Myrebekæmpelse – Sådan bekæmper og forebygger du myrer

Der findes et væld af myrebekæmpelsesmetoder at vælge fra. Myrelokkedåser og myrespray er meget udbredte, men det kan hurtigt blive en bekostelig affære, eftersom myrespray koster et godt stykke over 100 kr. pr. flaske, og myrelokkedåser koster omkring 40 kr. pr. dåse.

Hvis du ønsker at spare penge på bekæmpelse af myrer i haven, kan du fortsætte med at læse her, for her vil jeg forklare, hvad der fungerer bedst og mest økonomisk – og der er mange næsten gratis metoder og løsninger:

Myrebekæmpelse - Sådan bekæmper og forebygger du myrer
Myrebekæmpelse – Sådan bekæmper og forebygger du myrer i haven

De bedste og mest økonomiske metoder til bekæmpelse af myrer i haven

Først og fremmest er det vigtigt at overveje, om det overhovedet er nødvendigt at fjerne myrerne i haven.

Myrer er en naturlig og vigtig del af et sundt haveøkosystem, og de kan endda være gavnlige for haven: de hjælper med at løsne jorden og spiser andre skadelige insekter som for eksempel larver og lopper.

Hvis myrerne er til gene, så husk, at det ofte er unødvendigt at anvende pesticider til bekæmpelse af myrer i haven.

Da pesticider kan have skadelige langvarige virkninger og være giftige for både børn og husdyr, er det en god idé at forsøge økologiske metoder, før man griber til myrgifte.

Økologiske metoder er meget populære blandt haveentusiaster, og de er samtidig meget prisvenlige. Nogle af de mest anbefalede metoder er:

  • Anvendelse af vand
  • Lad myrerne spise sig ihjel
  • Få myrerne til at flytte sig
  • Brug hjemmelavet insektssæbe på frugttræerne

Disse måder bliver uddybet i de følgende afsnit.

Vi anbefaler Baythion D mod myrer 1 liter, som også kan bruges imod:

  • sølvfisk
  • fluer
  • myg
  • hvepse

Læs også: Flyvemyrer – Se hvordan du bekæmper og undgår dem her

Billig og virkningsfuld: anvend vand

Den mest økonomiske metode til at fjerne myrer fra haven er ved at bruge vand. Du kan vælge mellem koldt vand eller kogende vand:

For at få myrerne til at flytte, kan du vande jorden rigeligt med koldt vand hver dag i op til 2 uger. Dette vil afkøle æggene og larverne og få myrerne til at søge andre steder hen.

Hvis du kan finde myrernes myrebo, er det yderst effektivt at hælde kogende vand over det. Du kan observere, hvor myrerne bevæger sig hen for at finde ud af, hvor myreboet er placeret. Husk dog at undgå at hælde det på planter, da plantens rødder kan dø.

Læs også: Myrer i huset – Sådan bekæmper og forebygger du myrer

Lad myrerne æde sig selv til døde

Myrer har en stor forkærlighed for søde sager, og du kan nemt lave dine egne billige og effektive blandinger.

Disse blandinger er så velsmagende, at myrerne lokkes til dem og enten drukner i blandingen eller spiser sig selv til døde. Blandingerne kan laves af ingredienser, som du allerede har i køkkenet. Nogle af de blandinger, du kan bruge, er følgende:

  • Lav en blanding af flormelis og kartoffelmel i forholdet 1:1. Drys blandingen ud over hele haven – myrerne er vilde med flormelis, men kan ikke tåle kartoffelmel, så de ender med at spise sig selv til døde!
  • Gær, lunken vand og sukker – gæren får myrernes maver til at sprænge.
  • Saftevand eller vand tilsat sukker, som myrerne klatrer op i og drukner.
  • 1 dl sirup, 2 pakker gær og en teskefuld vand hældes i beholdere – for eksempel ketchupflasker eller andre plastikbeholdere. Dette tiltrækker myrerne, så de klatrer op i blandingen og dør.
  • Kokosolie – myrerne dør, når de træder på olien, og de tager den med ned til myreboet, så de andre myrer også dør.
  • Myrer afskyr kraftige dufte, så du kan sprede kanel, eddike eller lavendel der, hvor du ikke ønsker at have dem.

Flytning af myrer

En alternativ metode til at fjerne myrer fra haven er at få dem til at flytte sig. Du kan forsøge en af de følgende metoder:

  • En halmkugle placeres over indgangen til myreboet, hvorefter der vandes ind i boet hver dag i op til tre uger. Myrerne begynder gradvist at flytte over i halmkuglen, som derefter kan flyttes eller brændes. Dette råd kommer fra en erfaren landmand.
  • Hvis du ønsker at bestemme, hvor myrerne skal etablere deres bo, kan du placere en flise med noget løst jord ovenpå. Dette skaber et meget attraktivt sted for myrerne at bo, og der er en høj sandsynlighed for, at de vil etablere deres bo under flisen.

Læs også: Kakerlakker – Sådan forebygger og bekæmper du dem let selv

Fjern myrer fra frugttræerne

Hvis myrer invaderer frugttræerne, kan det være fordi der er enten bladlus eller skjoldlus til stede. Skjoldlus er nogle brunlige vækster, og de kan fjernes ved hjælp af en børste og insektsæbe.

Opskrift på hjemmelavet insektsæbe:

  • 1 liter vand.
  • 1 tsk. flydende eller fast brun sæbe.
  • 1 tsk. husholdningssprit.

For at undgå bladlus kan man også plante hvidløg under frugtplanterne eller sprøjte med den hjemmelavede insektsæbe – dog ikke i direkte sollys.

