Isolering Af Gulv Pris – Beregn Pris pr. m2 og få tips her

I denne guide hjælper vi dig med at finde hoved og hale i isolering af gulv, se hvad det koster og hvad du skal være opmærksom på. Læs mere her

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 6. oktober 2023
Isolering af gulv - Beregn pris pr. m2 og få vores tips her
Isolering af gulv bliver ofte foretaget med flamingo, som er godt til gulvisolering, grundet dets isolerende effekt samt holdbarhed.

Få 3 Tilbud på isolering af gulv

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvornår foretager man Isolering af gulv?

Hvornår foretager man Isolering af gulv

Er du i gang med en nybygning eller tænker du på at lave en omfattende renovering af din bolig? I så fald er det muligt, at du er nysgerrig efter at vide mere om fordelene ved gulvisolering. I dag findes der også specifikke krav til gulvisolering ved ombygning eller opførelse af nye hjem. Der er mange faktorer at overveje og mange aspekter at tage højde for.

Der er dog også en række muligheder inden for dette område, da effektiv isolering kan opnås på forskellige måder. Er dit gulv for eksempel på stueplan? Har du en krybekælder? Er du usikker på, hvor meget isolering du skal bruge i dit gulv? De forskellige materialer og isoleringsteknikker har hver deres fordele, som du kan udnytte, når du alligevel skal have lagt nyt gulv, installeret gulvvarme eller bygget dit nye drømmehus.

Nedenfor kan du finde information om alt fra gulvisolering med flamingo til isolering af gulv i sommerhuset og indblæsning af isoleringsmateriale under gulvet. Du kan også lære om de forskellige isoleringsmaterialers egenskaber og hvordan de er fremstillet. Det kan også være nyttigt at forstå de krav der stilles til isolering i alt moderne byggeri, hvilket du også har mulighed for at læse mere om her.

Afslutningsvis kan du se, hvordan du kan sammenligne priser på gulvisolering med 3byggetilbud.dk og finde de bedste tilbud og de mest egnede til at udføre opgaven.

Læs også: Isolatør – Se hvad en isolatør koster og kan lave her

Isolering af gulv pris – Hvad koster isolering af et gulv?

Isolering af gulv pris - Hvad koster isolering af et gulv
Den Isolering af gulv pris du skal forvente at få tilbud afhænger af om det er flamingo eller rockwool til isolering af dit gulv, da der er forskel på materiale prisen.

Prisen for gulvisolering ligger mellem 1.500 kr. og 1.800 kr. pr. kvadratmeter.

Som nævnt tidligere kan prisen for at forbedre isoleringen variere betydeligt. Det kan være udfordrende at fastsætte en nøjagtig pris, da det ofte kan indebære forskellige håndværksopgaver. For de former for gulvisolering, der er blevet nævnt i denne tekst, er det almindeligt at kvadratmeterprisen ligger mellem 200 kr. og 4000 kr. Isolering i terrændækning er den dyreste løsning.

Komfort og sund økonomi

Vi kender alle til den behagelige følelse af at træde ind i et hus, hvor gulvet er varmt, hvor der ikke er træk, og hvor det er komfortabelt at vandre rundt i sokker eller barfodede. På samme måde har de fleste også oplevet at befinde sig i et rum, hvor der konstant er “fodkoldt”, selvom varmen er skruet op.

Det er meget sandsynligt, at det er gulvisoleringen, der gør forskellen. En god isolering er essentiel for et behageligt indeklima, og det gælder for hele boligen. Vi tænker ofte på gulvet og gulvbelægningen som en solid og uigennemtrængelig overflade, men kulde kan sive igennem, ligesom det kan med uisolerede vinduer eller vægge. Især hvis der er gulvvarme i rummet, er det vigtigt, at varmen ikke går til spilde.

En effektiv isolering har flere fordele udover behagelig varme og et sundt indeklima. Hvis hele huset er godt isoleret, bidrager det til at holde energi- og varmeudgifterne nede. Der kan være betydelige besparelser på regningen, både på kort og lang sigt. Med den bedste isolering, både i gulvet og resten af boligen, er der meget at vinde, både for husholdningens økonomi og for klimaet. Uanset om en bolig er gammel eller nybygget, kan isolering ofte være en fornuftig investering. Et hus med et sundt energiregnskab er næsten altid mere attraktivt på boligmarkedet end en tilsvarende bolig, der ikke er godt isoleret.

Er det værd at investere i gulvisolering?

Er det værd at investere i gulvisolering
Hvis gulvet har uisolerede gulve, så kan det oftest sagtens betale sig at få isoleret sine gulve, selvom det ofte er hulmursisolering og isolering på taget som er den bedste investering.

Ja, det er der ofte en økonomisk gevinst ved at isolere gulvet samt andre dele af huset. Bygge- og håndværksprojekter af denne størrelse, som gulvisolering involverer, er generelt kostbare. Der er mulighed for at ansøge om tilskud til visse renoveringer, da de bidrager positivt til energi- og klimaregnskaberne. Men disse udgifter vil stadig være betydelige for de fleste husejere.

Derfor er det værd at se på de langsigtede fordele, der kan opnås ved at sikre en god isolering af gulvet. I mange tilfælde kan det betragtes som en investering. Ved at erstatte et dårligt isoleret gulv med en effektiv isoleringsløsning, vil du sandsynligvis hurtigt bemærke et fald i varmeudgifterne. Dette kan give lidt ekstra luft i den månedlige eller årlige husholdningsøkonomi.

Hvor hurtigt isolerings- eller renoveringsomkostningerne betaler sig, varierer naturligvis betydeligt fra bolig til bolig og fra husholdning til husholdning. Det kan afhænge af, hvor meget arbejde der har været nødvendigt, og hvor godt resten af huset er til at holde på varmen.

Bygningsreglementet, der indeholder kravene til boligisolering, har vurderet, at det er en god investering, hvis omkostningerne til efterisolering kan betales tilbage inden for 30 år. Selvfølgelig er denne tidsramme ikke relevant i alle situationer. Men selv hvis du og din familie ikke bor i huset i alle 30 år, kan det stadig være en fordel for ejendommens energiregnskab. Godt isolerede huse har ofte en fordel, når de skal sælges, fordi potentielle købere kan forvente et forbedret varmeregnskab.

Hvordan beregner man isoleringseffektiviteten?

Hvordan beregner man isoleringseffektiviteten

 Isolering er afgørende for at bevare varmen i et rum eller en hel bygning, og det er faktisk muligt at beregne dens effektivitet ret nøjagtigt. Men det er ikke så let som at måle rummets temperatur. Normalt beregnes isoleringens effektivitet ved at analysere de forskellige bygningsdele og de materialer, de er lavet af.

Måling af isolering indebærer brugen af den såkaldte U-værdi. Denne værdi repræsenterer, hvor meget varme, der kan forhindres i at passere gennem et bestemt materiale eller en struktur. Det omvendte, et materials varmeledningsevne, betegnes lambda-værdien, og det udtrykkes med det græske bogstav λ. U-værdien bestemmes simpelt ved at måle varmegennemstrømningen i et objekt med en temperaturforskel på en grad på begge sider. Jo mindre varme der passerer gennem fra den ene side til den anden, desto bedre er materialets evne til at isolere. En lav U-værdi indikerer derfor god isolering. Både λ-værdien og U-værdien bruges til at beskrive forskellige bygningsdele og isoleringsmaterialer.

En bygningsdel i denne kontekst kan være et gulv eller en væg. Men bygningsdelene kan selvfølgelig variere meget. De kan være lavet af forskellige materialer, og tykkelserne kan variere betydeligt. For at vide præcist, hvor effektiv et gulvs isolering er, skal du kende isoleringsevnen for alle komponenterne, det er lavet af. Det kan for eksempel være trægulvplanker, isoleringsmateriale, beton, terrændæk og lignende. I mange tilfælde vil tykkelsen af det valgte isoleringsmateriale også have betydning. Det er almindeligt at vælge mellem gulvisoleringstykkelser på for eksempel 100 mm. eller 200 mm. Gulvisolering på 150 mm. eller 300 mm. er også relativt almindeligt anvendt.

Hvilket materiale til gulvisolering?

Til gulvisolering anvendes en række forskellige isoleringsmaterialer. Dog er det vigtigt at bemærke, at ikke alle typer materialer er designet til at isolere gulve, etageadskillelser eller lignende overflader. Her er en oversigt over de mest almindelige materialer, som byggebranchen benytter i dag.

– Flamingo

– Papiruld

– Mineraluld

Papiruld

Papiruld til gulvisolering

Som navnet antyder, er papir en essentiel komponent i papirisolering. Men hvordan transformerer du papir til et nutidigt isoleringsmateriale, som kan anvendes i byggeindustrien og i vores hjem? Papiruld er fremstillet af utroligt små og finhakkede stykker af genbrugspapir, der samler sig i små klumper eller kugler, der ligner blød uld.

Papirulden behandles yderligere for at sikre brandmodstand, når det indbygges i vores hjem. Materialet er også kendt som cellulose, da det er et plantemateriale, ligesom det træ og papir det er fremstillet af. Det er et miljøvenligt og klimavenligt genbrugsmateriale, som samtidig er åndbart med en god kapacitet til at absorbere og frigive fugt. Papirulden installeres eller monteres enten som granulat eller i måtteform.

Rockwool til gulvisolering
Rockwool

Rockwool

Rockwool er et navn, mange er bekendt med, og det henviser direkte til isoleringsmaterialet mineraluld, der er fremstillet af sand og sten. Det har været et populært materiale i mange år på grund af dets mange fordelagtige egenskaber.

Mineraluld er ikke kun kendt for sin fremragende isoleringsevne, men er også meget brandsikker og lydisolerende og har en høj modstandskraft mod råd og svamp.

Flamingo

Flamingo til gulvisolering
Flamingo til gulvisolering

Flamingo er især kendt for at være en populær valgmulighed til isolering af gulve, specifikt hvor gulvet og terrændækket ligger direkte på jorden. Dette skyldes dens evne til at modstå fugt og dens robusthed overfor alle typer skadedyr.

Ligesom med papiruld, findes flamingo-baseret gulvisolering både som granulat og i forskellige tykkelser af plader. Flamingo er også anerkendt som polystyren eller EPS, en engelsk forkortelse for Expanded Polystyrene. Det er en type plastik, som er designet til at rumme store mængder af luft i små lommer eller kugler.

Er det muligt at isolere alle gulvtyper?

Ja. Gulvets overflademateriale har ingen effekt på om det kan eller skal isoleres. Selvom det naturligvis kan kræve forskellige typer af håndværksarbejde at nå isoleringslaget under gulvoverfladen, har det ingen betydning om du går på et trægulv, beton eller fliser. Men gulvets placering i bygningen er afgørende for, hvordan det kan isoleres.

For at sige det enkelt, det handler om det, der er direkte under gulvet, for det er jo der, gulvisoleringen skal installeres. Et gulv, der er konstrueret med et terrændække direkte oven på jorden, og et gulv, der adskiller en kælder fra stueetagen, eller som har et hulrum eller en krybekælder direkte under det, vil skulle isoleres på forskellige måder.

Isolering af tærrendæk

Det er gulvet, der er placeret over husets terrændække og betonlag, der virkelig adskiller sig. Isoleringen skal anbringes under betonlaget og det nye gulv, hvilket involverer mange forskelligartede bygge- og håndværksopgaver. Den eksisterende gulvbelægning skal fjernes, og betonlaget skal brydes op, før du kan lægge det nye, mere effektive terrændække. Omkostningerne kan blive betydelige, da du skal finansiere både isolering og gulvstøbning. Der kan ansøges om tilskud til denne type opgave, men det anbefales generelt kun at overveje denne løsning, hvis husets fundament er fugtskadet, eller hvis kuldegenerne er ekstremt alvorlige. Flamingo anvendes ofte til gulvisolering, da det er et isoleringsmateriale med fremragende fugtafvisende egenskaber.

Isolering af hulrum

De fleste typer af efterisolering af gulve kan ofte gennemføres med mindre indgribende metoder. Dette gælder for eksempel gulvisolering på strøer. Strøer er tynde træbjælker, der understøtter træplader eller det belægning, der danner gulvet. De er selv understøttet af bærende strukturer, såsom kraftigere bjælker eller lignende. Udfordringen er at indsætte isolering i hulrummene under gulvet og mellem strøerne. Dette kan også være en mulighed for at udskifte det gamle gulv med et nyt og mere attraktivt. Ofte er det dog også muligt at løfte gulvplader enkeltvis eller i små dele, og indsætte isoleringen uden at skulle bryde hele gulvet op på én gang.

Typisk vil der også være tale om hulrumsisolering, når gulvet også fungerer som et etageadskillelse, eller hvis der simpelthen er plads under gulvet til at indsætte isoleringen. Isolering af hulrum under denne type gulv kan ofte gøres relativt billigt, især hvis det kan udføres ved at blæse isolering ind under gulvet. Det materiale, der bruges, vil altid være granulat, for eksempel flamingo eller papiruld. Der skal dog bores et eller flere huller i overfladen, som efterfølgende skal repareres og dækkes eller skjules. Selv indblæsningen skal udføres af professionelle.

Isoleringsregler og krav

Der er over tid indført en række bestemmelser i Danmark inden for byggebranchen med det formål at gøre landets bygninger og boliger mere energieffektive og klimavenlige. Nye bygninger skal overholde moderne standarder, og der skal gøres en indsats for at udstyre ældre ejendomme med bedre isoleringsmetoder, så vidt det er muligt.

Før du starter en større ombygning, er det en god ide, at du sætter dig ind i de relevante regler. De fleste af disse bestemmelser er samlet i Bygningsreglementet, der udstedes af Bolig- og Planstyrelsen under Boligministeriet. Hele regelsættet kan findes online og er let at finde frem til. Det indeholder isoleringskrav for alle relevante bygningsdele, herunder gulve og etageadskillelser.

