Skjoldlus – Se hvordan du bekæmper og forebygger dem her

Skjoldlus er små insekter, som lever af at suge næring fra planter og træer, både indenfor og udenfor, herunder for eksempel æbletræer og citrus træer. Kraftige angreb kan resultere i misvækst, og derfor er det vigtigt at bekæmpe disse skadedyr. Find ud af, hvordan du kan håndtere problemet her.

Skjoldlus - Se hvordan du bekæmper og forebygger dem her
Skjoldlus kendetegnes ved at de er meget små og mørkebrune, og befinder sig på blade eller grene, hvor de nærmest ikke kan ses med det blåtte øje.

Hvordan bekæmper man skjoldlus?

For at bekæmpe skjoldlus kan man foretage manuel fjernelse eller anvende midler specielt designet til at bekæmpe skjoldlus. Manuel fjernelse involverer fysisk fjernelse af skjoldlusene fra planterne, mens kemiske bekæmpelsesmidler kan sprayes på planterne for at dræbe skjoldlusene. Det er vigtigt at følge instruktionerne på bekæmpelsesmidlerne nøje for at undgå skade på planterne og omgivelserne

Hvad betyder skjoldlus?

Skjoldlus er en samlet betegnelse for en gruppe af insekter, der ernærer sig ved at suge saft fra planter. De er i familie med bladlus, der også angriber både stueplanter og haveplanter. Betegnelsen “skjoldlus” er passende, da disse insekter har et beskyttende skjold eller voksagtigt lag på deres ryg.

Skjoldlus kan ofte minde om små, mørkebrune knopper, når de befinder sig på blade og grene, og de har en diameter på blot et par millimeter.

Hannene er mindre end hunnerne og behøver ikke næring i løbet af deres livscyklus. Det er derfor kun hunnerne, der udvikler et skjold og klæber sig fast til en plante for at suge saften ud.

Hunnerne lægger æg under deres skjold og dør derefter. Æggene udklækkes til larver, som spreder sig til andre dele af planten eller til nærliggende planter, hvor de klæber sig fast og begynder at udvikle et skjold.

Fjern Skjoldlus og andre insekter effektivt med Protect Garden Provanto 1000ml

Her er steder, hvor du normalt finder skjoldlus

Der er mange forskellige arter af skjoldlus. De kan variere meget i udseendet, men hvad de alle har til fælles, er, at de er beskyttet af en slags skjold.

Den mest udbredte er voksskjoldlusen (Coccus hesperidum), som angriber planter i stuer og drivhuse, såsom citrustræer og vinplanter.

Udendørs er det primært frugttræer, der bliver angrebet af skjoldlus, men også ægte laurbær er et populært mål.

Læs også: Spindemøl – Se hvordan du bekæmper og forebygger spindemøl

Hvor går skjoldlus til angreb?

Skjoldlus går til angreb på planter både inde og ude og på forskellige buske og træer, såsom æbletræer.

Der er mange varianter af skjoldlus. Du kan finde en liste over de mest almindelige arter og de planter, de ofte angriber, på plante-doktor.dk. Søg efter “skjoldlus”.

Det er ikke altid let at se et angreb af skjoldlus. De befinder sig normalt på undersiden af bladene, og derfor kan du ikke være sikker på at opdage et angreb, hvis du undersøger en plante uden at se på undersiden af bladene. Skjoldlus kan også befinde sig på grene og stammen.

Skjoldlus udskiller sukkerholdige ekskrementer, der kaldes honningdug, ligesom bladlus. Hvis en plante er angrebet af skjoldlus, kan du ofte se honningduggen som en klæbrig, skinnende overflade på bladene. Overfladen kan skabe grobund for svampe, hvilket resulterer i brune og grimme blade.

Et yderligere tegn på, at en plante er ramt af skjoldlus, er en travl trafik af myrer op og ned ad plantens stamme. Dette skyldes skjoldlusens ekskrementer, som er en god madkilde for myrerne. Derfor pendler myrerne mellem deres rede og skjoldlusene for at indsamle honningdug.

Det er en god idé at tjekke dine planter regelmæssigt for tegn på skadedyr. Jo tidligere du tager kampen op, desto hurtigere kan du bekæmpe et angreb af skjoldlus eller andre skadedyr.

