Annonce

TIPS & RÅD

Faldstamme Renovering & Udskiftning: Se Prisen Online (2023)

Er du i tvivl om dit lejlighedskompleks eller bolig har brug for en ny faldstamme? Oplever du problemer med lugt fra afløb eller spildevandet? Uanset om du vil have en faldstamme udskiftning eller faldstamme renovering, så vil du få belyst ethvert spørgsmål omkring faldstammer hos os.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 14. februar 2024
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.

Bliv klogere på om din faldstamme skal udskiftes, renoveres eller om der skal en ny faldstamme til. Vi gennemgår hvad prisen for udskiftning og renovering af en faldstamme koster, og hvilke regler du skal være opmærksomme på.

Få 3 Tilbud på faldstammerenovering hos 3byggetilbud.dk

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Faldstamme Renovering & Udskiftning
Faldstamme Renovering & Udskiftning

Faldstamme prisberegner på udskiftning og renovering – Beregn pris på Faldstammerenovering

[stm-calc id=”364″]

Få 3 Tilbud På Faldstamme+kloak opgaver

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvordan ser faldstammen ud?

Hvad er en faldstamme
Billedet viser hvordan en faldstamme ser ud

Faldstammen er oftest lodrette rør, som er tilsluttet kloaksystemet under jorden. En faldstamme er ofte lavet i støbejern eller plastik og koblet op på alle lejligheder i et etagebyggeri, så det kan opsamle spildevand fra alle afløb.

På billedet kan du se hvordan en faldstamme ser ud, og hvordan fordelingsrørene kan pege i forskellige retninger afhængig af hvor afløbene med spildevand kommer fra.

Der er stor forskel på hvordan en faldstamme er samlet, da det afhænger fuldstændig af hvordan lejlighedskomplekset eller boligens afløb er lavet, så det er sjældent at to faldstammer ser helt ens ud.

Du kan læse mere i vores artikel: Hvad er en faldstamme? Sådan fungerer den

Hvornår skal en faldstamme renoveres eller udskiftes?

Tegn på problemer med faldstammen

 • Lugt fra afløb og kloak
 • Problemer med at skylle ud i toilettet
 • Fugtpletter og skjolder omkring afløb

Det er ikke altid nemt at vide om renovering af faldstamme er nødvendigt, eller om faldstammen skal udskiftes eller renoveres.

Der er i mange ældre ejendomme nedslidte faldstammer, som enten er utætte, eller fyldte med aflejringer. Her kan beboere opleve at der er problemer med at komme af med spildevandet, eller der kommer lugt fra afløb eller kloaker.

Lugt fra afløb og kloak, er tegn på at der er problemer med faldstammen, da vandlåsen som er installeret i faldstammen, er designet til at forhindre lugt kan stige op igennem afløbet, hvilket tyder på at der er noget galt.

Problemer med at skylle ud i toilettet, kan være tegn på at rørene er blevet tilstoppet.

Fugtpletter og skjolder omkring afløb, kan tyde på at der er utætheder i en faldstamme eller samlingerne.

Oplever du nogle af overstående problemer, så bør du kontakte en professionel, som kan undersøge hvad problemet kan være.

Hvordan renoverer man en faldstamme?

Der findes flere forskellige muligheder, når man ønsker at renovere en faldstamme.

 • Strømpeforing af kloak og faldstammer: Strømpeforing bliver fortaget med et harpiksimprægneret tekstil, som indføres i faldstammen med trykluft, og hærdes med varme og lys, som hærder røret.
 • Stram foring: Med stram foring, så anvender man et plastikrør, som sammenfoldes, opvarmes og indføres i faldstammen. Røret bliver varmet op med damp og plastikken folder sig ud og slutter tæt, hvilket bliver til et nyt selvbærende rør.
 • Coating: Coating er hærdeplast, som bliver sprøjtet indvendigt i faldstammen, som danner et tyndt lag gummi, som sætter sig fast på den gamle overflade.
 • Delvis udskiftning af faldstamme: En delvis udskiftning af faldstammen, betyder at dele af faldstammen kan renoveres med f.eks. strømpeforing eller coating, mens der afbrydes enkle installationer.
 • Total udskiftning af faldstamme: Total udskiftning af faldstammen er sidste mulighed, som medfører stort nedbrydningsarbejde i hver enkel lejlighed.

Du kan i denne video se hvordan man renoverer en faldstamme med coating

Hvornår skal en faldstamme udskiftes?

En faldstamme skal udskiftes, når der ikke er mulighed for at renovere eller lappe på den eksisterende faldstamme. I mange ældre ejendomme, så kan der være nedslidte og utætte rør, som kan være fyldt med aflejringer. Her kan beboere opleve at der ikke er mulighed for at komme af med deres spildevand, at vandlåsene ikke fungerer længere, og at spildevand kan sive ud igennem faldstammens utætheder eller samlinger.

En udskiftning af faldstamme er en stor opgave, og er oftest sidste valgmulighed når alle andre former for reparationer og renovationer er forsøgt eller udelukket. Udskiftning af faldstammer er nemlig omfangsrig, både økonomisk, tidsmæssigt og i praksis.

Når en faldstamme udskiftning bliver fortaget, kan det nemlig betyde ophugning af gulve, vægge og etageadskillelser for beboere, så derfor vil renovering af faldstammer oftest være at fortrække.

Der er også mulighed for en delvis udskiftning af faldstamme, som betyder at man kan renovere dele af faldstammen, mens man udskifter det sidste. Dette er oftest brugt hvis rørene er lette at komme til.

Hvordan renser man en faldstamme?

Hvordan renser man en faldstamme
Rensning af faldstamme

Når man skal have renset en faldstamme, så renser man faldstammen ved at suge slammet op igennem faldstammen. Efter man har opsuget slammet, så spuler man rørene med en højtryksspuler. Denne kombination af både vand og tryk giver den mest optimale spuling, og hermed også den bedste forudsætning for en effektiv kloakrensning.

Der findes flere metoder på at opsuge slammet fra faldstammen samt rense faldstammen, men en stor del af de problemer med faldstammer der opstår, kan løses ved at rense faldstammen.

Faldstamme udluftning

En faldstamme udluftning, er en trykudligning af afløbsrørene, som forbinder toilettet med kloakken, hvor der kan samle sig gasser, som skaberet øget tryk på hele systemet, hvilket kan give ubehagelige lugtgener.

Hvis du oplever dårlig lugt på badeværelset igennem kloak eller toilet, så kan det derfor være et tegn på problemer med din faldstamme. Det er ikke altid store problemer, og nogle gange kan man nøjes med en faldstamme udluftning, som er en mindre opgave for en professionel VVS’er.

Læs vores komplette guide omkring Faldstamme udluftning

Hvor lang tid kan en faldstamme holde?

En korrekt monteret faldstamme bør kunne have en levetid på minimum 70 år, hvorefter der potentielt skal fortages en udskiftning af faldstammen, eller en delvis udskiftning, hvis en renovering af faldstammen ikke vurderes at være nok.

Faldstamme regler – Hvad siger lovgivningen?

Hvis der skal fortages renovering af faldstamme, så siger lovgivningen omkring faldstamme renovering, at den skal foretages af autoriserede VVS-virksomheder. Dette er både gældende for en ny faldstamme, samt renovering og udskiftning af faldstamme.

Reglerne omkring renovering af faldstamme, er omfattet af byggeloven, og derfor skal kravene fra bygningsreglementet og afløbsnormen overholdes.

Disse faldstamme regler er følgende:

 • Tætheden af faldstammen samt sidegrene og tilslutninger mellem sidegrene og faldstammer, skal kunne dokumenteres via testresultater.
 • Bestandigheden overfor kemiske og termiske påvirkninger, som en faldstamme og sidegrene kan blive udsat for, igennem spildevand, skal dokumenteres via testresultater.
 • Bestandighed overfor mekaniske påvirkninger, som en faldstamme og sidegrene kan blive udsat for, f.eks. i forbindelse med rensning af faldstammen, skal dokumenteres med testresultater.
 • Dimensionen indvendigt skal efter en renovering sikre en tilfredsstillende bortledning af vand, som skal dokumenteres igennem beregninger.

Har renoveringen karakter af en midlertidig reparation som skal kunne holde mindre end 10 år, så er det ikke nødvendigt at faldstammen skal kunne leve op til samme krav som nye anlæg.

Hvem kan renovere eller udskifte en faldstamme?

Hvem tilbyder renovering af faldstamme?

Typisk så vil det være en professionel VVS’er som kan hjælpe med renovering og udskiftning af faldstammer.

Der kan være mange penge at spare ved at sammenligne tilbud, så derfor anbefaler vi at du får tilbud fra 3byggetilbud.dk her

Hvis du skal have en faldstamme renovering, så skal du have fat i en professionel VVS’er til at løse opgaven.

Uanset om du blot ønsker at finde ud af hvad der kan være galt med faldstammen, eller allerede har fundet ud af hvor problemet med rørene stammer fra, så er det en autoriserede VVS’er du skal have fat i, som kan løse opgaven.

Du kan ikke selv arbejde med faldstammen uden en dybdegående viden og erfaring i faget, hvilket i næsten alle tilfælde kræver at du kontakter professionelle.

Faldstamme pris – Hvad koster en faldstamme udskiftning?

Din faldstamme pris afhænger af om du skal have udskiftet faldstammen eller blot renoveret faldstammen. Prisen på at få en faldstamme udskiftning til en ny faldstamme ligger omkring 40.000, afhængig af størrelse på ejendommen og hvor omfattende arbejdet er.

En renovering af en faldstamme koster omkring 15.000 kroner, hvis man f.eks. anvender relining metoden af eksisterende afløbsinstallationer.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvor lang tid holder en faldstamme?

En velfungerende faldstamme lavet i de nye standarder bør som minimum kunne have en levetid på 70 år.

Hvad koster en faldstamme udskiftning?

En faldstamme udskiftning koster omkring 40.000 Kroner afhængig af hvor omfattende arbejdet er, og prisen kan variere i forhold til størrelse og placering af faldstammen.

Hvorfor skal man fortage udluftning af faldstamme?

En faldstamme udluftning, er en trykudligning af rørene i faldstammen, som forbinder toilettet med kloakken, hvor der kan samle sig gasser, som skaberet øget tryk på hele systemet, hvilket kan give ubehagelige lugtgener.

Hvad er reglerne omkring renovering af faldstammer?

Reglerne omkring renovering af faldstamme er, at en faldstamme skal renoveres af en autoriserede VVS-virksomhed, som både er gældende for en ny faldstamme, samt renovering og udskiftning af faldstamme. Faldstamme reglerne er omfattet af kravene fra bygningsreglementet og afløbsnormen.

Hvor stor er en faldstamme?

Typisk så har en faldstamme en diameter på minimum 100 mm, mens en køkkenfaldstamme tit kun er 70 mm, men dette afhænger af forholdene på stedet.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

bygningsreglementet.dk – Afløb

Danskbyggeskik.dk – Teknisk vejledning for Sanitetsmesterfaget

Danskindustri.dk – Faldstamme