Annonce

Solcellevask – Sådan fortager du rengøring af solceller selv

Når solceller er beskidte, genererer de mindre elektricitet. Find ud af, hvordan du gør dine solceller rene og hvad du aldrig bør gøre.

For hver solstråle, der ikke rammer solcellerne i panelet på grund af pollen, støv og snavs, går der energi tabt. Det er derfor altid en fordel at holde dem rene.

Som udgangspunkt kan regn tage sig af den daglige rengøring af dine solceller. Men i nogle tilfælde, for eksempel hvis du bor nær et landbrug, kan solcellerne blive så snavsede, at det er en god idé at finde vand og børste frem.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 20. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Solcellevask
Solcellevask sikre at du får maksimal udnyttelse af strømmen som produceres fra solcellerne.

Solcellevask pris – Hvad koster rengøring af solceller?

Beregn solcellevask pris med vores prisberegner nedenfor


Omkostningerne ved at rense solceller afhænger af antallet af solceller og om de er placeret på jorden eller på taget.

Men du skal forvente at prisen på solcellevask ligger på omkring 400 kroner til 800 kroner, hvis du får professionelle til at stå for din rengøring af solceller.

Hvornår bør du gøre dine solceller rene?

Hvis dine solceller er meget snavsede, er det vigtigt at rengøre dem. Følg disse retningslinjer:

Læs også: Solceller – Alt du bør vide inden du køber nye solceller

1. Gør solcellerne rene om foråret

Det ideelle tidspunkt at gøre dine solceller rene er, før solen virkelig begynder at skinne kraftigt. På den måde er de klar til solsæsonen. Du kan også overveje at gøre det en ekstra gang i sensommeren, når pollensæsonen er ovre.

2. Undgå at rengøre dine paneler i solskin

Når solen er fremme, bliver panelerne meget varme, og det kan beskadige glasset, hvis du hælder vand på dem.

Det er bedst at rengøre dem om morgenen eller aftenen, når det er overskyet, eller når solcelleanlægget er i skyggen.

Læs også: Solceller på taget – Hvad koster solceller på taget?

Sådan fortager du rengøring af solceller

1. Anvend kun vand

Undgå at bruge rengøringsmidler, der ikke er specielt designet til dine solceller. Almindelige rengøringsmidler kan forårsage skader på solcellerne, og garantien fra solcelleproducenten kan ophøre, hvis du anvender rengøringsmidler.

2. Rengør solcellerne med regnvand

For eksempel kan du bruge vand fra en regnvandstønde. Hvis dit vand fra hanen indeholder meget kalk, vil der dannes kalkaflejringer på solpanelerne, hvilket reducerer deres effektivitet. Du kan også købe forbehandlet eller blødgjort vand, som ikke indeholder kalk.

3. Vær forsigtig

Anvend for eksempel en blød svamp. Du kan også benytte en klud eller børste (med teleskopstang) til at gøre rent.

4. Undlad at bruge glasskrabere og højtryksrensere

Anvend ikke en højtryksrenser, glasskraber, ståluld eller skarpe objekter, som kan beskadige solcellerne.

5. Træd aldrig på solcellerne

Når du gør dine solceller rene, skal du aldrig lade dig friste til at træde op på dem. Det kan medføre, at de bliver ødelagt.

Se i videoen hvordan en solcellevask foregår af professionelle.

Læs også: Solartag – Er det pengene værd? Se vores gennemgang her

Målet med en solcellevask

En rengøring af solceller hjælper med at fjerne den uønskede belægning, som nogle solcelleejere oplever på deres solpaneler. Denne uønskede belægning skyldes snavs, pollen, støv, sod og fedt. Grunden til, at man ønsker at fjerne dette, er, at solcellernes effektivitet kan reduceres med helt op til 40%!

Det er naturligvis kun i meget ekstreme tilfælde, at effektiviteten vil være nedsat så meget, men hvis du har belægninger på dine solceller, anbefales det at få dem renset af, da al den solenergi, der ikke kommer ind og rammer selve solcellerne i panelet, er et energitab.

En rengøring af solceller er en anden proces end en almindelig tagrensning, da solceller skal behandles meget mere skånsomt. Derfor er det to forskellige processer, men vi kan selvfølgelig udføre begge i samme omgang, hvis det ønskes.

Forsigtig rengøring af solceller

For vores solcelle rengøring anvender vi et rentvandsanlæg. Dette betyder, at vi bruger 100% rent vand, der er renset og filtreret for at fjerne kalk og andre partikler, som kan fastgøre sig på panelerne. Derfor kan vi sikre en miljøvenlig rengøring, da vi hverken benytter sæbe eller andre kemikalier, der kan skade solcellerne.

Til rengøring af solcellerne benytter vi et børstehoved, som er monteret på en vandførende stang. Ved at anvende denne metode kan vi undgå at gå rundt oppe på taget og samtidig fjerne genstridige belægninger på dine solceller. Vi efterlader dine solceller helt rene og skinnende.

Med mange års erfaring indenfor solcellevask, kan vi uden tvivl hjælpe dig med din opgave. Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål.

Vores forslag til rengøring af solceller

Uanset om du selv ønsker at foretage en rengøring af solceller eller får det udført et andet sted, er det afgørende at være opmærksom på, at dine solceller aldrig bør rengøres i solskin eller når panelerne er meget varme. Dette kan potentielt beskadige glasset på grund af den høje spænding.

Derfor bør en rengøring af solceller ideelt set finde sted om morgenen eller aftenen, hvor der ikke er direkte sollys, der reflekteres på solcellerne.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om solcellevask

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan vasker jeg mine solceller?

Du bør vaske solcellerne med et glasvenligt rengøringsmiddel. Brug en blød børste til din solcellevask og skyl over med koldt vand. Skrab solcellerne tørre med en bred svaber.

Kan man selv vaske sine solceller?

Ja du kan sagtens selv rengøre din solceller, men det er blot vigtigt at du udelukkende anvender specialfremstillede rengøringsmidler til rengøring af solceller.

Kan det betale sig at vaske sine solceller?

Ja, det kan sagtens betale sig at vaske sine solceller, da det typisk ikke koster særligt meget, mens beskidte solceller ikke kan producere lige så meget strøm som rene solceller.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Miljøstyrelsen