Skifertag: Få inspiration, beregn 2023 priser og få tilbud
Er det tid til at udskifte det gamle tag på skuret, eller er du i færd med at opføre et nyt skur, der skal have et tag monteret? I begge situationer skal du tage stilling til, hvilken tagbelægning du ønsker at lægge på skuret. Du kan i teorien vælge ethvert tag til dit skur, men de mest almindelige er plastikplader, tagpap og bølgeplader – som alle har deres fordele og ulemper. I denne artikel vil du finde en sammenligning af de forskellige tagtyper til skuret samt vejledende priser.

I forhold til andre tagmaterialer er skifertag en forholdsvis dyr løsning. Til gengæld kan et skifertag, når det er korrekt installeret, holde i op til 100 år og kræver meget mindre vedligeholdelse end andre tagtyper. Skifertag er en utrolig smuk tagdækning, der giver boligen et unikt arkitektonisk udtryk. Naturskifer har en lang historie, der går tilbage til Romerriget i 600 f.Kr., hvor romerne anvendte skiferfliser til at lave gader.
📝 Modtag 3 faste tilbud på nyt tag 📝
Prisestimatet fra vores beregner er en god vejledning når du skal vælge tagtype eller se hvordan du kan holde dig indenfor dit budget, men er altid forbundet med en usikkerhed. Derfor anbefaler vi at du får 3 tilbud på din opgave når du er klar til at gå videre.
Derfor samarbejder vi med platformen 3byggetilbud som siden 2000 har formidlet mere end 500.000 byggeprojekter for danskerne. Hos 3 byggetilbud kan du helt uforpligtende indsende din opgave og få 3 tilbud tilbage fra håndværkere.

Med tilbuddene i hånden kan du få oprettet en byggekredit i banken eller omlagt dit realkreditlån og komme godt igang med dit nye tag.
Bestil dine 3 tilbud ved at trykke på knappen herunder
Læs også: Nyt tag pris? – Prisberegner til alle tagtyper (2023 Priser)
Hvad er prisen på et skifertag?
Skifertag er tilgængelige i både naturskifer og kunstskifer – du kan læse en mere dybdegående beskrivelse af disse skifertagstyper senere i denne artikel. Kunstskifer er generelt billigere end naturskifer, så prisen for et nyt skifertag vil afhænge af dit valg. Desuden vil prisen også variere afhængigt af, om undertaget skal udskiftes eller ej.
Pris pr. m2 inkl. montering | Pris pr. m2 inkl. montering og nyt undertag | |
Naturskifer | 1.200-1.300 DKK | 1.410-1.650 DKK |
Kunstskifer | 1.100-1.200 DKK | 1.310-1.550 DKK |
Udover skifertypen og om undertaget skal skiftes, vil den samlede pris for udskiftning af skifertaget også afhænge af følgende faktorer.
- Tagets kompleksitet: Når taget skal udskiftes, er det vigtigt at tage højde for eventuelt tillægsudstyr såsom ovenlysvinduer, kviste og skorstene. Der skal laves inddækninger (bukket metal, der lægges omkring tillægsudstyret) omkring disse elementer, hvilket gør prisen for udskiftningen højere.
- Tillægsudstyr: Ved udskiftning af skifertaget kan det ofte være en god idé at udskifte tillægsudstyr som ovenlysvinduer, stigetrin, kviste og skorstene. Dette vil også påvirke prisen.
- Timeløn og landsdel: En stor del af de samlede omkostninger ved at udskifte skifertaget går til taglæggerens arbejdstimer. Timelønnen kan variere meget afhængigt af, hvor i landet man bor. For eksempel er timelønnen for en håndværker i hovedstadsområdet meget højere end for en håndværker i Sønderjylland. Hvis du vælger at lægge skiferstenene selv, kan der spares penge, men det frarådes stærkt, medmindre du har erfaring med lignende opgaver (mere om dette senere).
- Genbrug af skifersten: Hvis nogle af skiferstenene kan genbruges til det nye tag, kan der spares penge på materialer. Det er dog ikke altid muligt at genbruge skiferstenene, men hvis det kan lade sig gøre, er der penge at spare.
Typer af skifer

Tidligere har naturskifer været den eneste type skifer, der blev brugt til skifertage. I nyere tid er kunstskifer – også kaldet eternitskifer – dog blevet en mere populær og lidt billigere løsning.
Naturskifter
Naturskifer er en stenart, der skæres direkte ud fra klipper eller bjerge og dannes af lerlag. Skiferens karakteristiske egenskab er dens kløvelighed, hvilket betyder, at den altid deler sig jævnt gennem lagene, når den splittes. Kløveligheden gør naturskifer ideel til tagbelægning, da pladernes tykkelse kan justeres efter behov. Naturskifer kan fås i meget tynde lag, ned til 3-5 mm, og plader med et relativt stort areal.
Naturskifer er tilgængelig i både tilpassede mål, der skæres og tilpasses den enkelte kundes krav, samt i standardmål til massefremstilling. Standardmål naturskifer er normalt billigere end tilpassede mål. Udover til tagbelægning bruges naturskifer også til facadebeklædning samt gulvfliser og bordplader.
Kunstig skifer (eternitskifer)
Kunstig skifer er også kendt som eternitskifer. Som navnet antyder, er eternitskifer lavet af fibercement, der efterligner udseendet af naturskifer. Tidligere blev denne type skifer fremstillet ved hjælp af asbest. Men på grund af de kræftfremkaldende stoffer i asbest, er produktionen af eternittag med dette materiale stoppet siden slutningen af 80’erne.
En fordel ved kunstig skifer er, at det fremstilles på samme måde som almindelige eternitplader. Dette betyder dels, at kunstig skifer er billigere sammenlignet med naturskifer. Men en anden væsentlig fordel er, at man kan vælge mellem forskellige farvenuancer i kunstskiferen og opnå en ensartet farve blandt de forskellige plader. I praksis betyder det, at man har større valgmuligheder i forhold til farve, når man vælger kunstig skifer og der er en mere ensartet farve på pladerne.
Skal du vælge naturskifer eller eternitskifer?
Både naturskifer og eternitskifer har sine respektive styrker og svagheder, og dit valg mellem de to afhænger af dine krav.
Fordele ved naturskifer inkluderer dets lange holdbarhed og det klassiske “Port Madoc”-look, som er karakteristisk for mange herskabsboliger. Naturskifer har desuden en imponerende levetid på op til 100 år. Dog er naturskifer en dyrere løsning end eternitskifer.
I de sidste par år er eternitskifer blevet mere populært. Dette skyldes blandt andet, at eternitskifer er billigere end naturskifer og er lettere at installere. Producenter af eternitskifer har også udviklet eternitskiferplader, der næsten fuldstændigt efterligner naturskifer. Ulempen ved eternitskifer er dog, at det har en betydeligt kortere levetid end naturskifer, typisk omkring 30 år.
Læs også: Zinktag: Find inspiration, beregn 2023 priser og få tilbud
Hvilke farver og overflader er tilgængelige for naturskifer?

Størstedelen af naturskifer kommer fra Spanien, som er ansvarlig for 75-80 procent af den globale produktion. Derudover er der flere andre lande med skiferproduktion, hovedsageligt til eget forbrug. Eksempler inkluderer Kina, Indien og Sydamerika, som også fremstiller naturskiferplader. På danske skifertage finder man dog oftest naturskifer fra Spanien, da denne produktion er mere systematisk og underlagt højere kvalitetskontrol. Det anbefales derfor at købe naturskifer fra Spanien for at være sikker på kvaliteten, selvom det ofte er dyrere end naturskifer fra lande som Kina, Indien eller Sydamerika.
De mest almindelige farver for naturskifer er nuancer af sort og blågrå, selvom man også kan støde på rødlige og grønlige nuancer. Den største producent af naturskiferplader i Danmark er Cembrit.
Der findes flere forskellige overflader for naturskifer. Overfladens udseende afhænger af skiferens densitet og hvordan den er kløvet. De traditionelle skifertage i “Port Madoc”-stil er belagt med ensartet og plan skifer. Hvis du ønsker denne type skifer, bør du derfor søge efter ensartet og plan skifer. En fordel ved denne type skifer er, at det ofte er lettere for tagdækkeren at lægge, da der er færre store mellemrum mellem skiferlagene.
Hvis du ønsker et mere rustikt udseende på skifertaget, kan uensartet skifer også være en mulighed, da det giver et mere stenagtigt udtryk.
Hvor lang tid holder et skifertag?

Levetiden for et skifertag afhænger af, om det er lavet af naturskifer eller eternitskifer (syntetisk skifer). Et naturskifertag kan vare over 100 år. Et eternitskifertag vil vare mindst 30 år, og ofte længere, hvis det er vedligeholdt korrekt. Grunden til, at naturskifer varer så længe, er, at det naturligt er meget modstandsdygtigt over for klimapåvirkninger. Derimod vil eternitskifer vare kortere tid, da det i virkeligheden ‘bare’ er et eternittag, som efterligner skifer i sin form.
Hvordan vedligeholdes et naturskifertag?
Et tag af naturskifer kræver ikke særlig vedligeholdelse, men det er en god idé at fjerne mos, blade og lignende med jævne mellemrum. Derudover anbefales det at kontrollere naturskifertaget for eventuelle skader hvert 5. år. Producenten af naturskiferen vil ofte have nyttige råd til vedligeholdelse, så tøv ikke med at kontakte dem. Naturskifertag kan ikke tåle hverken maling eller rengøring med højtryksspuler.
Hvilke fordele er der ved skifertag?
En markant fordel ved skifertag er dets lange levetid. Hvis man vælger naturskifer, kan taget holde i op til 100 år. De fleste andre tagmaterialer har en betydeligt kortere levetid – for eksempel vil et tegltag normalt have en levetid på 50 år. Naturskifer er et utroligt stærkt og holdbart materiale, som igennem århundreder har tilpasset sig klimatiske forandringer – og dermed passer perfekt til de klimaforhold, vi oplever i Danmark.
En yderligere fordel ved skifertag er det flotte udseende, det giver til resten af bygningen. Der er en god grund til, at mange arkitekter er meget begejstrede for skifertag. Skifertag falmer ikke på samme måde som andre tagtyper over tid, og derfor får du et tag med et vedvarende smukt udtryk.
Til sidst kræver naturskifer minimal vedligeholdelse. Så længe man sørger for at fjerne mos, blade og andet skidt fra taget jævnligt, vil naturskifertaget passe sig selv. I praksis betyder det, at du vil spare en del penge i løbet af årene.
Hvad er ulemperne ved at have et skifertag?
Den primære ulempe ved skifertag er omkostningerne: at vælge skifer som tagmateriale er ikke billigt sammenlignet med fx tagpap, der er meget mere økonomisk. På den anden side kan skifertag ses som en investering. Skifertag har en lang holdbarhed og kræver minimal vedligeholdelse. Derudover kan det betydeligt øge værdien af ejendommen, netop fordi det – når investeringen først er gjort – er et økonomisk fordelagtigt og æstetisk tiltalende valg.

Få 3 Tilbud på skifertag
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om skifertag
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Hvad er et skiftertag?
Et skifertag er et tag lavet af skifersten, der er en natursten med fremragende holdbarhed og æstetisk appel. Skifertagene er kendt for deres lange levetid, modstandsdygtighed mod vejrforhold og deres naturlige skønhed.
Hvor lang tid holder et skifertag?
Et skifertag har en lang levetid og kan typisk holde i årtier eller endda århundreder. Afhængig af vedligeholdelse og kvaliteten af installationen kan et skifertag vare mellem 50 og 100 år eller mere, hvilket gør det til en langsigtet investering.
Hvad koster et skifertag?
Prisen på et skifertag varierer afhængigt af forskellige faktorer som tagets størrelse, kompleksitet og den valgte skiferstype. Generelt kan prisen ligge mellem 600 og 1200 kroner pr. kvadratmeter for materialer og installation. Det anbefales at indhente tilbud fra professionelle tagdækkere for en mere præcis vurdering.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder: