Nyt Eternittag: Beregn priser og find inspiration her

I Danmark er eternit en af de mest populære tagmaterialer. Dette skyldes, at det er en let tagdækning med høj styrke, som kan modstå det danske vejr. Samtidig er eternittag nemme og billige at installere sammenlignet med fx tegltag, da det består af store plader i stedet for enkelte teglsten.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 12. juli 2023
Nyt Eternittag
En af de mest populære tagtyper i Danmark er eternittag, som du kan se på billedet ovenfor, hvor der er billede af et bølgeeternittag.

Det er vigtigt at bemærke, at eternitplader generelt har en kortere levetid på omkring 20-30 år i forhold til andre tagdækninger. Nedenfor kan du finde vores prisberegner, eksempler på priser og råd til opgaven.

De tre mest udbredte varianter af eternittag er bølgeeternit, eternitskifer og toscana. Nedenfor kan du finde en prisberegner, eksempler på priser og relevante regler for renovering af eternittag.

Two columns
Vertical
Horizontal
Prisberegner til Tag
Prisestimatet
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Your service request has been completed!
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Payment method: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}

📝 Modtag 3 faste tilbud på nyt tag 📝

Prisestimatet fra vores beregner er en god vejledning når du skal vælge tagtype eller se hvordan du kan holde dig indenfor dit budget, men er altid forbundet med en usikkerhed. Derfor anbefaler vi at du får 3 tilbud på din opgave når du er klar til at gå videre.

Derfor samarbejder vi med platformen 3byggetilbud som siden 2000 har formidlet mere end 500.000 byggeprojekter for danskerne. Hos 3 byggetilbud kan du helt uforpligtende indsende din opgave og få 3 tilbud tilbage fra håndværkere.

Med tilbuddene i hånden kan du få oprettet en byggekredit i banken eller omlagt dit realkreditlån og komme godt igang med dit nye tag.

Bestil dine 3 tilbud ved at trykke på knappen herunder

Læs også: Nyt tag pris? – Prisberegner til alle tagtyper (2023 Priser)

Hvad er prisen for et nyt eternittag?

Tagrenovering.dk har udarbejdet følgende prisberegner baseret på en rundspørge blandt forskellige tagfirmaer. Vi har beregnet den gennemsnitlige kvadratmeterpris for hver enkelt tagbelægning samt den gennemsnitlige pris for tagtilbehør som f.eks. ovenlysvinduer, stigetrin, skorstensrenovering osv. Det er disse oplysninger, som prisberegneren nedenfor bygger på.

Du kan finde yderligere information om de forskellige faktorer, der påvirker den samlede pris, længere nede på siden. På grund af de mange faktorer, som prisen er afhængig af, er det ikke muligt at give et nøjagtigt bud på prisen for et nyt eternittag, men kun et skøn.

Hvis du ønsker et præcist tilbud på udskiftning af eternittaget, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk her. Det er gratis og uforpligtende, og du har mulighed for at afvise alle tilbudene, hvis du blot ønsker at bruge dem som informative skøn.

De angivne priser for eternittag, både med og uden montering, inkluderer moms.

MaterialeomkostningerSamlet pris inkl. montering
Bølgeeternittag pr. m2Fra cirka 320 kr.800-1.000 kr.
Eternitskifertag pr. m2Fra cirka 650 kr.900-1.400 kr.
Toscana pr. m2Fra cirka 375 kr.900-1.100 kr.

De angivne priser for ekstraudstyr inkluderer moms.

Tilbehør til eternittagPrisniveauForklaring
Udskiftning af ovenlysvindueOmkring 10.000-15.000 kr. pr. ovenlysvindue.Dertil kommer ekstra omkostninger for inddækninger af ovenlysvinduet, indvendige lysninger samt spartel- og malerarbejde.
Udskiftning af stigetrinCirka 300-400 kr. pr. Trin.Hvis huset har stålskorsten, er stigetrin nødvendige for at skorstensfejeren kan få adgang til skorstenen uden at beskadige taget.
Udskiftning af kvisteOmkring 30.000-50.000 kr. for renovering af eksisterende kviste, 50.000-70.000 kr. for en helt ny kvist.Kviste kan være særligt udsatte for fugt- og vandskader, og derfor kan det også være nødvendigt at udskifte beklædningen.
Ny stålskorstenFra cirka 6.000 kr.

Priseksempel: Skifereternittag

Skifereternittag

Dette priseksempel tager udgangspunkt i et diagonalt skifereternittag og inkluderer arbejdsløn, materialer og moms, men ekskluderer afmontering af den nuværende tagbelægning.

