Tips & Råd

Rottespærre: Undgå rotter i din kloak

Der lever flere millioner rotter i kloakkerne i Danmark og her udgør de et stigende problem for husejere når de kommer ud af kloakken i jagten på føde og gode steder at bygge rede. Hvis din kloak er i god stand er det heldigvis let at stoppe dem inden de når ind på din grund med en rottespærre. I denne artikel kan du lære hvordan det fungerer og om det er løsningen for dig.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 16. januar 2024
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.

I hovedkloakken kan rotterne frit bevæge sig rundt, men der er begrænset med tørre steder at bygge redde i kloakken som fyldes helt ved skybrud.

Derfor er rotterne konstant på udkig efter tørre steder at bygge reder når de skal have unger og det er ofte her de bevæger sig op af kloakken og ind imod boligen.

På samme måde som indbrudsikring handler om at gøre dit hus mindre attraktivt for tyve end naboernes, så handler rottebekæmpelse i høj grad om at gøre din bolig til den mindst attraktive.

Netop den opgave løser en rottespærre til UG og du kan i denne artikel lære hvordan den virker og om den kan bruges til din bolig.

Få 3 Tilbud På En Rottespærre

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

🐀 Hvad er en rottespærre?

Der findes en lang række forskellige rottespærre på markedet, men fælles for dem er at de tillader spildevand at løbe den ene vej imens rotter ikke kan bevæge sig den anden vej.

De er ofte udført i rustfrit stål da rotter ikke bryder sig om at gnave i det og benytte ofte en dobbelt mekanisme så rotter ikke kan kravle igennem imens spjældet er åbent for spildevand.

Herunder er en video med den danske TX11 rottespærre fra Nordisk Innovation som er den rottespærre der benyttes i langt de fleste løsninger i Danmark.

Rottespærre er blevet utroligt populære de sidste år og det hænger især sammen med øgede krav fra myndighederne, billigere produkter og en øget fokus på problemer med rotter i kloakken.

Derfor er det ikke kun fordele og derfor har vi vi næste afsnit set på både fordele og ulemper ved rottespærre.

Fordele ved Rottespærre

 • Billig at opsætte.
 • Kræver ikke store modifikationer af kloakken.
 • Effektiv stop for rotter fra kloakken.

Ulemper ved en rottespærre

 • Dyr i vedligehold.
 • Kan forårsage en stoppet kloak.
 • Løser ikke problemer andre steder i kloakken.

⚖️ Er det lovpligtigt at montere en rottespærre?

Med udgivelsen af BR18 kom der øgede krav til grundejerne ift. rottebekæmpelse. Der er dog ikke direkte lovkrav om en rottespærre og formuleringen i bygningsreglementet lyder således:

“Rotter skal hindres i at trænge ud af installationerne og ind i eller under bygningerne. Herudover skal ubenyttede dele af en afløbsinstallation sikres mod indtrængen af rotter ved afpropning. Afpropning skal ske så tæt som muligt ved tilslutningen til den benyttede del af afløbssystemet.”

Dette kan løses på flere måder og med flere forskellige typer af rottespærre. Derfor giver det ikke mening at opstille lovkrav om en specifik løsning.

Står du overfor at bygge nyt eller renovere kloakken giver det dog ofte mening at montere en rottespærre for at sikre at rotter ikke kommer ind og ødelægger dine nye rør.

3 Forskellige Rottespærre

 • Den klassiske med et spjæld i en brønd.
 • En rottespærre til faldstammen kræver ikke vedligehold og kan være en oplagt løsning til huse i flere plan.
 • En elektronisk rottespærre der dræber rotterne benyttes ofte af kommunen når de renoverer kloakken.

🪛 Kan man selv montere en rottespærre?

At montere en rottespærre er oftest en let og hurtig opgave, men det er ikke lovligt at gøre selv. Det hænger sammen med de mange muligheder der er for at begå fejl under montagen og konsekvensen af dem.

Derfor må du ikke selv montere en rottespærre, men skal istedet have en autoriseret kloakmester med en efteruddannelse til det.

Se i videoen hvordan en rotte simpelthen opgiver at komme igennem rørene grundet den monterede rottespærre

💰 Rottespærre Pris

Prisen for en rottespærre incl. montage er ca. 3000,- men alt efter hvilket rør den skal monteres i kan prisen være ned til 2500,- og op til 3500,-

I artiklen Hvad koster en rottespærre? ser vi nærmere på hvorfor timelønnen for montage af en rottespærre er så høj, men vi kan afsløre at det handler om at den uddannelse der kræves for at montere den.

For at få en mere nøjagtig pris kan du klikke på knappen under beregneren “Få Uforpligtende Tilbud” hvorefter du vil få 3 tilbud fra håndværkere tilknyttet 3byggetilbud.dk

Få 3 Tilbud På En Rottespærre

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

🔩 Rottespærre Vedligehold

Når du får monteret en rottespærre tilføjer du også et nyt komponent til din kloak som skaber risiko for blokage og hvis den ikke virker efter hensigten risikerer du stadig skader fra rotter.

Derfor vælger mange at få lavet et årligt service hvor rottespærren fjernes, rengøres og bliver efterset. Det er ikke et lovkrav og koster imellem 500-1.000,-

🐭 Alternativ til rottespærre

En af ulemperne ved den klassiske rottespærre er det løbende vedligehold og hvis du ikke er en af dem der selv ønsker at få hænderne ned i kloakken kan det over 10-20-30 år godt blive en dyr affære. Udgiften på 2.500-3.500,- for montage af en rottespærre betyder ikke meget i det samlede budget hvis du over 30 år skal give 25.000,- .

Der findes alternativer som kræver mindre eftersyn, men som til gengæld monteres længere inde i din bolig og derved øger sandsynligheden for skader på kloakken ind til boligen.

Der findes f.eks. rottespærre til at montere ved toiletter, der findes rottesikre gulvafløb og der findes rottespærre til faldstammen i ejendommen som ikke kræver løbende vedligehold.

Vælger du f.eks. samtidig at lave alt afløb i ejendommen i rustfrie rør så rotterne ikke kan gnave sig igennem rørene har du en løsning der holder og som ikke kræver løbende vedligehold.

Hvilken løsning der er en rigtige til dig er helt op til dig selv. De fleste kloakmestre anbefaler dog den simple løsning med en rottespærre i en brønd da de stopper problemet inden det kommer ind i ejendommen.

Få 3 Tilbud På En Rottespærre

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

❓ Ofte Stillede Spørgsmål Rottespærre

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad er en rottespærre?

En rottespærre er en enhed, der installeres i kloakken for at forhindre rotter i at komme ind i en bygning.

Hvordan fungerer en rottespærre?

En rottespærre fungerer typisk ved at have et eller flere spjæld som kun kan åbne den ene vej. Det betyder at spildevand kan forlade boligen, imens rotter ikke kan komme ind.

Kan man selv montere en rottespærre?

Du kan teoretisk godt selv montere en rottespærre, men det er ikke lovligt. Det skal være en autoriseret kloakmestervirksomhed hvor medarbejderen har taget et kursus i montering af rottespærre.

Er en rottespærre lovpligtig?

Det er ikke lovpligtigt at montere en rottespærre på ens ejendom, men hvis du bygger nyt eller renoverer kloakken er der i BR18 krav om at “Rotter hindres i at trænge ud af installationerne og ind i eller under bygningerne.” og her er den billigste måde at opfylde det på oftest at investere i en rottespærre.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Nordisk Innovation

Bygningsreglementet BR18

Henvisninger:

Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter