Kakerlakker – Sådan forebygger og bekæmper du dem let selv
Kakerlakker findes desværre ikke kun i udlandet. De trives også her i landet. I denne artikel vil du modtage specifikke råd om, hvordan du opdager, identificerer og bekæmper kakerlakker.
Er kakerlakker til stede i Danmark?
Kakerlakker er ikke blot et skadedyr, man observerer på beskidte hoteller og spisesteder i udlandet. De trives godt i Danmark, og antallet stiger i takt med, at vi rejser mere og tager flere madvarer med hjem fra udlandet.
Kakerlakker har ofte en tendens til at finde vej ind i dit hjem gennem din bagage eller fødevarer, der ikke er blevet varmebehandlet.
Kakerlakker reproducerer sig hurtigt, hvilket betyder, at en enkelt brunstribet kakerlak, der er bragt hjem, hurtigt kan gøre det vanskeligt at bekæmpe kakerlakker og resultere i et omfattende skadedyrsproblem. Det er derfor vigtigt at handle hurtigt, hvis du opdager en kakerlak i din bolig.
Bekæmp Kakerlakker og andre insekter effektivt med ”Diverse Insektspray 400 indendørs brug”
Oversigt
Hvordan identificerer man kakerlakker?
Er kakerlakker i stand til at flyve? Kan de svømme? Har de vinger? Der er mange spørgsmål, når det kommer til dette lille, sejlivede insekt. Så hvordan kan man egentlig kende en kakerlak?
De er aktive om natten og kan derfor være vanskelige at få øje på i dit hjem. Hvis du ser insekter med flade kroppe, antenner og vinger, der hurtigt kravler ind under nærmeste skjul, når lyset tændes, så kan det meget vel være kakerlakker.
De kræver varme omgivelser og vand for at trives. Af denne grund vil de ofte opholde sig i mørke hjørner af dit køkken eller badeværelse, hvor de lever bedst. Derfor vil du også ofte se dem finde vej ind i dit hjem om efteråret, når temperaturen begynder at falde udenfor.
Læs også: Myrer i huset – Sådan bekæmper og forebygger du myrer
Hvilke kakerlak arter findes der?
- Tysk kakerlak er kendt for at være den mest almindelige art i Danmark, og trods sit navn findes den over hele verden. Den er let at genkende med sine to sorte striber på ryggen og bliver sjældent længere end 10-15 mm.
- Orientalsk kakerlak bliver op til tre centimeter lang og har en ensartet farve, som varierer afhængigt af om det er en han eller en hun.
- Brunstribet kakerlak er karakteriseret ved sin gulbrune stribe på maven og bliver typisk mellem 10-15 mm lang.
- Den amerikanske kakerlak er særligt stor og kan vokse op til fire centimeter, men ses heldigvis sjældent i Danmark.
Flere af disse arter har evnen til både at flyve og svømme, men foretrækker at krybe afsted på deres lange ben.
Læs også: Væggelus – Sådan slipper du af med de små blodsugere
Tre klare indikationer på, at du har kakerlakker
Eftersom de hovedsageligt er aktive om natten og skjuler sig i sprækker, mørke hjørner og kældre, kan det være vanskeligt at opdage dem. Derfor er der nogle tegn, du kan være opmærksom på, som kan afsløre, om du har et problem med kakerlakker:
Hvis du opdager små afføringsrester, der ligner dem fra en mus, kan det meget vel være kakerlak afføring. Det er faktisk den letteste måde at finde deres skjulested på.
Mærker du insekter i dit køkken eller badeværelse, som hurtigt skjuler sig, når du tænder lyset, kan det være kakerlakker.
Hvis du finder insekter, der ligner kakerlakker i hjemmet – for eksempel i dine madvarer, kan det også være et tegn på, at du har kakerlakker.
Er kakkerlakker skadelige?
Kakkerlakker er ikke umiddelbart skadelige i sig selv. Men de kan dog transportere sygdomme som for eksempel salmonella. Derfor er det essentielt, at du reagerer hurtigt, hvis du opdager dem – eller deres tegn – i din bolig.
Du bør sikre dig at opbevare alle fødevarer i tætsluttende beholdere, så du ikke løber risikoen for at blive inficeret eller opleve allergiske reaktioner på grund af de små dyrs aktiviteter i løbet af natten. Hvis du er usikker, er det bedste for din sundhed at kassere den mad, som kan have været udsat for kakkerlakker.
Hvordan kan du bekæmpe kakerlakker?
Er det nødvendigt at dræbe kakerlakker? Ja, og du kan selv gøre det på flere måder. Nogle metoder involverer at forværre deres livsbetingelser, og andre kræver brug af kemiske midler.
