Mos og alger på taget: Bør du fjerne eller beholde det?

Er dit tag i nød for lidt omsorg? Det er desværre uundgåeligt, at tagsten over tid bliver snavsede og falmede. Taget er dagligt udsat for vejr og vind samt luftforurening, så det er kun naturligt, at det efter flere år er tid til at gøre noget ved det.

Men det er langt fra altid nødvendigt at udskifte taget med et helt nyt – ofte er urenheder og misfarvninger kun på overfladen. Derfor kan du spare mange penge ved at få foretaget en effektiv tagrensning, der samtidig får dit tag til at fremstå meget nyere og flottere.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 12. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Skal du fjerne mos og alger fra dit tag
Der kommer ofte mos på taget, som du kan se på billedet, som ikke betyder noget for holdbarheden af taget, men som generelt bare ikke er særlig flot, så det er ofte noget som mange vælger at få fjernet.

Skal du fjerne mos og alger fra dit tag?

Mos på taget er generelt uskadeligt for tagbelægningen. Derfor er der som udgangspunkt ikke nødvendigt at fjerne mos fra taget.

Men store mospuder på taget kan absorbere meget vand og dermed forårsage vandindtrængning under tagbelægningen. Derfor bør du fjerne større mospuder.

Alger på taget er i de fleste tilfælde harmløse for dit tag. De nedbryder ikke eller formindsker materialers holdbarhed og øger heller ikke risikoen for fugtskader.

Der er derfor ingen vedligeholdelsesmæssige grunde til at fjerne alger fra taget, så du behøver som udgangspunkt ikke at fjerne dem. Du kan beskadige taget ved at gå rundt på det, og når du renser tagets overflade, bliver den mere ru, hvilket gør det lettere for alger at gro.

Men alger ser ikke så pæne ud, og derfor bør du tage forholdsregler for at forhindre, at algerne opstår i første omgang.

Læs også: Gratis tagtjek: Få styr på eventuelle skader i taget nu

Miljøstyrelsen vedrørende mos på taget

 • Overvej en ekstra gang, før du beslutter at fjerne alger, mos, svampe eller lav fra taget eller muren – de er i de fleste tilfælde helt uskadelige.
 • Søg rådgivning fra en fagperson: Hvis du mener, at væksten udgør et stort problem, kan en ekspert vurdere tagets tilstand.
 • Hvis du har et eternittag, kan visse behandlinger medføre frigivelse af asbestfibre. Kontakt eventuelt Arbejdstilsynet, før taget behandles.
 • Der er kun få kemiske bekæmpelsesmetoder til rådighed på markedet. Hvis du anvender sådanne produkter, bør du læse etiketten omhyggeligt, før du begynder.
 • Det er vigtigt at kontrollere, om produktet indeholder kemiske stoffer, der kan nedbryde byggematerialerne eller forårsage misfarvninger. Undersøg også, om der kan være nogen sundheds- eller miljørisici forbundet med at anvende produktet.

Få gratis tilbud på Mos og algebehandling af tag

Hvordan kan du forhindre mos og alger på taget?

Hvordan kan du forhindre mos og alger på taget
Ved at vælge et tag med større hældning, så kan du lettere undgå mos og alger på taget, da vandet som får mos og algerne til at komme, lettere bliver skyllet væk.

Hvis du skal have lagt et nyt tag, er det en god idé at tænke på mos og alger i planlægningen. Hvis du ønsker at undgå mos og alger på taget, bør du vælge et tag med en hældning på mere end 25 grader. Tage med en hældning på under 25 grader er mere udsatte for mos og alger, da der samles mere fugt, fordi vandet ikke kan løbe så nemt af taget.

Træer og buske, der står tæt på taget, kan forårsage mos og alger, hvis de kaster skygge på tagfladen. Klip dem til, så de ikke skygger for taget – det reducerer fugtigheden på taget og nedsætter dermed risikoen for mos og alger.

For at forhindre alger på taget, bør du vedligeholde taget hvert år. Begyndende skader og nedbrydning af tagmaterialet øger sandsynligheden for alger på taget.

Hvis dit tag er lavet af eternit, skal du undersøge, om der er asbest i det. Hvis der er asbest, skal du kontakte Arbejdstilsynet for at få råd om, hvordan du skal behandle dit eternittag mod alger.

Det er vigtigt, at du jævnligt kontrollerer og vedligeholder alle konstruktioner og materialer, der skal lede vandet væk fra taget. Sørg for eksempel for, at der ikke ligger blade, snavs og skidt i tagrenderne, så vandet kan løbe frit, og at der ikke er huller eller utætte samlinger.

Læs også: Maling af tag – Beregn prisen og få vores tips & tricks her

Hvordan kan du fjerne mos fra taget?

Det bedste forslag er at plukke mosklumperne med dine hænder eller forsigtigt børste dem væk med en blød børste eller kost.

Det kan være udfordrende at fjerne mos, der sidder mellem tagpladerne. Overvej at få hjælp fra en tømrer – for eksempel kan bølgeeternitplader let skrues af, alt mos fjernes manuelt, og derefter skrues pladerne på plads igen.

Hvordan fjerner du alger fra taget?

Hvis algerne er opstået og du ønsker at rense dem fra dit tag, er der forskellige metoder, du kan anvende.

 • Fjern alger i samlinger og overlapninger manuelt med dine hænder, hvis du af udseendemæssige årsager ønsker at fjerne algerne fra taget.
 • Anvend vand og en blød børste for at fjerne større algeangreb.
 • Brug et godkendt algebekæmpelsesmiddel – algefjerner – hvis vand og børste ikke er tilstrækkeligt. Dette sikrer, at det er effektivt mod alger og sikkert at bruge. Pr. 7. oktober 2019 er der syv godkendte midler i Danmark: Dansk Algefjerner, Quick Algefjerner, AlgeFri N Klar-til-brug, AlgeFri N Koncentrat, AlgeFri N ProFF, Neutralon – Klar til brug og Neutralon (kun til professionelle). Følg anvisningerne på produktet.

Sådan fjerner man mos fra taget

Hvis forebyggelse ikke er tilstrækkelig til at løse problemet, eller du simpelthen ikke ønsker at have mos på dit tag, kan det blive nødvendigt at foretage en tagrensning. I denne situation er det vigtigt at vide, hvordan du korrekt skal fjerne mos fra taget. Det handler især om at undgå at beskadige taget, så du ikke forårsager unødvendig skade.

Se i videoen hvordan man får fjernet mos fra taget

Læs også: Tagvask – Se hvad alle fordelene ved vask af tag er her

‘Gør det selv’-vejledning: Sådan udfører du det

Når du vil fjerne mos fra taget, er det vigtigt at gøre det forsigtigt. Det bedste er simpelthen at bruge hænderne.

For at fjerne mosset skal du helst plukke mospuderne med håndkraft. Som tidligere nævnt er det de større mængder mos, der kan forårsage problemer.

De almindelige skader vil være begyndende afskalninger af tagbelægningens materiale, særligt for eternit, men det sker kun, når mosset bliver for meget. Overvej derfor, om det er nødvendigt at fjerne al mos fra dit tag. Hvis det ikke er tilstrækkeligt at fjerne de større mospuder, skal du fortsat arbejde forsigtigt og derefter bruge en blød børste. Normalt vil dette være nok til at fjerne mosset, men hvis der skal anvendes hårdere metoder, vil en stiv kost være det næste skridt for at rense dit tag.

Når du fjerner mos eller alger, gælder de førnævnte retningslinjer generelt for rengøring af tagplader. Rådet er at arbejde forsigtigt for ikke at beskadige noget. Undgå især at bruge en højtryksrenser på taget, uanset om det er mos eller alger, du ønsker at fjerne. Det handler om at skåne tagets overflade.

En anden simpel årsag til, at det er vigtigt at være omhyggelig med at fjerne mos på taget, er, at din rengøring ofte vil medføre en mere ru overflade på tagpladerne. Den ru overflade gør det lettere for både mos og alger at fastgøre sig, og dermed skaber du bedre vækstbetingelser for de uønskede gæster. Det risikerer at blive en uendelig proces.

Råd

Råd: Det er primært vigtigt at undgå brugen af en højtryksrenser. Dette skyldes, at en højtryksrenser kan medføre skader på dine tagplader, hvilket i værste fald kan resultere i ødelæggelse af overfladen på tagbelægningen. Særligt ældre eternittage er udsatte for sådanne skader.

Algerens til professionel fjernelse af mos og alger på taget

De generelle tommelfingerregler for at fjerne mos og alger fra taget gælder også for brugen af præparater. Alger og mos kan fjernes ved hjælp af algefjerner. Der findes flere typer algefjernere til tag i handlen, og det er vigtigt at vælge en, der er godkendt til algebehandling. Det er Miljøstyrelsen, der godkender disse præparater.

Alger er faktisk en slags tang og findes i et utal af forskellige varianter. De kan vokse i tagrender, på tagbeklædning, fliser og i princippet på ethvert fugtigt sted. Uanset hvilken type alger, man ønsker at fjerne, findes der et kemisk produkt, der kan løse opgaven. Det gælder, uanset om det er alger på taget, mos på taget eller endda svampe – de kan alle bekæmpes med kemiske midler.

Det kan være mere udfordrende at fjerne alger end mos, da alger kræver mindre plads og kan trænge ind i selv de mindste sprækker. Alger trives ofte bedre i mørke og fugtige omgivelser end mos og kan findes på langt flere steder.

Både alger og mos på taget kan bekæmpes på samme måde. Dog kan alger udgøre et problem på flere forskellige steder sammenlignet med mos.

Gode råd om mos på taget:

 • Når du vil fjerne mos, er håndkraft en effektiv metode
 • Vand og en blød børste kan også anvendes
 • Undlad at bruge tryklufts- og vandspuling samt stive børster, da det kan forårsage skade
 • Undersøg årsagen til mosvæksten, da fugtige omgivelser fremmer mos. Kontakt en ekspert, hvis du er usikker på fugtkilden
 • Forebyg mosvækst ved at vedligeholde fuger og vandafvisende overflader
 • For at fjerne al mos og plantevækst fra et tag, bør du konsultere en fagperson, som kan vurdere, om taget vil blive beskadiget
 • Få yderligere information nu
 • Ønsker du at vi kontakter dig direkte? Udfyld formularen, og vi ringer til dig så hurtigt som muligt.

Få 3 Tilbud på at få fjernet mos og alger på taget

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om mos på taget

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan kommer der mos på taget?

De to primære årsager til at der gror mos på taget er skygge og fugt. Det er optimale betingelser for at få mos til at gro og har du samtidig et tag med en lav hældning er det næsten umuligt at undgå.

Hvordan fjerner man mos på taget?

De store mospuder fjernes med håndkraft og en blød kost hvorefter mos imellem pladerne o.lign. Fjernes ved hjælp af algerens.

Hvad dræber mos på taget?

Du dræber mos på taget ved hjælp af algerens som sprøjtes op på taget hvorefter det over de næste par uger vil dø og forsvinde de næste gange det regner.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Miljøstyrelsen