VVS Installatør- Se hvad en vvs’er koster og kan lave her

Hvilke opgaver kan en VVS installatør udføre? Hvad koster en vvs’er? Få svar på spørgsmålene og bliv klogere på vvs’ere i denne artikel

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 18. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
VVS Installatør- Se hvad en vvs'er koster og kan lave her
VVS Installatør- Se hvad en vvs’er koster og kan lave her

Hvis du står over for en opgave, der involverer vand i dit hjem, vil du sandsynligvis have brug for en VVS’er. De er ansvarlige for installation af toiletter, afløbssystemer og rør.

VVS’eren håndterer desuden arbejde relateret til varme, ventilation og gasapparater. Der er en bred vifte af opgaver, du har lov til selv at udføre, men der er også nogle, hvor det er et krav, at det udføres af en autoriseret VVS’er.

VVS er en forkortelse for varme, ventilation og sanitet, hvilket dækker over de primære opgaver, en VVS’er udfører.

Disse opgaver omfatter alt fra installation og reparation af forskellige varmesystemer, som for eksempel gulvvarme, varmepumper og fjernvarme, til installation og reparation af klimaanlæg og installation af toiletter, afløb og rørsystemer. VVS’ere kan også installere gasapparater, og mange kan udføre tagarbejde i bly, zink og kobber.

Der er visse VVS-opgaver, du har lov til selv at udføre, hvis du føler dig sikker nok. Det kan hjælpe dig med at spare penge, forudsat at du er komfortabel med, hvad du laver. Du har tilladelse til at udføre alle opgaver, der er efter afspærringsventilen.

Få 3 Tilbud fra en VVS’er

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvis du er usikker på, om en opgave er noget, du kan udføre selv, er det en god idé at tage kontakt til en af VVS-branchens organisationer. De kan give dig et præcist og klart svar. Senere i artiklen kan du finde information om nogle af de opgaver, du har lov til selv at udføre.

Læs også: Find Håndværker – Se hvordan du finder den rette håndværker

VVS Installatør Pris – Hvad er timeprisen for en VVS-mand?

VVS Installatør Pris - Hvad er timeprisen for en VVS-mand
Det er ofte på trælse tidspunkter at der er behov for en VVS’er, f.eks. ved at toilettet er stoppet efter et toiletbesøg, vasken drypper osv. Dette kan også forøge prisen markant, hvis man anvender en VVS døgnvagt.

Prisen for en VVS-mand kan variere afhængig af flere faktorer, herunder hvor i landet du bor, firmaets størrelse og VVS’eren erfaring. Generelt vil timeprisen dog ligge mellem 250 og 700 kroner i timen, selvom der er firmaer der ligger både over og under dette interval.

Prisen kan også variere afhængig af tidspunktet på dagen, du har brug for VVS’eren. Hvis du for eksempel har brug for hjælp om natten, kan det medføre en ekstra omkostning – typisk omkring 2000 kroner.

Hvilke yderligere omkostninger er der forbundet med VVS-arbejde?

Udover VVS’eren timepris, og eventuelt et ekstra gebyr for nattetimer, skal du også betale for de materialer, der bliver brugt i arbejdet. Der kan også være transportomkostninger, eller timeprisen kan begynde så snart VVS’eren forlader værkstedet. Derfor kan det være en fordel at vælge et lokalt firma.

Sådan finder du den mest økonomiske VVS-installatør

For VVS-opgaver, hvor du har tid til at vente på at arbejdet bliver udført, kan det være en god ide at indhente tilbud fra flere firmaer. For at sikre at du får en god pris, bør du kontakte mindst tre firmaer. Dette vil give dig en god fornemmelse af, om prisen er rimelig.

Selvom du kan kontakte flere firmaer, kan det være tidskrævende, og du vil selvfølgelig gerne have dit arbejde udført. Derfor er tre ofte et godt antal firmaer at kontakte.

Hvis du ønsker at modtage tre tilbud fra tre forskellige VVS-installatører, kan du gøre brug af vores samarbejdspartner, 3byggetilbud.dk. De har et netværk af dygtige håndværkere, så du kan være sikker på, at du får kvalitetsarbejde.

For at få tilbud skal du blot kontakte 3byggetilbud.dk og forklare, hvilken type opgave du har brug for hjælp til, og hvor du er bosat. De vil så arrangere, at tre VVS-installatører kontakter dig. I nogle tilfælde kan de give en pris med det samme, typisk hvis det er en mindre opgave. I andre tilfælde kan det være nødvendigt, at de kommer ud og ser på dit hjem, før de kan give et tilbud.

Når en VVS-installatør kommer ud for at se på dit hjem, er det vigtigt at understrege, at det er et tilbud, du er ude efter, ellers kan du risikere at skulle betale for besøget.

Hvad laver VVS-installatører?

Hvad laver VVS-installatører

VVS-installatører kan udføre mange forskellige opgaver. Nogle firmaer er specialiserede inden for bestemte områder, men de største firmaer har typisk forskellige VVS-installatører beskæftiget, som kan udføre forskellige typer opgaver. Nogle af de mest almindelige opgaver er:

 • Installation af rørsystemer til koldt- og varmtvand
 • Installation af afløb i køkken og badeværelse
 • Montering af vask og toilet
 • Tilslutning af varmesystemer
 • Montering af vandmålere og gasudstyr
 • Tagarbejde i bly, zink og kobber
 • Installation af solvarmeanlæg, varmepumper, kedler og brændere til olie, halm, naturgas og fjernvarme
 • Rørinstallationer i industrien og private hjem til eksempelvis kedler, pumper og beholdere
 • Installation af ventilation- og klimaanlæg samt gulvvarme
 • Reparation og vedligeholdelse af alle ovennævnte installationer

Dette er bare nogle af de opgaver, en VVS-installatør kan udføre. Hvis du har en opgave, du skal have løst, kan du altid kontakte et VVS-firma. De kan oplyse dig om, hvorvidt de kan udføre opgaven, og hvis ikke, hvem du i stedet skal henvende dig til.

Typer af VVS’ere

Der findes mange forskellige former for VVS’ere, da eleven under uddannelsen skal vælge en retning. Hvilken type VVS’er du har behov for afhænger af den specifikke opgave, du skal have løst.

 • VVS-installatører: De varetager de opgaver, som de fleste typisk forbinder med en traditionel VVS’er. Dette inkluderer montering af toiletter som f.eks. montering af et væghængt toilet, afløb og armaturer samt tilkobling af vandmålere og gaskomfurer.
 • Energimontører: De er specialiserede i at installere varmeanlæg og montere kedler samt forskellige brændere til blandt andet olie, halm og naturgas. De installerer også solvarmeanlæg, fjernvarme og varmepumper.
 • Industrirørmontører: De arbejder primært inden for industrien, hvor de udfører opgaver som rørinstallationer til kedler, pumper og beholdere. Deres arbejde kan foregå i industrianlæg, institutioner og på større varmefyringsanlæg.
 • Ventilationsmontører: Som navnet antyder, står de for installation og vedligeholdelse af ventilations- og klimaanlæg. De kan også foretage målinger og analyser af klimaforhold.
 • Blikkenslagere: Nogle VVS’ere har desuden taget kurser for at kunne arbejde som blikkenslagere. Dette betyder, at de har kompetencer til at udføre en bred vifte af opgaver i metal, herunder montering af tag og facade i metal.
 • VVS’erne kan også fabrikere rør i forskellige materialer, hvilket betyder, at de kan udføre mange opgaver selvstændigt. Hvis du har en opgave, der kræver flere typer af håndværkere, kan du vælge et større firma, der har flere forskellige håndværkere ansat, eller du kan spørge VVS-firmaet, om de kan stå for en entreprise.

VVS’ere med døgnservice

Der kan opstå problemer med afløb og kloakker på uheldige tidspunkter, såsom om aftenen eller i weekenden. Derfor tilbyder mange VVS’ere døgnservice.

De fleste af dem tilbyder en service, hvor du kan kontakte dem døgnet rundt, året rundt. Dette betyder, at du også kan få hjælp, hvis toilettet går i stykker på juleaftensdag, eller hvis et vandrør sprænger på nytårsaften.

Selvfølgelig koster det ekstra at få en VVS’er ud om natten eller på helligdage. Mange VVS’ere har et tillæg for nattetimer, som du skal være opmærksom på. Derfor er det vigtigt kun at tilkalde dem, hvis det virkelig er nødvendigt.

Det er en god ide at have telefonnummeret på en VVS’er tilgængeligt, så du hurtigt kan få fat i hjælp, når du har brug for det.

VVS-opgaver der kræver autorisation

Der er mange VVS-opgaver, som kun en autoriseret VVS’er må udføre. Dette betyder, at du ikke selv må udføre disse opgaver, uanset hvor dygtig du er til håndværk. Grænsen går ved afspærringsventilen, også kendt som Ballofix. Alt efter dette punkt skal du have en professionel VVS’er til at varetage opgaven.

Dette indebærer blandt andet, at du ikke selv må udføre nye VVS-installationer. Derudover skal du ikke selv:

 • Forbindelse af gulvafløb
 • Foretag ændringer i centralvarmesystemet, hvis der er fjernvarmevand i systemet
 • Modificere eller udvide eksisterende brugsvandsanlæg
 • Udfør enhver form for gasinstallationsarbejde

Hvis du er usikker på, om du har lov til at udføre opgaven selv, eller om det kræver en autoriseret VVS-installatør, er det altid klogt at kontakte Tekniq, som er VVS-installatørernes brancheorganisation. De kan give dig et præcist svar, så du er sikker på, at du ikke gør noget forkert.

Det kan ofte føles mere behageligt at spørge en organisation frem for en virksomhed. Hvis du spørger en VVS-virksomhed, vil de naturligvis have interesse i, at du vælger dem. Hvis du er i tvivl om, om du kan udføre arbejdet korrekt, er det altid en god ide at få en professionel til at tage sig af det.

Hvilket VVS-arbejde kan jeg udføre selv?

Hvis du er en gør-det-selv-person, og du gerne vil spare mange penge ved selv at udføre VVS-opgaver i hjemmet, kan det være oplagt at prøve det selv. Der er nemlig mange opgaver, som du har lov til at udføre selv.

Du kan for eksempel selv tilslutte et blandingsbatteri, bruserarmatur og toilet. Dette forudsætter dog, at der er installeret en afspærringsventil på vandforsyningen. Hvis du føler dig modig, kan du også selv installere toilettet. Det skal dog være på det samme sted, hvor det toilet, du fjerner, stod. Hvis det skal være et andet sted, skal du have en VVS-installatør til at gøre det.

Du kan også selv skifte vandhaner og pakninger på vandhaner og tilslutte vandet til en vaskemaskine. Hvis du bor i lejet bolig, kan det dog være en god ide at spørge boligforeningen, om du selv må installere vaskemaskinen. Der kan være nogle interne regler om dette.

Hvis du har brug for mere varme i huset, kan du selv lægge slanger til gulvvarme og tilslutte det og installere og tilslutte radiatorer. Hvis dit fjernvarmeanlæg slutter i en varmeveksler, kan du også ændre på centralvarmesystemet med fjernvarme.

Få 3 Tilbud fra en VVS’er

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Blik&Rør Arbejderforbundet