Solceller på taget – Hvad koster solceller på taget?

– Find priser pr. kvadratmeter, forskellige typer, ofte stillede spørgsmål og alt, hvad der er værd at vide

Solceller på taget - Hvad koster solceller på taget
Solceller på taget – Et eksempel på solceller på en boligs tag

Solcelleenergi vinder større og større popularitet som en energikilde. I 2020 stod solcelleenergi for 4 % af det samlede danske energiforbrug, sammenlignet med 0,3 % i 2012.

I 2020 var 80 % af elforbruget fra vedvarende energikilder, hvilket er en stigning fra 76 % i 2019, som allerede var en rekord.

Der findes nu over 106.000 private, offentlige og erhvervsmæssige solcelleanlæg i Danmark. Dette betyder, at antallet af solcelletage i landet fortsætter med at vokse, hvilket vil føre til lavere priser og forbedret æstetik. Vedvarende energi er fremtidens energikilde.

Hvis du overvejer at installere solceller på dit tag og har flere spørgsmål om dette, bør du læse videre her.

Få 3 Tilbud på solceller

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Sådan virker et solcelletag

Når du har solceller på dit tag, får du elektricitet direkte fra solens lys. Solen kan levere varme og strøm til din bolig. Et solvarmeanlæg skaber varme, og solceller skaber elektricitet.

Solcellerne monteres normalt på taget, men de kan også placeres på jorden eller på bygningen i stedet for tag- eller facadebeklædning. Nu kan solcellerne integreres i tagets teglsten. Det er også muligt at få et hybridsolcellesystem med batterilagring.

Solceller virker ved, at sollysets fotoner, som er energipartikler, rammer elektronerne i solcellen. Det betyder, at de får tilført energi. Solcelletagsten, hvor solcellesystemet er integreret i teglstenen, vil også producere jævnstrøm fra solen.

Energien kan ledes til en kasse, hvor den omdannes til vekselstrøm og opbevares i en batteribank. Det betyder, at du kan benytte elektriciteten hele døgnet. Oftest får man en mobilapp med, hvor du kan overvåge den strøm, som dit tag genererer.

Før du begynder at overveje et tag med indbyggede solceller, kan det være godt at se, hvordan det faktisk fungerer i praksis.

Bolius har lavet en video med boligejeren Gert, der har et solcelletag. Han fortæller om sine oplevelser med det. Se videoen her.

Læs også: Solceller – Alt du bør vide inden du køber nye solceller

Priser på solceller til taget – hvad koster det at have solceller på taget?

Hvad koster solceller? Det er selvfølgelig det første spørgsmål, du ønsker svar på. Imidlertid kan det være vanskeligt at give et præcist svar, da det afhænger af mange forskellige faktorer.

Nogle af de faktorer, der skal overvejes, er:

  • Placeringen af solcelleanlægget: Skal det monteres oven på taget eller integreres i tagpladerne? Det uintegrerede anlæg er mere økonomisk, men det integrerede er billigere at udskifte, da man kan nøjes med at udskifte enkelte solcelleplader ved eventuelle skader. Integrerede solceller er ofte det bedste valg, hvis du skal udskifte taget eller bygge nyt.
  • Udskiftning af taget: Omfanget af tagudskiftningen spiller også en rolle i prisen. Skal undertaget udskiftes? Skal der monteres nye tagrender eller efterisoleres?
  • Ekstraudstyr som ovenlysvinduer, skorsten osv. påvirker også prisen.
  • Tagets størrelse har indflydelse på prisen.
  • Solcelletagspriserne er faldet over tid og vil sandsynligvis fortsætte med at blive billigere og nemmere at installere, da Danmark fokuserer mere på vedvarende energi.

Solcelleanlæg har typisk en tilbagebetalingstid på 10 år, som kan reduceres ved at spare på elafgifter, sælge overskydende strøm osv.

En autoriseret installatør skal opsætte solcelleanlægget, hvilket koster omkring 50.000 kr. og derover.

Et komplet, integreret solcelletag koster ofte omkring 400.000 kr., så det kan være billigere at installere solceller på dele af taget.

Pris for udskiftning af almindeligt tag til solcelletag

Ved udskiftning af et traditionelt tag vil prisen normalt ligge i området 200.000-300.000 kr. Et tag udstyret med solceller vil ofte have en pris på omkring 300.000-400.000 kr. Dette gør det dyrere, men til gengæld vil den hurtige tilbagebetalingstid og muligheden for at blive selvforsynende med elektricitet kompensere for den højere pris.

Læs også: Hvad er mit hus værd? Få en vurdering indenfor 5 minutter

Sådan opnår du en fordelagtig pris på installation af et solcelletag

Når du overvejer at investere i et solcelletag, er det naturligvis vigtigt at finde den mest attraktive pris. Det anbefales at indsamle flere tilbud, da priserne kan variere afhængigt af dine personlige forhold og forskelle mellem forhandlerne, da markedet for solceller stadig er relativt nyt.

Ved indhentning af et tilbud bør du anmode om en samlet pris, der inkluderer opsætning af solcelleanlægget, installation og tilslutning til eltavlen, registrering hos elselskabet og bistand til godkendelse hos Energistyrelsen.

Det kan være en omfattende opgave at indhente flere tilbud, da det kan være tidskrævende og udfordrende at finde de nødvendige oplysninger. Du kan benytte dig af 3byggetilbud.dk for at gøre processen lettere.

Helt gratis kan du modtage 3 tilbud fra forskellige leverandører, som du frit kan sammenligne og vælge imellem. Du er dog ikke forpligtet til at vælge nogen af dem, hvis du blot ønsker en bedre forståelse af, hvad et solcelleanlæg vil koste for dig.

Læs også: Servicefradrag – Få 26% retur når du får hjælp i hjemmet

Hvilke slags solcelletage findes der?

Der er overordnet to forskellige slags solcelletage:

Solceller på taget

I denne løsning vil solcelleanlægget eller solcellepanelet ikke være en integreret del af tagstenene, men i stedet blive monteret ovenpå en del af taget. Dette er den mest udbredte og gængse metode indtil videre.

Solcelle-tag

I denne løsning er solcellerne indarbejdet i hele tagets konstruktion, hvilket resulterer i en æstetisk tiltalende udformning. Denne metode er særlig fordelagtig ved nybyggeri eller som et supplement til et eksisterende tag.

Solcelletag er en innovativ løsning, der er ved at vinde popularitet. I Danmark er det endnu ikke så udbredt, men efterspørgslen er stigende.

Ved hjælp af solcelletaget kan du producere strøm på en miljøvenlig måde uden at gå på kompromis med husets udseende og arkitektoniske stil. Det er dog en dyrere løsning, som typisk vil koste omkring 400.000 kr. Det er ideelt, hvis du allerede skal skifte tag eller bygge nyt. Hvis ikke, kan solceller monteret på taget være et bedre valg.

Solcelletag er en banebrydende løsning, der vinder frem. I Danmark er det endnu ikke så udbredt, men efterspørgslen er stigende.

Med solcelletaget kan du generere strøm på en miljøvenlig måde, samtidig med at du ikke skal gå på kompromis med husets udseende og arkitektur. Det er en dyrere løsning, der typisk vil koste op imod 400.000 kr. Det er ideelt, hvis du allerede planlægger at udskifte taget eller bygge nyt. Hvis ikke, kan solceller på taget være et bedre alternativ.

Hvilke solcelletag-producenter findes der?

Der er nu mange virksomheder, der producerer solcelletag. Blandt de større aktører er Gaia Solar, Galaxy Energy og Dansk Solenergi, som længe har tilbudt integrerede solceller i taget. Derudover er der også firmaer som Ennogie, solartag og Steni, som er værd at undersøge.

