Annonce

TIPS & RÅD

Hvad er en faldstamme? Sådan fungerer den

Du ved måske slet ikke hvad en faldstamme er, eller måske gør du. Men en faldstamme er praktisk talt i alle etagebyggerier, samt i alle boliger med toilet, køkken eller bad på 1. Sal. Derfor kan du her blive klogere på hvorfor du bør kende begrebet ”faldstammer” samt hvilke funktion en faldstamme har.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 12. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.

En faldstamme er det lodrette rør som løber ned langs etagebyggerier, som samler alle afløb i ejendommen i ét afløb. Faldstammen samler spildevand i ejendommen og fører det ud i kloakken, og er typisk placeret omkring toilettet.

En faldstamme er ofte ikke særlig nem at komme til, da den typisk er muret ind i væggen, og ofte indsat i vådrumsmoduler, hvor de kan skjules sikkert.

Det er dog vigtigt at man er opmærksom på udluftning af disse stammer, da det kan resultere i en slem kloaklugt og måske endda påvirke funktionen af toilet og kloak, hvis der ikke er korrekt ventilation.


Hvad er en Faldstamme
Eksempel på en faldstamme på billedet

Faldstamme prisberegner på udskiftning og renovering – Beregn pris på Faldstammerenovering

[stm-calc id=”364″]

Få 3 Tilbud På Faldstamme+kloak opgaver

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvad er en faldstamme?

En faldstamme er ganske enkelt blot et lodret afløbsrør, som opsamler regnvand, spildvand, og hos nogle etageejendomme kan de også være tilsluttet køkkenvask, toilet og bad.

I mange tilfælde så er faldstammen lodret, og bliver tilsluttet et kloaksystem nede under jorden, hvor de oftest anvendes i etageejendomme, hvor der bliver tilkoblet lejligheder fra flere etager.

En faldstamme bruges også i f.eks. 2- eller 3-plans huse, hvor der badeværelse eller køkken på en af de øvre etager. Faldstammen er med til at sikre transporten af spildevand fra boligernes køkken og bad.

Hvis du er træt af at se på faldstammen i din bolig, så kan du læse hvordan du kan bruge en faldstamme skjuler til at gemme de grimme rør væk, hvis de ikke allerede er gemt, men også hvordan du kan lydisolere din faldstamme.

Hvad er en faldstamme
Hvad er en faldstame? Se på billedet hvordan en faldstamme ser ud

Skal din faldstamme udskiftes eller renoveres?

Symptomer på problemer med faldstammen

 • Lugter det fra afløb og kloak?
 • Har du problemer med at skylle ud i toilettet?
 • Er der Fugtpletter og skjolder omkring afløb?
 • Kan du høre en ”klukken” når du har skyllet ud?

Det er vigtigt at din faldstemme fungerer korrekt. Oftest så kan en faldstamme have en levetid på mellem 70 og 100 år, da faldstamme rør typisk er lavet i enten metal, stærkt plastik eller i visse tilfælde beton, hvorefter man med moderne metoder til tider kan renovere med mindre indgreb på faldstammen, og derved forlænge levetiden med yderligere 70 år.

Hvis du er i tvivl om hvad problemet er med din faldstamme, så kan du få en TV-inspektion af faldstamme og finde årsagen til problemet.

Almindelige måder at udskifte og renovere en faldstamme

Total udskiftning: Her bliver hele faldstammen fjernet, inklusiv alle sideledninger på hver etage, hvilket kræver eventuel ophugning af gulv og vægge.

 • Total udskiftning: Her bliver hele faldstammen fjernet, inklusiv alle sideledninger på hver etage, hvilket kræver eventuel ophugning af gulv og vægge.
 • Delvis udskiftning: Her fjernes en del af den gamle beskadiget faldstamme, mens andre dele af stammen kan bibeholdes og renoveres.
 • Strømpeforing af faldstamme og kloak: Strømpeforing er en nyere metode, hvor man skaber et nyt faldstamme rør indeni den gamle stamme, ved at indsætte en ”strømpe” i f.eks. polyester, som bliver pustet op og hærdet i rørene, så man kan skabe nye faldstamme rør indeni de gamle skadet rør.
 • Faldstamme Relining: Faldstamme relining minder om strømpeforing, men hvor man anvender Polyurethan i de gamle rør, lader det hærde, og så har man et ekstra stærkt lag på de gamle rør, med en lang holdbarhed.

Læs også vores artikel omkring Faldstamme renovering og udskiftning og om man kan flytte en faldstamme?

Sådan passer du på din faldstamme

Hvis du bor i et lejlighedskompleks eller et etagebyggeri, så bør du passe godt på faldstammen. Den letteste måde at forlænge levetiden på en faldstamme, er ved at undgå tilstopning og skader på rørene.

Der findes flere forskellige muligheder, når man ønsker at renovere en faldstamme.

Dette må du ikke putte i toilettet

 • Bind
 • Tamponer
 • Vatrondeller
 • Bleer
 • Vatpinde
 • Plastik
 • Vådservietter

I dit køkken, skal du undgå at der kommer madrester og store mængder fedt i dit afløb, da dette også er med til at tilstoppe afløbet.

Et lille tip, er at hælde kogende vand i håndvasken samt gulvafløb løbende, for at skylle fedt væk, da fedtet kan være med til at tilstoppe afløbet.

Undgå kemikalier i afløbet

Kemikalier som afløbsrens, kaustisk soda og klorin er ofte noget som bliver anvendt for at modvirke tilstoppede rør, ved at løsne skidt og fedt i rørene. Desværre kan disse kemikalier være lidt for stærke, og derved skade eller ætse rørene over tid, så derfor anbefales det ikke at anvende dem mere end højest nødvendigt.

Husk faldstamme udluftning

I faldstamme rørene kan der hurtigt komme et overtryk eller undertryk, hvilket kan skabe store problemer. Nogle af problemerne kan f.eks. være en frygtelig lugt, men kommer der for stort et overtryk på dine faldstamme rør, så kan det også direkte skade rørene. Derfor bør du sikre at der er korrekt ventilation af rørene, som du kan læse mere om i vores artikel omkring faldstamme udluftning.

Hvad er faldstamme rør lavet af?

faldstamme rør
Billede af forskellige faldstamme rør

Hvem tilbyder arbejde med en faldstamme?

Typisk så vil det være en professionel VVS’er som kan hjælpe med at tjekke op på din faldstamme.

Der kan være mange penge at spare ved at sammenligne tilbud, så derfor anbefaler vi at du får tilbud fra 3byggetilbud.dk her

Faldstamme rør er ofte lavet af støbejern, da det er noget af det mest holdbare materiale til denne type rørføring. Faldstamme støbejern rør er oplagt til denne type rør, grundet holdbarheden er utrolig lang, og levetiden derfor under normale forhold sagtens kan være 100 år.

Faldstamme rør kan også blive lavet af stærk plastik, som også næsten kan holde lige så lang tid, mens nogle af de ældre faldstammer i etagebygger rundt omkring også kan være lavet af beton.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er en faldstamme?

En faldstamme er de lodrette afløbsrør, som kan sikre afløbet i boliger med flere etager eller etageejendomme, og som sikre at spildevand i badeværelser og køkkener kan blive afledt ned i kloaken.

Hvor længe holder en faldstamme?

En normal velfungerende faldstamme, som er lavet i de nye standarder bør som minimum kunne have en levetid på 70 år og op imod 100 år.

Hvad er faldstamme rør lavet af?

De fleste faldstamme rør er lavet af støbejern, da det er et af de materialer med længst mulig levetid, dog er stærkt plastik også noget som faldstamme rør bliver lavet af.

Hvor meget fald skal der være på en faldstamme?

Der skal minimum være et fald på 2% per meter afløbsrør, så for hver meter skal der være et fald på 2 cm.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

DS – Dansk Standard

Tekniq – Regler omkring faldstammer

Henvisninger:

Læs mere omkring reglerne med afløbssystemer og faldstammer her

Læs omkring reglerne med faldstammer her