Edderkopper i huset – Se hvordan du bekæmper og forebygger

Det er umuligt helt at undgå edderkopper i din bolig. Faktisk fungerer edderkopper som nyttedyr, idet de blandt andet fortærer fluer, og derfor kan det være fordelagtigt at leve sammen med dem.

Edderkopper i huset - Se hvordan du bekæmper og forebygger
Der findes mere end 500 edderkop arter i Danmark, og på billedet her finder du en jæger edderkop, som ikke er farlig for mennesker, men faktisk er et nyttedyr da de fanger insekter.

Hvordan kan man kende en edderkop?

De fleste mennesker er ret fortrolige med udseendet af en edderkop. Dog findes der nogle insektarter, der kan forveksles med edderkopper.

I modsætning til et insekt har en edderkop en krop opdelt i to dele med otte ben og ingen vinger, mens insekter normalt har en tredelt krop med seks ben og ofte vinger. Desuden har edderkoppen spindevorter på sin bagkrop, som den anvender til at spinde sit spindelvæv, samt gifttænder, som den bruger til at dræbe sit bytte.

Edderkoppen, som på latin kaldes Arenea, er et ledyr, der hører til klassen spindlere. Andre typer spindlere inkluderer skorpioner, mider og mejere.

Hvordan kan man kende en edderkop
Hvordan kan man kende en edderkop

Edderkopper kommer i en bred vifte af størrelser. De mindste måler kun 1 mm i diameter, mens fugleedderkopper kan nå op til 25 cm i diameter, når man inkluderer benenes længde.

De fugleedderkopper, der findes i den vilde natur i Danmark (dansk fugleedderkop), foretrækker at leve i det åbne land og bliver højst 18 mm lange. Derfor er sandsynligheden for at finde en dansk fugleedderkop i dit hjem ret lille.

Udenlandske edderkopper, der kommer til Danmark gennem ferierejser eller import af varer fra andre lande, har en lille chance for at overleve det danske klima, selv indendørs, da det danske indeklima ofte er for tørt til, at eksotiske arter kan trives.

De edderkopper, som findes i Danmark, ernærer sig primært af insekter, sommerfugle og biller.

De fleste edderkopper anvender spindelvæv for at fange deres føde. Spindelvævet kan variere i form og være lavet af forskellige slags silke, og det er utrolig stærkt. Faktisk er spindetrådene kraftigere end både kevlar og stål.

Edderkopper, der producerer spindelvæv, har et tyndt lag olie på deres fødder, hvilket gør det muligt for dem at bevæge sig rundt på spindelvævet uden at blive fanget selv. Når byttet er fanget i nettet, spinder edderkoppen det ind og lammer det med sit giftstof. Herefter spyer edderkoppen mavesyre over byttet og suger væske og næring ud af det.

Nogle edderkopper, som for eksempel jagtedderkopper, jager deres bytte og bider det til døde.

Edderkoppearter

I verden er der over 45.000 forskellige arter af edderkopper, hvoraf cirka 500 kan findes i Danmark. Disse arter er opdelt i forskellige familier. De mest almindelige edderkoppefamilier omfatter:

  • Fugleedderkopper
  • Jagtedderkopper
  • Rovedderkopper
  • Springedderkopper
  • Tragtspindere
  • Vandedderkopper
  • Mejeredderkopper.

Læs også: Edderkoppebid – Kan danske edderkopper bide dig?

Hvor er edderkoppers foretrukne sted at bo i hjemmet?

Edderkopper kan findes i næsten alle dele af boligen, men især i kælderen og på loftet, hvor der er et mere fugtigt miljø og færre mennesker, er der et større antal af dem.

Den almindelige husedderkop er en af de mest typiske edderkopper, man kan finde i danske hjem. Det er også deres spind, vi ofte ser i hjørnerne af huset.

Mange gamle boliger giver edderkopper perfekte betingelser i bjælkelaget mellem etagerne og i ældre lette ydervægge af træ samt i udestuer. I huse lavet af beton og mursten vil de ofte kunne findes under vindueskarmene eller omkring dør- og vinduesrammer.

Det er også almindeligt at støde på edderkopper i badeværelset på grund af det fugtige miljø. Her kan de findes i vasken eller badekarret. Dette skyldes bl.a., at edderkopper har svært ved at kravle på glatte overflader, så hvis de falder ned i vasken eller badekarret, kan de ofte ikke komme op igen.

Læs også: Kakerlakker – Sådan forebygger og bekæmper du dem let selv

Hvordan forhindrer du edderkopper i at trænge ind i dit hjem?

Det er en umulig opgave at undgå edderkopper helt i dit hjem. Desuden er der fordele ved at have edderkopper i huset, da de er et fredeligt nyttedyr, der hjælper med at holde hjemmet fri for fluer og andre irriterende insekter. Hvis du dog ikke er særlig glad for edderkopper, eller endda lider af araknofobi, findes der forskellige metoder til at forhindre de ottebenede væsener i at trænge ind i dit hjem.

Edderkopper trænger ofte ind i boligen gennem små revner og sprækker, men det er ikke anbefalelsesværdigt at tætne alle revner og sprækker blot for at undgå de uønskede gæster, da huset så ikke kan ånde.

Hvis du derimod har et hus, der ikke er vedligeholdt tilstrækkeligt, vil der sandsynligvis være flere utætheder, end der burde være. I disse tilfælde kan du med fordel lukke nogle af dem og dermed reducere antallet af edderkopper inde i huset.

I sommermånederne trænger edderkopperne typisk ind i boligen gennem åbne døre, vinduer, ventilationskanaler osv. Ved at montere insektnet kan du forhindre dem i at komme ind ad den vej.

Hvis edderkoppen er trængt ind i huset, er det bedst at fange den forsigtigt og sætte den fri i stedet for at slå den ihjel – den er, som nævnt, et nyttedyr, der blandt andet spiser mange af de langt mere irriterende insekter, der findes udenfor og også kan finde vej ind i boligen.

Læs også: Myrer i huset – Sådan bekæmper og forebygger du myrer

Opbevar brændet udendørs

En brændestak kan ofte huse mange edderkopper, som kan ende med at komme ind i hjemmet, når du bærer brænde ind. For at undgå dette, bør du ikke opbevare brænde indendørs. Placer i stedet din brændestak nær fx havedøren, og kast brændet direkte i brændeovnen, når du henter det.

Hvordan kan man fjerne edderkopper fra hjemmet?

Hvordan kan man fjerne edderkopper fra hjemmet
Der findes massere af muligheder for at fjerne edderkopper i hjemmet, eller ihvertfald fjerne størstedelen af dem, for helt af med dem kommer man nok ikke.

Eliminer edderkoppens æg

Den almindelige husedderkop, som findes overalt i Danmark, lægger æg i perioden maj-juni. I løbet af denne tid kan man finde deres reder, som ligner små kugler af spind. For at forhindre flere edderkopper, bør man fjerne disse reder.

Støvopsamling

Sørg for at støvsuge omhyggeligt – og fjerne nylige spind. Når du støvsuger, skal du sørge for at komme godt ind i hjørner og kroge. Prøv at støvsuge i sprækker og revner samt under møbler og lignende, hvor edderkopper kan skjule sig.

Udlæg gift

Det er altid vigtigt at undgå unødvendig brug af kemikalier i hjemmet, så vær forsigtig med anvendelsen af insektgift. Typisk kan et standard insektmiddel til indendørs brug håndtere et problem med edderkopper. Sørg for kun at bruge godkendte produkter og følg altid instruktionerne nøje. Du kan kontrollere, om et middel er godkendt i Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddeldatabase.

Vær særlig opmærksom, hvis du har børn eller kæledyr, der kan komme i kontakt med de områder, der er blevet sprøjtet med insektmiddel.

Edderkoppeafskrækkere

Selvom der ikke er nogen videnskabelig dokumentation for deres effektivitet, findes de: apparater, som – ifølge sælgeren – skulle kunne skræmme edderkopper væk ved hjælp af ultralyd og elektromagnetiske bølger. Det er dog uvist, om produktet faktisk opfylder det, det hævder.

Mejere

Mejere er ikke edderkopper, men de er tæt forbundet med dem. De tilhører samme klasse i dyreriget som edderkopper, men de er fra forskellige ordener. Navnet mejere kommer fra deres “mejende” bevægelser med det andet par ben, som minder om bevægelserne, der laves, når man mejer korn med en le (på engelsk kaldes en mejer “harvestman”, hvilket oversættes direkte til “høstmand”).

Mens edderkoppers kroppe er opdelt i to dele, er mejeres for- og bagkrop flettet sammen. Dette kan være en måde at skelne mejere fra andre spindlere. Mejeres krop er oval eller ægformet, og deres ben er slanke og meget lange i forhold til kroppen.

Mejere fungerer hovedsageligt som rovdyr. De spiser små insekter, snegle og andre edderkopper, men de laver ikke spind. Ligesom alle andre spindlere, der findes i Danmark, er de fuldstændig ufarlige for mennesker.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om edderkopper i boligen

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvorfor har vi mange edderkopper i boligen?

Edderkopper tiltrækkes af klimaet i vores boliger hvor det er varmt og trygt at gemme sig f.eks. Bag et skab eller under en sofa.

Hvordan holder man edderkopper ude af boligen?

Du kan aldrig helt undgå edderkopper i boligen, men hvis du sørger for at lukke sprækker og støvsuge grundigt løbende er du godt på vej.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Arter.dk

Lex.dk