kan lønnen være forskellig. Den gennemsnitlige løn for tømrere fordelt på regionerne i Danmark ser sådan ud:
- Hovedstaden: Gennemsnitlig løn på 28.589 kroner om måneden
- Sjælland: Gennemsnitlig løn på 26.082 kroner om måneden
- Nordjylland: Gennemsnitlig løn på 26.067 kroner om måneden
- Midtjylland: Gennemsnitlig løn på 25.419 kroner om måneden
- Syddanmark: Gennemsnitlig løn på 24.966 kroner om måneden
Få 3 Tilbud fra tømrer nær dig
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om tømrer
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Hvad laver en tømrer?
En tømrer udfører står for alle konstruktioner i træ på både bolig- og erhvervsbyggeri. Tømren står desuden ofte også for at ligge tag, montere tagrender o.lign. Og har overtaget en lang række af de fagområderi byggeriet hvor man tidligere benyttede eksperter.
Hvad koster en tømrer?
En tømrer koster 350-500 kr. i timen.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder: