Find Håndværker – Se hvordan du finder den rette håndværker

Hvor opdager du de dygtige håndværkere? Kan det være en fordel at benytte lokale håndværkere? Og er det en smart beslutning at anvende hjemmesider, som formidler kontakten?

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 17. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Find Håndværker
Der findes utroligt mange håndværkere derude, så derfor kan det være svært at vælge lige præcis den helt rigtige til netop din opgave.

Find Håndværker – Hvad karakteriserer en dygtig håndværker?

En dygtig håndværker lever op til sine forpligtelser, værdsætter dit hjem og er en dygtig fagmand. Derudover kan han eller hun forklare dig om et byggeprojekt uden at blive for teknisk.

Med en dygtig håndværker er din byggeopgave i sikre hænder. Der er heldigvis mange dygtige håndværkere, men desværre er der også nogle, du helst bør holde dig fra. Ellers kan det resultere i byggesjusk, tabte penge og en masse hovedpine.

Find din håndværker

Her på listen kan du finde alle håndværkertyper, så du kan finde præcis den håndværker du skal bruge til din opgave:

Gulvmand

Gulvmand - Se hvad en gulvmand koster og kan lave her
Gulvmand

En gulvmand, også kendt som en gulvlægger eller gulvmontør, er en specialist inden for at lægge forskellige typer gulve i forskellige bygninger og rum. Arbejdet involverer at forberede underlaget, rette op på ujævnheder og lægge gulvbelægning som træ, linoleum, vinyl, klinker, beton eller tæpper. Gulvmanden kan også rådgive kunder om valg af materialer, farver og mønstre, der passer til det omgivende rum.

Uddannelsen til gulvmand er en del af træfagenes byggeuddannelse, en erhvervsuddannelse, der tager mellem 4 og 5 år og giver mulighed for videreuddannelse til forskellige tekniske og ingeniørfaglige uddannelser.

Læs mere i vores store artikel om en gulvmand.


Indretningsarkitekt

Indretningsarkitekt - Se hvad de koster og kan lave her
Indretningsarkitekt

En indretningsarkitekt arbejder med at indrette bygninger og rum af forskellige typer, herunder butikker, hoteller, restauranter, skoler, hospitaler, og meget mere. Deres arbejde omfatter ikke kun det æstetiske aspekt af indretningen, men også hensyn til de sociale, arbejdsmæssige og teknologiske behov. Indretningsarkitekten skal have viden om forskellige materialer og løsninger og kunne tilpasse indretningen efter formål, økonomi og udtryk.

Uddannelsen til indretningsarkitekt tilbydes som en del af træfagenes byggeuddannelse med mulighed for videreuddannelse til tekniske og ingeniørfaglige uddannelser.

Læs mere i vores store artikel om en Indretningsarkitekt


Entreprenør

Entreprenør - Se hvad en entreprenør koster og kan lave her
Entreprenør

En entreprenør arbejder med at planlægge, koordinere og udføre bygge- og anlægsprojekter. Dette omfatter opførelse af bygninger, veje, broer, kloakker og andre infrastrukturarbejder. Entreprenøren er ansvarlig for at håndtere alle aspekter af projektet, herunder budgettering, indkøb af materialer, ledelse af arbejdskraft og overholdelse af tidsplaner.

For at blive entreprenør kan man tage en uddannelse som f.eks. diplomingeniør inden for bygningsingeniør eller byggeri og anlæg, der normalt har en varighed på omkring 3½ år og kræver en gymnasial eksamen med specifikke adgangskrav, herunder matematik på A-niveau

Læs mere i vores store artikel om en Entreprenør


Vinduespudser

Vinduespudser - Se hvad en vinduespudser koster og kan her
Vinduespudser

En vinduespudser arbejder med at rengøre, pudse og vaske glasflader og vinduer af forskellig art. Dette omfatter vinduer på private hjem, skoler, kontorer, forretninger, fabrikker og andre bygninger. Jobbet indebærer brug af forskelligt værktøj som stiger og vaskeudstyr samt kommunikation med kunder om deres behov.

Der er ingen specifik uddannelse, der kræves for at blive vinduespudser, men god fysisk form er en fordel, da arbejdet kan være hårdt og indebære mange løft og stræk

Læs mere i vores store artikel om en Vinduespudser


Tømrer

Tømrer - Se hvad en tømrer koster og kan lave her
Tømrer

En tømrer arbejder med forskellige byggematerialer som træ eller kork og udfører opgaver såsom at lægge gulve, sætte lofter og vægge op, montere paneler, sætte køkkener op, og arbejde på større konstruktionsprojekter. Tømrere kan også lave varmeisolering af mure og tage, montere vinduer og døre, og stille skillevægge op.

For at blive tømrer gennemgår man en erhvervsuddannelse med viden om materialer, konstruktioner og præcisionsarbejde, samt praktik i virksomheder og en svendeprøve

Læs mere i vores store artikel om en Tømrer

Hvordan opdager du en dygtig håndværker?

Undersøg først, hvilken faggruppe eller type håndværker der typisk udfører den type opgave, du ønsker udført.

Ofte er der behov for mere end én faggruppe. Her skal du overveje, om du selv vil være projektleder eller om du vil have en af håndværkerne til at koordinere arbejdet.

Valg af fag- eller hovedentreprenør ved håndværkerudvælgelse?

Valg af fag- eller hovedentreprenør ved håndværkerudvælgelse
Det afhænger af opgavens størrelse og budget, om du skal vælge en enkelt håndværker eller en hovedentreprenør til at stå for dit projekt.

I planlægningsfasen er det afgørende at afgøre, hvor mange forskellige faggrupper der skal deltage i projektet. Dette skal være klart, inden du begynder at indsamle tilbud på arbejdet.

Selvom dit projekt involverer flere faggrupper, har du mulighed for selv at stå for koordineringen. Det er dog en omfattende opgave, der kræver et godt overblik. Du skal stå for planlægning, overholde tidsfrister og sikre at arbejdet udføres korrekt. Det er en stor opgave at styre projektet, og det kræver, at du har en dyb forståelse for det. Du kan vælge at ansætte en rådgiver til at hjælpe dig med denne opgave.

I projekter med flere håndværkere kan det være en god idé at lade den håndværker, der har mest arbejde på byggepladsen, stå for byggeledelsen og dermed agere som hovedentreprenør. Hovedentreprenøren har ikke kun ansvaret for byggeledelsen, men styrer også alle de andre håndværkere. Dette betyder, at hele ansvaret for udførelsen ligger hos én person, hvilket kan gøre din kommunikation med håndværkerne lettere. Du skal fx kun indhente tilbud fra og indgå aftale med én virksomhed, hvis du vælger en hovedentreprise.

Sørg for at aftale en pris for hele projektet inklusiv byggeledelse med hovedentreprenøren, før byggeriet går i gang. Prisen er typisk mellem 5 og 10 procent af byggekostnaden, hvilket afspejler mængden af arbejde, der er forbundet med at styre byggeriet.

Hvem er de bedste håndværkere til mindre opgaver?

Hvis du har et lille projekt, som at male et par værelser eller at skifte nogle vinduer, kan det være en fordel at bruge et mindre håndværkerfirma, da de ofte har større fleksibilitet og kan komme hurtigere frem.

Hvis du er bekymret for, om et firma har økonomiske vanskeligheder og ikke kan dække potentielle fejl, kan det være en fordel at bruge større firmaer som A/S eller ApS. De har generelt bedre muligheder for at korrigere større fejl uden at gå konkurs.

Selvom virksomhedstypen ikke fortæller hele historien om et firma, kan det give dig en fornemmelse, som du kan bekræfte eller afkræfte ved at undersøge firmaet yderligere. Der er offentlig adgang til alle virksomheders regnskaber, der er A/S eller ApS, via cvr.dk, den offentlige database over danske selskaber. Det er meget svært at undersøge økonomien i et enkeltmandsfirma, da det er personligt ejet.

Fordele og ulemper ved at vælge en lokal håndværker

Fordele og ulemper ved at vælge en lokal håndværker

Hvis din opgave er mindre, kan det være en god idé at bruge en lokal håndværker, der er tæt på og derfor kan komme hurtigere frem. Derudover kan en lokal håndværker have mere troværdighed, hvis man har fælles referencer. Det kan også være en god idé at bruge en håndværker, som for eksempel din nabo har været tilfreds med. Det kan øge chancerne for et godt resultat.

På den anden side kan der være besparelser ved at bruge håndværkere fra et område med højere arbejdsløshed end der, hvor du bor. I sådanne tilfælde vil det økonomisk set ikke være fordelagtigt at vælge en lokal håndværker.

En ulempe ved at bruge håndværkere, der kommer langvejs fra, kan være trafikken. De timer, håndværkerne bruger på at køre, skal betales, og det er kun kunderne, der betaler. Afstand og transporttid kan også gøre det mere besværligt at få håndværkeren til at rette mindre fejl senere.

Hvordan og hvor kan du opspore de dygtige håndværkere?

Der findes et væld af muligheder for at finde kompetente håndværkere – både via personlige anbefalinger og online.

Anbefalinger fra venner, bekendte og kolleger kan være en effektiv måde at finde en håndværker på. En anbefaling fra en person, du har tillid til, har ofte større værdi end tilfældige kontakter eller reklamer.

Uanset hvordan du er kommet i kontakt med håndværkeren, er det fornuftigt at bede om tidligere referencer eller mulighed for at tale med tidligere kunder for at vurdere deres tilfredshed med håndværkerens arbejde.

Online håndværkere

Online håndværkere
Der er kommet flere og flere muligheder for at finde håndværkere online og endda også sammenligne priserne på deres tilbud med andre, inden du vælger den du vurdere er den rette til netop din opgave.

