Imprægnering af fliser – Proff eller gør-det-selv?

Flisebeskyttelse er nøglen til at holde dine fliser smukke og fri for flisepest og alger. Har du netop fået lagt nye fliser i din have, eller har du renset de gamle fliser for flisepest, snavs og alger?

Så ønsker du helt sikkert, at det flotte resultat varer ved – helst i mange år frem, så dine fliseområder fortsat ser attraktive ud og går godt i spænd med din skønne have. Men hvad er hemmeligheden bag et langtidsholdbart resultat?

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 20. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Imprægnering af fliser
Imprægnering af fliser beskytter fliserne efter at de er blevet renset for alger og mos, og hjælper til at de ikke er lige så sårbare efterfølgende.

Beregn pris for imprægnering af fliser nedenfor

Beregn pris for imprægnering af fliser nedenfor med vores prisberegner.


Det er en god idé at imprægnere fliserne

Efter en rengøring af havefliser kan de blive mere sårbare, og hvis man undlader at imprægnere dem, vil man ofte opleve, at både alger og flisepest kommer tilbage – og dermed er arbejdet forgæves. Med tiden bliver flisernes overflade porøs ved f.eks. en fliserens, hvilket øger deres modtagelighed for vand og de ulemper, det medfører, såsom flisepest, alger og snavs. Derfor er det vigtigt at anvende en fliseimprægnering, der danner en usynlig, vandafvisende og beskyttende hinde på overfladen, hvis du ønsker at bevare flisernes flotte udseende.

Læs også: Flisepest – Sådan forebygger og bekæmper du det let selv

Fugtighed på fliser skaber et godt miljø for flisepest og alger

Når det regner, tager det lang tid for fliserne at tørre, især hvis de ikke er imprægneret, da fugtigheden trænger dybere ned i dem. Måske er fliserne placeret i et område, hvor fugtigheden forsvinder langsomt, hvilket gør det muligt for alger og flisepest at trives. Da både alger og flisepest gror i fugtige forhold, er imprægnering afgørende for at begrænse den uønskede algevækst og flisepest. Det er også en god idé at imprægnere både nye og gamle fliser for at beskytte dem i længere tid. På den måde kan du undgå at skulle bruge fliserens og andre metoder for at holde skaderne i skak hurtigt igen.

Sådan anvender du fliseimprægnering (trin-for-trin)

1) Grundig rengøring af fliserne

Rengøring af fliser inden imprægnering
Rengøring af fliser inden imprægnering, er en meget vigtig del af behandlingen, for at sikre at den holder længe.

For at imprægnere havefliser, der er angrebet af flisepest eller alger, skal du først rengøre dem med fliserens, manuelt arbejde eller en højtryksrenser, som anvendes forsigtigt.

Når fliserne er tørre, børster du det opløste snavs af og påfører fliseimprægneringen på de nye fliser eller de nyligt rensede fliser.

2) FORBERED TERRASSEN

Når du skal behandle terrassen med fliseimprægnering, skal du fjerne alt fra terrassen. Det inkluderer havemøbler, potter, parasoller og andre løse genstande, som normalt befinder sig på terrassen.

Du er nu klar til at begynde rensningen af dine fliser. Først og fremmest skal du feje terrassen grundigt, før du fortsætter med fliserens.

3) PÅFØR FLISEIMPRÆGNERING PÅ FLISERNE

Når fliserne er helt uden mos og alger, kan du fortsætte med selve imprægneringen. Det er essentielt, at fliserne er helt tørre, før du imprægnerer. Spray fliseimprægneringen jævnt over hele belægningen med en tryksprøjte.

Brug en imprægnering af høj kvalitet, da det giver det bedste resultat på længere sigt. Sørg for at læse på imprægneringen, om den skal blandes op med vand eller er klar til brug. Der er nemlig forskel på, om det er et koncentreret præparat eller om det er en fliseimprægnering, der allerede er klar til brug.

Desuden er det vigtigt, at det ikke regner kort tid efter, så du bør kontrollere vejrudsigten, inden du behandler fliserne. Fliseimprægneringen skal nemlig have tid til at tørre for at skabe den modstandsdygtighed overfor fugt og snavs, som skal beskytte mod flisepest, alger og andet snavs i de kommende år.

