Sammenlign hulmursisolering og find den bedste til din bolig
Når du skal efterisolere, har du mulighed for at vælge mellem forskellige materialer, såsom traditionel mineraluld, papiruld og papirisolering. Hvert materiale til hulmursisolering har sine fordele og ulemper, som du kan læse mere om i denne artikel.
Beregn hulmursisolering pris med vores prisberegner
Hvorfor er det en god idé at hulmursisolere?
Når vi opvarmer vores hjem, udledes der CO2, og det er vigtigt at reducere denne udledning så meget som muligt for at mindske det samlede CO2-udslip. Hvis din bolig har en ydervæg, som kan hulmursisoleres, er det en enkel og økonomisk metode til at reducere varmeforbruget og opnå besparelser på varmeregningen. Udover de økonomiske fordele vil du også kunne opleve øget komfort og et forbedret indeklima.
Få 3 Tilbud på hulmursisolering
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
Læs også: Facadeisolering – Effektiv efterisolering af din bolig
Oversigt
Hvad indebærer hulmursisolering?
Hulmursisolering kan udføres i boliger med en ydervæg, der har en hulmur. I huse, der er muret op fra 1920’erne og frem, vil facaden typisk bestå af en hulmur, hvor der er en for- og bagmur, der er muret parallelt og forbundet med murbindere.
Mellem disse to mure findes der et hulrum, hvis bredde kan variere, men som oftest er mindst 5 cm bredt. Hulrummet kan være delvist fyldt med rester af mørtel, hvis byggearbejdet har været sjusket, men det er normalt åbent. Det er dette hulrum, der kan fyldes med isoleringsmateriale.
Hulmursisolering er en relativt enkel metode til at efterisolere ydervæggen. Dette kan gøres ved enten at fjerne enkelte mursten fra ydermuren eller simpelthen ved at bore huller i fugerne og blæse isoleringsmaterialet ind i hulrummet mellem for- og bagmur.
Se i videoen nedenfor, hvordan en hulmursisolering foregår
Er det muligt at isolere min hulmur – og kan jeg udføre hulmursisolering selv?
For at afgøre, om der er nok hulrum, og om murværket er egnet til hulmursisolering, er det nødvendigt med en forundersøgelse. Det kan også være nødvendigt at udføre reparationer inden isoleringen. Både forundersøgelsen og det efterfølgende indblæsningsarbejde kræver faglig ekspertise og bør udføres af en autoriseret isolatør.
Læs også: Efterisolering af gulv – Undgå kolde fødder
Isoleringsmaterialer til hulmursisolering – hvilket er det bedste?
Isolering kan fremstilles af forskellige materialer. Det, de har til fælles, er, at de er meget lette, da det er den stillestående luft i materialets hulrum, der giver den isolerende effekt – jo mere luft og mindre materiale, desto bedre isoleringsegenskaber. Naturligvis skal selve materialet også have en dårlig varmeledningsevne.
Materialer til efterisolering af hulmure er altid i granulær form, det vil sige korn eller små stykker, så de kan hældes eller blæses ind i hulrummet.
Traditionelle isoleringsmaterialer som mineraluld og polystyrenkugler (flamingo), der er baseret på mineraler og olie, suppleres i disse år med andre materialer, som ofte er organiske, f.eks. papirisolering. Disse betragtes som mere miljøvenlige, da de belaster miljøet mindre både under fremstilling og bortskaffelse.
Alle typer isoleringsmaterialer skal opfylde bygningsreglementets krav til isoleringsevne, brandsikkerhed og fugtmodstand.
Ureaformaldehydskum (UF-skum) blev tidligere anvendt i stor udstrækning som hulmursisolering. Det er dog ikke længere tilladt at bruge i Danmark, da det afgiver formaldehyd, som i nogle tilfælde har forårsaget alvorlige indeklimaproblemer. Derudover har det vist sig at være svært at kontrollere, og der kommer ofte for meget af det ind i hulmurene.
Læs også: Isolering af loft – Energioptimering med høj tilbagebetaling
Konventionelle isoleringsmaterialer
Mineraluld, såsom stenuld og glasuld, samt polystyren og letklinker i granulær form er de klassiske materialer, der anvendes til hulmursisolering. Fordelen ved disse materialer er, at de har været i brug i en lang periode og i mange forskellige sammenhænge, så byggebranchen har et meget omfattende kendskab til deres karakteristika, anvendelse og holdbarhed.
Stenuld
Stenuld, mest kendt fra producenten Rockwool, er fremstillet af spundne stenmaterialer og bruges som hulmursisolering i en smuldrende form som granulat. Stenuld besidder fremragende isoleringsegenskaber, er upåvirket af vand og er ikke brandbart.
Glasuld
Glasuld er lavet af en smeltet glasmasse, der er spundet sammen. For at efterisolere hulmure bruges en granuleret variant. Isoleringsegenskaberne for glasuld er sammenlignelige med dem for stenuld, og materialet er både vandafvisende og ikke-brandbart.
Udvidbart polystyren (EPS)
Udvidbart polystyren, også kaldet flamingo, er et plastmateriale baseret på olie, der skummes op for at blive let og fyldt med luft. Dette materiale besidder gode isoleringsegenskaber og absorberer ikke fugt. Det bruges ofte i form af granuler til indblæsning. EPS er brandfarligt og frigiver giftig røg, så det må kun anvendes i konstruktioner, hvor det er omgivet af ikke-brændbart materiale, som f.eks. mursten i hulmure. Hvis man har flamingo eller andet polystyren i hulmuren, bør man være forsigtig med at bore huller i væggene ind til hulrummet, da kuglerne kan løbe ud.
Udvidbart polystyren tilsat grafit
I løbet af de sidste par år er der foretaget forbedringer på EPS-isolering, særligt inden for hulmursisolering. Ved at kombinere grafit med EPS, er det lykkedes at øge isoleringsevnen med 20 procent. Desuden anvendes der en lim, som sikrer, at isoleringsmaterialet forbliver formstabilt, når det først er indført i hulmuren og blæst på plads. Dette gør, at man undgår problemet med, at kuglerne falder ud.
Papirbaseret isolering
Papirbaseret isolering er lavet af genbrugt avispapir, der er tilsat salte og brandhæmmende stoffer. Disse stoffer er tilsat for at reducere materialets brændbarhed og for at beskytte mod fugt, mug og skimmel, så det kan anvendes i eksempelvis hulmure. Papirbaseret isolering har fremragende isoleringsegenskaber og kan både absorbere og frigive fugt. Materialet anvendes som granulat til indblæsning i hulmure, men findes også i form af plader.
Fremstillingen af papirbaseret isolering er miljøvenlig, og da materialet er biologisk nedbrydeligt, er bortskaffelsen også miljøvenlig.
I bygninger med unormalt høj fugtbelastning, eksempelvis på grund af manglende sokkelpap, utæt facade eller lignende, bør man dog overveje at anvende et andet isoleringsmateriale, som ikke påvirkes af fugt.
Læs også: Renovering af hus – Lav din egen renoveringsplan her
Alternative isoleringsmaterialer i fokus
De seneste mange år har miljødebatten, både i forhold til fremstilling, bortskaffelse, indeklima og sundhed ved håndtering af materialer og produkter, ført til en øget brug af alternative isoleringsmaterialer. Forskning i disse materialer er også blevet mere udbredt.
Generelt anses det, at alternative materialer isolerer lige så effektivt som de konventionelle – og i nogle tilfælde endda bedre. Materialerne er ofte organiske og kræver tilsætning af forskellige kemikalier i form af salte for at opnå samme brand- og fugtbestandighed som traditionelle isoleringsmaterialer.
Kun isoleringsmaterialer i granuleret form kan anvendes til efterisolering af hulmure, hvilket udelukker eksempelvis høruldsprodukter og halm, der kun kan fås i ruller og plader.
Der er ingen hindring for at benytte alternative materialer til hulmursisolering. Da der er et mere begrænset erfaringsgrundlag end med traditionelle materialer, er det dog vigtigt at sikre, at isoleringsfirmaet besidder tilstrækkelig viden og erfaring til at udføre arbejdet korrekt.
I henhold til SBi-Anvisning 207 bør man ikke anvende papirisolering i hulmurskonstruktioner, hvis muren er udsat for kraftig slagregn, for eksempel ved beliggenhed nær vandet eller på en åben mark, og huset mangler et stort udhæng.
Tendensen er dog, at man oftest vælger granuleret mineral- eller stenuld til hulmursisolering, hovedsageligt fordi det har været i brug i mange år og derfor er langt mere gennemprøvet end for eksempel papirisolering.
Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) og Teknologisk Institut har gennemført undersøgelser, der viser, at alternative isoleringsmaterialer besidder acceptable fugtegenskaber. Mere information kan findes i SBi-anvisning 128 og Alternativ isolering – undgå byggeskader (Teknologisk Institut 2004).
Træfiberisolering
Træfiberisolering, som også kaldes cellulosefiber, er tilgængelig i granulat form og kan bruges til at isolere hulmure. Det er vigtigt at kontrollere, at materialet har tilstrækkelig fugtresistens for at kunne anvendes i en hulmur.
Perlite
Perlite er et granulært, mineralsk stof af vulkansk oprindelse, der ekspanderer til cirka 20 gange sin oprindelige størrelse, når det udsættes for kraftig varme. En silikonebehandling gør materialet vandafvisende. Perlite er uorganisk og kan derfor ikke angribes af mikroorganismer, rådne eller blive direkte angrebet af svamp. Det kan fyldes, pumpes eller blæses ind i hulmure.
Perlite bruger mere energi i produktionen sammenlignet med andre alternative isoleringsmaterialer, hvilket gør det mindre miljøvenligt. Det er også forholdsvis dyrere end mange andre alternative isoleringsmaterialer. På den anden side er det let og hurtigt at arbejde med.
Få 3 Tilbud på hulmursisolering
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om bedste hulmursisolering
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Hvilket produkt er bedst til hulmursisolering?
Et anneks er en tilbygning der anvendes som et ekstra rum til hovedbygningen.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder: