Gulvafslibning – Prøv prisberegneren og få tips til dit gulv

Med en gulvafslibning giver du dit gulv nyt liv. Se her hvordan dit gulv kan komme til at se ud og beregn prisen. Læs mere her.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 4. oktober 2023
Gulvafslibning - Prøv prisberegneren og få tips til dit gulv
Gulvafslibning er en måde at forny gulvets look, i stedet for at udskifte gulvet. Det er langt billigere, og man kan med en slibning af gulvet, sikre at gulvet fremstår som helt nyt igen.

Få 3 Tilbud på gulvafslibning af gulv

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Prøv vores prisberegner for gulvafslibning af f.eks. New Yorker gulv og afhøvling og få et fast tilbud. Afslibning og afhøvling kan revitalisere dit gulv til en relativt lav pris. Grundprisen for gulvafslibning ligger på omkring 70-80 DKK per m2, men kan stige med ekstra ydelser. 

Har gulvet i stuen, soveværelset eller hele huset brug for lidt kærlig pleje? Er der opstået ridser eller hakker i gulvet, der forhindrer dig i at starte en gulvafslibning straks?

Afslibning og afhøvling af gulve er en økonomisk metode til at genoplive dit gulv. Herunder kan du finde information om priser og processen for projektet, samt hvordan du indhenter tilbud.

I denne vejledning guider vi dig trin-for-trin, så du er bedre rustet til at finde de mest fordelagtige priser på gulvafhøvling, og så du har en bedre forståelse for processen generelt.

Læs også: Gulvmand – Se hvad en gulvmand koster og kan lave her

Hvad er prisen for gulvafslibning og gulvafhøvling?

Hvad er prisen for gulvafslibning og gulvafhøvling

Grundprisen for gulvafslibning ligger på omkring 70-80 DKK per m2, men kan stige med ekstra ydelser.

Derfor kan vores prisoversigt give dig et solidt grundlag for at forstå, hvad omkostningerne vil være.

Det er dog vigtigt at bemærke, at der vil være en vis usikkerhed forbundet med vejledende priser. Derfor råder vi dig til at indhente et tilbud fra vores samarbejdspartner, 3byggetilbud.dk her, hvis du ønsker et nøjagtigt overslag.

Prisberegneren er baseret på de prisestimater, der er angivet nedenfor. Husk, at disse tal er gennemsnitlige, og den endelige pris for en gulvafslibning vil variere afhængig af forskellige faktorer. Derfor vil der være en vis usikkerhed forbundet med både prisberegneren og prisoversigten. For at få et nøjagtigt prisoverslag anbefaler vi, at du bruger formularen til 3byggetilbud øverst på siden.

BehandlingPris pr. kvadratmeter, alt inkluderet
Prisen for gulvafslibning uden efterbehandling79
Hvis du ønsker gulvafslibning inklusive en gang Lud eller Olie (enten Hvid eller Natur)99
For gulvafslibning, der inkluderer en gang Lud og tre gange Sæbe (enten Hvid eller Natur)119
Gulvafslibning, der inkluderer Hvid Lud & Hvid Olie109
Prisen for gulvafslibning, der inkluderer to gange Silke klar mat lak109
Hvis du vil have gulvafslibning inklusive tre gange Silke klar mat lak119
Afslibning og efterbehandling af dørtrin koster99
Afslibning og efterbehandling af trappetrin koster249
Prisen for gulvafhøvling før gulvafslibning39

Eksempler på priser for gulvafhøvling og -afslibning

Den faktiske pris for din opgave kan svinge betydeligt, afhængigt af opgavens art og størrelse. I dette eksempel på priserne har vi baseret os på prisestimater fra hovedstadsområdet, hvilket betyder, at prisen kan være markant lavere, afhængigt af hvor du bor.

priseksempel: Gulvafhøvling og -afslibning af et 50 kvm gulv

Gulvafhøvling for hele 50 kvadratmeter: 1.500 kr. inkl. moms

Gulvafslibning for hele 50 kvadratmeter: 4.000 kr. inkl. moms

Afslibning af 2 x dørtrin: 200 kr. inkl. moms

Totalpris: 5.700 kr. inkl. alt

Priseksempel: Gulvafhøvling og -afslibning samt efterbehandling af et 110 kvm gulv

Gulvafhøvling af 110 kvadratmeter: 4.300 kr. inkl. moms

Gulvafslibning inkl. 3 x Silke klar mat lak for 110 kvadratmeter: 11.500 kr. inkl. moms

Afslibning og efterbehandling af 6 x dørtrin: 600 kr. inkl. moms

Totalpris: 16.400 kr. inkl. alt

Hvilke aspekter af gulvarbejdet kan jeg selv håndtere?

