Gulvvarme – Se hvad det koster og dine muligheder her

En gulvvarmeinstallation kan være både en praktisk og økonomisk fordelagtig løsning, hvis du alligevel overvejer at skifte dit nuværende gulv ud. Prisen for gulvvarme ligger typisk mellem 1.200-2.200 kr. per kvadratmeter, alt inkluderet og udført af en professionel håndværker. Du kan læse mere om omkostningerne nedenfor og finde vores professionelle råd til projektet.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 16. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Gulvvarme - Se hvad det koster og dine muligheder her
Gulvvarme er blevet en af de mest populære varmekilder til danske hjem, når der enten bliver bygget nyt eller renoveret. Guvvarme giver en jævn fordeling af varmen, og giver et yderst behageligt indeklima.

Få 3 Tilbud på Gulvvarme i din bolig

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Over tid er gulvvarme blevet mere og mere populært, især på grund af dens behagelige varmefordeling og muligheden for at frigøre plads uden radiatorer.

Hvis du vælger at opvarme gulvet fra fjernvarmenettet, kan investeringen i gulvvarme endda være økonomisk fordelagtig.

Læs også: Gulvmand – Se hvad en gulvmand koster og kan lave her

Hvad er udgifterne for en professionel installation af gulvvarme?

Prisen på installation af gulvvarme kan variere afhængig af følgende faktorer:

Hvor meget af arbejdet du vælger at gøre selv

Om det er gulvvarme i et nyt byggeri, eller om det eksisterende gulv skal rives op for at installere nyt gulv og gulvvarme

Hvorvidt opgaven også inkluderer gulvisolering, nyt gulv m.m.

Her er et overblik over omkostningerne ved et nyt gulv:

Materialepris pr. m2

Pris incl installation pr. m2

Vandbaseret gulvvarme i nyt byggeri

600-700 kr

800-1.200 kr.

Elbaseret gulvvarme i nyt byggeri

400-500 kr.

800-1.200 kr.

Nyt gulv med el- eller vandbaseret gulvvarme

Afhænger af gulvtype

1.200-2.200 kr.

Bemærk: Prisoverslagene er baseret på en rundspørge blandt udvalgte gulv- og VVS-virksomheder.

Er det værd at investere i gulvvarme?

Er det værd at investere i gulvvarme

Hvorvidt gulvvarme er en dyr løsning eller en fordelagtig investering, afhænger af dit nuværende opvarmningssystem, om du foretrækker elektrisk eller vandbaseret gulvvarme, samt husets generelle isoleringstilstand.

Hvis du skifter fra elektrisk opvarmning (f.eks. elektriske radiatorer) til vandbaseret gulvvarme med fjernvarme, kan du reducere dine varmeudgifter med det 2-3 gange.

Besparelsen ved skift til vandbaseret gulvvarme er illustreret nedenfor.

Opvarmningsmetode

Omkostninger ved etablering

Årlig varmeudgift

Årlig varmebesparelse*

Tilbagebetalingsperiode

Elektriske radiatorer

86.000 kr.

Vandbaseret gulvvarme med olie- eller gasfyr

144.000 kr.

34.000 kr.

52.000 kr.

2,8 år

Vandbaseret gulvvarme med fjernvarme

144.000 kr.

13.000 kr.

73.000 kr.

5,6 år

Bemærk: I beregningen tages der udgangspunkt i vandbaseret gulvvarme på 130 m2, som koster 144.000 kr. inkl. moms at installere. Omkostningerne ved etablering inkluderer ikke prisen på selve gulvet, men dog fjernelse af det eksisterende gulv. *: Årlig varmebesparelse sammenlignet med elektriske radiatorer.

Det er vigtigt at bemærke, at besparelsen ved etablering af gulvvarme primært er gældende ved skift fra elektrisk opvarmning til opvarmning med enten fjernvarme eller olie- eller gasfyr.

Derudover skal du være opmærksom på, at husets isolering spiller en stor rolle for varmeregningen. Det gælder især revner, sprækker og dårligt isolerede hjørner (kendt som kuldebroer). Ved etablering af gulvvarme er det særligt vigtigt at være opmærksom på isolering af gulvet og fundamentet, da varmen ellers vil forsvinde ned i jorden i stedet for at opvarme dine rum.

Hvordan fungerer vandbaseret gulvvarme?

