Væggelus – Sådan slipper du af med de små blodsugere

Der har været en stigning i antallet af tilfælde med væggelus i danske boliger. Væggelus ernærer sig ved at suge blod og skaber derfor ubehagelige reaktioner hos mennesker. Lær om væggelus og metoder til at bekæmpe dem.

Væggelus - Sådan slipper du af med de små blodsugere
Væggelus – Sådan ser en væggelus ud hvis man zoomer tæt på, men i virkeligheden er den kun 5-7 millimeter.

Hvad er væggelus?

En væggelus ernærer sig ved at indtage blod. Den har en præference for at suge blod fra mennesker, men har også evnen til at suge blod fra dyr såsom kaniner, rotter, mus og fugle.

Væggelus er lysbrune til mørkrødbrune væsner. De besidder seks ben, mangler vinger og måler 5-7 mm i længden. Deres krop er meget flad, medmindre de for nylig har indtaget blod. Det tager en væggelus omkring 5-10 minutter at fylde sig op med blod. En voksen hun-væggelus indtager omtrent sin egen vægt i blod, hvilket svarer til cirka 8 mg. Nymferne (afkommet) er i stand til at indtage op til 4-5 gange deres egen vægt, men de er dog meget mindre end en voksen hun-væggelus.

Væggelusen holder sig skjult i løbet af dagen i revner og sprækker og kommer først ud om aftenen og natten for at spise. Den lokaliserer sin vært ved hjælp af forskellige duftstoffer og den kuldioxid, en sovende vært udånder. Når den er cirka en meter fra værten, eller offeret, kan den fornemme kropsvarmen, som hjælper den med at finde vej.

Hunnens æglægningssted er også skjulestedet, hvor hun lægger 4-5 æg dagligt, hvilket under optimale forhold kan resultere i 200 æg fra én hun. Men forholdene er sjældent optimale, og antallet af nye væggelus en hun producerer, er derfor langt mindre i virkeligheden.

Når æggene udklækkes, kommer nymferne frem. De minder om små versioner af de voksne væggelus – i starten er de kun 1 mm lange og derfor vanskelige at se. De lever også af blod og går gennem fem nymfestadier, mens de vokser. De bliver voksne inden for 1-2 måneder, hvis der er varmt nok og adgang til et blodmåltid i hvert af stadierne.

Temperaturen spiller en stor rolle for væggelusenes udvikling. Hvis temperaturen er under 13°C, udvikler de sig slet ikke. Mellem 13°C og 30°C går udviklingen hurtigere, og jo tættere på 30°C, desto hurtigere. Over 30°C sænkes udviklingen, og ved 45°C dør væggelusene næsten med det samme.

De voksne væggelus kan klare sig uden blod i lang tid, op til et år ved kølige temperaturer op til 13°C og cirka to måneder ved stuetemperatur. I sidste ende er det udtørring, der dræber dem. Væggelus overlever længst i kølige og fugtige forhold, mens meget varme og tørre forhold er dødbringende for dem.

Det er klimaet i væggelusenes gemmested, der er afgørende. Så selvom det er varmt og tørt i boligen, kan der sagtens være køligt og fugtigt i en skjult sprække eller for eksempel i en kuffert, der opbevares i kælderen.

Læs også: Bananfluer – Sådan bygger du en bananflue fælde

Hvilke gener forårsager væggelus, og hvor stammer de fra?

Hvilke gener forårsager væggelus, og hvor stammer de fra
Væggelus kommer frem om natten, for at suge blod.

Når du sover, klatrer væggelus op i sengen og går til angreb på de udfordrede, nøgne områder af kroppen, såsom hænder, arme, hals og fødder. Cirka 10 procent af mennesker oplever ikke nogen reaktion på væggelusbid, mens 90 procent oplever intens kløe samt rødme og hævelse omkring det sted, hvor de er blevet bidt. Efter hvad man ved, fungerer væggelus ikke som bærere af sygdomme.

Væggelusen var næsten forsvundet i Danmark i 1960’erne og 1970’erne, men siden midten af 1990’erne er problemet gradvist blevet større. Væggelusene kommer ofte ind i hjemmet gennem tøj, bagage og møbler i forbindelse med rejser, flytninger og genstande fra loppemarkeder.

Det er blevet konstateret, at der globalt er udviklet resistens, det vil sige væggelus, der er modstandsdygtige over for bekæmpelsesmidler. Dette gælder også for mange steder i Danmark. Den stigende rejseaktivitet og spredningen af resistente væggelus er grunden til, at problemet med væggelus igen er voksende.

De seneste par år med nedlukning på grund af COVID-19 har dog resulteret i et mindre fald i antallet af væggelus.

Læs også: Borebiller – Sådan identificerer og bekæmper du borebiller

Hvad skal du gøre, hvis du opdager væggelus?

Uanset om du bor i en lejlighed eller et hus, er det vigtigt at starte bekæmpelsen af væggelus så snart, de er blevet fundet. Studier har vist, at væggelus kan bevæge sig rundt i en bygning, så det gælder om at begrænse spredningen så hurtigt som muligt.