Læs også: Insekter i hjemmet – Se hvordan du bekæmper og forebygger

Hvilken skade forårsager skjoldlus?

Hvilken skade forårsager skjoldlus
Skjoldlus dræber ikke planter, men deres angreb gør bladene brune, og de spreder sig hurtigt til andre blade på planter.

Et angreb af skjoldlus er sjældent dødeligt for en plante, men det kan ofte medføre en brunlig misfarvning af bladene, og skjoldlus kan også forårsage, at planter bliver dækket af et hvidt lag langs kvistene og grenene.

Ved omfattende angreb kan der opstå misdannelser, og i særdeles alvorlige tilfælde kan angrebet hæmme plantens eller træets vækst, få kvistene og grenene til at visne og dø, og i værste fald dræbe unge træer.

Derfor er det vigtigt at bekæmpe skjoldlus, hvis du opdager et angreb.

Læs også: Spindemider – Sådan bekæmper og forebygger du spindemider

Hvordan håndterer man skjoldlus?

Der er to metoder til at håndtere et angreb af skjoldlus:

  • Manuel fjernelse
  • Sprøjtebehandling


Uanset hvilken metode du vælger, er det lettest og mest effektivt at bekæmpe skjoldlus, når de er på larvestadiet, inden de fastgør sig til planten og danner et skjold. Imidlertid vil der normalt være skjoldlus i forskellige stadier af livet på en inficeret plante, og derfor er det ofte nødvendigt at bekæmpe skjoldlus i flere omgange.

Manuel fjernelse af skjoldlus

Skjoldlus kan ikke vaskes af en plante ved hjælp af en haveslange, som det ofte er muligt med de nærtstående bladlus. Skjoldlus er nemlig bedre fastgjort og beskyttet af deres skjold. Derfor kræver det lidt ekstra indsats at fjerne skjoldlus. Du kan bekæmpe skjoldlus mest effektivt ved at fjerne dem manuelt med en børste. En brugt tandbørste kan i mange tilfælde have den rette størrelse og stivhed.

Gnid alle angrebne blade og grene fri for skjoldlus. Afhængig af den angrebne plantes størrelse og mængden af skjoldlus, kan det være en tidskrævende proces, men fjernelse med børste er den mest effektive metode til at fjerne skjoldlus fra planter.

Læs også: Bladlus – Sådan forebygger og bekæmper du dem let selv

Midler til bekæmpelse af skjoldlus

Du har også mulighed for at benytte godkendte sprøjtemidler til at bekæmpe skjoldlus. Disse kan købes hos bl.a. planteskoler, og Miljøstyrelsen har en liste over godkendte midler, du kan finde.

Når du bruger sprøjtemidler mod skadedyr, er det afgørende, at du nøje følger producentens vejledning.

Der er også begyndt at komme biologiske produkter på markedet, som ifølge producenterne kan bekæmpe og forebygge f.eks. bænkebiddere og skadedyr, herunder skjoldlus. Også i disse tilfælde er det vigtigt at nøje følge produktets anvisninger.

Læs også: Bananfluer – Sådan bygger du en bananflue fælde

Hvordan kan du forhindre skjoldlusangreb?

For at beskytte planter mod angreb er det vigtigt at opretholde deres sundhed gennem korrekt vanding og gødning, da dårlig stand gør dem mere sårbare over for skjoldlus og andre skadedyr.

Når du anskaffer nye planter til haven eller hjemmet, er det en god idé at kontrollere dem for skadedyrsangreb, inden du tager dem med dig. Dette forhindrer, at skadedyr bliver introduceret i din have eller indendørs, hvorfra de kan inficere andre planter.

En anden metode til at forhindre skjoldlusangreb er at behandle stammer og grene på dine træer med hvidtekalk.

Fjern Skjoldlus og andre insekter effektivt med Protect Garden Provanto 1000ml

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om skjoldlus

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er skjoldlus?

Skjoldlus er en fælles betegnelse for små lus der bor i planter og som har et lille skjold på ryggen når de er voksne hvilket gør den besværlige at bekæmpe.

Hvordan bekæmper man skjoldlus

Du kan enten manuelt fjerne skjoldlus med vand og en blød børste som f.eks. En tandbørste eller bruge et insektmiddel beregnet til skjoldlus.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Plante-doktor.dk

nyttedyr.dk