De fleste virksomheder tilbyder gulvafhøvling sammen med efterfølgende gulvafslibning og mulig overfladebehandling. Det er dog muligt at finde en leverandør, der kun tilbyder at håndtere din gulvafhøvling, så du selv kan tage dig af afslibningen, hvis du har lyst til det.

Dog bør du være opmærksom på, at da gulvafhøvling ikke er en af de mest kostbare opgaver at få udført, vil de leverandører, der tilbyder kun at afhøvle, typisk forlange et minimum antal kvadratmeter, før de påtager sig opgaven.

Det kan derfor være en god idé at hyre en håndværker til at håndtere både afhøvling og afslibning på samme tid, hvilket vil gøre dit udvalg af leverandører betydeligt større.

Hvad er gulvafhøvling?

Gulvafhøvling er en procedure, hvor en håndværker anvender en gulvhøvl til at høvle gulvbrædderne ned før slibningen.

Processen udføres normalt med en maskine, der er udstyret med små knive, der skaber høvlspåner for at nå dybt ind i træet.

Gulvafhøvling er en kompleks opgave, som kræver grundig overvejelse, før du begiver dig ud i det selv. Vi anbefaler altid at hyre en fagprofessionel til at udføre din gulvafhøvling – du kan så selv overveje at tage over og udføre selve afslibningen efterfølgende.

Læs også: Gulvlægger – Se hvad en gulvlægger koster og kan lave her

Hvad gør gulvafhøvling nødvendig?

Hvad gør gulvafhøvling nødvendig
gulvafhøvling er den mest brugte metode, når der er dybe ridser i gulvet, som ville være umulige at slibe væk.

Gulvafhøvling bliver et nødvendigt skridt inden egentlig gulvafslibning i følgende situationer:

 • Hvis der er fernis på de gamle planker
 • Hvis der er limrester i samlingerne mellem gulvbrædderne
 • Hvis der er dybe skrammer og hak i gulvet
 • Hvis der er betydelige ujævnheder i gulvet


I sådanne situationer skal gulvet høvles ned, før man kan slibe det.

Afhøvling er en mere dybdegående proces end afslibning, og derfor kan ikke alle gulve tåle en gulvafhøvling. Hvis dit gulv er tyndt og meget slidt, kan det være nødvendigt at udskifte det og dermed få et helt nyt gulv.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit gulv kan tåle en afhøvling, kan du altid konsultere din valgte håndværker fra 3byggetilbud.dk.

Hvilket udstyr anvender håndværkeren under gulvafhøvling?

Hvilket udstyr anvender håndværkeren under gulvafhøvling
En gulvafhøvling kræver en høvlemaskine, som kan gå dybere end en slibemaskine. Herefter skal der oftest slibes gulv bagefter, for at give det flotte look.

Hovedsageligt vil de bruge en specifik gulvhøvlsmaskine til at høvle gulvet ned i dybden. Denne maskine er udstyret med små knive, hvilket gør arbejdet hurtigere sammenlignet med en traditionel gulvhøvl.

Du kan leje denne maskine, men det er vigtigt at være forsigtig, så du ikke høvler for dybt, hvis du vælger at gøre det selv.

Udover høvlmaskinen vil håndværkeren typisk også medbringe det nødvendige udstyr til den efterfølgende slibning – det kan være almindeligt værktøj til at fjerne lister, søm osv. Det kan også være en slibemaskine, slibebånd, slibeolie til efterbehandling mv.

Hvis du vil leje udstyret og maskinerne selv, er dette muligt i de fleste byggemarkeder og eventuelt direkte fra håndværkeren.

Få mere viden om gulvafslibning

Når dit gulvs overflade har for mange mærker og ridser, eller når olien eller lakken er slidt ned, kan det være tid til en gulvafslibning og en ny overfladebehandling.