4) GENFYLD FLISERNES MELLEMRUM

genopfyld flisernes mellemrum
Når man højtryksrenser sine fliser, så vil fyldet som er mellem stenene, som typisk er sand eller jord, oftest blive skyllet væk, så derfor bød du efterfylde med sand, så fliserne ikke skrider ud og mindske væksten af ukrudt mellem fliserne.

Efter at have renset for flisepest og alger, kan sand og jord i fugerne mellem fliserne være forsvundet. Derfor er det en god idé, når imprægneringen er tør, at feje sand ud på fliserne. Sandet fordeles derefter jævnt ud på flisebelægningen med en hård kost, så sandet igen finder sin plads mellem haveflisernes fuger. Dette er med til at sikre, at fliserne ikke skrider ud, samtidig med at sandet hjælper med at begrænse væksten af uønsket ukrudt og mos mellem fliserne.

Imprægnering af fliser er en kontinuerlig proces

Selvom imprægneringen bidrager til at beskytte fliserne mod gentagen algevækst, er det vigtigt at betragte det som en kontinuerlig proces. Det anbefales at påføre fliserne algemiddel et par gange årligt for at eliminere eventuel ny algevækst. Afhængig af flisernes grad af alger og flisepest, kan det også være nødvendigt med mere end én rensning for at fjerne det helt. Der er flere forskellige typer af fliseimprægnering – vi tilbyder for eksempel miljøvenlige fliseimprægneringer fra Bollerup Jensen.

Hvor længe varer fliseimprægnering?

Fliseimprægnering varer typisk mellem 3 og 5 år. Det kan imidlertid være svært at angive en nøjagtig holdbarhed for imprægneringen, da det afhænger af det anvendte produkt og andre faktorer, såsom hvor meget overfladen slides. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at overfladen med tiden skal imprægneres igen for at opretholde et godt resultat i mange år fremover.

Hvordan behandler du dine fliser med imprægnering?

For at imprægnere dine fliser skal de først være rene og tørre. Dernæst påfører du imprægneringsmidlet ved hjælp af en havesprøjte, en blød børste, en pensel eller en malerrulle. Lad væsken tørre og trænge ind i fliserne. Hvis der stadig er små damme af imprægneringsvæske på fliserne efter et par timer, kan det være en god idé at tørre dem væk.

Køb kvalitets fliseimprægnering – det er det værd!

Som i alle andre aspekter af livet, er det essentielt at benytte kvalitetsprodukter. Det er yderst fordelagtigt at investere i fliserens, algemiddel og fliseimprægnering. Dette påvirker i høj grad det endelige resultat og har stor indflydelse på, hvor lang tid resultatet varer. Desuden er det en god idé at håndtere problemerne, før de udvikler sig yderligere.

Anvend fliseimprægnering og en terrassevasker

Hvis alger og flisepest får lov at sprede sig og slå rødder i belægningen, bliver det meget sværere at fjerne dem senere. Hvis du har muligheden, kan det være en god idé at imprægnere fliserne, mens de stadig er helt nye. På den måde sikrer du, at fliserne forbliver flotte og nye at se på. En højtryksrenser er for kraftig til at bruge på fliserne, så det kan være en fornuftig investering at anskaffe en terrassevasker, også kaldet en overfladevasker, som monteres på en højtryksrenser i stedet for den almindelige sprøjtedyse. En terrassevasker har et skjold med en børstekant, der forhindrer, at snavset vand sprøjter på fliser, mure eller brugeren selv.

Ved brug af en almindelig højtryksrenser med en almindelig sprøjtedyse kan det høje tryk skade flisernes overflade og gøre dem mere modtagelige for vand. Dette skaber gode vækstbetingelser for både alger og flisepest.

Hvorfor bør man rense og beskytte fliser?

Se i videoen den store forskel på imprægneret fliser og fliser der ingen imprægnering har fået

Ved at rense og beskytte dine gamle sten, kan de blive helt rene og fremstå som nye på blot få timer. Dette giver et fornyet udseende til din indkørsel eller terrasse. Du slipper for at investere i nye, dyre sten og bruge flere uger på at lægge dem.

At rense og beskytte dine gamle belægningssten er samtidig en miljøvenlig løsning. Du genanvender dine gamle sten og sparer derfor på jordens ressourcer. Dette er en fordel både for dig og for miljøet.

Flotte fliser er prikken over i’et i en smuk have

En effektiv imprægnering af fliser beskytter mod vand, fugt, snavs, smuds, alger, mos, grønne aflejringer og flisepest. Imprægnering forhindrer også frostskader, hvilket gør at sten og fliser får en længere levetid. Derfor er det en meget værdifuld investering at imprægnere både nye og rensede flisebelægninger. Ikke alene forlænges flisernes levetid betydeligt, så man kan nyde dem i mange år, men det sikrer også et flot og velholdt haveudseende, der glæder de æstetiske sanser og skaber en have, hvor alt er i orden, og man derfor gerne vil tilbringe tid.

Hvordan finder du den rette fliseimprægnering?

For at finde den bedste fliseimprægnering skal du først beslutte dig for, om du ønsker en gennemsigtig imprægnering eller en lysende variant. Det er også vigtigt at vælge en holdbar imprægnering, der kan vare i mange år.

I lyset af den øgede miljøbevidsthed bør du vælge en fliseimprægnering, der ikke indeholder kemikalier, som kan skade naturen. Heldigvis er det ikke svært at finde, da de fleste af de bedste fliseimprægneringer også er de mest miljøvenlige.

Vælg en imprægnering til fliser, der er nem at arbejde med, så du får et godt resultat, uanset om du gør det selv eller hyrer en professionel. Her kan du se nogle eksempler på de bedste fliseimprægneringer, der findes på markedet i dag.

3 aspekter vi blandt andet fokuserede på, da vi valgte de bedste fliseimprægneringer

  • Robust – Den optimale fliseimprægnering er robust og danner en vandafvisende membran på fliserne, som kan holde i 5 – 10 år, før det er nødvendigt at genbehandle overfladen.
  • Miljøvenlig – Den ideelle fliseimprægnering er miljøvenlig og fri for kemikalier, der kan skade grundvandet og biodiversiteten i haven.
  • Anvendelsesvenlig – Den perfekte fliseimprægnering besidder en konsistens, der er nem at arbejde med, og samtidig har den en passende tørretid, der tillader tilstrækkelig tid til at sprede imprægneringen jævnt, før den stivner.

Fliseimprægnering beskytter mod frostskader, flisepest og alger

Velpassede fliseterrasser, flisegange og lignende kan virkelig være smukke og skabe rum og struktur i haven, samtidig med at de øger husets herlighedsværdi. Men flisebelægninger, der er revnede, beskidte eller dækket af alger, kan hurtigt få dit hus og grund til at se trist og forsømt ud.

De mest populære materialer til udendørs belægning er træ- og flisebelægninger, og begge typer kræver regelmæssig vedligeholdelse for at fortsætte med at se pæne og velpassede ud.

Der er dog ingen tvivl om, at betonfliser og andre flisebelægninger har en meget længere levetid end terrassebrædder – og ved at anvende fliseimprægnering eller fliseforsegler, som det også kaldes, kan du bevare dine flisers sundhed og skønhed år efter år.

Imprægnering til fliser er velegnet til både nyere og ældre flisebelægninger samt til forsegling af cement, teglsten eller andre hårde materialer med en åben overflade, der absorberer fugt og vand.

Sådan fungerer imprægnering af fliser

Når du anskaffer nye betonfliser til din fliseterrasse, flisegang, carport eller lignende, er de allerede imprægneret fra producentens side, så du behøver ikke at imprægnere en ny flisebelægning.

Imidlertid slides imprægneringen af på grund af vejrforhold og brug, så det er nødvendigt at påføre nyt imprægneringsmiddel på fliserne hvert 4. til 10. år.

En imprægnering af fliser er en holdbar membran, der lægger sig over flisen og tørrer op, så den bliver fuldstændig vandtæt, hvis du har været grundig, når du har påført den.

Denne vandtætte membran forhindrer fugt i at trænge ind i flisen og gør den porøs, hvilket i værste fald kan føre til frostskader.

Imprægneringen forsegler også flisens overflade, så flisepest og alger ikke kan gro og gøre fliserne mindre æstetiske. En flise, der er blevet imprægneret, er derfor meget lettere at holde ren og pæn.

Derfor bør du overveje fliseforsegling til dine fliser

Hvis du har erhvervet et hus, sommerhus, kolonihavehus eller lignende med en ældre flisebelægning, vil du ofte bemærke, at overfladen er blevet ru over tid. Dette sker fordi betonen i flisen gradvist nedbrydes af fugt og bliver porøs. Dette skader flisen i det lange løb og gør den ekstremt svær at holde ren.

Der er utallige gode årsager til at give dine fliser en fliseimprægnering, uanset om det drejer sig om en nyere fliseterrasse, som du selv har anlagt, eller en ældre fliseterrasse, som du ønsker at genoplive.

  • Fliseimprægnering beskytter mod indtrængen af vand og fugt
  • Fliseimprægnering forhindrer frostskader
  • Fliseimprægnering afviser snavs
  • Fliseimprægnering bevarer det naturlige udtryk
  • Fliseimprægnering tillader åndbarhed

Foråret er det ideelle tidspunkt at anvende fliseimprægnering

Det er i løbet af foråret, at det er mest fordelagtigt at give dine flisebelægninger en opfriskning med en afsluttende fliseimprægnering.

Produkter som algefjerner til fliser og fliseimprægnering fungerer ikke i meget kolde temperaturer. Når det gælder fliseimprægnering, skal dagtemperaturen være på mindst 5 grader for at imprægneringen kan lægge sig korrekt på fliserne.

På den anden side må det heller ikke være for varmt, når du imprægnerer fliserne, da det vil få imprægneringen til at tørre for hurtigt og miste noget af sin slidstyrke.

Det perfekte tidspunkt at imprægnere fliserne er derfor en forårsdag med let skydække, så solen ikke skinner direkte på fliserne.

Hvis du gerne vil planlægge dine haveaktiviteter, så du bruger din tid effektivt, så sørg for at planlægge rengøring og fliseimprægnering af terrassen, før det er tid til at placere den tunge parasolfod, havestol, bålfad og andet terrasseudstyr frem igen, når vi skifter til sommertid.

På denne måde kan du nyde dine velholdte fliser hele sommeren og efteråret igennem.

Vær opmærksom på dug – Fliseimprægnering bør kun anvendes på helt tørre fliser. Derfor er det vigtigt at vente til hen på formiddagen, når dugget er helt tørret op.

Anvend fliseimprægnering med en blød børste, pensel, malerrulle, højtryksrenser eller skumsprøjte

Når dine flisebelægninger er gjort klar til fliseimprægnering (læs mere om forberedelse senere i artiklen), er der forskellige metoder til at anvende den beskyttende imprægnering.

Du kan benytte følgende:

  • Bred blød pensel
  • Blød børste
  • Malerulle
  • Højtryksrenser
  • Skumsprøjte (havesprøjte)

Undertiden kan det være nødvendigt at bruge flere værktøjer for at dække alle overflader.

Det anbefales at arbejde med mindre sektioner ad gangen, så du har mulighed for at sprede fliseimprægneringen jævnt, før den tørrer op.

Hvis fliseimprægneringen ikke påføres i et jævnt lag, kan det forårsage pletter på flisen. Sørg derfor for at fjerne eventuelt overskydende produkt.

Fliseimprægnering kan købes både færdigblandet og som koncentrat

Når du skal anskaffe fliseimprægnering, er det vigtigt at være opmærksom på, at det kan købes både færdigblandet og som koncentrat, der skal blandes op af dig selv.

Hvis du vælger at anvende en højtryksrenser eller skumsprøjte/havesprøjte til at påføre fliseimprægneringen, kan det være en god idé at købe koncentratet, da blandingsforholdet er forskelligt for disse metoder sammenlignet med, når du bruger blød kost, pensel eller malerrulle. Det er derfor altid en god idé at læse og følge anvisningerne på produktet nøje.

For eksempel, hvis du skal bruge en højtryksrenser til fliseimprægnering, er blandingsforholdet ofte 20/80 (produkt/vand), mens det med en håndholdt sprøjte/havesprøjte/skumsprøjte er 50/50.

Færdigblandet fliseimprægnering i en sprayflaske er den nemme løsning, hvis du ønsker at komme hurtigt i gang med arbejdet.

Det er dog ofte en dyrere løsning, hvilket kan mærkes, hvis du har et større fliseområde, der skal forsegles med fliseimprægnering.

Sådan anvender du fliseimprægnering

I videoen her kan du se hvordan du anvender fliseimprægnering på dine fliser.

At imprægnere dine fliser er en opgave, som du nemt kan udføre selv og spare nogle penge, hvis du har tid til det.

Opgaven med at påføre og sprede fliseimprægneringen tager ikke meget tid. Det, der kan tage tid, er at forberede flisebelægningen til imprægnering.

Når du påfører fliseimprægnering på fliserne, forsegler du flisens overflade, og hvis den ikke er ren, forsegler du også skidt, alger osv., så det ikke kan fjernes senere.

I min gennemgang af, hvordan du anvender fliseimprægnering, vil jeg derfor begynde med den forberedelse, du bør udføre på fliserne før imprægnering, opdelt efter om fliserne fremstår rene og uden alger, eller om der er tale om beskidte og eventuelt algebelagte fliser.

Omflise

Hvis dine fliser stadig ser pæne ud, kan det være tilstrækkeligt at skrubbe dem grundigt med en børste og sæbevand for at fjerne al skidt og opnå en helt ren overflade. Hvis du har en terrassevasker til rådighed, vil det være ideelt at benytte den.

Fliser med skidt, fliseplage, ukrudt og alger

En ældre eller malplaceret flisebelægning kan nemt blive flot igen, men det kræver mere forberedelse, før du kan anvende fliseimprægnering. Det er i hvert fald nødvendigt, hvis du ønsker et godt resultat.

Hvis der er tale om en gammel flisebelægning eller en flisebelægning, der ligger i skyggen eller ofte er fugtig, kan du opleve problemer som fliseplage, alger, ukrudt mellem fliserne og manglende fuger.

Hvis du kan genkende disse problemer, bør du løse dem først.

Fjernelse af alger fra fliser

Hvis du har algebelægninger på dine fliser, er den mest effektive metode at fjerne dem ved at anvende en algefjerner specielt designet til fliser. Denne algefjerner sprayes på, hvorefter den udtørrer plantecellerne og dræber algerne.

Efter algefjerneren har gjort sit arbejde, kan du fjerne de døde alger med en lavtryksrenser eller en terrassevasker.

Det er vigtigt at sikre, at algevæksten fjernes før fliseimprægnering, da du ellers risikerer at forsegle de uønskede grønne belægninger under imprægneringsprocessen.

Flisebelægningsfjerner

Benyt en flisebelægningsfjerner for at fjerne mos og ukrudt mellem flisebelægningen. Dette er det ideelle tidspunkt.

Når du har fjernet ukrudtet mellem fliserne, er det en fremragende idé at påføre fugesand på fliseområdet.

Fugesandet hjælper med at holde dine fliser stabile, men det modvirker også ukrudt.

Vigtige overvejelser ved køb af fliseimprægnering

Når du investerer i en høj kvalitets fliseimprægnering og påfører den korrekt, kan du forvente, at den holder i 5 til 10 år, afhængigt af trafikken på belægningen. Her kan vi anbefale nedstående fliseimprægnering:

Der er nogle aspekter, du bør være opmærksom på, når du køber fliseimprægnering, herunder:

  • Vil du have en fliseimprægnering, der er klar til brug, eller et koncentrat, der skal blandes med vand?
  • Hvilken rækkeevne har fliseimprægneringen? / Hvor mange liter har du brug for?
  • Ønsker du en gennemsigtig fliseimprægnering eller en med lysnende effekt?
  • Er det vigtigt for dig, at fliseimprægneringen er miljø- og dyrevenlig?
  • Hvor mange års slidstyrke (hvis nogen) garanterer producenten?

Klar til brug spray eller koncentrat til blanding

Køb en forudblandet klar til brug fliseimprægneringsspray eller fliseimprægneringskoncentrat, der skal blandes med vand, afhængigt af hvad der passer bedst til dine behov.

Hvis det drejer sig om et mindre område, kan det være attraktivt at vælge en fliseforsegler, der er klar til brug.

På den anden side giver koncentratet mulighed for at blande produktet i det forhold, der passer til den påføringsmetode, du har valgt. Hvis du for eksempel vil bruge en højtryksrenser til at påføre imprægneringen, så skal du bruge en mere fortyndet blanding end hvis du bruger en havesprøjte eller en malerrulle.

Det er også ofte mest fordelagtigt at vælge et koncentrat, hvis du skal imprægnere et større område, simpelthen fordi koncentratet fylder mindre end den færdigblandede fliseimprægnering.

Rækkevidde per liter

Når det er tid til at imprægnere dine fliser og eventuelt anvende algefjerner til fliser, er det vigtigt at starte med at beregne, hvor mange kvadratmeter flisebelægning du har.

Inkluder flisebelagte stier, kantsten og lignende i dine beregninger. Undgå at basere dig på et gæt, da det sjældent er præcist, og det kan være meget frustrerende at løbe tør for produkt, før projektet er færdigt, eller at ende med store overskydende mængder.

På bagsiden af produktet vil du altid kunne finde oplysninger om, hvor mange liter færdigblandet fliseimprægnering du får, samt hvor lang rækkevidde en liter fliseimprægnering har.

Transparent eller med oplysende effekt

Når du skal beskytte dine fliser med fliseimprægnering, har du mulighed for at vælge mellem to slags finish, nemlig:

  • Transparent
  • Oplysende effekt

Transparent fliseimprægnering

Den mest almindelige form for fliseforsegling er den transparente fliseimprægnering. Denne type fliseimprægnering danner en klar membran over flisens overflade og gør den vandtæt, så fugt ikke kan trænge ind i flisen og gøre den porøs.

Ved at bruge en transparent fliseimprægnering ændrer du ikke flisens udseende og udtryk. Dog kan en transparent fliseimprægnering bidrage til at gøre flisen mere farveintens, ligesom når den er våd.

Fliseimprægnering med oplysende effekt

Hvis du har en ældre, forsømt fliseterrasse eller flisegang, kan det være vanskeligt at få den helt lys og pæn igen, selvom du bruger en terrassevasker og de rigtige produkter som algefjerner til fliser osv.

I sådanne tilfælde bør du overveje en fliseimprægnering med oplysende effekt. En fliseimprægnering med oplysende effekt indeholder aktive stoffer, der går ind og lysner fliser, som er blevet mørke med tiden.

Dette er ofte en meget effektiv løsning, der kan fjerne årtier af slid fra en gammel flisebelægning.

Miljø- og dyrebeskyttende

Når vi anskaffer os produkter såsom fliseimprægnering, algefjerner og lignende, er det essentielt, at vi vælger varer, der ikke er skadelige for miljøet.

Du kan nemt finde fliseimprægnering, der er biologisk nedbrydelig og helt miljøvenlig. Dette betyder også, at du ikke bringer havens insekter og andre smådyr i fare, når du anvender produktet.

Du behøver ikke bekymre dig om, at de miljøvenlige alternativer ikke er lige så effektive som de kemisk belastede. Som det fremgår af min præsentation, er de miljøvenlige fliseimprægneringer faktisk blandt de absolut bedste på markedet.

Populære brands bag nogle af de bedste fliseimprægneringsløsninger

Ved at bruge en fremragende fliseimprægnering kan du beskytte dine fliser og andre hårde overflader, der absorberer fugt, mod vandgennemtrængning. Dette forlænger belægningens levetid og beskytter samtidig mod frostsprængning, så du slipper for revner i fliserne.

En fliseimprægnering vil ikke misfarve dine fliser, men i stedet fremhæve deres naturlige skønhed. Du kan dog også finde fliseimprægnering, som har en oplysende effekt, hvilket kan være en fordel, hvis der er tale om gamle misfarvede flisebelægninger.

For at opnå det bedste resultat er det vigtigt, at du vælger et kvalitetsprodukt, der samtidig er nemt at arbejde med.

Nogle af de førende mærker inden for fliseimprægnering, der tilbyder de bedste produkter, er ikke overraskende også nogle af de mest veletablerede aktører på markedet.

Når du skal købe fliseimprægnering, kan det derfor anbefales at kigge nærmere på følgende brands:

  • Bollerup
  • Borup
  • Neutralon
  • Nilfisk
  • Skalflex

Husk at genopfylde fugerne med fugesand

Husk at genopfylde fugerne med fugesand
Efter du har renset fliserne med højtryksrenseren, så kan du med fordel genopfylde fugerne med fugesand, så der ikke gror ukrudt mellem fliserne, nu hvor de er blevet nyimprægnerede.

For at en fliseterrasse skal være vellykket, er det ikke kun afgørende, at fliserne er pæne og rene samt imprægnerede, så de ikke absorberer fugt, men det er også vigtigt, at fliserne er jævnt lagt og fri for ukrudt i fugerne.

Over tid kan der opstå tomme eller halvtomme fuger mellem fliserne, hvilket kan føre til problemer på flere fronter.

Det største problem er, at tomme fuger kan medføre, at fliserne bliver løse og ujævne. Desuden kan ukrudt vokse i fugerne, hvor fugesandet mangler, hvilket får din flisebelægning til at se dårligt vedligeholdt ud. Ukrudtets rødder kan også skubbe din flisebelægning og gøre den ujævn.

Det er en god idé at kontrollere dine flisebelægninger i foråret og fjerne eventuelt ukrudt, der er vokset op mellem fliserne. Dette kan gøres manuelt eller med en flisefugerenser.

Genopfyld derefter de tomme fuger ved at feje fugesand hen over belægningen. Fugesandet hjælper med at stabilisere dine fliser, og samtidig er fugesand sammensat på en måde, der forhindrer ukrudt i at vokse i det.

Er du også ved at forberede dig på at forsegle fliser med fliseimprægnering? 

Det er essentielt, at vi kontinuerligt vedligeholder vores hjem, både indenfor og udenfor.

Udendørs vedligeholdelse kræver ofte mere opmærksomhed på grund af vejret og vindforholdene, og dette gælder også for dine udendørs flisebelægninger.

Ved at anvende en kvalitets-fliseimprægnering, som dem jeg har introduceret dig for her, kan du nøjes med at gentage behandlingen hver 5. til 10. år. Det giver dig masser af tid til at nyde livet på terrassen imellem.

De fliseimprægneringsprodukter, der er gennemgået i denne artikel, er blandt de bedste på markedet. De er veltestede produkter med høj slidstyrke og er utroligt nemme at arbejde med, hvilket sikrer et flot resultat.

Hvis du har spørgsmål om de enkelte produkter, kan du få svar ved at følge linket til forhandlerens hjemmeside, hvor du også kan købe de præsenterede produkter.

Få 3 Tilbud på algerens og imprægnering af dine fliser

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om imprægnering af fliser

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan imprægnerer man fliser?

Imprægnering af fliser er på mange måder ligesom at male. Underlaget skal være rent og tørt og derefter skal imprægneringen fordeles med enten en sprøjtepistol, en malerrulle eller en pensel. Efter et stykke tid tørres overskydende væske væk og imprægneringen er færdig.

Hvor længe holder imprægnering af fliser?

Hvor længe en imprægnering af fliser holder afhænger af hvor meget der slides på fliserne. Det kan være alt fra 1 år i en befærdet indkørsel til 5 år i områder med lidt slid.

Er det nødvendigt at imprægnere fliser?

Det er ikke nødvendigt at imprægnere fliser, men har du flisebelægning der altid er i skygge og et fugtigt miljø kan det være den eneste måde at holde alger og mos nede på. 

Ændres mine fliser i farve, når jeg anvender fliseimprægnering?

Ved brug af en gennemsigtig fliseimprægnering vil fliserne ikke skifte farve. Der findes dog også fliseforseglinger med en oplysende effekt, der kan gøre fliserne lysere.

På hvilket tidspunkt af året bør jeg imprægnere fliser udendørs?

Den ideelle tid for at anvende fliseimprægnering er i foråret, når temperaturen er over 5 grader, og fliserne er helt tørre, men solen ikke skinner direkte på dem.

Hvordan kan man bruge imprægnering til fliser?

Når du skal beskytte dine fliseoverflader med fliseimprægnering, kan du vælge at påføre det med en blød børste, en pensel, en malerrulle, en højtryksrenser eller en skum- / have sprøjte.

Er der miljøvenlig fliseimprægnering tilgængelig?

Der er i dag et stort udvalg af miljøvenlige fliseimprægneringsprodukter.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bollerup Jensen