Bekæmpelse af myrer med giftige midler

Bekæmpelse af myrer med giftige midler
Eksempel på hvordan myrer samler sig på blade, lægger æg og spiser bladene på dine træer.

Har du forsøgt alle de miljøvenlige metoder, og synes ikke, at de er effektive i din have, kan du tænke på at anvende nogle af myrebekæmpelsesmidlerne med gift.

Der findes blandt andet følgende typer af myrebekæmpelsesmidler:

  • Myrelokkedåser
  • Myregiftspulver
  • Myrepulver
  • Insektlak – myrerne passerer, får det på deres fødder og bringer det ned i boet, så det spredes.
  • Myre udryddelsesmiddel


Den eneste gang jeg har oplevet problemer med myrer indendørs, har jeg benyttet en myrespray fra Bayer med stor succes.

Når jeg har problemer med myrer udendørs, hvilket desværre er sket mere end én gang, anvender jeg altid et udryddelseskoncentrat – det virker!

Læs også: Fjernelse af hvepsebo – Sådan får lettest hvepsene væk

Brug gift med omtanke

Hvis du bruger gift, skal du først og fremmest være sikker på, at giften er på Miljøstyrelsens liste over godkendte bekæmpelsesmidler, den kan ses her.

Selvom det er på miljøstyrelsens liste over godkendte stoffer, bør du udvise stor forsigtighed, når du bruger giftmidlerne, især hvis der er chance for at inhalere midlerne, hvis det f.eks. er giftstoffer på sprayflaske.

Disse gifte kan skade andre levende organismer – herunder dig selv, husets børn og kæledyr. Det er sket, at katte er blevet forgiftet efter brug af sprøjtemiddel mod insekter. Hvis du er gravid, så få en anden til at sprede giftstoffet.

Myregift der FUNGERER – udendørs

Mener du, at det absolut er nødvendigt med myregift, er det mest effektive at bruge den type myregift, som myrerne selv tager med ned i boet, så også myrerne nede i boet bliver elimineret.

Myrelokkedåser benytter ofte denne metode ved at lade myrerne sprede giften til andre myrer. Bayer fremstiller en myrelokkedåse med den aktive gift Imidacloprid, og dette produkt er godkendt af miljøstyrelsen.

Du kan også få et udvandingsmiddel produceret af Protect Home, som blandes i vand og hældes ned i myregangene og langs terrasser udenfor.

Et andet populært middel er Trinol 810, som sprøjtes ned hvor myrerne generer og i deres myrebo. Det bruger det aktive stof Pyrethrin, som kan være meget skadeligt for mennesker og dyr, hvis det inhaleres.

Så anvend det med omtanke for børn og kæledyr i særdeleshed, og undgå at bruge det indenfor.

Hvilken metode er mest effektiv og økonomisk for at bekæmpe myrer i haven?

Der er ingen tvivl om, at de bæredygtige metoder er de bedste og mest overkommelige, når det gælder bekæmpelse af myrer i haven. De forskellige effektive metoder, som nævnes i artiklen, er metoder, som mange har haft succes med igennem årene.

Den mest økonomiske metode er at vande med koldt vand flere dage i streg eller hælde kogende vand direkte ned i myreboet.

En anden velafprøvet metode er en blanding af flormelis og potetmel, som får myrerne til at æde sig mætte. Myrerne tiltrækker selv andre myrer til blandingen, så du kan bekæmpe myrerne på denne måde.

Overvej omhyggeligt, inden du anvender gift – det er ikke kun dyrt, men kan også være skadeligt for dig og dit miljø, hvis du bruger en for stærk myregift.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om myrebekæmpelse

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan kan man bekæmpe myrer i haven?

Der er adskillige metoder til at bekæmpe myrer i haven. De mest typiske metoder er at bruge gift, en blanding af vand og sukker med natron, men det mest effektive, du kan gøre, er at finde myrernes tue og bekæmpe dem direkte derfra. I værste fald kan det være nødvendigt at tilkalde en skadedyrsbekæmper.

Hvorfor er der myrer i haven?

Der vil altid forekomme myrer i haven, da de er insekter, der naturligt hører hjemme i naturen. Dog kan store mængder af myrer udgøre et problem, og der kan opstå omfattende kolonier uden nogen specifik årsag, eller som følge af diverse faktorer, såsom usædvanligt gunstige vejrforhold.

Hvilket middel til bekæmpelse af myrer er mest effektivt i haven?

Hvis du oplever mange myrer, og du ikke kan få bugt med dem, vil en skadedyrsbekæmper være din bedste løsning. Du kan forsøge med gift som første skridt. Hvis myretuen er omfattende, er det usandsynligt, at kogende vand vil være til nogen hjælp, da det ikke kan trænge dybt nok ned.

Er myredræber skadeligt for planterne?

Sædvanligvis beskadiger effektiv myredræber ikke dine planter, da formålet med det er, at myrerne skal forveksle det med føde og bringe det ned i deres bo til de andre.

Hvilke slags myrebekæmpelse er tilgængelige?

Der er forskellige metoder til at bekæmpe myrer, såsom myrelokkedåser, myrespray og myreskræmmere, der alle er effektive i nogen grad. Hjemmelavede løsninger inkluderer sukker og natron-blandinger, der kan fodre myrerne til døde. Vær dog forsigtig med flydende myregift eller giftspray, da det kan skade gavnlige insekter i din have.

Er myrer skadelige for min have?

Myrer er ikke nødvendigvis skadelige for din have, så længe de ikke bliver for mange og spreder sig over hele græsarealet. De kan være irriterende, når der er mange af dem, men de hjælper også med at bekæmpe skadedyr, æg, mider og lignende, der ellers kunne angribe dine forskellige træer, blomster og planter.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Pestium.dk