  • 120 m2 diagonale skifereternitplader
  • 1 stk. Skorstensinddækning
  • 2 stk. Udluftningshætter
  • Fuld installation af 2 stk. Ståltagrendenedløb
  • Ståltagrende på 53 løbende meter
  • Tagrygninger og andre afslutninger ved tagafgrænsninger


Totalpris: 173.000 kr. inkl. alt

Prisoverslag: Bølgeeternit-tag

Ud fra et bølgeeternit-tag i kategorien B6, omfatter prisoverslaget arbejdsløn, materialer og moms, men ekskluderer fjernelse af eksisterende tagbelægning.

  • 100 m2 bølgeeternit B6
  • 1 stk. Skorstensinddækning
  • 2 stk. Ventilationshætter
  • Fuld installation af 2 stk. stående nedløbsrør til tagrender
  • Stål tagrende
  • Tagkviste og andre afslutninger ved tagets grænser

Pris: 129.100 DKK

Prisoverslag: Bølgeeternit-tag

Priseksempel: Toscana

Vi tager udgangspunkt i et Cembrit Toscana-tag, som er tilgængeligt i både sort og mørkebrun. Prisen inkluderer arbejdskraft, materialer og moms, men ekskluderer fjernelse af eksisterende tagbelægning.

  • 100 m2
  • 1 stk. Skorstensinddækning
  • 2 stk. Ventilationshætter
  • Fuld montering af 2 stk. stål tagrendenedløb
  • Ståltagrende
  • Tagrygninger og andre afslutninger ved taggrænser

Pris: 134.100 DKK

Hvad er et eternittag?

Et eternittag er teknisk set fibercement. Dette betyder, at taget hovedsageligt består af cement blandet med fibre, hvilket giver taget både fleksibilitet og styrke – meget mere end eksempelvis beton, der er betydeligt mindre fleksibelt. I Danmark er eternit en af de mest populære tagtyper, da det er en let tagbelægning med stor styrke og modstand mod danske vejrpåvirkninger.

Desuden er et eternittag forholdsvis let og økonomisk at installere sammenlignet med eksempelvis tegltage, da det lægges i store plader i stedet for individuelle teglsten. Eternitplader bruges primært til tagdækning, men de kan også anvendes til blandt andet facadebeklædning.

Eternittagets fordele og ulemper

Selvom eternittag er den mest almindelige tagtype i Danmark, kommer det også med nogle ulemper. For eksempel er levetiden for eternittag omkring 30 år, hvilket er lavere end for et tegltag, der har en levetid på omkring 50-70 år.

Fordele

  • Enkel og økonomisk installation sammenlignet med andre tagtyper: Prisen for et bølgeeternittag varierer mellem 100.000 og 180.000 kr., afhængig af størrelse og kompleksitet, mens et tegltag nemt kan koste over 200.000 kr.
  • De fleste eternittag er helt tætte, hvilket betyder, at taget kan lægges uden først at installere et undertag – også på tage med lav hældning.
  • Et letvægtstag, der er velegnet til de fleste vejrforhold.
  • Passer godt til danske klimaforhold.
  • Normalt fremstillet af miljøvenlige materialer.
  • Brandhæmmende egenskaber.

Ulemper

  • Kortere levetid end andre tagmaterialer: varer typisk 30 år, mens et tegltag for eksempel varer 50-70 år.
  • Skader fra slid og ælde skal repareres hurtigt, da det ellers kan føre til fugt, skimmel og råd.
  • Nødvendigt med jævnlig fjernelse af mos og alger, da eternittag er et ideelt vækststed for disse.

Hvad er levetiden for et eternittag?

Du bør være opmærksom på, at konventionelle eternitplader, såsom bølgeeternit, har en relativt kort levetid sammenlignet med andre tagbelægninger, normalt mellem 20 og 40 år. På Trustpilot for eternitproducenten Cembrit kan du endda finde kunder, der rapporterer om en levetid på så lidt som 17 år.

Som du kan se i tabellen nedenfor, har eternitskifer dog en længere levetid på omkring 30-40 år.

Tagtype 

Gns. Levetid

Pris

Min. taghældning

Tagtype

Vægtestimat

Naturskifer 

100+ år

Dyr

25 grader

Tungt Tag

30-40 kg/m²

Zinktag 

50-100 år 

Meget dyr

3 grader

Tungt Tag

30 kg/m² 

Kobbertag 

50-100 år

Meget dyr

3 grader

Tungt Tag

30 kg/m²

Betontagsten

50-70 år 

Dyr

20 grader

Tungt Tag

40 kg/m²

Teglsten (Falstangsten)

50-70 år

Dyr

20-25 grader

Tungt Tag

40-44 kg/m²

Stål­tag

40-50 år

Billig

5-12 grader

Let tag

5 kg/m²

Eternitplader 

20-40 år

Rimelig

14 grader

Let tag

15-20 kg/m²

Eternitskifer 

30-40 år 

Rimelig

18 grader

Let tag

15-20 kg/m²

Tagpap 

20-40 år

Billig

1,5 – 3 grader 

Let tag

10 kg/m²

Plasttag 

10-20 år

Billig

2 grader

Let tag

1-3 kg/m²

Teglsten (Vingetagsten)

50-70 år

Dyr

20-25 grader

Tungt Tag

35 kg/m²

Hvis du vil udskifte dit nuværende eternittag med et nyt tag, der har en længere levetid, anbefaler vi, at du overvejer et tag med eternitskifer. Dette er fordi eternitskifer har en væsentligt længere levetid sammenlignet med eternitplader og samtidig er en let tagbelægning.

I forhold til vægt skelnes der mellem et ‘tungt tag’ på over 25 kg per m2 og et ‘let tag’ på under 25 kg per m2, og tagkonstruktionen skal dimensioneres i overensstemmelse hermed.

Derfor, hvis du har et eternittag på dit nuværende tag, skal du være opmærksom på, at du kun bør anvende en ‘let tagbelægning’, det vil sige en tagbelægning på under 25 kg per m2, medmindre du er parat til at ændre selve tagkonstruktionen. Det er altså muligt at lægge et let tag ovenpå en tagkonstruktion designet til et tungt tag, men ikke den anden vej rundt.

Typer af eternittag

Der er tre primære typer af eternittag, som er populære: bølgeeternit, eternitskifer og toscana.

Se i videoen en forklaring på de forskellige typer eternittag der findes og læs om dem hver især længere nede

Bølgeeternit

Som navnet antyder, består bølgeeternit af bølgede tagplader. Det er den mest almindelige form for eternit, der anvendes til tagdækning i Danmark. Bølgemønsteret sikrer optimale betingelser for, at regnvand kan ledes ned i tagrenderne.

Der er fire forskellige varianter af bølgeeternitplader at vælge imellem: B5, B6, B7 og B9. Tallene repræsenterer bølgernes højde. For eksempel har en B5 tagplade en bølgehøjde på 5 cm, hvilket betyder, at der er 5 cm mellem den laveste del af tykkelsen (‘dalen’) og den højeste del af tykkelsen (‘toppen’). B6 har en bølgehøjde på 6 cm og så videre.

B5 bølgeplader findes kun som ubehandlede – det vil sige umalede – og har den naturlige grå cementfarve. De bruges typisk på sommerhuse, landejendomme og industribygninger. B6 bølgeplader fås i farverne mørkegrå, sortblå, antracit, grå, mokka, rødbrun og teglrød og benyttes oftest på parcelhuse, landejendomme og industribygninger. B7 bølgeplader fås i farverne sortblå, antracit, mokka, rødbrun og teglrød og anvendes ofte på parcel- og rækkehuse, fritidshuse og carporte.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at især bølgeeternitplader tidligere har haft problemer med kort levetid. Nogle forbrugere har rapporteret en levetid på ned til 17 år. Hvis du ønsker et nyt tag med længere levetid, anbefales det at bruge eternitskifer.

Bølgeeternitplader kan fås for så lidt som 320 kr. inkl. moms pr. kvadratmeter i materialeomkostninger. Hvis du også skal have monteret bølgeeternitpladerne af et tagfirma, kan du forvente, at det koster mellem 800 og 1.000 kr. inkl. moms pr. m2.

Eternitskiferplader

Eternitskifer er designet som flade plader – det vil sige uden bølgeform. De er enten firkantede eller kvadratiske og er fremstillet af fibercement, ligesom bølgeeternit.

Der er tre hovedtyper af eternitskifer, der adskiller sig ved deres form og lægningsmetode: rektangulært eternitskifertag, diagonal eternitskifertag og Westerland eternitskifertag. Disse varianter ses typisk på klassiske bygninger.

Prisen for eternitskifer er cirka det dobbelte af bølgeeternit, med en materialepris på omkring 650 kr. per kvadratmeter og en samlet pris inklusiv montering på ca. 900-1.400 kr. per kvadratmeter. Til gengæld har eternitskifer en væsentlig længere levetid og giver et mere traditionelt udseende.

Toscana

En nyere variant af eternitplader er Toscana, som stammer fra eternitproducenten Cembrit. Toscana eternittag efterligner udseendet af tagsten, hvilket er en fordel, da du kan opnå et tag, der ligner tegl, uanset hvordan din nuværende tagkonstruktion ser ud.

Normalt ville det kræve en betydelig investering i tagkonstruktionen, hvis man ønsker at skifte fra en let tagbelægning såsom bølgeeternittag, tagpaptag eller skifertag til en tung tagkonstruktion som tegltag. Med Toscana kan man opnå det udseende, der er karakteristisk for et tegltag, uden at skulle investere yderligere i tagkonstruktionen.

Er undertag nødvendigt for eternittag?

En af de gode egenskaber ved eternittag er, at det normalt ikke behøver et undertag. Eternitplader betragtes som fuldstændig tætte. Disse plader kan placeres på tage med en hældning på ned til 14 grader.

Almindelige skader på et eternittag: Sådan kan du afgøre, om eternittaget bør skiftes

Almindelige skader på et eternittag Sådan kan du afgøre, om eternittaget bør skiftes
Almindelige skader på et eternittag er typisk at de efter en årrække bliver slidte og der kan komme utætheder i taget.

Desværre findes der ikke noget klart tegn på, om eternittaget bør udskiftes. Selvom eternitpladernes overflader kan fremstå lidt forvitrede og ikke så pæne, betyder det ikke nødvendigvis, at taget er utæt og skal skiftes.

Dog kan man ofte se, at bølgeeternitplader er slidte, hvis der er begyndende revnedannelser i toppen og bunden af bølgepladerne. Disse revner gør det muligt for fugt at trænge ind og øger risikoen for frostsprængninger og dermed større utætheder. Hvis du er usikker på, om eternittaget bør udskiftes, anbefaler vi, at du får et gratis tagtjek hos vores samarbejdspartner Jydsk Tagteknik. De tilbyder gratis tagtjek over hele landet.

Hvor lang tid varer et eternittag normalt?

Cembrit A/S, tidligere kendt som Dansk Eternit A/S, er den mest almindelige producent af eternittag i Danmark. Cembrit A/S tilbyder en garanti på 15 år for deres tagplader, men de fleste eternittag burde kunne vare mindst 20-30 år.

Hvordan kan man forlænge levetiden på et eternittag?

Såfremt dit eternittag er i fornuftig stand, er det muligt at forlænge dets levetid ved at male det. Omkostningerne ved maling af taget ligger omkring 10% af prisen for en komplet udskiftning, og generelt kan man forvente, at taget holder et par år længere som følge heraf.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at slidte plader bør udskiftes og ikke bare males. Derfor kan man kombinere maling af eternittaget med udskiftning af de mest nedslidte plader for at forlænge tagets levetid. Imidlertid er der ikke enighed om, hvorvidt maling af eternittag faktisk forlænger dets levetid: Cembrit – den danske producent af eternittag – anser ikke maling af taget for at have nogen indvirkning på dets levetid.

Mos og alger kan fjernes med en hård kost. Undersøgelser har dog ikke vist, at begroninger på taget har nogen større betydning for nedbrydning af tagdækningen. Det kan dog stadig være værd at fjerne dem af æstetiske årsager.

Er det muligt at lægge eternittag på alle slags huse?

I teorien kan man installere eternittag på alle typer af huse. Dog er det vigtigt at sikre, at eternittaget passer til husets design, når man udskifter tagbelægningen med en anden type. En generel retningslinje er, at den nye tagtype bør veje det samme eller mindre end den tidligere tagtype. Eftersom eternitplader anses for at være en ‘let tagbelægning’, er det derfor muligt at skifte tagbelægningen fra teglsten til eternitplader, da tegl anses for at være en tungere tagtype.

Er det muligt selv at udskifte eternittaget?

Er det muligt selv at udskifte eternittaget
I teorien kan du godt selv skifte dit eternitttag, men det afhænger nok mest muligt af om du er en handyman eller ej, da det er en stor opgave at skifte taget på et hus.

I teorien er det muligt selv at skifte eternittaget, men det afhænger meget af tagtypen. For eksempel er det relativt enkelt at montere bølgeeternit på egen hånd, da der findes adskillige montagevejledninger fra producenterne, som man kan følge. Dog bør man være realistisk omkring sine egne evner, da det er en stor opgave, og det er vigtigt at have erfaring med lignende projekter. Desuden skal man være opmærksom på, at det kan ende katastrofalt, hvis taget er utæt og man selv har installeret det. Gør-det-selv arbejde på taget kan også sænke husets værdi ved et eventuelt salg.