Hvis du ønsker et solcelletag med solcellesystemet integreret i tagstenene, er der to producenter, der er relevante: norske Sun-Net og hollandske ZEP Nordic. Tesla arbejder også på at udvikle glas tagsten med solceller i samarbejde med SolarCity.

  • Sun-Net: producerer solceller suppleret med flade teglsten, der matcher enten sorte eller røde teglsten. De installeres på den side med mest sollys. Prisen er cirka 204.000 kr. for et færdigmonteret 120 m2 tag, hvor 40 m2 er solcellesten. Det er så nyt, at kun ét tag i København har fået assistance fra Sun-Net. De arbejder på at få billigere betonsten, så prisen vil falde i fremtiden.
  • ZEP Nordic: Den hollandske virksomhed tilbyder ZEP-sten, som består af solceller monteret i F10 U-teglstenen fra Nibra. Taget lægges med sten både med og uden solceller. Stenene er tilgængelige i mat og glaseret sort samt klassisk rød. Prisen anslås at være 250.000 kr. for 120 m2 færdigmonteret. I Holland har teknologien været i brug i et år, og taget kommer med 30 års garanti.


I Danmark er Ennogie begyndt at installere solcelletag. Det anbefales at vælge en producent, der har eksisteret i en årrække og ser ud til at fortsætte med det. Du kan undersøge leverandørens årsregnskab for at sikre dig, at der ikke er risiko for konkurs. Det er også en god idé at vælge en producent med lang garanti.

Fordele og ulemper ved solceller på taget

Fordele

  • Nedsæt dit CO2-aftryk: Med 10 m2 solceller reduceres dit CO2-udslip med cirka et halvt ton årligt. Dette er en vedvarende metode til at opnå målet om udelukkende at anvende vedvarende energi i Danmark i 2050.
  • Spar penge på elregningen: Den elektricitet, som solcellerne genererer, er gratis for dig, så du vil opleve besparelser på din elregning. Du får mest strøm midt på dagen, når solen er fremme. Derfor kan du fordelagtigt starte en vask eller tænde for opvaskemaskinen på det tidspunkt af dagen.
  • Strøm året rundt: Solceller genererer elektricitet året rundt, selvom solen ikke er meget fremme om vinteren. Solcellerne kræver ikke direkte sollys og vil derfor stadig producere strøm.
  • Lang levetid: Solceller er en pålidelig teknologi, og der er ofte lang garanti på solcelleanlæg, typisk 25 år.
  • Ingen vedligeholdelse nødvendig.
  • Lav støjniveau: Solceller støjer ikke som andre grønne energikilder.
  • Salg af overskydende strøm: Hvis du producerer mere elektricitet, end du forbruger, kan du sælge den til elnettet, så andre brugere kan drage fordel af den.
  • Energimærke: Din bolig vil få en bedre energimærkning, hvilket kan øge boligens værdi, når du skal sælge.
  • Udseende: Solceller kan nu integreres i tagstenene for et flot udseende. Solceller kan også erstatte facade- eller tagbelægning, så du kan spare udgifterne til dette.

Ulemper

  • Solceller kan være dyre, hvilket betyder, at det er en investering at anskaffe dem. Typisk er der en tilbagebetalingstid på omkring 10 år. Selvom det ikke er meget, er det stadig en investering, der skal overvejes.
  • Solceller er mest effektive omkring middagstid, hvilket kan betyde, at det er bedst at bruge elektriske apparater på dette tidspunkt. Dette kan dog være vanskeligt, hvis man ikke er hjemme i dette tidsrum. En mulig løsning på dette problem er at bruge en batteribank. 
  • Solceller ser ikke altid æstetisk tiltalende ud på husets tag. Der er dog begyndt at udvikle tage, hvor solcellerne er integreret direkte i tagkonstruktionen, hvilket ser mere æstetisk ud. 
  • Solcellers effektivitet kan reduceres af skygger fra træer, så det kan være nødvendigt at fjerne dem. 
  • Installationen af solceller skal udføres af en autoriseret el-installatør.
  • Placeringen af solcelleanlægget skal helst være på en sydvendt flade, hvilket ikke altid er muligt. Dette kan være særligt vanskeligt på ældre huse med karnapper, skorstene og lignende.

