Tips & Råd

Højvandslukke: Gulvafløb

Har du problemer med at vandet kommer retur i din kælder ved skybrud og større mængder regn? Vandskader er aldrig sjove, men heldigvis kan løsningen være nem og ikke voldsomt dyr hvis du kun har et eller et par gulvafløb i kælderen. I denne artikel ser vi på hvordan en højvandslukke til gulvafløb virker og hvad den koster.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 16. januar 2024
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.

Vand søger naturligt imod det laveste punkt i et bassin og i kloakken er det normalt kloakrørene i vejen. Problemerne opstår først når de kloakrør er fyldt og det laveste punkt pludseligt er din kælder for her stopper vandmængderne ikke før niveauet i kloakken falder igen.

Af samme grund er der sjældent et toilet i kælderen og kun gulvafløb, tilslutning til vaskemaskine og måske en håndvask. Det er det vi kalder for gråt spildevand og det er langt lettere at håndtere end det sorte spildevand fra toilettet.

Hvis du først har haft vand i kælderen en gang vil du gøre næsten alt for at undgå det igen og med et gulvafløb med højvandslukke kan det klares til en overkommelig pris, men er det den rette løsning til din kælder? Det ser vi på i næste afsnit.

Få 3 Tilbud På En Højvandslukke

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

🚰Hvordan virker en højvandslukke til gulvafløbet?

Et højvandslukke til dit gulvafløb er en relativt simpel anordning og minder mest af alt om en envejsventil. Men i modsætning til en almindelig envejsventil hvor vandet indefra åbner ventilen fungerer en højvandslukke ved at lukke for vandet hvis det løber retur. I det tilfælde kaldes det en højvandslukke til gulvafløb med automatisk lukning.

De fleste billige modeller er dog med manuel lukning hvilket betyder at du skal ned og lukke for den hvis der udsendes en varsel om skybrud for dit område. Det er også derfor mange forsikringsselskaber udsender gratis advarsler om skybrud.

Som en bonus kan du slå to fluer med et smæk og købe en højvandslukke med indbygget rottespærre

Se i videoen hvordan en højvandslukke virker

💰Hvad koster en højvandslukke til gulvafløb?

En højvandslukke til gulvafløbet koster fra 6500,- og opefter. Prisen inkluderer ophugning af gulvet, selve højvandslukken, tilslutning og reetablering med beton.

Skal der f.eks. lægges fliser eller lignende på gulvet efterfølgende vil prisen være højere og der kan også være brug for at lave ændriger i kloakken som kan betyde en højere pris.

Har du flere gulvafløb i kælderen som skal bruge en højvandslukke vil prisen for de efterfølgende afløb typisk være fra 5.000,- og opefter. Det er dog ikke altid nødvendigt da du nogle gange kan nøjes med at montere på gulvafløbet tættest på faldstammen.

For at få en mere nøjagtig pris på et højvandslukke til gulvafløb kan du klikke på knappen under beregneren “Få Uforpligtende Tilbud” hvorefter du vil få 3 tilbud fra håndværkere tilknyttet 3byggetilbud.dk

Få 3 Tilbud På En Højvandslukke

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

🧰 Kan jeg selv montere højvandslukke i gulvafløbet?

At montere en højvandslukke er en kompliceret opgave og en skjult installation. Derfor må du ikke selv udføre denne forbedring af dit hjem, men skal have en autoriseret kloakmester til at udføre opgaven.

Hvis du har hænderne skruet godt på kan du istedet overveje at spare lidt på installationen ved selv at brække gulvet op inden installationen og evt. selv etablere det igen bagefter. Det kan hurtigt spare dig for et par tusinde kroner.

Få 3 Tilbud På En Højvandslukke

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

❓ Ofte Stillede Spørgsmål Om Højvandslukke I Gulvafløb

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad koster et højvandslukke til gulvafløb?

Et højvandslukke til gulvafløb koster fra 6.000,- og opefter og prisen afhænger især af reetableringen. For at montere en højvandslukke i gulvet skal der nemlig brækkes en del af gulvet op og ved 6.000,- bliver det bare fyldt med beton, men skal der f.eks. laves fliser i et større areal vil prisen blive højere. Etableres det i forbindelse med nybyg kan det klares for ned til 3.500,-

Hvordan virker et højvandslukke til gulvafløb?

Et højvandslukke er basalt set en envejsventil der sikrer at spildevand kan komme den ene vej, men ikke den anden. I nogle tilfælde er det dog en manuel ventil som betyder at du selv skal lukke for gulvafløbet hvis der er risiko for skybrud.

Må jeg selv montere en højvandslukke?

Nej det må du ikke. Da det er en skjult installation skal den monteres af en autoriseret kloakmester.

Skal en højvandslukke vedligeholdes?

Der er ikke nogen speciel lovgivning for vedligeholdelse af en højvandslukke. Du har som grundejer dog ansvaret for at spildevandet kan forlade din grund på forsvarlig vis og derfor anbefaler de fleste producenter at højvandslukket vedligeholdes og rengøres mindst én gang om året. Dog altid når lukkefunktionen har været i brug.

Skal jeg bruge en højvandslukke til hvert gulvafløb?

Det afhænger af hvordan dine gulvafløb er koblet sammen og kan testes af et kloakfirma. Hvis de er i serie kan du nøjes med at tilslutte en højvandslukke på det gulvafløb tættest på faldstammen, men går de ud til et stort rør i parallel vil det kræve et højvandslukke pr. gulvafløb eller en større installation af et højvandslukke i en brønd.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Kloakviden.dk

Retsinformation.dk

Bygningsreglementet BR18