Hvordan fungerer vandbaseret gulvvarme
Eksempel på vandbaseret gulvvarme

Vandbaseret gulvvarme består af varmeslanger, der installeres under gulvet, som navnet antyder. Disse slanger cirkulerer varmt vand, hvilket jævnt fordeler varmen over hele gulvet og derved opvarmer rummet.

Gulvtype bestemmer hvordan varmeslangerne installeres. For eksempel, i tilfælde af trægulve, kan varmeslangerne placeres mellem bjælkerne og strøerne, som trægulvet hviler på. På badeværelset er det almindeligt at støbe varmeslangerne ind i et betongulv og derefter lægge fliser ovenpå.

Varmeslangerne er forbundet til husets generelle varmesystem. I områder med fjernvarme kan det være fjernvarmevand, der cirkulerer i slangerne. I andre områder kan det være varme fra oliefyr, gasfyr, varmepumpe eller en anden varmekilde.

Kontrol af vanddrevet gulvvarme

Den vanddrevet gulvvarme er typisk opdelt i forskellige kredsløb, som du uafhængigt af hinanden kan slukke for, og dermed justere husets varme fra rum til rum.

Vanddrevet gulvvarme opvarmes manuelt ved hjælp af en eller flere termostater, ligesom du er vant til det fra radiatorer. Nyere modeller er udstyret med en automatisk temperaturkontroller, der selv aktiverer gulvvarmen, når temperaturen falder under en bestemt grænse.

Fordele og ulemper ved vandbaseret gulvvarme

FordeleUlemper
Driften er mere økonomiskInstallationsomkostningerne er en smule højere end for el-baseret gulvvarme
Kan bruges som hovedvarmekildeKan nødvendiggøre ekstra isolering af gulvet.
En mere behagelig varmefordeling i boligenDyrere at reparere sammenlignet med radiatorer.

Hvad er el-gulvvarme?

Hvad er el-gulvvarme

El-gulvvarme er en form for gulvvarme, der benytter sig af elektriske tråde, der opvarmes, når der sendes strøm gennem dem. Disse tråde kan enten danne varmemåtter, eller lægges enkeltvis, men varmemåtter er det mest almindelige valg.

Varmemåtterne er meget tynde, kun ca. 3,5 mm, hvilket gør dem ideelle til rum med begrænset gulvplads.

En af fordelene ved el-gulvvarme er, at det kan lægges direkte på det eksisterende gulv – det kunne være et ældre flisegulv i badeværelset, hvorefter der kan lægges et nyt gulv ovenpå varmemåtterne.

El-gulvvarme kan også installeres på et nyt gulv lavet af træplader som undergulv, eller på et støbt betongulv. Mange vælger at installere gulvvarmen på undergulvet, da det gør det nemmere at udføre reparationer. Ovenpå varmemåtten lægges den nye gulvbelægning.

Kontrol af elektrisk gulvvarme

Håndtering af elektrisk gulvvarme varierer en smule fra vandbaseret gulvvarme. Normalt vil der også være noget, der ligner termostater til at regulere temperaturen.

FordeleUlemper
Billigst at installereDyrest i drift, særligt i tider med volatile elpriser
Kan monteres ovenpå eksisterende undergulvMå ikke anvendes som primær varmekilde
Behagelig varmefordeling i boligen samt varme ved fødderneKan medføre en lavere energimærkning, hvilket kan reducere markedsværdien af ejendommen.
Virker uafhængig af husets almindelige varmesystem, så du kan slukke for varmen i resten af husetStort varmespild ved mangelfuld isolering

Vand- eller el-baseret gulvvarme?

Vand- eller el-baseret gulvvarme
Vand- eller el-baseret gulvvarme er typisk de to gulvvarme muligheder man vælger i de danske hjem og sommerhuse.

Når du skal installere gulvvarme, skal du naturligvis beslutte, om du foretrækker vand- eller el-baseret gulvvarme. Her er en sammenligning af de to typer.

Prisen for el-baseret gulvvarme er lavere i forhold til installation, mens vandbaseret gulvvarme er mere kostbar i drift. 

El-baseret gulvvarme er et attraktivt valg på grund af dets relativt lette og billige installation, hvilket gør det ideelt for specifikke områder, der kræver gulvvarme. Imidlertid er driftsomkostningerne høje, især i perioder med høje elektricitetspriser.

Vandbaseret gulvvarme er på den anden side dyrere og mere kompleks at installere, men det er langt billigere at køre, især når det er tilsluttet fjernvarme.

