Trægulve – Beregn priser og find inspiration her

Prisen for trægulv per kvadratmeter er typisk mellem 700-1.000 kr. for et parketgulv og 1.000-1.300 kr. for et massivt trægulv. Lær mere om priser, tilbud og få vejledning til projektet her.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 15. november 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Trægulve - Beregn priser og find inspiration her
Der findes en lang række trægulve, og fordelen ved trægulve er at man løbende kan slibe dem, for at få den nye glød frem.

Beregn trægulv pris med vores prisberegner


Få 3 Tilbud på trægulve

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Et trægulv er et utroligt flot og fleksibelt gulvalternativ, der kan anvendes i en række forskellige rum. Gulvet kan bidrage til at fremhæve rummets dybde, og det kan nemt bruges sammen med gulvvarme, hvilket gør det til et ideelt valg for moderne boliger.

Trægulve er ikke kun flotte, men også lette at rengøre og vedligeholde, hvilket gør dem ekstremt populære i danske hjem. Du har mulighed for at vælge blandt et stort udvalg af trægulve. Dette inkluderer massive gulve, gulve i mørkt, hvidt eller gråt træ, og du har også mulighed for at vælge mellem forskellige træsorter, som for eksempel eg, fyr og mange flere.

De mange muligheder betyder, at du nemt kan finde det perfekte gulv til din bolig, hvor du kan finde ud af om du ønsker et gulv der kræver maling af gulv eller ej, både hvad angår udseende og holdbarhed.

Læs også: Gulvmand – Se hvad en gulvmand koster og kan lave her

Trægulv pris – Hvad koster et nyt trægulv?

Prisen for et trægulv varierer afhængig af, hvilken type trægulv og træsort du vælger. Du kan forvente en kvadratmeterpris mellem 800-1.300 DKK inkl. moms for selve trægulvet (se pristabellen nedenfor).

Du kan benytte prisberegneren nedenfor til at få en idé om, hvad dit trægulv vil koste. Vær opmærksom på, at det kun er et skøn. Hvis du ønsker et nøjagtigt prisoverslag, anbefales det at bruge formularen til 3byggetilbud.dk her. Du vil derefter modtage tre tilbud på dit nye trægulv fra tre forskellige gulvfirmaer indenfor nogle få hverdage.

Dataene brugt i prisberegneren ovenfor er baseret på kvadratmeterpriser indsamlet af Gulvlaegger.dk fra forskellige gulvfirmaer.

Pris pr. kvadratmeter for et nyt trægulv

Pris pr. kvadratmeter for et nyt trægulv

Herunder kan du se priserne per kvadratmeter for et nyt trægulv. Som det fremgår, vil prisen per kvadratmeter for et nyt trægulv variere afhængig af gulvtypen (enten parketgulv eller massivt plankegulv) og hvilken type træ, der skal anvendes til gulvet.

Træsort

Parketgulv, pris per kvadratmeter inkl. moms

Massivt plankegulv på bjælker pris per kvadratmeter

Ahorn

800-900 kr.

1.100-1.300 kr.

Ask

700-850 kr.

1.000-1.200 kr.

Eg

750-850 kr.

1.000-1.200 kr.

Fyr

750-850 kr.

1.000-1.100 kr.

Mahogni

850-1.000 kr.

1.100-1.300 kr.

Ud over selve trægulvet vil der være yderligere arbejde forbundet med at lægge gulvet. Dette omfatter især fjernelse af det gamle gulv samt eventuelle nye strøer og fodlister.

Andre YdelserPris inkl. moms
Fjernelse af eksisterende gulvmellem 240 og 300 kr. per kvadratmeter.
Undergulvmellem 110 og 170 kr. per kvadratmeter.
Fodlistemellem 210 og 250 kr. per meter.

Opgavebeskrivelse til tilbud

Når du skal anmode om tilbud på nyt trægulv fra 3byggetilbud, er der visse elementer, der bør være i opgavebeskrivelsen:

  • Din adresse
  • Det ønskede område i kvadratmeter for det nye trægulv
  • Valget mellem parketgulv eller massivt plankegulv
  • Den foretrukne træsort
  • Hvis fjernelse af det gamle gulv skal inkluderes i tilbuddet
  • Hvis tilføjelsen af nye strøer/træbjælker til basen skal inkluderes i tilbuddet
  • Hvis nye sokler skal være en del af tilbuddet og det ønskede antal meter sokkel


Det er også nyttigt at inkludere billeder af det nuværende gulv. Hvis der er aspekter du er usikker på (som den præcise træsort eller behovet for nye strøer), kan du enten udelade det fra beskrivelsen eller bemærke din usikkerhed.

Her er et eksempel på, hvordan en opgavebeskrivelse kan se ud:

“Vi bor i et hus på [adresse] og ønsker at få et tilbud på nyt trægulv. Vi ønsker at få lagt nyt trægulv på i alt 120 kvadratmeter, enten i [parketgulv eller massivt plankegulv], og vi foretrækker [træsort]. Tilbuddet skal også inkludere [fjernelse af det gamle gulv og/eller nye strøer] og installation af nye sokler i [indtast samlede meter]. Vi har vedlagt billeder af det nuværende gulv.

Varme hilsner”

Hvilket gulv skal jeg vælge, parketgulv eller massivt trægulv? 

Hvilket gulv skal jeg vælge, parketgulv eller massivt trægulv 

Valget mellem parketgulv og massivt trægulv (også kendt som plankegulv) afhænger af flere faktorer som dit budget, dit ønskede æstetiske udtryk, og behovet for fremtidig høvling af gulvet.

Parketgulvet er konstrueret af tre korte, smalle staver placeret side om side. Dette skaber et mere varieret og interessant farvespil, sammenlignet med et massivt trægulv, der generelt har et mere ensartet udseende. Dog kan parketgulvet ikke afhøvles, hvilket ofte resulterer i en kortere levetid. Prisen for et parketgulv ligger typisk mellem 700-1.000 DKK, hvilket inkluderer moms og betaling for gulvlæggerens arbejde.

Et massivt trægulv er lavet af hårdt træ og består kun af en enkelt stav, der strækker sig gennem hele brættets længde. I modsætning til parketgulve, kan massive trægulve høvles ned igen og igen, da de ikke kun har et tyndt slidlag, men er det samme træ hele vejen igennem. Dette betyder, at massivt trægulv typisk har en længere levetid, da det kan afhøvles ved slidtage. Prisen for massive trægulve ligger typisk mellem 1.000-1.300 DKK, hvilket inkluderer moms og gulvlægning, hvilket gør dem dyrere end parketgulve. Den højere pris, bør dog også tages i betragtning, da massive trægulve har en længere levetid.

Skal jeg tilføje strøer til mit nye trægulv?

Før du installerer et nyt trægulv, er det værd at tænke over, om du også vil have nye strøer til det nye trægulv. Strøer er lange træstykker, der er monteret på et råt gulv, f.eks. et betongulv, for at støtte et trægulv. Det er ideelt, at strøerne er 40-45 mm tykke for at kunne understøtte gulvet ordentligt.

Den primære fordel ved et trægulv på strøer eller bjælker er, at du kan isolere under gulvet mellem strøerne/bjælkerne. Dette er især gavnligt, hvis du ønsker at installere et trægulv på et betongulv, der fungerer som terrændæk. På denne måde kan du forhindre kold luft fra jorden under huset i at trænge op gennem gulvet. Et gulv med strøer giver mulighed for både varme- og lydisolering, hvilket kan være en stor fordel i visse bygninger. Strøer kan også bruges til at jævne et ujævnt gulv på en relativt enkel måde.

Vær forsigtig med gør-det-selv gulvinstallationer 

Vær forsigtig med gør-det-selv gulvinstallationer 

Ofte bruger folk mange penge på selve gulvbelægningen, men overser vigtigheden af et passende underlag samt udgifterne forbundet med professionel lægning. En almindelig fejl er at købe et kostbart gulv for at spare på installationen ved at gøre det selv, men uden de nødvendige færdigheder opnås ikke det ønskede resultat.

Hvis du tænker på at lade en professionel gulvmand installere dit gulv, er det en god ide at tage kontakt til vores samarbejdspartner, 3byggetilbud.dk. De samarbejder med mange dygtige gulv virksomheder rundt omkring i hele landet. Du kan derfor være tryg ved, at de vil forbinde dig med tre firmaer, der leverer arbejde af høj kvalitet. Desuden giver de tre tilbud dig en chance for at få et indblik i prisniveauet.

Hvilke slags træ kan jeg vælge imellem?

De træsorter, der er mest foretrukne i Danmark, er ahorn, ask, eg, fyr og mahogni.

Ahorn trægulv

Ahorn trægulv
Eksempel på Ahorn trægulv

Ahorn er en indfødt dansk træsort. I dag kan den findes i det meste af Danmark, og vokser også i det sydlige, centrale og vestlige Europa. Et ahorntræ har potentiale til at vokse op til 30 meter højt og leve i op til 150 år, men det bliver ofte fældet når det er mellem 60 og 100 år gammelt. Dens danske navn er “ær”.

Ahorntræets ved er meget lyst, næsten hvidt, hvilket gør det til et af de lyseste træsorter, man kan vælge til sit trægulv. I modsætning til de fleste andre træsorter har ahorn ingen kerne, hvilket giver et meget ensartet udseende på ahorntrægulve.

Ahorntræ er kendt for sin hårdhed og styrke, og det er bemærkelsesværdigt, at det ikke forandrer sig meget i forhold til skiftende luftfugtighed. Derfor er ahorn et godt valg til massive trægulve. Du kan vælge enten lokal ahorn eller canadisk ahorn, der generelt er en smule lysere end den europæiske variant.

Prisen for et massivt plankegulv i ahorn ligger typisk mellem 1.100-1.300 DKK inkl. moms per kvadratmeter.

Ask trægulv

Ask trægulv
Eksempel på Ask trægulv

Asketræ er ligesom ahorn en almindelig træsort i Danmark, hvilket gør det til en økonomisk overkommelig mulighed. Udover Vesteuropa, findes ask også i Nordamerika. Et asketræ kan imponerende nok leve op til 300 år, men de fleste kommercielt anvendte asketræer fældes når de er mellem 50 og 80 år gamle.

Asketræ har en lys farve, der passer godt ind i en typisk skandinavisk indretning. Ask er kendt for sin gode elasticitet og brudstyrke. Prisen for at lægge et massivt plankegulv af ask ligger typisk mellem 1.000-1.200 DKK inkl. moms pr. kvadratmeter.

Egetræ trægulv

Egetræ trægulv
Eksempel på Egetræ trægulv

Egetræ er en bred betegnelse, da der findes mange forskellige arter af dette træ. Egetræ er udbredt i det meste af den nordlige halvkugle, herunder også Danmark. I Danmark vokser arterne stikegen og vintereg, især i Midt- og Østjylland.

Egetræ kan nå en højde på op til 35 meter, og det er ikke usædvanligt at finde egetræer, der er 400-500 år gamle. Der findes dog også betydeligt ældre eksempler – kongeegen i Jægerspris Nordskov er eksempelvis estimeret til at være omkring 1800 år gammel.

Egetræ er en af de mest foretrukne træsorter til gulvbelægning, på grund af dets hårdhed, vægt og styrke. Dets egenskaber gør det ideelt til gulve, da det er tungt, hårdt og robust.

Egetræ er en af de lysere træsorter, men det er ikke nær så lyst som eksempelvis ask og ahorn. Hvis du foretrækker et lysere egetræsgulv, kan du vælge et overfladebehandlet med hvid lak eller olie. Ønsker du et mørkere egetræsgulv, kan du vælge en røget variant. Når egetræ røges, får det en dyb farve, der kan give gulvet et varmt udtryk.

Prisen for egetræ ligger typisk mellem 1.000 og 1.200 DKK inklusiv moms og belægning. Prisen kan dog variere alt efter hvilken type egetræ du vælger.

Fyrretræ trægulv

Fyrretræ trægulv
Eksempel på Fyrretræ trægulv

Fyrretræ er kendt for sin lyse farve og mørke knaster. Træsorten er, på linje med eg, en af de mest foretrukne valg til gulvbelægning i Danmark, primært på grund af dens smukke udseende. Træet kan over tid få en gylden farvetone, og for at undgå dette, er det ikke usædvanligt at behandle gulvet med lud.

Prisen for Fyr ligger normalt mellem 1.000-1.100 DKK inkl. moms og belægning.

Mahogni trægulv

Mahogni trægulv
Eksempel på Mahogni trægulv

Typiske sorter af mahogni trægulv omfatter amerikansk mahogni, afrikansk mahogni / khaya og sipo-mahogni. Mahogni er en betegnelse, der anvendes på mange forskellige tropiske træsorter med en rødbrun farvetone. Der er i virkeligheden kun fem ægte mahogni-sorter, og de stammer alle fra Amerika og Afrika.

Tre sorter stammer fra Amerika: swietenia macrophylla, swietenia humilis og swietenia mahagoni. To sorter stammer fra Afrika: k. ivorensis og k. anthotheca.

Kun arterne Swietenia og Khaya er kendt som ægte mahogni. Den mest værdifulde art er Cuba Mahogni (s. mahagoni), som er underlagt eksportrestriktioner. Der er også indført begrænsninger på fældning af de tre ægte mahogni træarter i Nord- og Sydamerika. Afrikansk mahogni er ikke underlagt de samme restriktioner og er derfor billigere og mere udbredt end amerikansk mahogni.

Mahogni-træ er rødligt, knastfrit og mørkner med tiden, hvilket resulterer i en blank overflade når det poleres. Det er let at arbejde med og er holdbart. Ægte mahognigulve kan overfladebehandles uden problemer.

Mahognigulve har en dyb rødbrun farvetone med naturligt fremtrædende årer. Et oliebehandlet gulv vil have en smuk silkemat finish. En mahogni trægulv er olieholdigt i sig selv, og bræddernes farve ændrer sig ikke meget over tid.