Der er også flere hjemmesider, der fungerer som mellemmænd mellem kunder og håndværkere. Det foregår typisk ved, at du som husejer gratis kan opslå din byggeopgave på hjemmesiden, hvorefter de registrerede firmaer kan byde ind på opgaven afhængig af opgavens art, placering og omfang.

Denne fremgangsmåde kan være effektiv til at etablere kontakt, men vær forsigtig med at indgå bindende aftaler online. Det er ofte nødvendigt, at håndværkeren først kommer forbi til en besigtigelse og en samtale, før et seriøst og bindende tilbud kan gives.

Ved større projekter som opførelse af en tilbygning eller udskiftning af en tagkonstruktion, anbefales det ikke at benytte online tilbud. Et større projekt kræver typisk mere detaljerede oplysninger at basere et tilbud på (tegninger/beskrivelser) end det de fleste hjemmesider tillader, og et indledende møde og en besigtigelse er næsten altid nødvendigt ved denne type opgaver. Men igen, internettet kan være en god måde at skabe kontakt på.

Du har mulighed for at søge efter håndværkere online via forskellige digitale platforme. Der er et væld af muligheder, men nogle af disse inkluderer: 

  • 3byggetilbud.dk
  • Håndværker.dk
  • Colego.dk
  • Byggetilbud.dk
  • Bygogbolig.dk
  • Mandogbil.dk
  • Maguru.dk
  • Minhåndværker.dk


Det er vigtigt at undersøge hver platform samt deres vilkår og betingelser, inden du vælger en håndværker gennem dem.

Brancheforeninger og garantiordninger

Du kan også søge efter kvalificerede håndværkere gennem forskellige brancheforeninger, håndværkerlav og garantiordninger. Disse kollektive støtteordninger kan ofte byde på fordele, eksempelvis gennem private ankenævn og i nogle tilfælde garantiordninger, der kan dække omkostninger, hvis der opstår problemer.

Hvis du vælger en håndværker, der er medlem af Byg-garanti, er du sikret på en vis måde, hvis arbejdet ikke er udført korrekt, og firmaet er lukket. Dette gælder dog kun for byggerier på under 1 million kr.

Spørg en håndværker du kender

En anden effektiv måde at finde en pålidelig håndværker på er ved at spørge en håndværker, du allerede har tillid til. Kvalificerede håndværkere kender ofte andre kvalificerede håndværkere.

Tag fat i en rådgiver

Tag fat i en rådgiver
Der findes rådgivere til langt de fleste opgaver derude, og det gør der også til byggeri, så derfor er det blevet mere og mere populært at få en byggerådgiver, som kan hjælpe med at sikre at du vælger de rette håndværkere og tilbud du får tilbudt.

Hvis du har kontakt til rådgivere som ingeniører, arkitekter eller bygningskonstruktører, kan du også søge deres råd. Da de ofte har et omfattende netværk, kan du som kunde normalt få lov at drage fordel af det. Dette skyldes, at rådgivere er gentagne kunder og derfor samler erfaringer med forskellige håndværkere over tid, hvor du som privatperson typisk kun har én interaktion med en tømrer eller anden håndværker.

Tjekliste til at vælge de bedste håndværkere

  • Evaluér virksomhedens fundament: Undersøg deres historie, størrelse, finanser og virksomhedsstruktur (ApS, A/S, I/S, enkeltmandsvirksomhed).
  • Undersøg referencer: Kontakt virksomheden for at få potentielle referencer. Det kan være gavnligt at tale med tidligere kunder og se tidligere fuldførte projekter.
  • Undersøg virksomhedens ekspertiseområder: Dette kan gøres ved at stille spørgsmål om virksomhedens specialer og hvilke opgaver de tidligere har håndteret. Virksomhedens efteruddannelse kan også give indsigt i deres ekspertise.
  • Undersøg virksomhedens erfaring: Er virksomheden nyligt opstartet, hvor mange års erfaring har medarbejderne, og hvor omfattende er virksomhedens samlede erfaring?
  • Undersøg om virksomheden er medlem af fagforeninger og eventuelle garantiordninger: Spørg virksomheden og verificer svaret online, hvis det er muligt.
  • Kommuniker med virksomhedens ledere: Er der god kemi mellem dig og håndværkeren, og virker han interesseret og engageret i dit projekt? Generelt er det vigtigt at have en god kemi.


De fleste oplysninger kan fås ved at kommunikere med virksomhedens ledere. Du kan også finde information online.

Når du har valgt de virksomheder, du ønsker at tage kontakt til, er det tid til at indsamle tilbud fra dem. Sørg for altid at indhente flere tilbud på samme opgave.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om at finde en håndværker

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvilke håndværk kræver autorisation?

De håndværk der kræver autorisation og altså ikke er gør-det-selv opgaver er vvs, kloak og el. Der kan dog være mindre opgaver indenfor hvert fag du selv må udføre, men som udgangspunkt skal der fagfolk til alt indenfor ovenstående fag.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Sikkerhedsstyrelsen