Men hvad er prisen for gulvafslibning? Hvor og hvordan opnår du den mest attraktive gulvafslibning pris? Og er der områder, du bør være særlig opmærksom på?

Vi vil adressere disse spørgsmål i denne guide, der vil hjælpe dig med at indhente de bedste gulvafslibning tilbud.

Vi starter fra bunden og kigger på, hvad det koster at få slebet gulvet, hvorefter du finder et eksempel på prisen for gulvafslibning både med og uden efterbehandling. Hvis du har travlt og ønsker at finde den mest fordelagtige gulvafslibning pris hurtigst muligt, foreslår vi, at du besøger 3byggetilbud.dk. Her kan du gratis og uforpligtende modtage tre tilbud på gulvafslibning fra lokale udbydere.

Hvad er prisen for gulvafslibning?

Kostprisen for gulvafslibning kan variere meget afhængigt af flere faktorer. For eksempel, skal du tage i betragtning, om du ønsker at slibe gulvet og derefter selv tage dig af efterbehandlingen, eller om du vil lade håndværkeren håndtere begge dele af opgaven.

Desuden kan prisen også påvirkes en smule af, hvor i landet opgaven skal udføres. Dette er fordi lønniveauet for håndværkere varierer fra sted til sted i landet, hvilket betyder at prisen for kunden også kan svinge baseret på postnummer.

Uanset hvad, bør du dog forvente en betydeligt lavere pris for gulvafslibning end for lægning af nyt gulv. Dette skyldes primært, at der ikke skal anvendes lige så dyre materialer, og desuden tager arbejdet normalt ikke lige så lang tid at fuldføre.

I vores prisberegning nedenfor har vi baseret os på, at du som kunde bor i hovedstadsområdet, hvor prisen for gulvafslibning gennemsnitligt er blandt de højeste i landet.

Her er et eksempel på priser for gulvafslibning. 

Nedenfor finder du et prisoverslag for to forskellige arbejdsopgaver inden for gulvafslibning. I det første scenario antager vi, at du selv ønsker at tage dig af efterbehandlingen af gulvet, og dermed skal håndværkeren kun håndtere selve gulvafslibningen.

I det andet scenario antager vi, at du ønsker at håndværkeren skal varetage både gulvafslibningen og den nødvendige efterbehandling. For dette eksempel har vi anvendt en dobbelt efterbehandling med olie.

Et gulv i stuen på 30 kvadratmeter – Gulvafslibning uden efterfølgende behandling:

Prisen per kvadratmeter: 70 kr., inklusiv moms.

Prisen for 30 kvadratmeter: 2.100 kr., inklusiv moms.

Et gulv i stuen på 30 kvadratmeter – Gulvafslibning med dobbelt behandling med olie:

Prisen per kvadratmeter: 100 kr., inklusiv moms.

Prisen for 30 kvadratmeter: 3.000 kr., inklusiv moms.

Det er altid en god idé at konsultere med din valgte leverandør om hvilken form for efterbehandling du skal anvende. Det er nemlig af stor betydning, hvilken behandling du vælger, da nogle gulvmaterialer ikke kan tåle alle former for behandlinger.

Bemærk: Priseksemplet ovenfor er baseret på standardpriserne i et af de dyrere områder på markedet. Prisen kan derfor være betydeligt lavere, afhængig af hvor du bor.

Desuden er det vigtigt at påpege, at en række virksomheder yder forskellige mængderabatter og rabatter til pensionister eller studerende.

For eksempel, hos nogle firmaer kan du få op til 20% rabat, hvis opgaven dækker 140 kvadratmeter eller mere. I dette tilfælde ville kvadratmeterprisen fra vores tidligere eksempler se anderledes ud:

Hus med 140 kvadratmeter gulv – Gulvafslibning uden efterbehandling:

Pris pr. kvadratmeter: 56 kr. inkl. moms.

Pris for 30 kvadratmeter: 7.840 kr. inkl. moms.

Hus med 140 kvadratmeter gulv – Gulvafslibning med dobbelt efterbehandling med olie:

Pris pr. kvadratmeter: 80 kr. inkl. moms.