Gode råd fra eksperter om solceller på taget

1) Det første trin er at få foretaget en beregning. Det er en god idé at konsultere en fagperson, før du kaster dig ud i det. Der skal foretages beregninger af, hvor meget strøm din husstand forbruger, og hvor meget den vil forbruge i fremtiden (f.eks. hvis du skal have en elbil eller en varmepumpe).

Det er ikke nødvendigvis rentabelt at få solceller installeret på hele taget, men det kan også være, at et solcelleanlæg ikke vil generere nok strøm til din husstand. Derfor er det vigtigt at få foretaget nogle beregninger i første omgang. Samtidig kan fagpersonen vurdere, om tagets hældning og husets placering er fordelagtig.

2) Du skal sørge for, at du har et sted at placere anlægget – enten på taget, i haven eller på bygningens facade. Du skal også være sikker på, at dit tag kan bære et solcelleanlæg. Det er ligeledes vigtigt at undersøge, om et solcelleanlæg er rentabelt, hvis du bor i en skov eller tæt ved mange træer, der kaster skygger, eller hvis der er skorstene og kviste på dit tag.

3) At vælge en batteribank kan være en fornuftig løsning. Eftersom solen genererer mest energi midt på dagen, hvor de fleste ikke er hjemme, kan en batteribank afhjælpe dette problem ved at lagre strømmen til senere brug. Dette kan være ideelt, hvis du har en elbil, der skal oplades om natten, hvor den overskydende strøm kan benyttes til opladning. Dog er det en betydelig investering, så du skal tænke over, om det giver mening for dig.

4) Hvis du skal have nyt tag eller bygge et nyt hus, er det oplagt at installere solcelletagsten i den forbindelse, da det ikke er rentabelt at skifte taget, hvis du for nylig har fået et nyt tag på din bolig.

5) Det er en god idé at drøfte med en solcelleinstallatør, hvordan du finder den rette balance i forhold til dit elforbrug. Hvis du producerer mere strøm, end du har brug for, kan du enten lagre det i en batteribank eller sælge det til elnettet.

Hvis du ikke producerer tilstrækkelig strøm, kan du også købe ekstra fra elnettet. Dog skal du betale skat af det beløb, du sælger strøm for, hvis det overstiger 7000 kr. om året. Det er vigtigt ikke at ende i en situation, hvor du mangler strøm om vinteren eller omvendt har for meget om sommeren, så du skal betale skat af overskuddet.

Få 3 Tilbud på solceller

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om solceller på tag

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Er det muligt selv at installere solceller?

Nej, det er ikke tilladt i Danmark. Her er det et juridisk krav, at solcellerne opsættes af en autoriseret el-installatør. Det betyder, at el-installatøren skal have gennemgået en form for videreuddannelse, som giver de nødvendige kvalifikationer til at arbejde med solceller.

Er der tilskud til solceller?

Der er ingen offentlige tilskudsordninger til solceller, men du kan flere steder få lån med lavere rente til grøn renovering.

Kan solceller betale sig?

Solceller kan godt betale sig, men det kræver at du dimensionerer anlægget til dit eget forbrug og bliver boende i huset i afbetalingstiden.

Hvad koster et 6 kW solcelleanlæg?

Et 6kW solcelleanlæg koster ca. 100.000,- incl montering.

Hvad koster et 10 kW solcelleanlæg?

Et 6kW solcelleanlæg koster ca. 150.000,- incl montering.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Solcellekonsulenten

Energy Supply