Skifereternit er derimod meget vanskeligt at lægge selv, og derfor anbefaler vi, at man søger professionel hjælp til denne type tag. Det bør udføres i samarbejde med en blikkenslager, som står for arbejdet omkring inddækninger og skotrender på taget.

Generelt fraråder vi, at man selv installerer eternittag, uanset hvilken type det drejer sig om. På denne måde sikrer man, at taget bliver monteret korrekt og uden fejl, mangler og dyre utætheder. Hvis taget er utæt, kan det resultere i skimmelsvamp og andre skader på huset, som langt overstiger den prisforskel, der er mellem at udføre arbejdet selv og at hyre en professionel tagentreprenør til opgaven. Det vil også spare dig for frustrationer og bekymringer i fremtiden.

Vedligehold af eternittag

Eternitplader har næsten ikke brug for vedligeholdelse. Hvis der opstår meget mos, kan man fjerne det ved at børste det af med en hård kost.

Er der asbest i eternittag?

Eternittag har fået et dårligt rygte, da eternitplader tidligere indeholdt asbest, som er kendt for at være kræftfremkaldende. Hvis dit gamle eternittag indeholder asbest, og du ønsker at få skiftet taget, bør det altid gøres af professionelle.

Eternitplader – uanset hvilken type – indeholder ikke længere asbest. Asbest var en del af eternitplader – herunder bølgeeternitplader – indtil 1988, men allerede i 1986 blev anvendelsen af asbest væsentligt begrænset. Dog har det siden 1984 været muligt at få eternitplader helt uden asbest. Derfor kan det være svært at afgøre, om pladerne fra den pågældende periode indeholder asbest. Du kan benytte nedenstående oversigt til at vurdere, om eternitpladerne på dit hus indeholder asbest.

  • Eternit fra før 1984 indeholder altid asbest.
  • Eternit fra 1984-88 kan indeholde asbest.
  • Eternit fremstillet efter 1988 indeholder ikke asbest.


Hvis du er i tvivl om, hvorvidt husets eternittag indeholder asbest, kan du undersøge tagpladernes overside. Her vil der ofte være trykt et 5-10-cifret nummer. Hvis det første tal i nummeret er 4 eller 5, er tagbelægningen produceret uden asbest. Hvis det første tal derimod er 0 eller 1, indeholder pladen asbest.

Der er dog nogle undtagelser, og tallene kan være utydelige på grund af slid. Nogle plader er endda helt uden tal. Som en generel tommelfingerregel er ovenstående oversigt med årstal et godt udgangspunkt. Hvis du ønsker at være helt sikker, bør du få en tag-ekspert til at kontrollere taget.

Love og regler: er det nødvendigt at ansøge om byggetilladelse?

Hvis man blot vil erstatte sit eternittag med et nyt af samme slags, er det som regel ikke nødvendigt at ansøge om byggetilladelse. Der er dog visse undtagelser, for eksempel hvis boligen anses for at være bevaringsværdig eller under fredning.

Lokalplaner for specifikke boligområder indeholder nøjagtige krav til tagmaterialets type og design. Man kan undersøge på Erhvervsstyrelsens hjemmeside, Plandata.dk, hvilke lokalplaner – om nogen – der er gældende for et bestemt område. Det er desuden en god idé at kontrollere eventuelle servitutter på ejendommens matrikel, da der også her kan være særlige krav til tagets udseende.

Få 3 Tilbud på et eternittag

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om eternittag

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er prisen på et nyt eternittag?

Prisen afhænger af reparationen, men de fleste skorstensreparationer kan klares for ca. 5000,- Skal du have renoveret skorstenen med f.eks. En ny isoleret kerne vil det dog være dyre.

Hvor lang tid holder et eternittag?

Eternit er en tagdækning, der er forholdsvis billig at lægge. Det betyder dog også, at det har en lidt kortere levetid på omkring 30 år sammenlignet med tegltags levetid på cirka 50-70 år.

Hvornår er det tid til at skifte eternittaget?

Der er ikke et entydigt svar på, hvornår et eternittag skal udskiftes. Selvom det kan se gammelt og slidt ud på overfladen, betyder det ikke nødvendigvis, at det er utæt og derfor skal udskiftes. Dog vil man ofte kunne bemærke, at bølgeeternitplader er slidte, hvis der er begyndende revnedannelser i toppen og bunden af bølgepladerne. Revnerne tillader fugt at trænge ind og øger risikoen for frostsprængninger og dermed større utætheder.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Cembrit

Arbejdstilsynet: Tagarbejde – cementbølgeplader med asbest