Gulvisolering – Tjek prisen og se hvordan det udføres her

Slip for kolde tæer og spar på varmeregningen – Gulvisolering er en investering der ofte betaler sig selv hjem indenfor 10-20 år. Se mere her.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 18. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Gulvisolering - Tjek prisen og se hvordan det udføres her
Gulvisolering er en god måde at spare på varmen i boligen, men er typisk en stor opgave, som kræver at man bryde hele gulvet op, for at isolere yderligere, og kræver derfor ofte professionel hjælp.

Få 3 Tilbud på gulvisolering

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Gulvisolering er normalt en fordelagtig investering, især hvis du allerede har planer om at renovere gulvet. Det både reducerer dine varmeomkostninger og forbedrer dit indendørsklima. Brug vores prisberegner for 2022 til at beregne omkostningerne, og læs 4 tips til, hvordan du tackle opgaven. Du kan også få et uforpligtende tilbud fra vores samarbejdspartner. Prøv vores prisberegner og få et vejledende tilbud på en isolering af gulv pris.

Med gulvisolering kan du spare penge på din varmeregning og samtidig forbedre dit indeklima. Selvom det er en større investering, er det ofte en god én af slagsen, da den typisk tjener sig selv ind igen efter nogle år gennem en lavere varmeregning. Omkostningerne ved at isolere gulvet kan være mellem 1.300-3.000 kr. inkl. moms pr. kvadratmeter, og prisen varierer blandt andet afhængig af den valgte isoleringsmetode.

Læs også: Gulvmand – Se hvad en gulvmand koster og kan lave her

Hvad koster gulvisolering?

Hvad koster gulvisolering
Gulvisolering er som sådan ikke utrolig dyrt, men det er typisk relativt dyrt at få lavet yderligere gulvisolering, da der skal mange arbejdstimer til, for at få isoleret gulvet yderligere.

Prisen for gulvisolering varierer meget, da dette afhænger af forskellige faktorer. Blandt andet hvilken type isolering du vælger, og hvad der er muligt at gøre i din ejendom.

Det er vigtigt at bemærke, at gulvisolering ikke er billigt. Men det er en investering i et bedre indeklima og lavere varmeomkostninger.

Her er nogle generelle priser på gulvisolering:

  • Omkring 1.300-1.700 kr. pr. kvadratmeter, hvis du skal have revet gulvet op, installeret ny isolering under det og lagt et nyt gulv
  • Cirka 3.000 kr. pr. kvadratmeter, hvis du skal have installeret et helt nyt terrændæk under boligen
  • Omkring 2.000 kr. pr. kvadratmeter, hvis du ønsker at isolere fundamentet og soklen udefra

Du kan bruge vores prisberegner, der er baseret på gennemsnitlige priser indhentet fra udvalgte isoleringsfirmaer:

Eksempler på priser for gulvisolering

For at få en idé om den endelige pris for gulvisolering, lad os kigge på nogle pris eksempler. Dette kan hjælpe dig med at få et klarere billede af, hvad gulvisolering vil koste i dit specifikke tilfælde.

Priseksempler

Priseksempel: Fuldstændig isolering af 100 m2 gulv

100 kvadratmeter gulvareal

Hele gulvet bliver brudt op, ny isolering bliver installeret nedenunder og et nyt gulv bliver etableret.

Pris: 120.000 kr. alt inklusive.


Priseksempel: Nyt terrændæk under 100 m2 gulv

100 kvadratmeter gulvareal

Et helt nyt terrændæk bliver installeret under boligen.

Pris: 240.000 kr. alt inklusive.


Priseksempel: Isolering udefra af fundament og sokkel på 60 m

60 meter fundament i længden

Fundamentet og soklen bliver isoleret udefra.

Pris: 96.000 kr. alt inklusive.

Man bør overveje at isolere gulvet, når følgende situationer opstår:

  • Hvis det nuværende isoleringslag er under 100 mm
  • Hvis bygningen er opført før 1979
  • Hvis gulvet ikke tidligere er blevet grundigt efterisoleret
  • Hvis der skal installeres gulvvarme, renoveres et badeværelse, eller hvis gulvet på nogen måde skal renoveres eller udskiftes.

Hvis det kun er muligt at isolere gulvet ved at fjerne det eksisterende, er dette særligt relevant. Såfremt der allerede er planer om at lægge et nyt gulv, kan det være en fordel at inkludere isolering i samme proces. Derved undgår du at skulle fjerne gulvet to gange.

Hvis du er usikker på om isoleringen er under 100 mm, bygningen er fra før 1979, eller gulvet på en eller anden måde allerede er blevet efterisoleret, kan du følge de følgende trin:

Det er generelt tilstrækkeligt isoleret gulv, hvis din bolig blev bygget efter 1979

Det er generelt tilstrækkeligt isoleret gulv, hvis din bolig blev bygget efter 1979

 Dette skyldes, at en bygningsreglement blev offentliggjort i 1977, der trådte i kraft den 1. februar 1979, som satte højere standarder for isolering af gulve i nye ejendomme. Således er gulvene i boliger bygget fra 1979 og fremover generelt bedre isoleret end dem bygget før 1979.

Der er normalt ikke behov for at efterisolere gulvet, hvis din bolig blev bygget efter 1979. I disse tilfælde, blev bygningen konstrueret i overensstemmelse med strenge energiregulativer, herunder mængden af isolering under gulvet, som typisk er mellem 100 og 150 mm.

Men hvis din bolig blev bygget før 1979, er det meget sandsynligt at gulvet ikke har været efterisoleret siden, og der kan være gode grunde til at isolere det.

Hvis du er usikker på, hvornår din bolig blev bygget, kan du anvende Tinglysningsbogen:

  • Gå til Tinglysning.dk
  • Log ind med dit NemID eller MitID
  • Indtast din boligs adresse
  • I et af de dokumenter, der er knyttet til din bolig, skal det angive, hvornår bygningen blev bygget.

Se om gulvet allerede er efterisoleret

For at finde ud af, om dit gulv allerede er efterisoleret, kan du følge disse trin. Generelt er isoleringen under gulvet tilstrækkelig, hvis den er 300 mm eller mere, hvilket er i overensstemmelse med energikravene i Bygningsreglementet for 2018.

Hvis isoleringslaget er 100 mm, er det sjældent økonomisk rentabelt at efterisolere, medmindre du allerede planlægger at løfte gulvet.

De fleste boligejere er ikke sikre på, om deres gulv er efterisoleret eller hvor meget isolering der findes under gulvet. Heldigvis kan du selv undersøge dette:

  1. Besøg enten filarkiv.dk eller weblager.dk
  2. Log på med NemID eller MitID, hvis du har navne- og adressebeskyttelse
  3. Hvis din kommune ikke er tilgængelig, prøv at søge på kommunens egen hjemmeside, typisk under byggeri
  4. Vælg din kommune fra listen
  5. Indtast din adresse
  6. Find bygningstegninger i listen
  7. De fleste filer er i pdf-format, og de relevante tegninger findes ofte under emner som “ombygning”, “tilbygning”, “beboelse” osv.

Hvis du ikke kan finde tegninger af huset, kan du kontrollere isoleringslaget under gulvet ved at fjerne et gulvbræt. Vælg et af brædderne langs væggen. Det vil være mindre synligt, at brættet er blevet fjernet, og det er lettere at tage af og på igen.

Hvis du renoverer eller skifter gulvet, er det et lovkrav at efterisolere gulvet. Hvis du installerer gulvvarme, renoverer badeværelset eller på anden måde renoverer eller udskifter gulvet, vil det være et krav, at gulvet samtidig efterisoleres jf. Bygningsreglementets BR18. Dette krav gælder kun for gulve, der i forvejen ikke opfylder BR18’s krav om isolering af gulvet.

Hvad er besparelsen ved gulvisolering?

Hvad er besparelsen ved gulvisolering
Det kan næsten altid betale sig at isolere sin bolig, hvis den ikke er isoleret særlig godt idag, men gulvisolering er forholdsvis dyrt at få fortaget, og derfor ofte ikke den første type isolering man foretager sig i boligen.

Gulvisolering er ikke det mest økonomisk fordelagtige isoleringstiltag, man kan vælge. Du kan forvente at spare mellem 3.000-7.000 kr. på din årlige varmeregning ved at isolere dit gulv. Omkostningerne til en total gulvrenovering sammen med isolering kan dog løbe op i 80.000-150.000 kr. Derfor har gulvisolering, i forhold til andre isoleringsmetoder, en lang tilbagebetalingstid.

Det skal dog nævnes, at hvis dit gulv trænger til en renovering, kan gulvisolering være en passende løsning. I mange tilfælde vil det endda være et krav ifølge Bygningsreglementets BR18, at du skal isolere, hvis du alligevel skal renovere gulvet.

Hvilken isolering skal jeg gå efter – 100 mm, 200 mm eller 300 mm?

Dit valg om at anvende 100 mm, 200 mm eller 300 mm gulvisolering vil blive påvirket af, hvor meget isolering der allerede er på gulvet. Ifølge Bygningsreglementets BR18 er det påkrævet at have 300 mm isolering til gulvet.

Hvad påvirker prisen på gulvisolering?

Prisen for gulvisolering kan variere baseret på flere faktorer. Det kan inkludere typen af isolering der anvendes til gulvet, gulvets areal og landsdelen, da gulvlægernes timepris også kan variere afhængigt af landsdele.

Hvad indebærer gulvisolering?

Gulvisolering bidrager til at skabe et mere tæt og isoleret gulv, hvilket medfører en række fordele. En af de største fordele er, at det hjælper med at holde varmen inde i dit hjem, så du undgår at få kolde fødder på grund af et koldt gulv. Desuden kan det hjælpe dig med at spare penge på din varmeregning, da det kan reducere varmetabet i mange tilfælde.

Når det kommer til at isolere dit gulv, findes der flere forskellige løsninger, afhængig af hvad der er under dit gulv: en kælder, en krybekælder eller terrændæk, samt om der er planer om at skifte gulvet eller udføre andre former for renoveringer.

Hvis du har en kælder under dit hus, er det relativt let at isolere gulvet ved at isolere loftet i kælderen. Hvis der derimod er en krybekælder eller terrændæk under dit hus, kan det blive mere komplekst. Det samme gælder, hvis du ønsker at isolere en etageadskillelse, eller hvis du vil forbedre isoleringen af selve fundamentet.

I forbindelse med gulvisolering er det en god ide at henvende sig til en energivejleder eller en byggesagkyndig. Du kan finde en sådan gennem dit forsyningsselskab eller online. De kan foretage en måling af dit hjem for at se, hvor varmen forsvinder, og vurdere om det er rentabelt for dig at isolere dit gulv.

Få et professionelt tilbud på gulvisolering

Få et professionelt tilbud på gulvisolering

Det er udfordrende for dig at isolere dit gulv selv. Dette skyldes, at det i nogle tilfælde kræver specielle maskiner og en stor præcision, især hvis du ønsker at genanvende dit gamle gulv. Af denne grund anbefales det altid at hyre en professionel til at varetage opgaven.

Som det fremgår af de tidligere nævnte priser, er det ikke en billig affære at få installeret gulvisolering. Derfor er det essentielt, at du bruger lidt tid på at identificere en isolatør, der kan levere både høj kvalitet og fordelagtige priser.

Du kan finde en dygtig isolatør ved at indhente tilbud fra mindst tre forskellige. Dette kan gøres ved at kontakte dem direkte eller ved at benytte en service som 3byggetilbud.dk. Dette er vores samarbejdspartner, som er specialiseret i at forbinde den rette håndværker med den rigtige opgave. De har et bredt netværk af forskellige håndværkere, og fælles for dem alle er, at 3byggetilbud.dk ved, at de leverer arbejde af høj kvalitet.

Isoleringsregler for gulve

Bygningsreglementet bestemmer, hvor meget dit gulv skal være isoleret. Disse krav er fastlagt i overensstemmelse med et EU-direktiv, der skal garantere, at bygninger overholder visse standarder. Selvom reglerne ændres løbende, behøver du ikke kontinuerligt at ændre din bolig. Dog bør du overholde reglerne, når du begynder at isolere dit gulv.

Ifølge disse regler skal isoleringen være på mindst 300 mm. For mange boliger, hvor gulvisoleringen er på 150 mm, vil det imidlertid ikke være rentabelt at efterisolere. I sådanne tilfælde kan man blive undtaget fra disse krav, ifølge Primabolig.dk.

Reglerne er dog forskellige, hvis du bor i en fredet bygning. I sådanne situationer anbefales det, at du diskuterer med kommunalbestyrelsen om muligheden for at afvige fra kravene i Bygningsreglementet.

Forskellige typer af gulvisolering

Der er mange typer af gulvisolering til rådighed, og hvilken en du skal vælge, afhænger af din boligs struktur. I nogle situationer kan et isolerende granulat sprøjtes ind under gulvet. I andre tilfælde kan det være bedst at isolere gulvet med plader, hvilket kræver at hele dit nuværende gulv skal brydes op.

Disse plader kan være lavet af mange forskellige materialer. Eksempler kan være flamingo eller Sundolitt til gulvisolering. At isolere gulvet med flamingo gør ikke kun dit hjem varmere. Det gør også gulvet mere stødabsorberende, hvilket gør dine skridt på gulvet mere stille. Sundolitt plader er meget lignende flamingo: De er store, lette, hvide plader, som nemt kan skæres til den rette størrelse.

