Byg en hems – Se Regler, priser og eksempler her (2024)

En hems kan være en nyttig løsning for at få mere plads eller ekstra sovepladser. Men hvilke regler og juridiske krav er der for en hems, og hvad bør du tage i betragtning, før du bygger en? Find svarene her.

Byg en hems
Udnyt alle kvadratmeter i din bolig ved at bygge en hems. Byg en hems, hvis du ønsker at udnytte alt pladsen i din bolig eller på loftet, i stedet for at have en masse uudnøttede plads.

Hvad er en hems?

En hems kan beskrives som en indsat etage eller platform, der placeres i lokaler med højt til loftet eller hvor loftet strækker sig op til kip.

Hemsen skal have åben adgang til det rum, den er opført i, og må højst have et gulvareal på 4,5 m2. Hvis arealet er større, eller hemsen er lukket af i forhold til rummet med vægge, anses den indsatte etage som et uafhængigt opholdsrum. Dette betyder, at arealet medregnes i boligarealet, og at helt andre regler og vilkår skal overholdes og følges.

Få 3 Tilbud fra en bygherre på en hems

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Læs også: Isolering af loft – Energioptimering med høj tilbagebetaling

Anvendelse og indretning af hems

En hems er alsidig og kan anvendes til forskellige formål, men er sædvanligvis konstrueret for at udvide pladsen. Den bruges oftest til opmagasinering, arbejdsrum eller soveområde, men kan let tilpasse sig forskellige udtryk og funktioner ved at skifte møblerne.

Hvad koster en hems?

Prisen for en hems vil normalt være 45-65.000, eller hvad der svarer til 10-15.000 pr kvadratmeter.

Der er en lang række ting der kan påvirke prisen på at få bygget en hems, men med en typisk hems størrelse, så skal du forvente at prisen bliver mellem de 45.000 og 65.000 inkl. moms.

Hvornår regnes en hems som en del af boligarealet i et hus?

En hems øger hverken antallet af etager eller det samlede boligareal, så længe gulvarealet ikke overstiger 4,5 m2.

Den del af hemsens gulv, der er nærmere tagfladens yderside end 1,5 meter, skal ikke inkluderes i det samlede gulvareal.

Hvis hemsen har skråvægge, skal du ikke medregne den del af gulvet, der er nærmere tagfladens yderside end 1,5 meter, når du beregner gulvarealet på hemsen. Det betyder i praksis, at du skal måle fra toppen af hemsens gulv til ydersiden af tagbeklædningen – og fra det punkt, hvor afstanden er 1,5 meter, skal arealet derfor inkluderes (se illustration).

Du kan gerne indrette 2 eller flere hemse i samme rum. Det er dog et krav, at de ikke er forbundet af en gangbro eller lignende, og at adgangen til hemsene er separat. Hvis ikke, opgøres hemsenes areal samlet, og vil altså blive inkluderet i boligarealet, hvis de tilsammen er mere end 4,5 m2, da det så ikke længere betragtes som en hems.

Hvis du ønsker at lave en indskudt etage eller bygge flere sammenkoblede hemse i et rum, der overstiger arealbegrænsningen for en hems på 4,5 m2, skal du ansøge om byggetilladelse og opfylde de skærpede krav, der gælder for beboelsesrum, da det i så fald betragtes som et selvstændigt rum og en udvidelse af boligarealet.

Læs også: Hvad er mit hus værd? Få en vurdering indenfor 5 minutter

Hvilke love og bestemmelser gælder for en hems?

Tænk over disse aspekter, før du opretter en hems
Der er en del ting du bør overveje inden du får bygget en hems i din bolig, og du kan læse nogle af tingene nedenfor.

En hems med et areal på under 4,5 m2 behøver ikke at overholde andre krav end de krav, der gælder for materialer og overflader i det rum, hvor hemsen er placeret, f.eks. i forhold til brandsikkerhed.

Der er derfor ingen bestemmelser om, at hemsen skal have en trappe eller værn, men den skal være passende og sikker med hensyn til den tiltænkte anvendelse. Det er dog altid en god idé at beskytte hemsen med et solidt værn og skabe sikre adgangsforhold på grund af risikoen for fald.

Hvis hemsens areal er større end 4,5 m2 eller er adskilt fra rummet med vægge, betragtes den som et beboelsesrum. I dette tilfælde skal hemsen overholde bygningsreglementets krav til beboelsesrum, blandt andet i forhold til dagslys, redningsåbninger, flugtveje, ventilation og lofthøjde osv.

Læs også: Tilbygning – Hvad koster en tilbygning? Online Beregner

Tænk over disse aspekter, før du opretter en hems

Du bør tænke over, hvordan hemsen skal udformes, om du har mulighed for at bygge den selv, eller om det er bedre at lade en professionel håndværker tage sig af opgaven.

Adgangen til hemsen kan være via en trappe eller eventuelt en stige. Tænk over, hvor den skal placeres, og om den vil forstyrre måden, du bruger rummet under hemsen.

Det er vigtigt at sikre, at der er nok plads til en hems i rummet, men du skal også tage højde for de arkitektoniske aspekter.

Tænk over, hvordan hemsen vil påvirke resten af rummet. Vil det virke for trangt, eller vil hemsen skygge for dagslyset fra ovenlysvinduerne?

Hvis hemsen skal anvendes som soveplads med en seng, bør du tage temperaturen og ventilationen i betragtning for at sikre, at det er behageligt at sove der.

Få 3 Tilbud fra en bygherre på en hems

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om hems under loftet

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er en hems?

En hems er beskrevet i bygningsreglementet som et indskudt etageplan med et gulvareal på højest 4.5 m2, der står i åben forbindelse med det rum den er bygget i og med seperat adgangsvej.

Hvad koster en hems?

Prisen for en hems vil normalt være 45-65.000, eller hvad der svarer til 10-15.000 pr kvardratmeter.

Hvor stor må en hems være?

En hems må være op til 4,5 m2. Hvis den er større regnes hemsen som et selvstændigt rum og kræver byggetilladelse at opføre. Hvis der er loft til kip i hemsen medregnes kun det areal hvor der er 1,5m eller højere op til væggen lodret fra gulv.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet