Rensning Af Tagrender: Sådan Renser Du Selv Nemt Tagrender

Som husejer er det uundgåeligt at skulle tage sig af rengøringen af dine tagrender med jævne mellemrum. Det er en del af husets vedligeholdelse, ligesom mange andre opgaver. Men hvordan bør du gribe det an? Og hvilke aspekter er vigtige at have fokus på, når du rengør dine tagrender? Det vil vi undersøge nærmere i denne artikel.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 15. november 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Rensning Af Tagrender
Rensning Af Tagrender er noget som bør gøres løbende, og gerne én gang om året som minimum, for at sikre at tagrender og nedløbsrør ikke bliver stoppet helt til, hvilket kan resultere i at vandet løber over tagrenderne, hvilket i værste fald kan skade murværket grundet fugtskader.

Beregn tagrenderensning pris med vores prisberegner


Rensning af tagrender – Inden du går i gang

For at rense dine tagrender skal du bruge et par handsker eller en lille tagrendeskovl, der er designet til dette formål. Det er også en god idé at have en lille kost klar til at feje snavs sammen i tagrenden. Desuden skal du bruge en stige for at opnå den korrekte arbejdshøjde.

Sørg for at have alle nødvendige redskaber klar, før du begynder. På den måde undgår du at skulle gå op og ned ad stigen flere gange.

Vær også opmærksom på, hvordan du placerer stigen. Hvis du stiller den direkte op ad tagrenden, kan du let ende med at skade tagrenden ved at trykke og bøje den, når du går op ad stigen. Stil i stedet stigen op ad muren, hvis det er muligt.

Få et tilbud på rensning af tagrender

Læs også: Tagvask – Se hvad alle fordelene ved vask af tag er her

Rengøring af tagrender i 3 trin:

  • Start med at tage handsker på eller benyt en lille tagrendeskovl til at fjerne blade og andet snavs fra din tagrende.
  • Brug derefter en lille kost til at feje tagrenden, så alt skidtet bliver fjernet.
  • Afslut med at skylle tagrenden igennem med en vandslange.

Når du er færdig, er det vigtigt at kontrollere, om tagrenderne opsamler vandet fra taget korrekt, om tagrenden og nedløbet har den korrekte dimension (eller om der er fri passage for vandet), og om tagrenden har et lille fald i retning af nedløbsrøret. Dette kan gøres ved et grundigt eftersyn, som sikrer, at din tagrende fungerer optimalt.

Står du og mangler en tagrendeskovl?

Hvis du skal tømme dine tagrender, men ikke har en tagrendeskovl, så har vi et godt råd til dig: anvend en gammel sodavandsflaske. Flasken er let at bruge som et effektivt værktøj til at fjerne blade, grene og andet skidt fra tagrenden, hvis du ikke har en skovl til rådighed.

Du skal bare tage en 1,5 liters flaske og lave et skråt snit igennem flasken på den ene side omkring midten og 30 grader skråt nedad. Så kan du bruge den som en øse, der let kan fjerne blade og skidt fra tagrenden.

Selvfølgelig kan du også benytte hånden, så længe du husker at iføre dig gummihandsker.

Hvor ofte bør du gøre dine tagrender rene?

Hvor ofte bør du gøre dine tagrender rene
For at undgå at tagrenderne ender med at se ud som på dette billede, så bør du løbende holde øje med dine tagrender, for at sikre at de ikke bliver fyldt med blade og grene.

Frekvensen for rensning af tagrender varierer, og en generel tommelfingerregel er at gøre det mindst én gang hvert halve år. Hvis der er mos på dit tag eller høje træer tæt på dine tagrender, skal du dog være særligt opmærksom og eventuelt rense dem oftere.

Har du mos på dit tag? 

Hvis dit tag er dækket af mos, er der en stor chance for, at det falder ned i tagrenderne og skaber en prop. Det er vigtigt, at du er opmærksom på at kontrollere dine tagrender regelmæssigt, hvis der er grønt mos på dit tag. Det er en god idé at tjekke dem en gang om måneden.

Hvis der er meget mos på dit tag, bør du også rense tagrenderne hyppigere for at undgå, at de bliver blokeret.

Læs også: Mos og alger på taget: Bør du fjerne eller beholde det?

Har du store træer i din have?

Har du store træer i din have
Store træer som har blade der falder ned på taget, vil typisk resultere i stoppede tagrender.

Hvis store træer er placeret tæt på dit hjem og strækker sig over taget eller tagrenderne, bør du være særligt omhyggelig med at rengøre dine tagrender. Løse grene og blade kan nemlig finde vej ned i tagrenderne og tilstoppe dem. Det er derfor vigtigt at rengøre dine tagrender omtrent en gang om måneden, hvis der er store træer i nærheden af dit hus.

Tip: Rengør tagrenderne før vinteren begynder

Efterår og vinter er de mest udfordrende årstider for dit tags og tagrenders vedligeholdelse og slid. Der er meget nedbør, og dit tag og dine tagrender skal være forberedt til at håndtere det.

Sørg derfor for at gøre det til en rutine at tømme dine tagrender om efteråret efter løvet er faldet. På den måde er de klar til at modstå efterårets og vinterens udfordringer.

Rengøring af tagrender

Det er essentielt, at vandet fra husets tag kan ledes korrekt ned i tagrenderne for at undgå vandskader på hjemmet.

Tilstoppede tagrender kan føre til kostbare vandskader.

3 vigtige grunde til at få rengjort tagrender

  • Reducerer risikoen for skader på din bolig
  • Forlænger tagrendernes levetid
  • Forsikringen dækker normalt ikke skader forårsaget af manglende rensning af tagrender

Derfor bør du rengøre dine tagrender

Derfor bør du rengøre dine tagrender

Det er essentielt, at dine tagrender altid er i god stand. Hvis de ikke kan håndtere det vand, der kommer fra dit tag, kan det ende med at løbe ned over dit murværk eller træværk.

Hvis dette sker over en længere periode, kan der udvikles råd og svamp i boligen, hvilket gør den unødigt fugtig.

Desuden dækker ikke alle forsikringsselskaber skader, der er opstået på grund af mangelfuld vedligeholdelse.

4 årsager til at holde øje med dine tagrender

  • Utætheder er vanskelige at bemærke

Kun meget store utætheder i dine tagrender er synlige, når det regner. De små utætheder kan være svære at identificere fra regn, der falder ind. Tjek derfor for utætheder i tørvejr ved at hælde vand i tagrenderne og følge vandet ned i nedløbsbrøndene.

  • Utætheder fører til fugtskader på dit hus
    Hvis der er utætheder i dine tagrender, er der en høj risiko for, at det vil medføre fugtskader i murværket og soklen. Fugt i mur og sokkel får husets facade til at krakelere og falde fra hinanden.
  • Fugtskader resulterer i råd og svamp i dit hus
    Fugtskader på husets ydre vil over tid trænge ind i huset og forårsage råd- og svampeskader.
  • Skader på huset forårsaget af tilstopning og utætheder er ikke dækket af din forsikring
    De fleste forsikringsselskaber vil ikke dække skader, der er opstået som følge af manglende vedligeholdelse af tagrenderne.

Tagrender på dit hus er vigtige – de beskytter din bolig

Tagrenderne på dit hjem har en vigtig funktion: de leder vandet væk fra taget og sørger for, at det ikke samler sig omkring huset. Hvis du fjernede tagrenderne, ville du måske ikke umiddelbart se en stor forskel. Men efter kort tid ville det medføre betydelige skader, både på husets ydre og indre.

Læs også: Tagrende Pris – Se hvad nye tagrender koster her

Introduktion til tagrender

Nye tagrender ved udskiftning af tag
Her ses et eksempel på en tagrende og dets nedløbsrør.

Måske tænker du ikke ofte på dem – dine tagrender, men de er utrolig vigtige for at beskytte dit hus’ facader mod fugtskader. Fugt i husets vægge kan føre til nedbrydning af murværk, puds og trækonstruktioner samt forårsage råd- og svampeskader. Derfor er det essentielt at vedligeholde dine tagrender for at sikre en lang levetid for dit hus.

Tagrender er det mest sårbare og udsatte område på dit hus, og det er vigtigt at holde øje med, om de fungerer korrekt. Du skal sørge for, at de ikke er tilstoppede eller utætte.

I Danmark falder der i gennemsnit 792 mm regn om året. Det betyder, at selv et lille tag på 100 m2 leder 79,2 tons vand væk hvert år. Alt dette vand skal passere gennem dine tagrender og nedløbsrør for at forhindre vandskader på dit hus.

Opbygning af tagrendesystemet

Dit tagrendesystem har til formål at lede vandet væk fra husets vægge og fundament ved at opsamle det fra taget. Systemet består af tagrenden, som er placeret under tagets udhæng (kaldet tagfoden), hvor den indsamler vandet, der strømmer ned ad taget. Tagrenden er sammensat af flere mindre dele af tagrende, der er samlet ved hjælp af lim eller lodning i forskellige samlinger.

Tagrenden fastgøres med rendejern, som er monteret på huset med en afstand af cirka 0,5 meter. Omkring 1/3 af tagrendens åbning er placeret under taget, mens resten (2/3) er synlig udenfor. Tagrenden skal have en hældning på mindst 5mm pr. meter (afhængig af typen) i retning mod et nedløbsrør for at lede vandet væk.

En eller flere nedløbsrør er placeret langs tagrenden og leder vandet fra tagrenden ned til en afløbsbrønd. Herfra ledes vandet væk fra huset. Nedløbsrøret er fastgjort til husets væg med en række hængselstifter. Afløbsbrønden ved bunden af nedløbsrøret kaldes også for en sandfangsbrønd, da sand og grus opsamles i bunden for at undgå tilstopning i de rør, der leder vandet væk. En krave sidder typisk ved overgangen mellem brønd og nedløbsrør for at sikre en pæn overgang og lede vandet ned i brønden uden at spilde det på omgivelserne.

Potentielle udfordringer med dine tagrender

Eftersom tagrenderne befinder sig udendørs i al slags vejr hele året, bliver de udsat for betydelig slid og beskidthed, som kan føre til blokeringer eller lækager. Desuden kan tagrenderne være opbygget forkert, eller de er ikke korrekt dimensioneret til at klare de kraftige regnskyl, vi har oplevet i de senere år. Der er således en høj risiko for, at der kan opstå en lang række udfordringer med dine tagrender. I det følgende vil vi gennemgå de mest almindelige problemer, vi støder på i tagrendesystemer.

Ingen forsikringsdækning

Ingen forsikringsdækning
Ingen forsikringsdækning

Først og fremmest er det essentielt at huske på, at skader forårsaget af manglende vedligeholdelse af dit hus ikke er dækket af din husforsikring.

Det betyder, at hvis du ikke tager dig af dit tagrendesystem, og denne forsømmelse resulterer i skader på dit hus, vil din husforsikring ikke dække disse skader.

Derfor er det i alle henseender utrolig vigtigt, at du tager hånd om dit tagrendesystem.

Tilstoppelse

Tagrenderne kan ofte blive blokeret af blade, mos, nåle fra træer, kviste, sand og mudder. På samme måde kan nedløbsrøret og afløbsbrønden også blive tilstoppet. Når dette sker, vil vandet ikke kunne ledes væk, og det kan hurtigt forårsage skader på dit hjem.

Bagfaldsproblemer

Hvis der opstår bagfald i tagrenden, vil vandet ikke blive korrekt ledt hen til nedløbsrøret, hvilket resulterer i, at vandet strømmer ud over tagrenden. Når der er mindre bagfald, vil vandet dog stadig blive ført væk, men der vil konstant være vand tilbage i tagrenden. Dette kan medføre frostsprængninger, som skaber huller i tagrenden. Hvis dine tagrender er fremstillet af metal, vil det stillestående vand også medføre øget korrosion af metallet, hvilket med tiden kan føre til utætheder.

Ved lav positionering

Hvis tagrenden er placeret for lavt under tagkanten, kan der være en risiko for, at vandet løber forbi tagrenden. Samtidig vil en lavthængende tagrende medføre en større risiko for, at vandet sprøjter ud af tagrenden og ned på facade og træværk.

Ved utilstrækkelig dimensionering

Tagrendesystemet kan være designet for lille, så vandet ikke ledes hurtigt nok væk. Dette kan skyldes en oprindelig konstruktionsfejl, hvis tagets evne til at lede vand væk er blevet undervurderet. Klimaændringer resulterer i kraftigere regnskyl, hvilket kan medføre, at tagrendesystemet ikke kan håndtere vandmængderne. Alternativt kan der være sket en ændring i tagets struktur eller tagrendesystemet, som resulterer i, at der pludselig ledes større mængder vand til tagrenden eller nedløbsrøret.

Utætheder

Utætheder
Utætheder i tagrenden, kan komme ved langvarig fugt, hvor vandet ikke bliver skyllet væk fra tagrenden, grundet blokerede afløbsrør.

Frost, sol og vind har en hård påvirkning på tagrendesystemet, hvilket med tiden kan føre til dannelse af utætheder. Disse utætheder opstår typisk i forbindelserne eller enderne af tagrenden, samt i overgange fra tagrende til nedløbsrør og fra nedløbsrør til brønd. Hvis der står vand i tagrenden på grund af snavs eller tilbagefald, er der risiko for frostsprængninger. På samme måde er der risiko for frostsprængninger i nedsivningsbrønden, hvis den er tilstoppet.

Tagrender, der er skjult

Nogle huse fra 60’erne og 70’erne er designet på en måde, hvor tagrenderne er usynlige nedefra. Disse tagrender er ofte skjult af en træstruktur, der er opbygget omkring dem. Dette øger risikoen for, at vandet fra tagrenderne kan forårsage fugt, råd og svamp i træet omkring tagrenderne. Sådanne tagrender kræver ekstra opmærksomhed og vedligeholdelse.

Usynlige tagrender er indkapslet i sternbrædder, hvilket gør dem usynlige fra jorden. Dette øger risikoen for, at vandet fra tagrenderne kan medføre fugt- og rådskader i de nærliggende sternbrædder.

Blokeret afløbsbrønd

Over tid vil en afløbsbrønd ofte blive fyldt med sand eller blive fuldstændig blokeret, hvilket resulterer i, at dens kapacitet til at lede vand væk er kraftigt nedsat eller helt ophørt. Dette kan være yderst kritisk, da regnvandet i så fald vil strømme rundt om brønden, som normalt befinder sig tæt på husets fundament. Dermed er der stor fare for, at vandet siver ind i husets fundament og videre op i murværket. Hvis man har en kælder, vil man ofte opleve, at fugtigheden spreder sig til kældervæggene og lofterne.

Derudover kan vand, der samles i afløbsbrønden, medføre frostsprængninger og dermed utætheder i brønden. En frostsprunget brønd vil derefter udgøre en skjult utæthed i dit tagrendesystem og vil først blive opdaget, når vandet forårsager synlige skader på sokkel, mur eller kælder.

Alle de nævnte problemer resulterer i, at vandet ikke bliver fjernet fra huset og derfor forårsager nedbrydning af facade og sokkel. Fugtighed i vægge, murværk og lofter kan medføre nedbrud af puds og fuger, samt give anledning til skimmel og råd. I værste tilfælde kan det blive nødvendigt at rive kældervægge og vægbeklædninger ned, reparere mure og udskifte dele af huset.

Alle de nævnte problemer resulterer i, at vandet ikke bliver fjernet fra huset og derfor forårsager nedbrydning af facade og sokkel. Fugtighed i vægge, murværk og lofter kan medføre nedbrud af puds og fuger, samt give anledning til skimmel og råd. I værste tilfælde kan det blive nødvendigt at rive kældervægge og vægbeklædninger ned, reparere mure og udskifte dele af huset.

Sådan plejer du dine tagrender

Sådan plejer du dine tagrender
Sørg for at tjekke dine tagrender, ved at komme op på en stige, så du kan kigge direkte ned i tagrenden, for at sikre at de ikke er fyldt med blade, grene eller andet snavs.

Årligt opstår der problemer med tilstoppede tagrender på grund af nedfaldne blade og slam. Derfor er det vigtigt, at du har en stige eller noget højt at stå på for at kunne kigge ned i dine tagrender. For ikke at skade tagrenden med stigen, er det vigtigt, at stigen placeres ved et rendejern.

Der, hvor rendejernet er placeret, er tagrenden bedst understøttet og dermed mindre udsat for at blive bøjet eller flækket. Hvis tagrenderne ikke er placeret for højt oppe, kan du alternativt bruge en wienerstige eller en trappestige, som kan stå uden at læne sig op ad tagrenden.

Sådan gør du dine tagrender rene

Når du har adgang til tagrenden, kan du starte med at fjerne det ophobede materiale, der måtte befinde sig i den. Det er ofte lettest at tage det væk med hænderne, men en flaske med bunden skåret af eller en lille graveske kan også være nyttige redskaber til dette arbejde. Hvis du foretrækker at bruge hænderne, kan det være en god idé at benytte et par handsker.

For at undgå at have brune blade og snavs fra tagrenden liggende og sprede sig i haven, kan du tage en spand med op på stigen. Eller du kan placere en trillebør nær stigen, så materialet fra tagrenden kan kastes direkte ned i den.

Til sidst kan det resterende bundslam og alger fjernes ved at vaske med en grov børste (f.eks. en brugt opvaskebørste) og derefter skylles efter med en haveslange eller en spand vand. Når tagrenden er fuldstændig renset, kan du lettere se, om der er nogen skader, utætheder og om hældningen er korrekt.

Benyt en tagrendesrenser

Benyt en tagrendesrenser
Her ses en tagrenderenser

Der er også en række mere sofistikerede redskaber til at rense tagrender med. En type af løsninger involverer, at et stykke udstyr til rengøring af tagrenderne er monteret på enden af en teleskopstang. Udstyret på enden af teleskopstangen kan f.eks. bestå af en børste eller en lille skive, som snavs og affald kan børstes og skrabes ud med.

Ulempen ved at benytte dette redskab er, at man ikke kan se, hvad man foretager sig inde i tagrenden, og om man får det hele med op. Der er også en risiko for, at man skubber skidtet ned i nedløbsrøret, hvilket kan resultere i blokering.

Robot til tagrenderensning

I dag findes der også en robot, der kan placeres i tagrenden. Med en fjernbetjening kan du styre, hvilken retning den skal bevæge sig. Robotten bevæger sig fremad på larvefødder og har en lille børste monteret i fronten, der slynger blade ud over kanten af tagrenden. Ulempen ved denne robot er, at den spreder skidtet ud i hele haven og kan have problemer med at håndtere større grene eller massive blokeringer. Men hvis du anvender robotten regelmæssigt, vil der ikke være mere snavs i tagrenden, end den kan klare.

Sådan renses sandfangsbrønden

Mange er uvidende om det, men sand og slam fra tagrenden opsamles og fanges i bunden af afløbsbrønden. Af denne grund kaldes denne brønd også en sandfangsbrønd. Hvis ikke dette bundslam fjernes med jævne mellemrum, vil brønden tilstoppe. Dækslet til sandfangsbrønden kan fjernes, for eksempel ved hjælp af en skruetrækker, og sandet kan graves op med en kloakrenser. For at kontrollere, om brønden fungerer ordentligt, fyldes den op med vand, og det kontrolleres, om vandet bliver ledt væk fra sandfangsbrønden. Hvis røret, der leder vand væk fra sandfangsbrønden, er tilstoppet, skal det renses med en rensespiral.

Sådan kan du rense et blokeret nedløbsrør

Hvis du opdager, at nedløbsrøret er tilstoppet, er der flere måder at løse problemet. Hvis det er muligt at adskille nedløbsrøret, er dette normalt den mest enkle metode for at få adgang til røret. Når røret er demonteret, kan blokeringen fjernes ved at indsætte en pind eller noget lignende i røret.

Hvis røret ikke umiddelbart kan adskilles, kan man bruge en rensespiral (også kaldet en rensesplit). En rensespiral er en lang fleksibel wire med en spiralformet ende, som også kan bruges til at rense andre blokerede rør i hjemmet. Rensespiralen føres ind i nedløbsrøret fra den ene side, indtil den kommer i kontakt med blokeringen. Med rensespiralen kan man skubbe blokeringen fri og trække den ud uden at skulle adskille røret. Hvis materialet i røret er fastklemt, kan det være nødvendigt at dreje wiren med uret, så spiralen borer sig ind i blokeringen og får et bedre greb.

Hvis disse metoder ikke er succesfulde, skal der bruges en højtryksspuler til at blæse skidtet ud.

Sådan kontrollerer du dine tagrender for lækager

Efter dine tagrender er tømte og rengjorte, kan du tjekke tagrendesystemet for lækager ved at hælde vand i det. Fyld en spand med vand og hæld den i tagrenden, eller endnu bedre, placér haveslangen i tagrenden og følg vandets strøm gennem systemet. På denne måde kan du se, om vandet strømmer mod nedløbsrøret og om der er lækager i tagrenden, hvor vandet drypper fra.

Løft kraven ved overgangen til brønden for at kontrollere, at vandet strømmer ud derfra. På denne måde kan du sikre dig, at nedløbsrøret ikke er blokeret. Hæld derefter vand i brønden for at kontrollere, om den er blokeret eller om vandet drænes korrekt. Hvis der er et vandlag tilbage i bunden af brønden flere minutter efter, at du har hældt vand i, eller hvis brønden decideret løber over, så fungerer brønden ikke som den skal og skal rengøres. Se beskrivelsen længere nede om hvordan du renser afløbsbrønden.

Selvfølgelig kan du også udføre disse kontroller, mens det regner. Men det er ikke den mest effektive metode, da det kan være svært at holde styr på, hvor meget vand der kommer ind i systemet under regnen. Desuden kan det være svært at afgøre, om vandet, der drypper, kommer fra en lækage i tagrenden eller fra regnvand, der kommer ind udefra.

Sådan kontrollerer du, om dine tagrender er installeret korrekt

Hvis du bemærker, at vandet i tagrenden ikke løber mod nedløbsrøret, eller der står vand tilbage i tagrenden, når du stopper vandtilførslen, skal din tagrende justeres. Ofte kan du selv gøre dette ved at dreje på rendejernene. Hvis dette ikke er nok til at opnå den korrekte hældning, skal rendejernene flyttes.

Ved at sprøjte vand på dit tag eller observere det under regn, kan du se, om tagrenden opsamler alt vandet, der løber ned ad taget. Udfør testen både under let og kraftig regn for at kontrollere, om tagrenden fungerer i begge situationer. Hvis tagrenden sidder for langt ude eller for langt inde i forhold til tagfoden, kan vandet løbe ved siden af. I dette tilfælde skal rendejernene justeres ind eller ud for at opsamle vandet korrekt. Tagrenden skal placeres således, at 1/3 af den er dækket af taget, og 2/3 rager ud under tagkanten.

Tagrendens øverste kant skal være i niveau med den laveste del af taget. Hvis tagrenden sidder længere nede end dette, er der risiko for, at vandet ikke bliver opsamlet korrekt af tagrenden og løber ved siden af. I denne situation er det også nødvendigt at justere rendejernene for at opnå den korrekte placering af tagrenden.

Sådan rengør du en blokeret afløbsbrønd

Hvis afløbsbrønden ved bunden af nedløbsrøret er blokeret, er det vigtigt at rense den, så vandet atter kan drænes. Det første trin er at løfte kragen op for at fjerne blade og slam, der gemmer sig under den. Hvis dette ikke er nok til at få vandet til at strømme ned i brønden, er det nødvendigt at rense brøndens indre med en rensespiral.

Afløbsbrønden kan være blokeret på to steder: enten i det øverste rør mellem nedløbsrøret og brønden eller i vandlåsen, hvor vandet ledes væk fra brønden. Ved at fylde brønden helt op med vand kan det kontrolleres, om vandet drænes korrekt fra sandfangsbrønden. Hvis røret, der leder vandet væk fra sandfangsbrønden, er blokeret, skal det renses med en rense-spiral. Spiralen indsættes i røret, og derefter drejes den ind i blokeringen for at få fat i det akkumulerede materiale, før det trækkes ud. Hvis det ikke lykkes at gennembore blokeringen med en rensespiral, skal der bruges højtryksspuling.