Gulvisolering nedefra

Gulvisolering nedefra

At isolere gulvet kan variere afhængigt af, hvordan det er konstrueret. Hvis det er lagt på strøer over et terrændæk eller som en etageadskillelse, skal isoleringen placeres mellem strøerne. Men hvis dit hus har en krybekælder og er understøttet af sokkelsten, er tilgangen til isolering helt forskellig.

Hvis du har en kælder, er den mest ligetil løsning at isolere kælderloftet – det vil gøre gulvet i stueetagen meget mere isoleret.

Hvis du derimod har en krybekælder, har du flere muligheder. Du kan enten fjerne krybekælderen og lave et terrændæk, isolere gulvet nedefra i krybekælderen, eller du kan isolere soklen og fundamentet for at forhindre indtrængen af kold luft i krybekælderen. Det vil være fornuftigt at basere dit valg på, hvor tør din krybekælder er, og om du i forvejen planlægger et større projekt med huset.

Gulvisolering på 1. sal

Hvis du ønsker at isolere gulvet på din første etage, afhænger metoden af, om etageadskillelsen er let eller tung. En let adskillelse er typisk lavet af træ, mens en tung adskillelse er lavet af beton. I nogle tilfælde kan du sprøjte isoleringsmateriale ind mellem strøerne på en træadskillelse.

Hvis dette ikke er muligt, som det ofte er tilfældet med betonadskillelser, vil du sandsynligvis skulle overveje isolering af både loftet i stueetagen og gulvet på første sal. Dette kan være lidt mere udfordrende end i en kælder, da kælderen normalt ikke anvendes til boligformål. Derfor er det mindre problematisk at reducere loftshøjden lidt. Dette er ikke tilfældet i stueetagen og på første sal.

Gulvisolering med gulvvarme

Gulvisolering med gulvvarme

Hvis dit gulv allerede er udstyret med gulvvarme, er det normalt ikke nødvendigt for dig at foretage yderligere isolering. I sådanne tilfælde kan du eventuelt overveje, om der er behov for at isolere fundamentet og soklerne. Hvis du derimod skal installere gulvvarme, er det en fremragende mulighed for at efterisolere dit gulv. Det bidrager til at forbedre varmeoplevelsen fra dit gulv.

Det afhænger dog helt af, om du skal fjerne dit gamle gulv for at installere gulvvarmen, eller om du kan etablere gulvvarmen på toppen af dit eksisterende gulv. Hvis det er muligt, er yderligere isolering ikke nødvendig. Du kan dog overveje at installere gulvvarmeplader til isolering, hvis rummets højde tillader det.

Isolation af gulvet i et uopvarmet skur

Isolation af gulvet i et uopvarmet skur

Hvis dit skur ikke er isoleret, er der risiko for frost i vinterperioden. Dette kan forårsage skade på de ting, der opbevares i det. Derfor vil det være fornuftigt at isolere gulvet. Det ville have været mest ideelt, hvis dette var blevet gjort, da skuret først blev opført.

Gulvisolering kan udføres med et underste lag af perlesten eller ærtesten, efterfulgt af flamingo eller mineraluld, derefter sand eller grus, og til sidst fliser.

Gulvisolering i havestue

Du anvender typisk ikke din havestue i vintermånederne, hvilket gør behovet for gulvisolering mindre betydeligt. Dog skal der være en vis form for isolering i gulvet, for at forhindre fugt og svamp i at få optimale vækstbetingelser i din havestue.

Gulvisolering i sommerhus og kolonihave

På samme måde som i et traditionelt hjem, kan det være en fordel at investere i gulvisolering i dit sommerhus. Hvis du opholder dig i sommerhuset hele året, kan det være behageligt at undgå kolde fødder om vinteren. I lighed med et konventionelt hus kan dette kræve, at du enten skal rive hele gulvet op eller indsprøjte isoleringsgranulat, hvis det er en mulighed. Det er dog vigtigt at veje dette op mod sommerhusets værdi, da det er et omkostningskrævende projekt.

Dit kolonihavehus bruger du typisk ikke i vintermånederne. Derfor er dit behov for gulvisolering ikke lige så stort. Dog er det essentielt at sikre en ordentlig isolering af gulvet for at forhindre fugt i huset i vinterperioden.

Kravene til isolering i sommerhuse og kolonihavehuse er ikke de samme som for almindelige boliger ifølge Bygningsreglementet.

Få 3 Tilbud på gulvisolering

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

BR18