Hvis du bor i en lejet lejlighed, er det din pligt at informere din udlejer om forekomsten af væggelus. Det er derefter udlejerens ansvar at bekæmpe dem.

Hvordan bekæmper du væggelus?

Tidligere havde man mere effektive midler mod væggelus, hvilket gjorde det muligt selv at bekæmpe af dem.  Den stigende modstandsdygtighed over for de aktive stoffer der er tilbage til at bekæmpe dem med har betydet at du i de fleste tilfælde vil være bedst tjent med at tilkalde en professionel skadedyrsbekæmper. Det skyldes, at det kan være svært at finde væggelusenes gemmesteder, hvis man ikke har et detaljeret kendskab til deres levevis.

Væggelus er typisk skjult:

  • I sengen og madrassen – samt tæt ved dem.
  • Bagved skabe og malerier.
  • Ved rør- og kabelføringer.
  • Bag paneler, lister eller løst tapet.

Ved gemmestederne kan man i visse tilfælde finde små sorte ekskrementpletter, tomme huder og ægge-rester, selvom gemmestedet måske ikke længere er beboet. Det er ikke usædvanligt at opdage små blodpletter på sengelinnedet efter angreb af de små blodsugere.

Væggelusens opholdssteder og de områder, de passerer, bør behandles med enten sprøjtevæske eller insektpudder, som er beregnet til brug mod krybende og kravlende insekter.

Se i videoen hvordan bekæmpelse af væggelus foregår

Før du bekæmper væggelus, skal du gøre følgende

For at forberede bekæmpelsen af væggelus, skal du først sørge for at rydde grundigt op og støvsuge, så bekæmperen kan få adgang til områderne. Du kan overveje at flytte lidt på møbler og inventar, så det bliver lettere at komme til dem. Undlad dog at flytte ting til andre rum, da det kan sprede væggelusene. Gør flittigt brug af støvsugeren, men husk at støvsugerposen skal placeres i en tæt lukket plastikpose og kasseres straks efter brug.

I alvorlige tilfælde kan det blive nødvendigt at fryse eller varmebehandle madrasser og andre møbler for at bekæmpe væggelus. Hvis noget skal kasseres, skal du sørge for at indpakke det i tæt plastik, før det fjernes, så væggelusene ikke spredes yderligere.

Læs også: Skægkræ – Sådan identificerer og bekæmper du skægkræ

Kan du forhindre væggelus efter rejsen?

Først og fremmest er det vigtigt at være klar over, at følgende metoder kan dræbe væggelus: Tøj kan vaskes i vaskemaskinen ved 60 °C. Tørretumbler er også en mulighed, da alle stadier af væggelus dør efter et par timers ophold ved 50 °C. Et ophold i fryseren ved -18 til -20°C er ligeledes effektivt, hvis tingene bliver grundigt frosset igennem – se nedenfor.

Hvis du har den mindste mistanke om, at du har sovet et sted med væggelus, er det en god idé at gennemgå al bagagen umiddelbart efter hjemkomsten. Gør det udendørs. Tøjet skal enten i vaskemaskinen, tørretumbleren eller en tur i fryseren.

Tasker og kufferter kan eventuelt behandles med et insektmiddel mod krybende og kravlende insekter, men nogle dyr kan overleve på grund af resistens. Derfor er det bedre at fryse genstandene, hvis det er muligt.

Når du fryser genstande, skal du være opmærksom på, at det skal gøres korrekt. Tingene du vil fryse må ikke være klemt sammen, men skal være løst pakket. Materialet skal løftes fri af fryserens bund. Væggelus dør efter et par døgn ved -20 °C, men det kan tage længere tid (3-4 dage), hvis fryseren er knap så kold eller genstandene er store og kompakte. Det afgørende er, at kulden kan trænge helt ind i genstandens midte.

Der er forskellige transporterbare varmeovne tilgængelige på markedet, som du kan bruge til at varmebehandle dine ting. De findes både i store udgaver, der ligner telte, hvor du kan varmebehandle dine møbler, samt i mindre udgaver, som kan bruges til varmebehandling af din kuffert, når du kommer hjem fra ferie. De fungerer ved, at du placerer de inficerede eller mistænkte genstande i varmeovnen, som så varmer dem helt igennem til 50-55 grader.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om væggelus

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er væggelus?

Væggelus er en tæge og kaldes også sengetæge eller sengelus.

Hvordan ser væggelus ud?

Sengelus ligner en alm. Tæge og er 5-6mm lang uden vinger.

Hvor kommer væggelus fra?

Væggelus kommer ofte fra tasker og møbler som er blevet flyttet fra et hus med væggelus. 

Hvordan ved man om man har væggelus?

Hvis du har væggelus er det første man opdager ofte klød og hævede plamager på kroppen. Synlige spor kan være små blodpletter på et lagen eller mørke rustfarvede pletter som er afføring fra væggelus.

Hvordan kommer man af med væggelus?

De fleste væggelus er resistente overfor gift. Den bedste metode til bekæmpelse er derfor enten varme eller kulde. 55-60 graders varme i et par timer slår både store og små væggelus ihjel. Alternativt kan et par dage i fryseren ved mindst -15 grader give samme resultat.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Pestium