Installation af vandbaseret gulvvarme er dyrere end el-baseret gulvvarme, da det eksisterende gulv skal fjernes. I modsætning hertil kan du med el-baseret gulvvarme placere varmemåtterne direkte oven på det eksisterende gulv og derefter lægge det nye gulv ovenpå.

På grund af den lavere varmeregning vil valget af vandbaseret gulvvarme i de fleste tilfælde være mere økonomisk, i hvert fald på lang sigt. Desuden kan det være en ulempe at have el-gulvvarme som den primære varmekilde, hvis du overvejer at sælge huset i fremtiden. Dette skyldes, at el-opvarmning straffes hårdt i energimærkeberegninger.

Regulations og krav: Elektrisk gulvvarme er ikke tilladt at bruge som hovedvarmekilde (undtagelser gælder dog)

Elektrisk gulvvarme kan ikke fungere som den eneste varmekilde ifølge elvarmeforbuddet. Der er dog ingen restriktioner for brugen af vandbaseret gulvvarme.

Elvarmeforbuddet forklarer i hovedtræk, at installation af elvarme som hovedvarmekilde i både nye og allerede eksisterende boliger ikke er tilladt, hvis boligen kan forsynes med naturgas eller kollektiv fjernvarme.

Undtagelserne til dette forbud er dog følgende:

 • Du kan installere elektrisk gulvvarme, hvis det er et lavenergihus.
 • Hvis boligen allerede havde elvarme inden forbuddet blev indført den 6. maj 1994.
 • Hvis du planlægger en tilbygning og ikke har behov for at etablere et helt nyt varmesystem.
 • Hvis bygningstekniske forhold gør det for dyrt at installere et centralvarmesystem.
 • Hvis elektricitet anvendes som en supplerende varmekilde.
 • I sommerhuse, fritidshuse og lignende.

Komfort: Vandbaseret gulvvarme tilbyder som regel en højere komfort og en mere optimal fordeling af varmen

Vandbaseret gulvvarme leverer generelt en højere komfort og mere jævn fordeling af varmen i rummet.

Opsummering: Skal jeg vælge el-baseret eller vandbaseret gulvvarme?

Som det fremgår af ovenstående sammenligning, er vandbaseret gulvvarme ofte det bedste valg. I visse tilfælde kan el-baseret gulvvarme dog være et bedre alternativ. Det kunne være i mindre badeværelser, hvor den vandbaserede løsning bliver for omkostningstung og kompliceret at installere, og hvor det ekstra energiforbrug er begrænset. Det kunne også være i et badeværelse på husets første sal, hvor gulvstrukturen ikke er robust nok til at understøtte den tungere vandbaserede gulvvarme.

Hvilke gulvtyper kan jeg bruge til gulvvarme?

Hvilke gulvtyper kan jeg bruge til gulvvarme
Her ses Laminatgulv montering med gulvvarme under.

Der er ingen restriktioner på hvilke gulvtyper du kan anvende til gulvvarme. Du har mulighed for at vælge mellem trægulv, linoleum, vinyl, kork, gummi, beton, klinker og fliser, som alle er egnet til gulvvarme.

Det er dog altid vigtigt at konsultere producenten af den pågældende gulvbelægning, for at sikre at den kan bruges sammen med gulvvarme.

Bemærk at de forskellige gulvbelægninger har forskellige maksimale temperaturer, som de kan modstå. Generelt gælder det, at:

 • Massivt trægulv og parketgulv bør ikke udsættes for temperaturer højere end 25 grader.
 • Klinker/fliser bør ikke udsættes for temperaturer højere end 27 grader.
 • Linoleum, vinyl og alle andre gulvtyper kan modstå op til 28 grader.

Det er dog altid en god idé at dobbelttjekke med producenten, da den maksimale temperatur kan varierer for hvert enkelt gulvprodukt.

Hensyn til trægulve og gulvvarme

Alle trætyper kan anvendes med gulvvarme. Det skal dog bemærkes, at nogle træsorter reagerer mere på varmeændringer end andre og er derfor mere passende til brug med gulvvarme.

I takt med årstidernes skiften vil træet naturligt udvide og krympe baseret på ændringer i temperatur og luftfugtighed. I værste fald kan gulvvarme medføre dannelsen af revner mellem træplankerne.

Hårde trætyper som teak, merbau og eg er stabile træsorter, der er særligt velegnede til brug med gulvvarme.

Blødere træsorter, som fyr, er mere ustabile, og derfor mindre passende til brug med gulvvarme.

For at undgå brede fuger skal du sikre, at overfladetemperaturen på dit trægulv ikke overstiger 25-27 grader.

Det er vigtigt at informere forsikringsselskabet, før du påbegynder arbejdet

Som med mange andre byggeprojekter, anbefales det at informere forsikringsselskabet, før du starter installationen af gulvvarme.

I visse situationer kan det påvirke husforsikringspolicen, så det er altid fornuftigt at underrette forsikringsselskabet.

Hvad er de positive aspekter ved gulvvarme?

 • Gulvvarme kan tilbyde en mere behagelig opvarmningsoplevelse end radiatorer, da det eliminerer problemet med kolde fødder og sikrer en mere jævn varmefordeling i rummet. 
 • Desuden kræver gulvvarme hverken maling, rengøring eller vedligeholdelse i modsætning til radiatorer. 
 • Det skaber mindre støvophobning i rummet sammenlignet med radiatoropvarmning.
 • At installere gulvvarme på badeværelset kan hjælpe med at tørre gulvet hurtigere efter badning. 
 • Du får også mere frihed til at arrangere og møblere rummet uden at tage hensyn til radiatorer. 
 • Skifter du fra el-baserede radiatorer til gulvvarme opvarmet med enten fjernvarme eller olie- eller gasfyr, kan du opnå betydelige besparelser på varmeregningen.

Hvad er de negative aspekter ved gulvvarme?

 • Gulvvarme kan have svært ved at opfylde varmebehovene i ældre huse med dårlig isolering, hvilket kan kræve supplerende radiatorer. 
 • Hvis huset har ældre vinduer og døre, der er dårligt isolerede, kan gulvvarme skabe træk ved vinduerne. 
 • Hvis gulvvarme går i stykker, kan det være både omstændeligt og dyrt at reparere, da det kræver fjernelse af gulvet. 
 • Dog holder de nyere gulvvarme løsninger i mange år, så reparation eller udskiftning er sjældent nødvendigt.

Regler og love vedrørende installation af gulvvarme omfatter følgende

Der er ingen krav om at indhente byggetilladelse for installation af gulvvarme, uanset om det er varmebaseret eller el-baseret.

Bygningsreglementet har dog specifikke krav til gulvkonstruktionen, især med hensyn til dens isoleringsevne:

 • Ifølge bygningsreglementet skal terrændæk, kældergulve mod jorden, etageadskillelser over det fri eller ventileret kryberum i eksisterende huse have en U-værdi på 0,12. For nybyggede huse er kravet en U-værdi på 0,2. Du kan finde flere oplysninger om kravene til gulvets isoleringsevne i vores artikel om gulvisolering.
 • Der er generelt krav om, at helårshuse ikke bruger el-varme som deres primære varmekilde. Der er dog også nogle undtagelser, som er nævnt tidligere i artiklen.
 • Uanset om du vælger el-baseret eller vandbaseret gulvvarme, skal installationen udføres af en autoriseret elektriker eller VVS-installatør.

Er det muligt at montere gulvvarme selv? 

Er det muligt at montere gulvvarme selv 

I de fleste tilfælde er det mest økonomisk fordelagtigt at ansætte en autoriseret specialist til at installere gulvvarmen – dette gælder både for elektriske og vandbaserede systemer.

Bygningsreglementet kræver faktisk, at gulvvarmen installeres af en autoriseret fagmand. Det er også sandsynligt, at din husforsikring har et lignende krav.

Det betyder dog ikke, at du ikke kan udføre alt andet end de faktiske elektriske eller VVS-installationer: Du kan godt selv håndtere fjernelsen af det eksisterende gulv, oprettelsen af undergulvet og lægningen af det nye gulv.

Få 3 Tilbud på Gulvvarme i din bolig

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om gulvvarme

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Er det muligt at installere gulvvarme selv?

Det er anbefalet at lade en autoriseret elektriker eller VVS-installatør håndtere installationen af elektriske- eller VVS-systemer. Dette skyldes typisk forsikringskrav. Du kan dog selv udføre arbejdet med gulvet, hvis du er dygtig med hænderne.

Hvor meget koster gulvvarme per kvadratmeter?

Prisen på gulvvarme varierer baseret på typen af gulvvarme og om det også inkluderer et nyt gulv. En fjernelse af et eksisterende gulv med elektrisk eller vandbaseret gulvvarme udført af en professionel koster typisk mellem 1.200 og 2.200 kr. inklusiv moms.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet