Annonce

Anneks – Hvad koster det at bygge et anneks? Få svar her

Se priserne for et nyt anneks, lær om fordele og ulemper ved at have et anneks, og modtag 3 gratis tilbud på et nyt anneks.

Lad os begynde med at beskrive det overordnede om betongulve i din bolig og derefter gå videre til budget og processen.

Anneks - Hvad koster det at bygge et anneks Få svar her
Et anneks er en glimrende mulighed for at få ekstra plads til overnattende gæster, eller at give børnene mulighed for at blive boende i længere tid.

Har du brug for mere plads til overnattende gæster?

Et anneks kan være en fremragende løsning for at skabe et ekstra værelse ved sommerhuset eller i haven. Men inden du kan realisere drømmen om en ny tilbygning, er det vigtigt at undersøge de gældende lovkrav.

Der er strenge krav til opførelse af ekstra kvadratmeter, så her på siden hjælper vi dig sikkert gennem de mange regler og bestemmelser.

Vi oplyser dig også om priser undervejs, så du kan komme et skridt nærmere et dejligt overnatningssted for dig og dine gæster.

I artiklen her vil du lære mere om reglerne i forhold til at få et anneks samt hvad du skal forvente at det koster.

Få 3 Tilbud på et nyt anneks

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvad koster det at bygge et anneks?

Prisen for et færdigbygget anneks varierer mellem 20.000 kr. og 90.000 kr. Hvis du vælger at bygge annekset selv, kan prisen ligge mellem 5.000 og 10.000 kr. pr. kvadratmeter, men kan stige til 15.000 kr. pr. kvadratmeter. Omkostningerne påvirkes af størrelse, isolering, placering og valg af materialer​

Læs også: Hvad koster en udestue? Beregn pris og find inspiration

Hvor meget koster et anneks?

Prisen for et færdigbygget anneks ligger mellem 20.000 kr. og 90.000 kr., afhængigt af størrelse, isolering og placering.

Eftersom populariteten af små gæstehytter stiger, er prisen for et anneks blevet lavere. Derfor er det nu muligt at realisere drømmen om en ekstra tilbygning til en overkommelig pris.

Det, der påvirker prisen mest, når du skal købe et anneks, er selvfølgelig antallet af kvadratmeter, du har brug for. De mindste modeller på markedet er omkring 10 kvadratmeter, og hvis du kan nøjes med så lidt plads, kan du få et anneks fra 10.000 kroner. Du skal dog huske at beregne ekstra omkostninger til isolering, så bygningen bliver lovlig at bruge.

Prisen på et anneks varierer også afhængigt af, hvilke tilvalg og fravalg du foretager. Skal der være toilet i annekset, eller er det nok med en tilbygning, hvor gæsterne benytter badeværelset i dit hus? Det kan være dyrt at etablere et vådrum i hytten, og hvis du vælger det fra, kan der spares penge. Dit valg af materialer vil også have indflydelse på prisen for et anneks.

Den mest økonomiske løsning er at bygge annekset selv, men hvis du ikke er så ferm med værktøjet, kan du vælge en færdigbygget løsning. Uanset hvilken model du vælger, skal du forvente en pris på 5.000-10.000 kroner pr. kvadratmeter, men det er ikke usandsynligt, at prisen pr. kvadratmeter hurtigt stiger til 15.000 kroner. Et isoleret anneks vil altid have en højere pris end en ikke-isoleret bygning, uanset om den er bygget i træ eller sten.

Læs også: Tilbygning – Hvad koster en tilbygning? Online Beregner

Hvad betyder anneks?

Et anneks, hytte eller gæstehus er tre udtryk, der alle refererer til det samme koncept: en separat tilbygning, der giver ekstra plads på ejendommen. Mange vælger at opføre et anneks i haven, tæt på hovedbygningen, så gæster nemt kan få lidt privatliv under længere besøg. I disse tilfælde er det en god idé at vælge materialer, der passer til din bolig, så mure og tag harmonerer. Dette vil få den lille tilbygning til at blende ind i den eksisterende stil.

Tilbygningen kan også opføres ved siden af sommerhuset, og i visse tilfælde kan nogle endda vælge at bruge et anneks som fortelt. Mulighederne er altså mange.

Uanset hvor og hvordan du ønsker at anvende det hyggelige gæstehus, er det vigtigt at overholde bygningsreglementet. Det indebærer, at du uden problemer kan opføre et anneks med toilet, så længe du overholder reglementet og har den nødvendige byggetilladelse.

Se i videoen et eksempel på et anneks og hvordan sådan et kan se ud.

Læs også: Renovering af hus – Lav din egen renoveringsplan her

Kend reglerne, inden du bygger

Inden du begynder at lede efter det perfekte isolerede anneks til salg, er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i de gældende regler.

Tilbygningen kan anvendes til mange forskellige formål – lige fra et arbejdsværelse, gæstehytte eller sommerhus til et atelier eller som ekstra plads til familiens teenager. Det, der er fælles for alle disse formål, er, at de betragtes som beboelsesformål. Dette indebærer, at du skal opfylde visse krav, som ikke er gældende, hvis du bygger et haveskur, drivhus eller pavillon, der netop ikke anvendes til beboelse. Et anneks er derfor en tilbygning, og det er nødvendigt at følge bygningsreglementets anvisninger for helårsbeboelse.

Vær opmærksom på, at reglementet adskiller sig mellem byggeri ved villaer og sommerhuse, men i begge tilfælde vil du skulle have en byggetilladelse.

Overholde bygningsprocenten

Er du allerede klar til at bygge og ivrig efter at ansøge om byggetilladelse? Planlægning er en vigtig del af ethvert byggeprojekt, men før du kan indsende de nødvendige ansøgninger til kommunen, skal du sikre dig, at du overholder den tilladte bygningsprocent for matriklen.

I parcelhusområder er bygningsprocenten 30 %, mens den i sommerhusområder er 15 %. Det anbefales, at du tjekker lokalplaner eller kontakter kommunen for at få mere information, da der kan være specifikke regler, der gælder for det område, hvor du ønsker at bygge.

Samtidig bør du også gennemgå lokalplaner for at sikre dig, at der ikke er tinglysninger eller andre servitutter, der kan påvirke dine byggeplaner.

Tag kontakt med grundejerforeningen

Lokalplaner kan spille en vigtig rolle i, om du kan realisere din drøm om et anneks i haven eller sommerhuset. Vi anbefaler, at du kontakter grundejerforeningen i dit område. De kan informere dig om, hvilke bestemmelser du skal overveje.

I dit område kan der være regler for, hvor høj din bygning må være, hvilken type tag du må anvende eller hvilke materialer du må bruge. Det er også muligt, at grundejerforeningen har en servitut, der kræver, at din tilbygning skal have samme farve som hovedhuset. Hvis det er tilfældet, skal du kende det, før du køber materialer til dit anneks.

Sikring af din forsikring

Har du for nylig kommunikeret med dit forsikringsselskab? Vi kontakter sjældent vores forsikringsudbyder, og måske er det netop derfor, at det kan være et let overset element i byggeprocessen. Når du opfører et anneks, er det vigtigt at informere dit forsikringsselskab, så de kan kompensere dig i tilfælde af brand, vandskader eller andre problemer i gæstehuset.

Din boligforsikring dækker alle bygninger på ejendommen, og derfor er det vigtigt, at både forsikringspolicen og BBR-oplysningerne er opdaterede og korrekte. Når dette er ordnet, kan du trygt nyde din nye tilbygning.

Køb et nøglefærdigt anneks til helårsbeboelse

Når du investerer i et nøglefærdigt anneks, kan du straks begynde at anvende det som helårsbolig. Selvom du får erfarne fagfolk til at opføre denne flotte udbygning for dig, er det vigtigt at have styr på de regler og bestemmelser, som bygningsreglementet indeholder. Vær opmærksom på, at et anneks betragtes som helårsbeboelse.

Er du bekendt med kravene for en helårsbolig? Det kan være indviklet at få overblik over alle formaliteter, men i det følgende vil vi guide dig trygt igennem både mindre og større bestemmelser.

Krav for et anneks

Når du opfører en helårsbolig, skal der tages højde for både energiberegning og varmeisolering. Disse beregninger skal sendes til og godkendes af kommunen, inden byggeriet kan påbegyndes.

Det er nødvendigt at informere kommunen om tilbygningens konstruktion, da der stilles krav til fundering, materialevalg, konstruktionens styrke og brandsikkerhed. Afstanden til skel er vigtig for placeringen af dit anneks, som skal opføres mindst 2,5 meter fra naboskel og stier. For sommerhuse er der et minimumskrav på 5 meter.

Højden på gæstehuset må ikke overstige 1,4 x afstanden til skel. På samme tid må intet på huset være højere end 8,5 meter, og tilbygninger til sommerhuse må kun have én etage. Facaden må højst være 3 meter, og taghøjden må maksimalt være 5 meter.

Når en tilbygning anvendes til beboelse, skal rumhøjden være mindst 2,3 meter, og der skal tages hensyn til specifikationer om dagslys, nødudgange, ventilation, gangbredde og gulvniveau. Bygningen skal opfylde alle energikravene for et nybyggeri.

Især ved opførelse af anneks til sommerhus

Hvis du skal bygge et anneks til dit sommerhus, er reglerne desværre ikke så fleksible som ved opførelse af et anneks i haven. I forbindelse med opførelse af gæstehus ved sommerhuset skal du sætte dig ind i bygningsreglementet for sommerhuse.

Mange af kravene er de samme som for helårshuse, men det er vigtigt at være ekstra opmærksom på, at du overholder de skærpede regler, der kan gælde for tilbygninger i sommerhusområder.

Detaljerne

Det er vigtigt at læse detaljerne, så vi vil gerne gøre dig opmærksom på, at bygningsreglementet er gældende uanset om du bygger direkte på grunden eller anskaffer et færdigbygget anneks til opsætning.

I den sammenhæng er det også nødvendigt at informere dig om, at der kan opstå problemer, hvis du køber et anneks fra udlandet og får det transporteret til Danmark. Selvom bygningen er konstrueret uden for Danmarks grænser, skal det stadig overholde danske krav, når det bliver opsat.

Vælg mellem selvbygget anneks og færdigbygget løsning

Det nemmeste valg er at købe et færdigbygget anneks, som tager højde for både store og små detaljer. Der er dog også fordele ved at bygge et anneks selv, da det giver dig mulighed for at skabe en tilbygning, der opfylder alle dine ønsker og krav. Skal annekset være isoleret og have toilet? Er en hems nødvendig? Hvad med et stort panoramavindue med udsigt til haven?

Under planlægningen skal du tænke over formålet med annekset, dets placering på grunden og om det skal matche hoved- eller sommerhusets stil. Mange bruger annekset som et ekstra værelse, så det er ofte en god idé at lade det ligne boligen eller sommerhuset. Når du bygger selv, har du frihed til at vælge materialer, der passer til den eksisterende byggestil på grunden, og du kan nemt kopiere udhæng, hældninger, udskæringer og andre detaljer fra hovedhuset.

Konsulter en arkitekt

Hvis du har problemer med at visualisere dine idéer, kan du konsultere en arkitekt (se hvad en arkitekt koster her). Denne fagperson ser på mulighederne med et helt andet perspektiv end dig og kan derfor præsentere interessante løsninger.

Hvis du ønsker et anneks i haven, kan arkitekten foreslå placering og design, så tilbygningen passer harmonisk ind i omgivelserne. Det kan for eksempel være oplagt at vælge et grønt tag eller at dække facaden med klatrende planter eller blomstrende roser.

Arkitekten kan også give forslag til, hvordan du skaber en forbindelse mellem annekset og hovedhuset ved hjælp af belægninger eller stier. Dette vil sikre en optimal sammenkobling mellem de to beboelser.

Byg et isoleret anneks på egen hånd

Er du klar til at tage fat på projektet “byg dit eget anneks”? Det er først og fremmest husets størrelse, udseende og materialer, der har betydning for, hvordan du skal bygge, men med det rette værktøj og den nødvendige erfaring kan du helt sikkert opnå et flot resultat.

Inden du begynder at grave ud til fundamentet, skal du beslutte, hvor hytten skal placeres. Nogle foretrækker en beliggenhed tæt på hovedhuset, mens andre bygger længere væk eller vælger at afskærme annekset med et espalier eller en solskærm. Der kan være fordele og ulemper ved begge valg.

Et isoleret anneks er et krav ifølge loven, så efter at have fundet den ideelle placering, skal du grave et fundament, så huset står stabilt. Hvis du ikke har erfaring med denne del, anbefaler vi, at du kontakter en fagperson, der kan guide dig.

Når fundamentet er etableret, kan du fortsætte med at bygge selve huset. Til sidst lægger du taget, og vi anbefaler i den forbindelse, at du installerer en dampspærre, så du undgår råd i konstruktionen.

Se i videoen hvordan man trin for trin bygger sit eget anneks

Husk at prioritere god ventilation

God ventilation er nøglen til et optimalt indeklima! Hvis du vil forhindre, at annekset får en muggen lugt, er det vigtigt at have fokus på ventilationen. Et gæstehus er et lille område, og når man sover der, kan indeklimaet nemt blive tæt og ubehageligt.

Høj luftfugtighed i rummet kan medføre råd og skimmelsvamp, og hvis du vil forhindre, at huset bliver angrebet af svampesygdomme, er det vigtigt at finde en løsning, der fremmer luftcirkulationen. Det er særligt vigtigt i vintermånederne.

Sådan kan du undgå dårligt indeklima

Der er grund til bekymring, hvis du bemærker en muggen lugt. Er der en jordslået duft, når du åbner døren til dit anneks? Det kan være et tegn på, at der er råd, skimmel eller svamp i bygningen. For at forhindre dette er det vigtigt at sørge for god ventilation.

Fugt i små tilbygninger er et tilbagevendende problem for mange boligejere, og det er især udfordrende, når bygningen benyttes til overnatning for gæster. For at forhindre dårlig luftkvalitet skal du selvfølgelig følge bygningsreglementets krav om indeklima og sørge for regelmæssig udluftning.

Du kan reducere risikoen for dårligt indeklima ved ikke at fylde annekset op med for meget inventar. På den måde kan luften cirkulere bedre. Gør det også til en rutine at kontrollere annekset om foråret og efteråret for at opdage tegn på råd eller svamp i konstruktionen i god tid. Det er især de tilbygninger, der ikke er opvarmet hele året, der er mest udsatte for skimmel. Dette skyldes, at de store temperaturforskelle mellem indendørs og udendørs – særligt i vintermånederne – øger luftfugtigheden i boligen.

Få 3 Tilbud på et nyt anneks

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om anneks

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad betyder anneks?

Et anneks er en tilbygning der anvendes som et ekstra rum til hovedbygningen. 

Hvad koster et anneks?

Et anneks koster fra 5.000,- pr. Kvm og opefter. Du kan forvente at et lille anneks på 10 kvm koster mindst 50.000,-

Hvad er forskellen på et skur og et anneks?

Forskellen på et skur og et anneks er hvad det benyttes til. Et skur benyttes til opbevaring hvor et anneks f.eks. Kan være et kontor eller gæsteværelse. Da et anneks betegnes som beboelse er der helt andre krav til hvordan det bygges, forsikres o.lign.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

BR18 – Sekundære Bygninger