Pris for 30 kvadratmeter: 11.200 kr. inkl. moms.

Som du kan se fra vores prissætningseksempler, har arealet stor betydning. Derfor bør du overveje, om du skal starte med et par rum eller tre, eller om du har råd til at give hele boligen en omgang og dermed få rabat.

Fordelene ved at anvende en professionel til gulvafslibning

Fordelene ved at anvende en professionel til gulvafslibning
En professionel til gulvafslibning, sikre at arbejdet bliver gjort bedst muligt, så du ikke skal i gang med den helt store opgave selv, hvilket mange fortrækker.

Flere og flere danskere forsøger sig selv med at være gulvafslibere i deres egne hjem. Det nødvendige udstyr og maskiner kan lejes mange steder, hvilket har gjort det mere tilgængeligt for hobbyhåndværkeren at udføre opgaven selv.

Men hvis du ikke har erfaring med denne type arbejde, bør du være meget forsigtig med at påtage dig gulvslibningen selv. Hvis du sliber for meget af gulvet, kan du risikere at beskadige not og fer, hvilket betyder, at gulvbrædderne ikke længere kan holdes sammen.

Hvis du alligevel ønsker at forsøge dig med gulvafslibning, anbefaler vi altid at starte med det mindste eller mindst brugte rum i huset. På den måde vil skaden ikke være lige så stor, hvis noget går galt.

Hvis du derimod foretrækker at overlade opgaven til en professionel, kan du se frem til følgende fordele:

 • En professionel håndværker har alt det nødvendige udstyr fra starten.
 • Du får et perfekt resultat hver gang, da opgaven udføres af en erfaren fagmand.
 • Håndværkeren tager hensyn til selv de mindste detaljer, når han vurderer resultatet – herunder lysretning, ståhøjde osv.
 • Du sparer både tid og penge, da du ikke selv skal bruge lang tid på at lære, hvordan opgaven udføres korrekt, og fordi du undgår at ødelægge hele gulvet.

Den sidstnævnte er en vigtig detalje, da en forkert afslibning af gulvet kan resultere i, at hele gulvet skal udskiftes – og det bliver en dyr affære, betragteligt dyrere end hvis du havde hyret en professionel til at udføre din gulvafslibning i første omgang.

Hvad er en gulvafslibning?

Gulvafslibning er en teknik, der anvendes, når et gulv er slidt, har ridser eller hakker. Formålet med denne proces er typisk at eliminere ridser eller hakker, eller at fjerne overskydende overfladebehandlinger som lak eller olie.

Før man påbegynder en gulvafslibning, skal man sikre sig at alle synlige søm er nedsænket til 2-3 mm under gulvoverfladen. Desuden skal man også sørge for at fjerne fejelister, udskifte beskadiget træ, fyld huller, rengøre gulvet og eventuelt rydde rummet for at lette arbejdsprocessen.

Hvilket udstyr bruges til gulvafslibning? 

Afhængigt af opgavens størrelse, vil håndværkeren normalt bruge følgende sorter af værktøj og maskiner til din gulvafslibning:

 • Båndsliber
 • Rulleslibemaskine
 • Slibebånd med varierende kornstørrelser
 • Slibeolie
 • Assorteret værktøj til sømning, spartling, fjernelse af lister osv.

Få 3 Tilbud på gulvafslibning af gulv

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om gulvafslibning

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Kan man slibe ens eget gulv?

Du kan godt slibe dit eget gulv hvis det er egnet til gulvafslibning og du lejer en gulvsliber samt har det nødvendige værktøj. Ved små arealer kan det sjældent betale sig, men har du et helt hus kan det økonomisk give mening at overveje.

Hvad koster gulvafslibning pr. m2?

En gulvafslibning uden efterbehandling koster 60-100 kr. Pr. kvm og efterbehandlingen koster 20-50 kr. Pr. kvm.

Hvilket gulve er egnet til gulvafslibning?

Massive gulve er særligt velegnede til afslibning eller afhøvling, men en række parketgulve har også et slidlag der kan klare gulvafslibning et par gange i deres levetid. Er du itvivl, så spørg en fagmand eller lav en test et skjult sted (f.eks. Under et skab)

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Gulvbranchen Gulvfakta