Hvis brønden har været blokeret i længere tid, kan der opstå frostsprængninger i brøndens sider. Kontroller derfor, om der er synlige revner i brøndens sider. Hvis du opdager sådanne sprængninger, skal du hurtigst muligt få professionel hjælp til at udbedre skaden.

Udover tagrenden kan nedløbsrøret og afløbsbrønden også blive blokeret. Vær opmærksom på, at blokeringer kan forekomme på forskellige steder i dit tagrendes- og brøndsystem. Oftest kan blokeringer fjernes med en spiralrenser.

Få eksperthjælp til rengøring og inspektion af dine tagrender

Har du brug for hjælp til at få renset dine tagrender og sørge for, at tagrender, nedløbsrør og afløbsbrønde er i orden? Hos Halbergs er du mere end velkommen til at kontakte os. Vi er klar til at bistå dig med dine tagrender. Udfyld formularen nedenfor og modtag din pris øjeblikkeligt.

Sådan fikser du huller og lækager

Lækager i tagrender kan repareres på forskellige måder afhængigt af tagrendens materiale og skadens omfang. For at sikre et godt resultat er det afgørende, at området omkring skaden rengøres grundigt, før lappemateriale eller klæbemiddel påføres det berørte område.

Bitumenbånd

For at løse mindre utætheder i tagrenden er der forskellige tjærebaserede løsninger, som kan påføres utæthedsstedet. Et sådant produkt er bitumen, som fås i form af et tape (bitumenbånd). Før tapen påføres, skal al snavs fjernes fra tagrenden. Plastiske tagrender kan have usynlige fedtpletter efter grovrengøring, som skal fjernes med sæbevand eller alkohol. Når området er helt tørt, kan bitumenbåndet placeres på området omkring utætheden.

For metal tagrender skal det område, der skal repareres, børstes grundigt med en stålbørste. Derefter fjernes støvet fra området, og der tørres af med en fugtig klud for at sikre, at al støv er væk.

Når tagrenden er fuldstændig ren, påføres båndet på skadeområdet og trykkes fast. Vær omhyggelig med at placere båndet korrekt i første forsøg, da det klæber kraftigt til tagrenden og kan være svært at flytte igen. Bitumen fås også som fugemasse i tube. Hvis man bruger bitumen i denne form, bør et stykke fleksibelt væv trykkes ned oven i bitumen, efter at det er påført tagrenden.

Jungkeit Vandfast

Et alternativt produkt på markedet er Jungkeit Vandfast, der, ligesom bitumen, er et tjærelignende materiale. Jungkeit Vandfast er beriget med fibre, hvilket gør det muligt at påføre det direkte uden behov for at tilføje yderligere forstærkning i form af væv.

Nyt tagrendestykke over skadesområdet

En større skade i tagrenden kan udbedres ved at fastgøre et nyt tagrendestykke udenpå det eksisterende, så hullet bliver dækket. Først rengøres området omkring hullet grundigt, hvorefter en vandtæt lim (f.eks. silikonebaseret) påføres på det beskadigede område. Til sidst presses det nye stykke tagrende fast ovenpå hullet.

Udskiftning af en del af tagrenden

En betydelig skade kan også repareres ved at udskifte den beskadigede del af tagrenden. Dette gøres ved at skære gennem tagrenden på hver side af skaden og fjerne det ødelagte område. Et nyt afsnit af tagrenden indsættes, hvor det gamle blev fjernet, og to samlebeslag limes på i hver ende af det indsatte afsnit. Påfør limen i en afstand på 2 cm på hver side af overgange mellem det gamle og nye tagrendeafsnit. Samlebeslaget presses først fast på tagrendens bagside og presses derefter ind i limen hele vejen rundt. Sørg for at bruge en vandtæt lim (såsom silikonelim).

Tagrender af metal

Tagrender af metal, såsom jern, zink, aluminium eller kobber, er sammensat ved at lodde samlingerne. Med tiden vil metal tagrenderne blive slidt, og samlingerne, som er de mest sårbare punkter, vil ofte være de første steder, hvor korrosion fører til lækager. I nogle tilfælde kan det være muligt at reparere disse utætheder ved hjælp af tjærebaserede produkter, som beskrevet tidligere. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, bliver man nødt til at udbedre lodningerne. Dette kan kræve hjælp fra en professionel blikkenslager.

Sådan undgår du tilstoppede tagrender

Det største problem for tagrender er ofte nedfaldne blade. Hvis dine tagrender ofte stopper til på grund af blade, kan det være nødvendigt at beskære eller endda fælde træer tæt på huset. På den måde fjernes problemets kilde.

Nedløbsrøret kan være vanskeligt at tømme, hvis det først stopper til. For at forhindre tilstopning af nedløbsrøret kan du placere en løvrist i tagrenden oven på nedløbet, så blade ikke kan finde vej ned i røret. Dette er en billig og enkel måde at forhindre et vanskeligt problem på.

En løvrist hjælper med at forhindre tilstopning i nedløbsrøret og kan monteres hurtigt og let.

Du kan også installere et løvfang i hele tagrendens længde. Der findes forskellige løsninger på markedet, enten i form af et net, der sidder ved tagfoden og opsamler blade og grene, der skylles ned af taget. En anden løsning er en tagrendebørste, som ligner en lang flaskerenser, der lægges ned i hele tagrendens længde. På denne måde kan kun vand og snavs finde vej ned i tagrenden, mens blade og større genstande bliver liggende oven på børsten. For begge løsninger skal man dog være opmærksom på, at snavs stadig kan risikere at ophobe sig oven på nettet eller børsten. Dette kan føre til, at vandet løber ud over tagrenden, så den mister sin effekt. Samtidig vil mindre materiale stadig finde vej ned i tagrenden.

Se i videoen 5 tips til hvordan du får renset dine tagrender

Sådan behandler du skjulte tagrender

Når det kommer til skjulte tagrender, kan det være udfordrende at opdage, om de er utætte, da tagrenden ikke er synlig nedefra. Det kræver derfor større mængder vand, før du kan se, om der er eventuelle utætheder. For at kontrollere utætheder i en skjult tagrende skal du blokere nedløbsrøret med en klud og fylde tagrenden med vand fra en haveslange. Hvis der er utætheder, vil der efter noget tid begynde at strømme vand ud gennem træet, der omgiver tagrenden.

Generelt bør skjulte tagrender kontrolleres hyppigere end synlige tagrender, da en utæthed eller blokering har større og hurtigere konsekvenser for træet, der omgiver tagrenden. Derfor er det vigtigt også at inspicere træet omkring tagrenden for at sikre, at der ikke er fugt eller råd i det nærliggende træ. Det anbefales ofte at ændre konstruktionen, så tagrenden bliver synlig. Dette behøver ikke at være så omfattende, som det måske umiddelbart lyder.

Skjulte tagrender, der er blokerede eller utætte, kan være vanskelige at opdage, da vandet, der undslipper tagrenden, trækker ud i de omkringliggende sternbrædder.

Sådan håndteres underdimensionerede tagrender og nedløbsrør

Hvis dine tagrender og nedløbsrør er for små til at kunne klare de vandmængder, der ledes ned i dem, er det ofte nødvendigt at skifte både tagrender og nedløbsrør ud. Kontakt dit nærmeste byggemarked for at få oplysninger om mulige dimensioner for nye tagrender.

Hvis din afløbsbrønd ikke kan lede vandet væk hurtigt nok, og dette ikke skyldes blokeringer, skal der også foretages ændringer her. I dette tilfælde er det dog en større opgave, da det kræver opgravning og udskiftning af de underdimensionerede dele af brønden med større komponenter.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om rensning af tagrender

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad koster det at få renset tagrender?

Hvis du ønsker professionelle til at rense dine tagrender, så skal du forvente at betale mellem 25 kroner og 40 kroner per meter der skal renses på et almindelige etplanshus. Dog skal du forvente en merpris, hvis tagrenderne er placeret på et fleretagehus, så der kræves specialudstyr.

Kan man selv rense sine tagrender?

Ja du kan sagtens selv rense dine tagrender og det er en forholdsvis simpel opgave.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Plastmo