Bevægelsen mod mere energi- og klimavenlige boliger i Danmark betyder også, at der er mulighed for at søge om tilskud til visse ombygninger, der reducerer varmetab. I dag kan du typisk få tilskud til isoleringsarbejde i husets terrændæk og sokkel, som ofte kan være dyre. Men vilkårene og tilskudsordningerne ændrer sig ofte, så det er vigtigt, at du selv undersøger dine muligheder for tilskud, før du starter dit projekt. Det er en god ide at tage kontakt til Energistyrelsen, som står for flere tilskuds- og støtteordninger, herunder Bygningspuljen, der er specifikt rettet mod isolering og varmeregulering.

Professionel vejledning til isolering af gulv

Professionel vejledning til isolering af gulv

Det vil ofte være mest hensigtsmæssigt og optimalt at søge bistand fra dygtige fagfolk. Professionelle isoleringsspecialister kan rådgive om bygningsreglementer og garantere, at den nye gulvisolering overholder alle forskrifter. Selvom du udfører det meste af arbejdet som et gør-det-selv-projekt, er det afgørende at sikre, at du opnår den bedst mulige isolering fra dit arbejde.

Hvis du installerer isolering i et gulv med gulvvarme, kan det være gavnligt at konsultere en VVS-installatør. Hvis de vandbårne varmerør skal flyttes, vil det nemlig kræve bistand fra en autoriseret fagperson.

Gulvisolering i forskellige bygningstyper

Det er typisk husejere, der direkte mærker fordelene ved gulvisolering i deres hjem. Det er også ofte dem, der står for at gennemføre forbedringerne. Men det udelukker ikke, at andre former for boliger og bygninger også kan gavne af effektiv gulvisolering. Fordele i forhold til indeklimaet og varmeøkonomien er præcis de samme.

Hvis du er lejer, er det muligvis ikke dig, der tager initiativ til forbedring af gulvisoleringen. Under alle omstændigheder kræver det, at ejendoms ejeren eller boligadministrationen er enige om projektet. I lejlighedsbygninger kan det ofte være en effektiv og praktisk løsning at blæse isolering ind i adskillelserne, til glæde for både lejere og ejere.

Isolering af gulve i sommerhuse adskiller sig ikke fra gulvisolering i et helårshus. Sommerhusets struktur og gulvets position bestemmer, hvordan der skal isoleres. I fritidshuse er gulvisolering på sokkelsten ofte det mest oplagte. Mange mindre sommerhuse er bygget sådan, at de er hævet fra jorden, hvilket gør det nemt at installere ny isolering.

Selv mindre bygninger kan også isoleres. Det gælder både dem, hvor vi kun opholder os kortvarigt, og dem, der ikke er beregnet til at blive beboet. For eksempel kan det være værd at overveje isolering af gulvet i et skur. Frostsikring er det primære formål med både opvarmning og isolering i denne type bygning. Men hvis du ofte bruger skuret som værksted, er det en god ide at sikre ordentlig opvarmning og bedre isolering, inklusiv gulvet. Det samme gælder for isolering af gulve i fortelte. Selvom det normalt er en slags fritidsbolig, er der ingen grund til at gøre varmeomkostningerne højere end nødvendigt.

Se her i videoen hvordan du selv kan isolere dit gulv

Få tilbud på gulvisolering

Hvis du planlægger at udføre arbejdet selv, kan du få en god ide om materialeomkostningerne ved at kigge på produkterne hos en velassorteret leverandør. Kingspan Insulation har et bredt udvalg af isolering til gulve og alle andre bygningsdele.

De fleste vil have brug for professionel assistance, og her er 3byggetilbud.dk et godt sted at starte. Det er en service, der sammenligner og tilbyder tilbud, hvilket gør det let og enkelt at finde de rigtige lokale håndværkere til jobbet. Når du har beskrevet dit projekt, vil 3byggetilbud.dk finde de mest relevante håndværkere, som vil kontakte dig med uforpligtende tilbud.

Få 3 Tilbud på isolering af gulv

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om gulvisolering

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad kan man gøre ved et koldt gulv?

Den hyppiste årsag til et koldt gulv er manglende eller utilstrækkelig gulvisolering. Et gulv uden gulvvarme eller med klinker vil dog altid være koldere end f.eks. Tæppe og trægulv. Det handler derfor både om at finde årsagen og evt. Finde en gulvbelægning som passer til dine ønsker.

Hvordan isolerer man et gulv?

Man isolerer typisk et gulv nedefra, men der kan også laves et isolerende lag ovenpå det eksisterende gulv. Det gøres på forskellige måder alt efter konstruktionen.

Hvor tyk skal gulvisolering være?

I nye huse er der op til 350mm isolering i gulvene, men ved ældre huse eller renovering stopper man normalt ved 150mm for at undgå fugtproblemer.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

SparEnergi