Edderkoppebid – Kan du få et edderkoppebid i Danmark?

Edderkopper i Danmark betragtes ikke som farlige. Men kan de alligevel bide dig? Edderkopper fra andre lande kan være livstruende, men er det muligt for dem at overleve i Danmark? Find svaret her.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 2. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Edderkoppebid - Kan danske edderkopper bide dig
Edderkoppebid er typisk ikke giftige i Danmark.

De forskellige edderkoppearter i Danmark kan faktisk bide, men flertallet af dem har ikke evnen til at bide gennem huden på mennesker.

At blive bidt af en edderkop fra Danmark er hverken farligt eller giftigt.

Edderkoppebid – Hvornår bider edderkopper?

Edderkopper går ikke til angreb på dig uden grund. Så hvis du står barfodet på stuegulvet og ser en edderkop krybe forbi, kan du slappe helt af – den vil ikke pludselig bide dig i tæerne.

Edderkopper kan bide dig, hvis du rører ved dem og løfter dem op i hånden, eller hvis de bliver mast under dit tøj.

Læs også: Myrer i huset – Sådan bekæmper og forebygger du myrer

Hvad er den største edderkop i Danmark?

I Danmark er der omkring 500 forskellige typer edderkopper. De mest almindelige er jagtedderkopperne, som er hurtige, samt korsedderkopper (også kendt som hjulspindere), der kan findes i det karakteristiske ottekantede spindelvæv.

Der findes også husedderkoppen (tragtspinder) mange steder i landet. Disse er de største edderkopper i Danmark. En han-husedderkop kan opnå en diameter på op til 10 cm, hvilket svarer til størrelsen på en underkop, men kun hvis benene strækkes helt ud. Husedderkoppens krop alene bliver dog kun op til 1 cm bred.

Læs også: Kakerlakker – Sådan forebygger og bekæmper du dem let selv

Edderkoppebid Danmark – Hvordan opleves et bid fra en husedderkop?

En typisk husedderkop er i stand til at bide dig igennem huden, hvilket resulterer i et lille prik. Imidlertid vil biddet generelt ikke medføre nogen konsekvenser, og huden vil derfor ikke blive rød, opsvulmet eller begynde at klø.

Der findes 6-7 andre edderkoparter, som ofte findes i danske hjem, men i modsætning til husedderkoppen, er de ikke i stand til at bide igennem huden.

Bliv klogere på hvad der sker hvis man blive vidt af en edderkop i Danmark.

Læs også: Væggelus – Sådan slipper du af med de små blodsugere

Kan udenlandske edderkopper trives i Danmark?

Danskerne bringer jævnligt giftige edderkopper med tilbage til Danmark. For eksempel, når de importerer amerikanske biler og samtidig medbringer sorte enker i køretøjerne. Men der er endnu ikke registreret nogen tilfælde, hvor disse udenlandske edderkopper har formået at klare sig i Danmark.

Det danske vejr er ganske enkelt for barskt til, at disse edderkopper kan overleve udenfor. Indendørs klimaet i danske hjem er ofte også for tørt, så der er endnu ikke observeret nogen eksempler, selvom danske turister sandsynligvis ofte bringer edderkopper med sig hjem i deres bagage.

Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvilke edderkopper kan bide?

I Danmark har vi en lang række edderkopper der kan bide igennem huden på mennesker, men ingen der er farlige. Den mest almindelige edderkop der kan bide er husedderkoppen.

Hvorfor bider edderkopper?

Edderkopper i Danmark vil kun bide hvis de føler sig truet og det er altså et forsvar. 

Hvordan slipper jeg af med møl?

Møl kan bekæmpes kemisk, med varme eller med kulde. Hvad der er den bedste løsning afhænger af materialet der er angrebet. Samtidig skal du foretage en grundig rengøring for at fjerne eventuelle larver i samme rum.

Hvordan undgår jeg at få møl?

Møl er over alt og er svære helt at undgå. Du kan dog undgå dem ved at pakke tøj du sjældent bruger i en lufttæt kasse og tilføje en kraftig duft i dit skab med tøj.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Danmarks Edderkopper