Fladt Tag – Beregn pris, find inspiration samt tips & tricks

I løbet af 60’erne og 70’erne oplevede Danmark en stor stigning i antallet af parcelhuse med flade tage.

Selvom flade tage stadig opføres i dag og er lige så effektive som andre tagtyper, har Bygningsreglementet ændret retningslinjerne for opbygning af disse tage på grund af fugtproblemer og utilstrækkelig ventilation i ældre konstruktioner. Moderne flade tage kræver en bestemt hældningsgrad og skal opfylde særlige konstruktionskrav.

Find her information om priserne for et nyt fladt tag, opbygningen, gældende regler og forventet levetid for et fladt tag.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 4. september 2023
Fladt Tag
Fladt Tag bliver monteret på mange nye boliger, og på overstående billede kan du se et billede af et fladt tag som er ved at blive renoveret.

Læs også: Nyt tag pris? – Prisberegner til alle tagtyper (2023 Priser)

Hvor meget koster et nyt fladt tag?

Hvor meget koster et nyt fladt tag
Eksempel på et fladt tag på en bolig.

Et nyt fladt tag koster normalt mellem 1.000 og 2.500 kr. pr. kvadratmeter. Den endelige pris afhænger af flere faktorer, herunder:

  • Materialer: Prisen varierer afhængigt af dit valg af tagpap, gummimembran eller andre tagdækningsmaterialer.
  • Underlag: Omkostningerne til underlaget, såsom tagbrædder, OSB-plader eller vandfast krydsfinér, påvirker ligeledes den samlede pris.
  • Tilvalg: Yderligere arbejde, som isolering, ventilation eller solcelleinstallation, kan forøge omkostningerne.


I dag konstrueres flade tage med tagpap. Det er i de fleste tilfælde den eneste tagdækning, der er egnet til flade tage. Dette skyldes, at tagpap er velegnet til tage med lav hældning og er forholdsvis let og økonomisk at installere. Se eventuelt vores artikel om tagpap her.

Udover tagdækningen kommer der omkostninger til tagrender, eventuelle ovenlysvinduer osv., hvorved den gennemsnitlige kvadratmeterpris normalt ender mellem 1.000-2.500 kr.

Uden montering Med montering
1-lags tagpap 400-500 kr. pr. m2 900-1.200 kr. pr. m2
2-lags tagpap500-600 kr. pr. m2 1.200-1.500 kr. pr. m2
Two columns
Vertical
Horizontal
Prisberegner til Tag
Prisestimatet
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Your service request has been completed!
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Payment method: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}

📝 Modtag 3 faste tilbud på nyt tag 📝

Prisestimatet fra vores beregner er en god vejledning når du skal vælge tagtype eller se hvordan du kan holde dig indenfor dit budget, men er altid forbundet med en usikkerhed. Derfor anbefaler vi at du får 3 tilbud på din opgave når du er klar til at gå videre.

Derfor samarbejder vi med platformen 3byggetilbud som siden 2000 har formidlet mere end 500.000 byggeprojekter for danskerne. Hos 3 byggetilbud kan du helt uforpligtende indsende din opgave og få 3 tilbud tilbage fra håndværkere.

Med tilbuddene i hånden kan du få oprettet en byggekredit i banken eller omlagt dit realkreditlån og komme godt igang med dit nye tag.

Bestil dine 3 tilbud ved at trykke på knappen herunder

Konstruktion og opbygning af et fladt tag

For at opbygge et fladt tag er det nødvendigt med et stærkt og stabilt fundament. Der er forskellige muligheder at vælge imellem, såsom brædder, godkendte OSB-plader eller vandfast krydsfinér. OSB er en forkortelse for Oriented Strand Board og består af plader lavet af grove træspåner. Underlaget, som består af enten brædder eller OSB-plader, beklædes med underpap, hvorefter tagpappen monteres.

Et andet alternativ til brædder og godkendte OSB-plader er at bruge vandfast krydsfinér. Dog indebærer dette materiale en højere risiko for skimmelsvamp. Tagbrædder er den mest kostbare løsning, men det er også den bedste form for fundament til et fladt tag, hvilket bl.a. BYG-ERFA fremhæver.

