TIPS & RÅD

Faldstamme udluftning – Sådan undgår du lugt fra kloak

Hvis du oplever lugt fra toilettet eller kloakken, eller vand der lækker fra toilettet, så er det oftest faldstammen den er gal med. Det er ikke altid et stort problem, men du bør som udgangspunkt altid få tjekket op på faldstammen, hvor problemerne ofte kan løses ved en faldstamme udluftning.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 25. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.

En faldstamme udluftning kræver professionel hjælp, så derfor bør du tage fat i din boligforening, hvis du har en, så de kan hjælpe med at finde problemet med lugten. Dette kan muligvis løses med en vakuumventil montering eller tilpasning i faldstammen til faldstammeudluftning.

Få 3 Tilbud på faldstamme udluftning hos 3byggetilbud.dk

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Faldstamme udluftning – Sådan undgår du lugt fra kloak
Faldstamme udluftning – Sådan undgår du lugt fra kloak

Faldstamme udluftning pris – Beregn pris på udluftning af faldstamme og kloak

[stm-calc id=”364″]

Få 3 Tilbud På Faldstamme+kloak opgaver

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvornår skal en faldstamme udluftes?

En faldstamme bør udluftes for at forhindre lugtgener fra kloaksystemet og sikre et godt indeklima. Udluftning af faldstammen hjælper med at neutralisere undertryk, der opstår når vand løber gennem rørene, og forhindrer dermed dårlig lugt i at trænge ind i boligen. Det er vigtigt at have en fungerende udluftning for at sikre et sundt og behageligt miljø i hjemmet.

Hvad er faldstamme udluftning?

En faldstamme udluftning er når man trykudligner afløbssystemet, som forbinder toilettet med kloakken. I dette afløbssystem, kan der hurtigt ophobe sig gasser, som skaber et stort tryk i rørene, og hvis dette forsætter over en længere periode, så kan det have nogle trælse lugtgener som faldstammeudluftning og kloakudluftning kan afhjælpe.

Når faldstamme og kloak udluftning bliver fortaget, så bliver der typisk installeret vakuumventil øverst på bygningen, uanset om det er i et hus eller et lejlighedskompleks. Årsagen til at man udlufter faldstammen og kloakken øverst på huset, er for at sikre at lugten og gasserne fra kloakken ikke slipper ind i bygningen men i stedet bliver udluftet ovenover og derved væk fra bygningen.

Der findes flere metoder til at få udluftet faldstammen, enten via udluftning på taget eller med en vakuumventil som regulerer trykket konstant, og derved undgår disse problemer.

Vil du vide hvad en faldstamme er? Læs vores artikel ”Hvad er en faldstamme?

Hvad sker der hvis man ikke ikke har faldstamme udluftning?

Hvis man ikke har fået installeret udluftning af faldstammen på taget eller med en vakuumventil, som kan regulere udluftningen i faldstammen eller kloakken, så vil der hurtigt kunne dannes dårlig lugt fra afløbet.

Men udover dårlig lugt, så vil der både kunne blive skabt undertryk og overtryk i faldstammen og kloakken, hvilket uden udluftning i kloak kan tømme vandlåse og toiletter for vand, og skubbe vand ud af toilet.

Med en faldstamme udluftning, så sikrer du at gasser og lugt kmmer ud af systemet og trykket derved udlignes, så du undgår kloaklugt i hjemmet.

Se videoen nedenfor, hvor der kan ses hvad mangel på faldstamme udluftning kan forudsagde.

Læs mere omkring faldstammer og kloak:

Læs omkring Faldstamme renovering og udskiftning

Læs omkring Strømpeforing af faldstamme og kloak

Læs omkring Faldstamme Relining

Hvad koster udluftning af faldstamme og kloak?

Hvem tilbyder udluftning af kloak og faldstamme?

Typisk så vil det være en professionel kloakmester, som kan hjælpe med udluftning af kloak og faldstamme

Der kan være mange penge at spare ved at sammenligne tilbud, så derfor anbefaler vi at du får tilbud fra 3byggetilbud.dk her

Prisen på udluftning af faldstamme og kloak afhænger af om der skal monteres en vakuumventil eller monteres udluftning på taget.

Men det koster mellem 700-900 kroner i timen at få en kloakmester ud, og opgaven tager typisk 3-5 timer. Så en pris mellem 2100 kroner og 4500 kroner er ikke urealistisk.

Der er ikke så mange alternativer til løsninger med over- eller undertryk af kloakrørene, men du bør få en fagmand ud og undersøge hvad netop dit problem er, og så kan du få både en pris og en løsning præsenteret af kloakmesteren eller VVS’eren.

Hvis du ønsker en præcis pris på udluftning af kloak og faldstamme, så anbefaler vi at du får tilsendt 3 tilbud fra 3byggetilbud, hvor du vil få sendt 3 gratis og uforpligtende tilbud med priser på udluftning af din faldstamme eller kloak.

Hvad er en kloak og faldstamme vakuumventil til udluftning?

En vakuumventil til faldstamme og kloak udluftning er en mekanisk anordning, som sikrer rørene imod skadelige undertryk i afløbssystemet. Med en vakuumventil er du ikke sikret 100% imod overtryk i kloakledningerne og faldstammen, men det mindsker chancerne for problemer markant.

Hvis der hverken er installeret en vakuumventil eller udluftning på taget, så vil der hurtigt kunne opstå et over- eller undertryk i faldstammen og kloakken, og dette kan resultere i at dit toiletvand kan bevæge sig, eller blive suget ind i kloakken eller pustet op i toilettet.

Derfor bør der blive installeret en vakuumventil og/eller udluftning på taget, som kan medvirke til at trykket kan blive udlignet i systemet.

Faldstamme udluftning regler

Der er en række regler i forhold til faldstamme udluftning, som dog typisk er i tilfælde af man bygger nyt, og derfor er det ikke når man taler om eksisterende kloakrør og faldstammer.

Du bør dog altid få en fagmand til at fortage ændringer på din faldstamme og kloak udluftning, for at sikre at du overholder alle faldstamme og kloak regler.

Hvornår skal der være udluftning på kloak?

Der skal være udluftning på kloak i det fornødne omfang ifølge DS 432 ”Norm for afløbsinstallationer”. Det betyder at den lokale bygningsmyndighed/ kommune kan stille et krav om at afløbsledning er i visse former for bygninger skal være frit udluftet.

Få 3 Tilbud På Faldstamme+kloak opgaver

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er en kloak og faldstamme udluftning?

Når man fortager en kloak og faldstamme udluftning, så får man trykudlignet afløbssystemet, som forbinder afløbene mellem kloak og toilet.

Hvornår skal der være udluftning på kloak og faldstamme?

Der skal være en udluftning på kloak og faldstamme i det fornødne omfang ifølge DS 432 ”Norm for afløbsinstallationer”.

Hvordan laver man en udluftning på faldstamme?

Man laver en udluftning på faldstamme ved at montere en vakuumventil eller udluftning på taget i boligen eller ejendommen.

Hvad sker der hvis man ikke får udluftet faldstammen?

Hvis man ikke får udluftet faldstammen, så kan det have trælse konsekvenser såsom gener med lugt, samt at toiletterne bliver tømt for vand, eller at vandet bliver skubbet op af toilettet grundet enten under- eller overtryk.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

DS – Dansk Standard

Jay Tech Plumbing

Henvisninger:

Læs mere omkring reglerne med afløbssystemer her

Læs mere omkring faldstamme og kloak udluftning her