Rotter i haven – Se hvordan du bekæmper og forebygger

Rotteproblemet bliver større, og rotter kan forårsage alvorlige udfordringer. Men ved at følge nogle simple anbefalinger kan du bidrage til at undgå problemerne.

Rotter i haven
Rotter i haven er skadedyr som du ønsker at komme af med hurtigst muligt, da de medbringer en masse sygedomme.

Hvis du har rotter i haven og skuret, kan de forsøge at komme ind i dit hjem. Ved at følge nogle simple anbefalinger kan du betydeligt reducere risikoen for rotter på dit område. Se rådene her.

Der er en god årsag til at holde rotter væk fra din have og skur.

Rotter befinder sig normalt i kloaksystemerne, men lejlighedsvis kommer såkaldte strejfere op til overfladen for at søge mad eller ly. Hvis rotterne først har opdaget et sted med mad, vil de som regel blive i området og udforske, om der findes yderligere føde i nærheden. I værste fald kan det resultere i, at rotterne forsøger at komme ind i dit hus.

Af denne grund skal du forsøge at forhindre, at din have og dit hus er tillokkende steder for rotter at søge efter mad og ly. Der er adskillige ting, du kan gøre.

Læs også: Rotter i huset – Se hvordan du bekæmper og undgår dem her

Rotter har gode vilkår i haver

Der er mange faktorer i almindelige haver, der kan tiltrække rotter og give dem mad og ly.

For eksempel kan samlinger af gamle havemøbler, brændestakke eller lignende give rotterne et godt skjulested. Hvis der også er noget spiseligt i nærheden, er betingelserne ideelle for rotter. Derfor er det vigtigt at sørge for, at haven og skuret er ryddet og ordnet, så de sky rotter har så få gemmesteder som muligt.

Det er også vigtigt at gøre sit bedste for at forhindre, at rotterne kan finde føde på din ejendom. Rotter kan finde mad i mange forskellige kilder.

Læs også: Rottespærre: Kloak

Rotter spiser næsten alt

Rotter spiser næsten alt
Rotter spiser næsten alt, også madrester som ofte er dem der lokker rotter ind i din have.

Rotter er kendt for at være altædende. Selvom mange vejledninger om rotter nævner, at rotter foretrækker korn, er det en sandhed, der skal nuanceres en smule.

Rotter er nemlig hurtige til at tilpasse sig det lokale udbud af både korn og planter. Men rotter har også behov for animalsk protein, og derfor er de også kødædende.

Det er derfor vigtigt at sørge for, at der ikke står poser med eksempelvis hunde- eller kattemad udendørs. Hvis du har kæledyr, som du fodrer udenfor, kan det også være en madkilde for rotter.

Det er derfor bedst ikke at lægge mere mad ud til hund og kat end de kan spise op.

Hvis du samtidig placerer maden, så rotterne ikke let kan nå den, er du godt på vej til at undgå rotter ved madskålene.

Hvis du fodrer fugle i din have, bør du justere mængden af fuglefoder, så havens fugle kan spise det hele i løbet af dagen. På denne måde kan du forhindre, at rotter, der primært er aktive om natten, finder en lettilgængelig madkilde i form af fuglefoder.

Det betyder, at du skal rydde op efter solsorten og duen omkring foderbrættet. Det gælder ikke kun skaller, som falder på jorden, men også hele korn, som er attraktive for rotterne.

Læs også: Rottespærre: Hvad koster det?

Kastede ikke kogte grøntsager eller kød i kompostbunken

Kompostbunker nævnes ofte som rotte-tiltrækkere. Men det gælder ikke, hvis du bruger kompostbunken korrekt. Den rigtige brug afhænger af, hvilken slags kompost du har.

En åben kompostbunke bør kun bruges til haveaffald og råt grønt køkkenaffald som avokadoskaller, gulerodsende og bananskræller. Du kan også tilføje æggeskaller, hvis du sørger for, at der ikke er noget af selve ægget tilbage.

Undlad dog at smide kogte grøntsager og kødaffald i komposten, da det er lækker mad for rotter.

Læs også: Rottespærre: Undgå rotter i din kloak

Du kan beskytte din kompostbeholder mod rotter

Der er meget mere fleksibilitet for dig, hvis du har en lukket kompostbeholder. Ved at tage nogle forholdsregler kan den også håndtere kogt madaffald.

Rotter kan opholde sig i en overgroet kompostbeholder i lang tid uden at blive opdaget. Hvis du har en kompostbeholder, er det vigtigt at beskytte den og holde øje med hvad der sker med den.

Du kan beskytte din kompostbeholder mod rotter ved at placere en plade eller et metalgitter i bunden af beholderen. Den bedste beskyttelse opnås, hvis metalgitteret eller pladen går lidt op ad kanten, så det bliver vanskeligt for rotter at gnave sig gennem beholderen.

Det er også en god idé at fjerne planter omkring beholderen og hæve den 15-20 cm over jorden. På denne måde kan du holde øje med, hvad der foregår med din kompostbeholder.

Hønsehold kan være en åben invitation for rotter

Når du opdrætter høns i din have, kan det være lidt mere udfordrende at beskytte mod rotter. Høns eller ænder går ofte frem og tilbage til maden, og rotter er gode til at snige sig ind på maden, når hønsene ikke er ved foderskålen.

Det største problem opstår dog, når rotterne opdager hønsefoderets lager. Derfor bør du undgå at opbevare hønsefoder i en pose, men i stedet bruge en robust tønde lavet af træ eller metal. Tønden skal også kunne lukkes helt tæt.

Ligesom med en kompostbeholder er det også en god idé at løfte foderbeholderen over jorden, så rotterne ikke let kan få adgang til den.

Derudover anbefaler By- og Landsskabsstyrelsen, at hønsehuset bygges mindst 30 cm over jorden for at forhindre rotter i at finde skjul.

Rotter bryder sig ikke om hunde og katte

De lærer nemlig at frygte større rovdyr og vil som regel flygte instinktivt, hvis de angribes af en hund eller en kat. Af denne grund kan det være en god idé at have en hund eller en kat, hvis man er udsat for rotter.

Sikring mod rotter i skuret

De fleste opbevarer ting i deres skur eller udhus, som kan tiltrække rotter. Det kan f.eks. være grøntsager, fuglemad, blomsterløg eller lignende.

I praksis er det næsten umuligt at gøre et skur fuldstændig tæt, så rotterne ikke kan komme ind. Derfor er det bedste råd at beskytte tingene inde i skuret, så rotterne ikke kan gnave i dem.

Det kan du gøre ved ikke at have noget spiseligt stående på gulvet, men derimod løfte det op fra jorden. Det optimale er at bruge hylder af metal, da de er glatte og dermed vanskeligere for rotterne at kravle op ad.

For at opnå endnu bedre beskyttelse kan du opbevare tingene i tønder og spande med låg. Det vigtigste er, at tønder og spande er fremstillet af et solidt materiale. Hvorvidt det skal være træ, metal eller plast er op til den enkelte.

Du er forpligtet til at rapportere rotter til kommunen

Vær opmærksom på, at det er din pligt at rapportere til kommunen, hvis du opdager rotter på din ejendom, i dit hjem eller andre steder for den sags skyld. Det er kommunens ansvar at sørge for, at rotterne bliver bekæmpet og dække omkostningerne ved bekæmpelsen.

Måden, hvorpå du skal rapportere rotter, varierer fra kommune til kommune. I nogle kommuner skal du kontakte kommunen direkte, mens du i andre skal ringe til et firma, som kommunen har hyret til at bekæmpe rotterne. Du kan finde oplysninger om, hvordan det fungerer i din kommune, på kommunens hjemmeside.

Sådan genkender du en rotte

Den brune rotte er næsten den eneste rotteart i Danmark.

Den kan blive op til 45 cm lang.

En rotte vejer normalt mellem 250-300 g, men nogle kan veje over et halvt kilo.

Halen er lysere på undersiden end på oversiden.

Halen er kortere end hoved og krop tilsammen.

Ørerne er korte, brede og dækket af små hår.

Snuden er forholdsvis kort.

Rottens pels er brungrå og har en lysere grålig bug – det kan dog varierer en del.

En mus har betydeligt mindre fødder, et forholdsvis lille hoved og store ører.

Den brune rotte er næsten den eneste rotteart i Danmark. Afføring fra voksne rotter er typisk omkring 17 mm lange og 6 mm tykke.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om rotter i haven

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan ser man om det er rotter i haven?

Der er mange måder at se rotter på, men oftest finder du deres ekskrementer, huller og andre spor inden du ser selve rotterne.

Hvordan ser rottehuller ud i haven?

Rottehuller er på størrelse med en tennisbold eller lidt mindre. Hvis der er hul i nærheden af kloakken er det med stor sandsynlighed rotter. Hvis det er andre steder i haven vil du ofte se flere huller i et bestemt område.

Hvornår er rotter aktive?

Rotter er normalt aktive om natten, men kan indrette deres rytme efter omgivelserne ligesom mennesker.

Hvad gør man hvis man har rotter i haven?

Det første du skal gøre er at tale med kommunen så de kan sende en skadedyrsbekæmper som gratis hjælper med bekæmpelsen. Samtidig kan du fjerne gemmesteder, fødekilder og selv opsætte ekstra fælder.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Lex.dk