Mahognisortens unikke skønhed og holdbarhed gør den til et yndet valg for trægulve. Prisen for et mahogni trægulv ligger typisk på 1.100-1.300 DKK inkl. moms og belægning, men prisen kan variere afhængigt af, hvilken sort du vælger.

Valg af træsort

Når du skal vælge hvilken type træ til dit trægulv, er det ikke kun træets udseende, der bør tages i betragtning. Træsorter varierer i hårdhed, som det kan ses i tabellen nedenfor. I rum som entréen, køkkenet og børneværelset, hvor slid er mere fremtrædende, kan det være værd at overveje en hårdere træsort.

TræsortHårdhed
Ahorn4.8
Mahogni4.6
Ask4.1
Eg3.4
Fyr1.6

*: Den gennemsnitlige hårdhedsværdi er baseret på målinger foretaget på færdige brædder med en tykkelse på 15 mm. Jo højere tallet er, desto hårdere vil gulvet være.

Er det muligt at have et trægulv i dit hjem?

Et trægulv er et alsidigt valg, der kan benyttes i mange forskellige rum. Hvis du overvejer et nyt gulv til køkkenet, kan et trægulv være en god løsning. Det er robust nok til at modstå vand og er relativt let at rengøre. Hvis du har et køkken-alrum, er et trægulv især velegnet, da det fjerner behovet for en overgang mellem forskellige gulvtyper.

Et trægulv er naturligt varmt og behageligt at betræde. I mange situationer er det derfor ikke nødvendigt med gulvvarme. Men hvis du ønsker det, kan det uden problemer installeres under dit trægulv. Der findes i dag trægulve, hvor varmen nemt kan trænge op igennem.

Vedligeholdelse og rengøring af trægulv

Vedligeholdelse og rengøring af trægulv

Som tidligere nævnt, er det ret let at rengøre dit trægulv. Den daglige rengøring kan udføres med en støvsuger og hovedrengøringen kan gøres med almindelig vand og sæbe. Når du vasker gulvet, skal det altid ske i træets åreretning.

Trægulve kræver en smule mere vedligeholdelse sammenlignet med andre gulvtyper. Men når det vedligeholdes korrekt, kan det vare op til 100 år, hvilket giver langvarig glæde.

I modsætning til mange andre gulvtyper, kan trægulve slibes. Du kan slibe mellem en til to millimeter af overfladen og derefter give gulvet en ny overfladebehandling. Selvom du nemt selv kan stå for slibningen, bør du overveje at hyre en professionel til at høvle gulvet.

Antallet af gange du kan slibe gulvet varierer. Det afhænger af gulvets tykkelse. Lamelgulve kan ikke slibes lige så mange gange som massive trægulve, der kan tåle flere slibninger.

Overfladebehandling af trægulv

Valget af overfladebehandling har stor indflydelse på dit trægulvs udseende. Du har mulighed for at vælge mellem lud-, lak-, voks- og oliebehandling. Hver type har sine fordele og ulemper, og det afhænger i høj grad af, hvilket look du ønsker for dit gulv.

Lud skaber en flot lys finish, men kan ikke bruges alene. Efter brug af lud, skal trægulvet behandles yderligere med olie eller lak. Oliebehandling af trægulvet resulterer i en lys finish, men er ikke så holdbar som andre overfladebehandlinger.

Voks skaber en meget blød, men også meget følsom overflade. Lak er den mest holdbare behandling, men gør det vanskeligt at reparere ridser og skader på en måde, så de ikke er synlige. Du kan finde mere information om maling af trægulv her.

Hvordan installerer jeg et trægulv?

For at installere et trægulv skal du først afgøre, om det er et bærende gulv eller ej. Dette har betydning for underlagets krav. Et bærende gulv er ét, der kan understøtte vægten af møbler og mennesker, og det er anlagt på bjælker eller strøer.

Et ikke-bærende gulv er lagt på et underlag, der er robust nok til at bære møbler og mennesker. Du har mulighed for at installere gulvet flydende, det vil sige, at det ligger løst på toppen af underlaget, eller du kan fastgøre det til underlaget med søm eller skruer.

I dag er der mange smarte systemer til rådighed, der gør installation af trægulve let for dig. Et eksempel er klikgulve. Hvis du ønsker et massivt trægulv, vil det dog være bedst at hyre en professionel til at installere det.

Dette er ikke kun for at sikre, at træet er fastgjort korrekt, men også for at give træet plads til at udvide og trække sig sammen. Træ reagerer på fugtighed og luftfugtighed, hvilket betyder, at det vil udvide sig i sommermånederne og trække sig sammen i vintermånederne. Hvis plankerne er lagt for tæt, vil det ikke give træet plads til at bevæge sig.

Få 3 Tilbud på trægulve

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Gulvfaktua