- Vær hurtig. Dit primære værktøj er hastighed. Nogle kakerlakker lægger deres æg meget kort tid før et nyt kuld af små insekter kommer ud af deres lille brune skal. Derfor er det ikke nok at dræbe de voksne, hvis du ikke er hurtig nok til også at dræbe deres æg og unger.
- Berøv kakerlakkerne for vand og mad. Hvis du oplever dem i dit hjem, er det vigtigt at gøre deres livsbetingelser dårligere. Det opnår du lettest ved at tage deres adgang til vand og mad i hjemmet fra dem. Hvis du har kæledyr, så sørg for ikke at lade deres mad og vand stå fremme.
- Fjern varme skjulesteder. Kakerlakker trives i varme omgivelser (normalt 25-30 grader). Derfor kan de godt lide at skjule sig under køleskabe, mikroovne osv. Hvis du har problemer med kakerlakker, så prøv at trække dine køkkenelementer væk fra væggen og se grundigt efter.
- Kakerlakfælder. Hvis du har mod på det og ved omtrent, hvor de små insekter skjuler sig, kan du nemt lave din egen fælde. Se nedenfor.
- Kemiske midler. Kakerlakgift er ofte gel- eller spraybehandlinger. De er beregnet til professionelle skadedyrsbekæmpere. Hvis du bruger kemiske midler, er det vigtigt, at du gør det korrekt og omhyggeligt, da de ellers kan udvikle immunitet og blive endnu sværere at slippe af med.
Læs også: Borebiller – Sådan identificerer og bekæmper du borebiller
Kan du anvende fælder til at bekæmpe kakerlakker?
Til trods for at en kakerlak er lille, flad og hurtig, er den ikke særlig smart. Derfor findes der mange forskellige insektfælder, som de kan fanges i. Du kan også let lave din egen kakerlakfælde, hvilket gør det enkelt at løse problemet.
- Find et stort glas med syltetøj eller en tom sodavandsflaske.
- Rengør glasets eller flaskens inderside grundigt. Lad den ydre side være som den er.
- Smør indersiden (undtagen bunden) med olivenolie, vaseline eller lignende stoffer.
- Placer nogle lækkerier i bunden (f.eks. lidt kæledyrsfoder, en osteskive, honning osv.).
- Sæt din duftende kakerlakfælde der, hvor du sidst så dem.
- Overvåg, at de ikke undslipper igen.
Hvis du vælger at bruge en stor plastiksodavandsflaske, kan det være en god idé at skære toppen af og fastgøre den med toppen nedad med tape. På denne måde skaber du en tragt, der er let at komme ned i, men umulig at komme op igen. Insekterne kan overleve op til en måned uden mad, så du kan få brug for at udskifte fælden, hvis du har et stort problem med skadedyr.
Lej en skadedyrsbekæmper
Hvis du ikke kan blive fri for kakerlakker ved at følge rådene beskrevet tidligere, anbefaler vi, at du søger hjælp hos en professionel skadedyrsbekæmper. De er eksperter i alle metoder og kan blandt andet anvende professionelle kakerlakfælder for at bekæmpe de små skadedyr mere effektivt, inden de bliver til en større trussel i dit hjem.
Læs også: Bladlus – Sådan forebygger og bekæmper du dem let selv
Kakerlakker i en lejlighed
Hvis du bor i en lejlighed, er det essentielt, at det ikke kun er dig, der tager initiativ eller ansætter en skadedyrsbekæmper. Kakerlakker har nemlig en tendens til at bevæge sig mellem lejligheder, og derfor er det nødvendigt med en fælles indsats for at bekæmpe disse skadedyr. Hvis din nabo har krybdyr, kan det være en god idé at finde ud af, om de fodrer dem med levende mad. Det kan nemlig være kilden til problemet.
Bekæmp Kakerlakker og andre insekter effektivt med ”Diverse Insektspray 400 indendørs brug”
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om kakerlakker
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Er kakerlakker farlige?
Kakerlakker er ikke direkte farlige, men kan sprede sygdomme som f.eks. Salmonella hvis de kommer i kontakt med fødevarer.
Hvor kommer kakerlakker fra?
Kakerlakker kommer fra naturen og tiltrækkes ofte af varmen fra boliger om efteråret når temperaturen udenfor falder.
Hvordan bekæmper man kakerlakker?
Kakerlakker bekæmpes oftest med gift og/eller fælder. Som privatperson kan du enten selv bygge eller købe kakerlakfælder, men du kan ikke købe gift.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder: