Vedligeholdelsesplaner – Se lovkrav og indhent tilbud

At have en opdateret vedligeholdelsesplan er et uundværligt værktøj for en bestyrelse. Se her hvad den bør indeholde, koster og hvordan du får en.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 18. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Vedligeholdelsesplaner - Se lovkrav og indhent tilbud
Vedligeholdelsesplaner er gode at få lavet, hvis du ønsker at vedligeholde eller renovere din bolig, for at få et overblik over de tiltag du med fordel kan lave.

Få 3 Tilbud på vedligeholdelsesplaner

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvad indebærer en vedligeholdelsesplan? Hvad er prisen for at få en sådan lavet? Bør alle investere i en?

Her på siden får du svar på disse og andre relevante spørgsmål om vedligeholdelsesplaner.

Læs også: Facaderenovering – Beregn pris pr. m2 og få vores tips her

Vedligeholdelsesplan pris – Prisen for en vedligeholdelsesplan

En vedligeholdelsesplan indebærer en fuldstændig gennemgang af hele ejendommen.

Prisen for denne plan varierer afhængigt af størrelsen på ejendommen og de mest overkommelige vedligeholdelsesplaner koster omkring 8.000 til 12.000 kroner (og dækker oftest alt lige fra udvendig vedligeholdelse til gipslofterne).

Der er mange firmaer, der tilbyder en standardpris, som er baseret på antallet af opgange i ejendommen.

De mest økonomiske vedligeholdelsesplaner kan fås for 8.000 kr.

De mest økonomiske vedligeholdelsesplaner kan fås for 8.000 kr.

De mest overkommelige vedligeholdelsesplaner koster omkring 8.000 til 12.000 kroner. Når du skal få lavet en vedligeholdelsesplan, er det dog vigtigt, at du ikke kun fokuserer på prisen. Det afgørende er, at planen er af høj kvalitet, så det bliver klart for dig, hvilke opgaver der skal prioriteres først.

Der er virksomheder, der tilbyder urealistisk lave priser, og de prioriterer de opgaver, de selv kan løse i deres rapport. Det er deres håb, at I vil vælge dem til at udføre opgaverne. En sådan plan er naturligvis ikke brugbar for jer.

Der er også firmaer, der tilbyder en lav pris, men ikke leverer en god kvalitet. I disse tilfælde får du blot en kort rapport med få punkter, og ikke den detaljerede gennemgang, du havde forventet og regnet med.

Hvad indebærer en vedligeholdelsesplan?

En vedligeholdelsesplan giver jer mulighed for at prioritere forskellige opgaver på ejendommen og afgøre, hvornår de skal udføres. Dette hjælper jer med at fordele omkostningerne til forbedringer over en længere tidshorisont, holde vedligeholdelsesudgifterne konstante og tage fat på de mest presserende opgaver først.

Primært er en vedligeholdelsesplan noget, der er i andelsboligforeninger og ejerforeninger. Det er en oversigt over de opgaver, der skal gennemføres i løbet af de næste 10 år. Dette kan omfatte opgaver som installation af nye vinduer, reparation af soklen, kælderrum istandsættelse eller lignende udfordringer. Kilde: llo.dk.

I planen prioriteres alle opgaverne ud fra deres nødvendighed. Derfor vil presserende opgaver blive håndteret først, mens de mindre hastende vil blive udsat.

En vedligeholdelsesplan gør det muligt for jer at spare op til fremtidige opgaver. Med mulighed for at budgettere for de næste 10 års vedligeholdelse, kan I bedre fordele omkostningerne over årene.

Hvad indeholder en vedligeholdelsesplan?

En effektiv vedligeholdelsesplan skal altid indeholde disse bygningskomponenter:

  • Dræningssystemer
  • Balkoner
  • Overfladebelægninger
  • Brandkamme og skorstenstrukture
  • Dørinstallationer
  • Bygningsfacader
  • Fundament og kælderområde
  • Portgennemgange
  • Bygningens sokkel
  • Tagstruktur og tagbeklædning
  • Tagrender og deres nedløbsrør
  • Trappeområder og trappeopgange
  • Installationer af vand og elektricitet
  • Opvarmningssystemer
  • Ventilationsanlæg
  • Vinduesinstallationer

Desuden skulle der også være en rangordning af, hvornår de forskellige opgaver skal fuldføres. Det er normalt præsenteret i:

  • Opgaver, der skal håndteres indenfor de kommende 1-2 år
  • Opgaver, der kan blive forsinket for en periode på 3-6 år
  • Opgaver, der kan blive skubbet frem til en periode på 7-10 år


Gennemse vedligeholdelsesplanen hvert femte år

De mest økonomiske vedligeholdelsesplaner kan fås for 8.000 kr.

Selvom du har en vedligeholdelsesplan, der er gyldig i 10 år, er det ikke en god idé at vente så længe med at gennemgå den igen. Du bør konstant overvåge de forskellige aspekter, der er nævnt i planen, for at sikre, at du ikke misser nogen fejl eller skader.

Ydermere, for at sikre at din plan for de næste fem år er solid, bør du få foretaget en ny inspektion af bygningen. Det mest hensigtsmæssige ville være at lave en helt ny plan, så jeres forening igen kan planlægge vedligeholdelsesudgifterne for de kommende 10 år.

Er det nødvendigt for mig, som en almindelig boligejer, at have en vedligeholdelsesplan?

Som privat boligejer er det ikke sædvanligt at have en vedligeholdelsesplan, selvom det er mere almindeligt blandt andelsboligforeninger og ejerforeninger. Det er dog stadig en god ide at få en sådan plan lavet, så du kan være på forkant med husets tilstand.

Som privat boligejer har du flere muligheder for at finansiere vedligeholdelsen af dit hjem. I foreninger skal pengene være klar til brug, når de er nødvendige, men som privatperson kan du optage et lån i huset for at finansiere forbedringer såsom lån til nyt tag.

Selvom det kan være rart at have pengene til vedligeholdelse sparet op, er det ikke altid den smarteste løsning, da du næsten ikke får renter for dine opsparinger. Du betaler stadig renter på dit boliglån, så det kan ofte være mere fordelagtigt at betale af på boliglånet og optage et separat lån til vedligeholdelse.

Uanset om du er privat boligejer eller repræsenterer en andelsboligforening eller ejerforening, er det altid en god ide at få lavet en vedligeholdelsesplan, så du kan være på forkant med de opgaver, der skal udføres på boligen.

Få 3 Tilbud på vedligeholdelsesplaner

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Vejledning om vedligeholdelsesplaner for andelsboligforeninger