Energieffektive vinduer? Sådan vælger du de bedste typer

Vinduer spiller en stor rolle for dit hjemmets varmetab, og derfor er der ret høje krav til varmeisolering og energibalance. Når du udskifter vinduer, bør du holde øje med energitilskuddet eller energimærket for at sikre dig, at du vælger de mest effektive løsninger.

Hvorfor bør jeg investere i energieffektive vinduer?

Hele 40 procent af vores samlede energiforbrug går til opvarmning af bygninger. Dette skyldes primært, at mange huse ikke er tilstrækkeligt isolerede, hvilket resulterer i et højt energiforbrug. Gennem energirenovering kan vi sænke energiforbruget og bidrage til at mindske CO2-udledningen, som er relateret til energiproduktionen.

Gamle vinduer, der er mere end 15-20 år gamle, er langt mindre effektive end moderne vinduer med energiruder. Derfor er der et enormt potentiale i at udskifte ældre vinduer eller ruder til nogle, der er mere energieffektive.

Energieffektive vinduer Sådan vælger du de bedste typer

Læs også: Energiglas i gamle vinduer: Se muligheder og beregn pris

Hvordan kan du afgøre, hvor effektivt et vindue isolerer?

Vinduer er vigtige for varmeregningen, især i huse med mange vinduer eller store gulv-til-loft vinduesarealer. I et typisk hus går syv procent af varmen tabt gennem vinduerne. Men hvis vinduernes isoleringsevne er ringe, kan der forsvinde endnu mere varme gennem dem.

Generelt er det sådan, at varmetab gennem et ældre vindue er cirka fem gange større end varmetab gennem en ydervæg. Men vinduet kan også bidrage med varme fra solens stråler.

Begrebet energitilskud bruges til at beskrive vinduers evne til at isolere og absorbere varme. Energitilskuddet er forholdet mellem varmetab fra inde i huset ud i det fri og varmetilskuddet fra solens stråler, som trænger ind i boligen.

Vinduets U-værdi fortæller os, hvor meget varme der går tabt gennem det. Et lavere U-værdi betyder mindre varmetab, hvilket er bedre. Du kan finde U-værdien for et specifikt vindue ved at spørge leverandøren. For eksempel har et to-lags energivindue en U-værdi på 1,3 W/m2K eller lavere, mens et tre-lags energivindue har en U-værdi mellem 0,6 og 1,0 W/m2K.

Når det kommer til bygningsreglementet, er energikravene til vinduer baseret på deres energitilskud snarere end deres U-værdi. Så hvis du vil udskifte dine vinduer med nogle, der opfylder bygningsreglementets krav, er det ikke nok at se på U-værdien alene.

At beregne et vindues energitilskud kræver en kompliceret matematisk formel, som tager højde for forskellige faktorer såsom sprosser, rammer og karme, samt om ruden har en varm kant m.v.

For at vurdere energieffektiviteten af vinduer bruger vi Eref-værdien. Eref angiver den mængde energi, et enkeltfløjet vindue på 123 x 148 cm i gennemsnit bidrager med i løbet af en fyringssæson. Hvis tallet er positivt, betyder det, at vinduet samlet set tilfører ekstra varme til bygningen. De fleste vinduer har dog negative værdier. A-mærkede vinduer har neutrale eller positive værdier og er dermed energimæssigt bedst. Energimærkningen er en skala fra A til F, og det er den samme type mærkning, som vi kender fra hårde hvidevarer og elpærer.

Læs også: Termorude Pris: Beregn nye Termovinduer Priser

Krav til varmetab når du udskifter gamle vinduer

Krav til varmetab når du udskifter gamle vinduer
Krav til varmetab når du udskifter gamle vinduer med energimærkeordningen

Når du skal udskifte gamle vinduer med nye, er det essentielt at have styr på kravene til varmeisolering. Sørg for at vælge vinduer, der overholder det aktuelle bygningsreglement, da kravene er blevet strammet betydeligt i de senere år.

Går du efter vinduer med A-mærkning, vil de opfylde de strammere krav i Bygningsreglement 2018, som trådte i kraft den 1. februar 2021.

Hvis din vinduesforhandler ikke er en del af energimærkeordningen, er det vigtigt at sikre, at vinduerne opfylder kravene om energitilskud i henhold til bygningsreglementet.

Bemærk, at kravene gælder lige så vel for ovenlysvinduer som for vinduer i bygningens facade.

Disse strammere krav er gældende for alle nye vinduer, der erstatter gamle vinduer, med visse undtagelser. Du kan opnå dispensation, hvis din bolig er bevaringsværdig eller fredet, og vinduernes udformning er en del af fredningen.

Vær opmærksom på, at mindst ét vindue i hvert rum skal kunne bruges som en redningsåbning. Redningsåbningens højde og bredde skal tilsammen være mindst 1,5 meter, med en minimumshøjde på 60 cm og en minimumsbredde på 50 cm.

Læs også: Træk fra vinduer: 5 tips til at slippe for træk fra vinduer

Når du bare skifter ruderne: krav til vinduerne

Ingen bekymringer angående energitilskud fra bygningsreglementet, hvis du kun udskifter ruderne eller vælger at montere forsatsruder.

Er dine vinduer velholdte og fri for råd og svamp, kan det være tilstrækkeligt at skifte til en energirude. To lag glas i energiruder isolerer næsten tre gange bedre end traditionelle termoruder.

Hvis du har charmerende småsprossede vinduer, kan det være smart at overveje forsatsvinduer frem for en komplet udskiftning. Du kan opnå næsten samme energibesparelse som med helt nye energivinduer.

Hvordan beregnes energitilskuddet for nye vinduer?

Der er flere faktorer, der spiller ind på energitilskuddet i forbindelse med nye vinduer, udover U-værdien, herunder:

  • Isoleringen af vinduets ramme og karm.
  • Om ruden er udstyret med en varm kant.
  • Forekomsten af sprosser i vinduet.
  • Rudens g-værdi.

Isolerede karm og ramme

Vinduets karm og ramme spiller en væsentlig rolle for det samlede energibidrag. Derfor er det essentielt at have fokus på isoleringsværdien for både karm og ramme. Jo højere overfladetemperaturen er, desto mindre chance for fugt og kondensproblemer.

Ruder med en varm kant

Når en rude har en varm kant, betyder det, at der er en afstandsholder lavet af plast eller kulfiber mellem de to glaslag. Disse afstandsholdere holder glaslagene adskilt. I traditionelle ruder uden varm kant er afstandsholderne lavet af metal. Men metal er kendt for at lede både varme og kulde, hvilket kan føre til, at den varme og fugtige luft inde i boligen kondenserer på ruden, hvor metallet er. Dette kan skabe et miljø, hvor skimmelsvamp kan trives.

Varm kant-teknologien giver en betydelig bedre isolering end metalafstandsholdere. Så ved at vælge ruder med varm kant reducerer du både risikoen for kondens og skimmelsvamp samt varmetabet langs vinduernes kanter.

Læs også: Vedligeholdelsesfrie vinduer: Se muligheder og beregn pris

Vinduets g-værdi: mere end bare isolering

Foruden en lav U-værdi og varme kanter, er det vigtigt at ruden også besidder en høj g-værdi. G-værdien repræsenterer vinduets evne til at lade solvarmen strømme ind, og er også kendt som solfaktor. Med en høj g-værdi vil du opleve, at en større mængde gratis solvarme kan trænge ind gennem vinduet.

Hvad er det egentlig, der adskiller to- og tre-lags energivinduer? 


Først og fremmest kan man sige, at tre-lags vinduer byder på en bedre isolering end deres to-lags modparter. Men denne fordel kommer også med en pris, da de er 10-30 % dyrere at købe og installere.

I 2018 blev der gennemført et omfattende studie, der undersøgte forholdet mellem dagslys, sundhed og forskellige vinduestyper. I dette studie blev der skiftet et væld af vinduer ud med enten tre-lags energiruder eller to-lags jernfattigt glas. Resultatet viste, at to-lags jernfattige glas faktisk bød på bedre dagslys, forbedret søvnkvalitet og øget mulighed for at danne D-vitamin indendørs. Derudover var der mindre kondens på ruderne udvendigt.

Overraskende nok viste studiet, at der ikke var en markant forskel på energiforbruget i de testede bygninger, uanset om de havde to- eller tre-lags vinduer. Energiforbruget faldt i begge tilfælde, men der var altså ikke en større besparelse ved at bruge tre-lags vinduer. Dette kan skyldes, at de øvrige bygningsdele (gulve, ydervægge og lofter) ikke var tilstrækkeligt isoleret, hvilket gjorde den ekstra isolering i vinduerne overflødig.

Læs også: 2 eller 3 lags vinduer? Se hvad du skal vælge til dit hus

Få 3 Tilbud på energieffektive vinduer

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvilken energiklasse vinduer er bedst?

Energistyrelsens energimærkningsordning går fra A til F, hvor A på den skala er de bedste.

Hvad er forskellen på energiruder og termoruder?

Forskellen på termoruder og energiruder er, at der mellem termoruder er almindelig luft imellem glassene, mens der i energiruder er en gasart som typisk er argon, som isolerer bedre end luft.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet.dk – Læs om reglerne for energieffektive vinduer her