På trods af at tagbrædder er den mest bekostelige løsning, anbefales det som det optimale fundament til et fladt tag – bl.a. af BYG-ERFA – på grund af dets styrke og holdbarhed.

Læs også: Nyt tag Parcelhus: Beregn hvad nyt tag til parcelhus koster

Hvad slags tagdækning bruges til flade tage?

Hvad er tagpap
Her ses hvordan man anvender tagpap som tagdækning på fladt tag.

På private huse bruges tagpap næsten udelukkende som tagdækning for flade tage. Tagpap er et yndet valg på grund af dets holdbarhed over tid, modstandsdygtighed over for vejr og omkostningseffektivitet.

Tagpap er tilgængeligt i forskellige lag og tykkelser, og den ideelle tykkelse afhænger af boligtypen:

  • For mindre huse, såsom sommerhuse og carporte, kan en enkeltlags tagpap med en tykkelse på 2-3 mm være tilstrækkelig.
  • For større helårsboliger med flade tage er det ofte nødvendigt at bruge en tolags tagpap med en tykkelse på 4-5 mm for at sikre tilstrækkelig styrke og holdbarhed.


Det er også vigtigt at vælge den korrekte type tagpap, afhængigt af om det er et fladt tag med eller uden dræning. Hvis taget ikke har tilstrækkelig dræning, kan der være risiko for ophobning af vand og skader på taget.

Hvilke typer af ovenlysvinduer er der til flade tage?

Hvilke typer af ovenlysvinduer er der til flade tage

Det mest udbredte valg for ovenlysvinduer til flade tage er fladtagsvinduer eller ovenlyskupler. I dag kan man få ovenlyskupler lavet af plast eller glas, der har indbygget hældning og kan fås med åbningsmulighed. Nogle af disse løsninger er også tilgængelige med åbning – enten manuel eller elektrisk.

Velux har også skabt ovenlysvinduer, som er designet til at blive betrådt. Ovenlyskupler leveres normalt med en ramme af aluminium eller træ, der monteres på en lysning eller lysskakt, som etableres i taget.

Når det kommer til flade tage, er der følgende typer af ovenlysvinduer:

  • Ovenlyskupler lavet af plast eller glas
  • Vinduespartier/lysbånd
  • Lystunneler
  • Standard tagvinduer indbygget i pult

Med ovenlyskuplen er der også forskellige muligheder for karmen:

  • Fast og uden åbning
  • Åbningsbar inkl. fjernbetjening og motor
  • Ovenlyskuppel med brandventilation
  • Ovenlyskuppel med tagudgang

Priserne for et ovenlysvindue på et fladt tag varierer mellem ca. 3.700-10.300 DKK ekskl. montering og ca. 5.700-12.300 DKK inkl. montering per ovenlysvindue.

Læs også: Ovenlysvindue fladt tag: Se pris og muligheder

Hvordan isoleres et fladt tag, og hvad er prisen for det?

Hvordan isoleres et fladt tag, og hvad er prisen for det
Typisk så anvendes der rockwool til isolering af tage og det gælder også isolering af fladt tag, hvor det monteres under tagdækningen.

Isolering af flade tage er essentielt for at opnå en energivenlig bolig og sikre et komfortabelt indeklima. Der er to primære metoder til at isolere flade tage:

  • Varme tage: Isoleringen placeres over tagkonstruktionen og under tagdækningen. Denne metode reducerer risikoen for kondens og fugtproblemer, da hele tagkonstruktionen opretholdes på en højere temperatur.
  • Kolde tage: Isoleringen anbringes under tagkonstruktionen og mellem spærrene. Denne metode kræver nøje udførelse og passende ventilation for at forhindre fugt- og kondensproblemer.

For helårshuse er varme tage generelt den mest egnede løsning. Et varmt tag tilbyder en bedre varmeisolering og reducerer risikoen for kondens og fugtproblemer, da hele tagkonstruktionen opretholdes på en højere temperatur. Dette er især vigtigt i helårshuse, hvor temperatursvingninger og fugtighedsniveauer kan variere betydeligt i løbet af året.

Generelt kan prisen for isolering af et fladt tag være mellem 600-800 kr. per kvadratmeter inkl. moms.

Prisen for isolering af et fladt tag afhænger af flere faktorer, herunder valg af isoleringsmateriale, isoleringstykkelse og om isoleringen udføres i forbindelse med en generel renovering af taget. Læs eventuelt også vores artikel om tagisolering eller loftisolering.

Læs også: Isolering af tag Pris: Se hvad det koster at isolere taget

Er flade tage egnet til solceller?

Er flade tage egnet til solceller
Flade tag er yderst velegnede til solceller, da man har mulighed for at vende dem præcist mod den bedste vinkel i solens retning.

Faktisk er flade tage særdeles egnede til opsætning af solceller. Flere fordele ved at installere solceller på flade tage gør det til et attraktivt alternativ for boligejere, der ønsker at investere i vedvarende energikilder:

  • Fleksibel positionering og orientering: Den store, åbne overflade på flade tage tillader, at solcellerne kan placeres og orienteres optimalt i forhold til solens placering for at maksimere energiproduktionen. Solceller kan monteres med justerbare beslag, så hældningen kan justeres for at opnå den bedste vinkel i forhold til solen.
  • Nemmere installation og vedligeholdelse: Flade tage er generelt nemmere at arbejde på, hvilket kan mindske installationsomkostningerne og gøre vedligeholdelsen af solcellerne mere behagelig. For eksempel undgår man udgifter til faldsikring, som ellers skal bruges ved installation af solceller på skrå tage. Dette gør det lettere og sikrere for installatører og boligejere at inspicere og vedligeholde solcelleanlægget.
  • Æstetik: Solcelleanlæg kan påvirke udseendet af almindelige tage. Solcelleanlæg på flade tage er derimod ofte mindre synlige fra jorden, hvilket betyder, at de kan integreres mere diskret i boligens design og arkitektur.
  • Forbedret isolering og energieffektivitet: Solceller på flade tage kan hjælpe med at forbedre tagets isolering og mindske varmeabsorptionen, hvilket potentielt kan føre til lavere energiomkostninger og øget energieffektivitet i boligen.

Sørg for at konsultere en professionel solcelleinstallatør, før du vælger at installere solceller på dit flade tag. De vil være i stand til at vurdere, om det er muligt at installere solcelleanlægget på taget, herunder tagets bæreevne.

Læs også: Isolering af tag Pris: Se hvad det koster at isolere taget

Er det muligt at skifte fra sadeltag til fladt tag?

At ændre et eksisterende sadeltag til et fladt tag indebærer en betydelig ombygning, som kræver grundig planlægning og byggeri. Det kan dog være en løsning, hvis du ønsker at opdatere din bolig eller skabe ekstra anvendelig plads, f.eks. en tagterrasse.

Du skal dog være opmærksom på, at det ikke altid vil være muligt at skifte fra sadeltag til fladt tag, afhængigt af den nuværende konstruktion og lokale bygningsbestemmelser.

Det er derfor essentielt at rådføre sig med en ingeniør og arkitekt, før du påbegynder en sådan ombygning. De vil kunne udføre statiske beregninger og vurdere, om det er en realistisk løsning for din bolig, samt hjælpe dig med at planlægge renoveringen på en sikker og effektiv måde.

Der er også økonomiske hensyn, der gør, at det generelt frarådes at ændre fra sadeltag. Den samlede investering i at skifte fra sadeltag til fladt tag vil ofte ikke resultere i en tilsvarende værdiforøgelse for din ejendom, hvilket gør det mindre attraktivt som en renoveringsmulighed.

Læs også: Sadeltagskvist: Se hvad en Sadeltagskvist er og beregn pris

Hvilke krav stilles der til fald og taghældning på flade tage i dag?

Hvilke krav stilles der til fald og taghældning på flade tage i dag
Det er vigtigt at sikre at du har det korrekte fald og taghældning på det flade tag, for at undgå potentielle fugtskader.

I henhold til det danske Bygningsreglement er det et krav, at et fladt tag skal have en mindste hældning på 1:40, hvilket svarer til 1,5 grader. Dette indebærer, at taget skal hælde 2,5 cm pr. meter i horisontal retning.

Selvom flade tage er kendt for deres lave hældning, er der i dag krav om en minimal hældning for at sikre korrekt afvanding og forhindre ophobning af vand, som kan føre til fugtproblemer og skader på tagkonstruktionen.

Denne minimale hældning hjælper med at lede regnvand og smeltevand væk fra taget og ned i tagrender og nedløbsrør. En korrekt udført hældning er afgørende for at undgå vandansamlinger, som kan forårsage lækager, fugtproblemer og skader på tagets isolering og konstruktion. 

Hvad skal man være opmærksom på ved flade tage?

Selvom der i dag ikke er øget risiko for fugtskader ved flade tage sammenlignet med andre tagtyper, skal man stadig være særligt opmærksom på, at vandet fra taget ledes væk korrekt.

Derfor er det vigtigt ofte (gerne 1-2 gange om året) at rense tagrender, tagbrønde og tagnedløb. Af Bygningsreglementet.dk’s kapitel 3.5 fremgår:

“Bygningsejere bør vedligeholde tagbrønde og tagnedløb. Dette gælder især for ejere af bygninger med flade tage, hvor der er risiko for ophobning af vand. Manglende vedligeholdelse kan medføre, at nedløb tilstopper og gør, at regnvand på taget ikke kan løbe tilstrækkeligt hurtigt væk. Denne ekstra last fra vandet kan overstige den last tagkonstruktionen er dimensioneret for.”

Sådan laver man udhæng på et fladt tag

Sådan laver man udhæng på et fladt tag
Et udhæng på det flade tag er vigtigt, for at få ført vandet væk fra bygningen, som sikre at der ikke kommer vand ind i murværket og bygningen, hvilket kan resultere i fugtskader.

Udhæng på et fladt tag er en vigtig del af tagets opbygning, da det hjælper med at beskytte bygningens ydre vægge og fundament mod regn og nedbør. Det er også en æstetisk tilføjelse, der kan give bygningen et mere fuldendt udseende.

Når du skal lave udhæng til dit flade tag, skal du være opmærksom på følgende:

  1. Planlæg størrelsen og designet af udhænget, så det passer til bygningens arkitektur og beskytter mod fugt.
  2. Forlæng tagets bjælker ud over kanten for at skabe fundamentet for udhænget.
  3. Beklæd udhænget med vejrbestandige materialer som træ, aluminium eller PVC, og beskyt træbeklædningen med maling eller træbeskyttelse.
  4. Installer tagrender og nedløbsrør langs kanten af udhænget for at lede regnvand væk fra bygningen.
  5. Vedligehold udhænget regelmæssigt, herunder rengøring af tagrender og reparation af eventuelle skader.

Ved at følge disse trin kan du skabe et effektivt og flot udhæng på dit flade tag, der beskytter din bygning mod vejrets påvirkninger og forlænger dens levetid.

Kan flade tage bruges som tagterrasse?

Kan flade tage bruges som tagterrasse
En tagterrasse kan give en langt bedre udnyttelse af husets tag, og sikre sol dagen lang.

Flade tage kan konverteres til tagterrasser, men dette kræver grundig planlægning og overvejelse.

Her er nogle vigtige punkter at huske:

  • Rådfør dig med en ingeniør eller arkitekt: Evaluer tagets bæreevne og strukturelle styrke for at sikre, at det kan understøtte vægten af terrassen samt de personer og møbler, der skal bruge den.
  • Belægningsvalg: Overvej trædæk, fliser eller kompositmaterialer som belægning, der beskytter tagets membran og sikrer tilstrækkelig dræning af regnvand.
  • Sikkerhedsbarriere: Installér gelænder eller hegn for at forhindre fald fra højden og sikre sikkerheden for børn og kæledyr.
  • Privatlivets fred: Planlæg placeringen af møbler og beplantning for at tage hensyn til både dit eget og naboernes privatliv.
  • Byggetilladelse: Ansøg om byggetilladelse fra kommunen, da tagterrassen er en væsentlig ændring af bygningen. Indsend tegninger af tagterrassen og bygningen, og vær opmærksom på indbliksmuligheder for naboer, da kommunen vil vurdere, om tagterrassen vil være til gene for dine naboer.


Ved at følge disse trin kan flade tage konverteres til attraktive og funktionelle tagterrasser, der skaber ekstra udendørs opholdsrum for boligejere.

Læs også: Tagterrasse: Få inspiration, beregn 2023 priser og få tilbud

Opbygning: Flade tage konstrueres nu på en anden måde

I fortiden var flade tage beskyttet af et lag løse småsten, der skulle beskytte tagpappen eller gummidugen mod sollys, udtørring, vind og andre slags slitage, der kunne føre til øget risiko for lækager og skader.

Disse tage blev betegnet som “built-up”konstruktioner, og småstenene udgjorde et 2 cm tykt lag af ærtesten (8-16 mm), der beskyttede tagets øverste lag, asfalten, mod udtørring. Dog har built-up konstruktioner vist sig at kunne forårsage bygningsskader og konstruktionstekniske problemer, særligt på grund af utilstrækkelig dræning og dårlig ventilation.

I dag er beskyttelsen af flade tage forandret:

  1. Tagpap: Skifergrus er presset fast på tagpappen som en integreret beskyttelse mod udtørring og vejrforhold. Dette resulterer i en solid og holdbar overflade, der reducerer behovet for vedligeholdelse og forlænger tagets levetid.
  2. Gummidug: Sten anvendes som ballast for gummidugen, der beskyttes mod solens UV-stråler og ikke fastgøres til underlaget som tagpap. Dette skaber en fleksibel og vandtæt barriere, der kan tilpasse sig temperaturskift og minimere risikoen for sprækker og lækager.


Udover den nødvendige hældning på flade tage i dag, adskiller den moderne konstruktion af flade tage sig fra tidligere metoder ved generelt ikke længere at bruge et lag af småsten som beskyttelse.

Øget risiko for fugtproblemer ved ældre flade tage

fugtproblemer ved ældre flade tage
Der har i mange ældre huse med flade tage vist sig fugtproblemer grundet utætheder, så dette skal du være yderst opmærksom på.

Fra 1950’erne til 1970’erne var der ingen krav om hældning på flade tage, hvilket gjorde boligerne mere modtagelige for regn og sne, da vandet ikke kunne drænes effektivt. Dette, kombineret med den dengang mindre avancerede tagpap-teknologi, forhøjede chancen for fugtrelaterede problemer.

I dag er der ingen forøget risiko for fugtskader ved flade tage i forhold til andre tagkonstruktioner, takket være en række forbedringer:

  1. Lovpåbudt taghældning: Minimum 2,5 cm pr. meter hældning sikrer en bedre vandafledning.
  2. Tofase-systemer: To lag tagpap, underpap og overpap, er nu standard, hvilket forstærker beskyttelsen.


Disse forandringer har forbedret opbygningen af flade tage og har nedbragt risikoen for fugtskader væsentligt.

Få 3 Tilbud på et nyt fladt tag

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om fladt tag

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er et fladt tag?

Et fladt tag er en tagkonstruktion, der har en minimal hældning eller helt vandret overflade. Det adskiller sig fra traditionelle skråtage og anvendes ofte på kommercielle bygninger, industrielle faciliteter og moderne boliger.

Hvor længe holder et fladt tag?

Holdbarheden af et fladt tag afhænger af flere faktorer som kvaliteten af materialer, korrekt installation og vedligeholdelse. Generelt set kan et godt vedligeholdt fladt tag vare mellem 20 og 30 år, men det kan variere afhængigt af forskellige faktorer.

Hvor meget hældning skal der være på et fladt tag?

Hældningen på et fladt tag skal mindst være 1,5 grader svarende til 2,5 cm pr. Løbende meter.

Hvad koster et fladt tag pr. m2?

Et fladt tags pris pr. kvadratmeter afhænger af flere faktorer, herunder materialetype, isolering og kompleksiteten af ​​installationen. Generelt set kan prisen variere mellem 600 og 1500 kroner pr. kvadratmeter. Det anbefales at kontakte lokale tagdækkere for præcise tilbud baseret på dine specifikke behov.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet – Fladt tag

Sikkerhedsstyrelsen – Tagkonstruktion