TIPS & RÅD

Punkterede rude: Sådan udskiftes et punkteret vindue i 2024

Har du en punkterede rude, så er det en en god ide at få den udskiftet, da et punkterede vindue ikke isolere særlig godt, og derudover så er de oftest også svære at kigge ud igennem, da punkterede ruder oftest er slørede eller duggede. Vi gør dig klogere på hvad du skal gøre med et punkterede vindue.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 25. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.

De fleste punkterede ruder er termoruder med flere lag glas, som der forekommer en utæthed i. Det er dyrt at have punkterede vinduer i energitab og de er ofte også svære at kigge ud igennem, så du bør finde ud af om du skal fortage renovering af vinduerne eller købe nye vinduer, så de kan blive udskiftet ret hurtigt.

Få 3 Tilbud på at få skiftet punkterede ruder hos 3byggetilbud.dk

 • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
 • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
 • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Punkterede rude Sådan udskiftes et punkteret vindue
Eksempel på en Punkterede rude

Beregn prisen for reparation af punkterede ruder

[stm-calc id=”959″]

Få 3 Tilbud på nye vinduer

100% gratis og uforpligtende

Hvad gør man ved en punkteret rude?

Ved en punkteret rude er det nødvendigt at udskifte ruden, da den ikke kan repareres. En punktering forringer vinduets isoleringsevne markant, da argongas kommer ind i hulrummet. Det anbefales at indhente flere tilbud for at få en god pris på udskiftningen, og overveje at udskifte den punkterede rude med energiglas for bedre isolering

Kan man reparere en punkteret rude?

Nej, du kan ikke reparere en punkteret rude. Det eneste du kan gøre, er at udskifte den punkterede rude, hvor du skal f inde ud af hvad din udskiftning af punkteret rude pris bliver eller blot vælge at bibeholde det punkterede vindue.

Når en punktering forekommer i en energirude, så vil argongassen finde vej ind i hulrummet, og dette påvirker isoleringens evnen markant.

Derfor anbefales det at få udskiftet den punkterede rude til energiglas i det gamle vindue

Hvordan udskiftes en punkteret ruder? Guide

Hvordan udskiftes en punkterede rude Guide
Udskiftning af punkterede rude

Når en rude er punkterede, så kan den ikke repareres, og skal derfor udskiftes. Med vores miniguide kan du se hvordan processen i at udskifte punkteret ruder er, og du kan også se en guide i videoen længere nede.

Det er for de fleste en stor opgave at skifte en rude, og derfor anbefaler vi at du indhenter 3 tilbud på at få udskiftet din punkterede rude hos 3Byggetilbud her, men hvis du selv ønsker at gøre det, så har vi også en guide nedenfor.

Du kan også læse vores anmeldelse af 3byggetilbud.dk.

Dette værktøj skal du bruge for at udskifte en punkterede rude:

 • Ny rude
 • Glaslister
 • Tætningsbåd
 • Stemmejern
 • Glasklodser
 • En bred spartel
 • Silikone
 • Små søm

1. Begynd med at afmonter den punkterede rude.

For at afmontere den punkterede rude, skal du anvende en bred spartel eller et stemmejern, for at løsne glaslisterne. Når listerne er fjernet kan du meget forsigtigt fjerne ruden, mens vindueskarmen skal forblive.

2. Fjern gamle tætningsbånd samt silikone

Herefter skal de gamle tætningsbånd fjernes inklusiv silikonen, hvorefter du skal rense glasfalsen, så de nye tætningsbånd kan sidde ordenligt fast på glasfalsen. Her kan stemmejernet bruges til at fjerne resterne af silikone og lim.

3. Nye tætningsbånd monteres

Nu skal du montere de nye tætningsbånd, hvor du skal finde den klistrede side af tætningsbåndene. Her skal du påsætte tætningsbåndet på glasfalsen med den klistrede side derpå.
Vigtigt: Du bør undgå at skære tætningsbådet helt igennem, men bør lade det inderste hjørne af tætningslisten være intakt, for hvis du gør dette, så kan tætningsbåndet drejes om hjørnet.

4. Forsegl hjørne med silikone og påfør tætningsbådet

Nu skal hjørne forsegles med silikone, hvilket er indbrudshæmmende og giver den bedst mulige tæthed, hvorefter du skal påføre tætningsbånd på listerne og skære enderne af med dit stemmejern.

5. Placer glasklodserne i midten af vindueskarmens bund

Glasklodserne skal placeres i midten og ikke i siderne eller toppen af vindueskarmen, inden den nye rude indsættes i karmen. Glasklodserne sikre nemlig at ruden ikke bliver presset mod karmen. Hvis du glemmer glasklodserne, så kan du risikere at ruden sprænger, så snart ruden lukkes.

6. Placer ruden ovenpå glasklodserne

Når glasklodserne skal placeres, så skal du placere ruden ovenpå glasklodserne i bunden, hvorefter du kan placere glasklodser i både side og top af rammen.

7. Tryk listerne hårdt mod ruden, og søm listerne fast.

Til slut skal du presse dine lister hårdt ind mod ruden, hvorefter du kan sømme listerne fast.

Så snart dette er gjort er din punkterede rude blevet udskiftet, og en ny monteret.

Se også en video nedenfor, med hvordan du kan udskifte din punkterede rude.

Læs også artiklen:

Sorte Sprossede Vinduer: Se muligheder og beregn pris

Støjdæmpende vinduer: Se Tilskud, Beregn pris

Ejendomsservice priser: Beregn hvad viceværtservice koster

Hvad er en punkterede rude?

En punkterede rude, uanset om det er en punkterede termorude, aluminium vindue eller et almindeligt vindue, kan oftest kendetegnes ved at den punkterede rude er utæt, og derfor vil ruden dugge indvendigt og derved blive sløret at kigge igennem.

Med en punkterede rude, så vil der være et øget energitab, da termoruders funktion mister sin effekt, hvis selve ruden er utæt.

Hvorfor punkterer vinduer?

Kun ruder med 2-lags glas eller med flere lag kan punktere, så det vil derfor være dem vi omtaler her i artiklen, hvilket er årsagen til 1-lags ruder ikke bliver nævnt.

Hvert lag i et vindue er indsat i rammen parallelt. Her er der i bunden af rammen til flerlagsglasvinduer sat en gummiforsegling. Denne gummiforsegling er lavet, for at sikre at glaslagene holdes parallelt sammen.

Rammen af vinduet er typisk lavet af enten træ eller plastik, hvori glaslagene som typisk er 2-lags eller 3-lags vinduer er monteret i.

Mellem disse glas er der et hulrum, og dette rulrum er med til at isolere boligen. Disse glas anvender samme isoleringsprincip som en hulmur.

Udover hulrummet som isolere vinduet, så findes der også et lag gennemsigtigt levemissionsbelægning på minimum én af glassene. Denne levemissionsbelægning sikre at varmen bliver indenfor i rummet, mens den også tillader at solens stråler kan trænge ind og opvarme rummet.

En punkterede rude, er altså en rude hvor denne forsegling mellem to glaslag er blevet brugt. Så et vindue bliver punkteret, når forseglingen er brudt og der derfor kan trænge fugt ind mellem lagene. Fugten trænger ind mellem lagene og resultere i dug og kondens, som ikke kan trænge ud igen, men i stedet bliver til plamager.

Termorude pris - Hvad koster Termoruder
Når en rude er punkterede, så kommer der vand ind mellem glassene i f.eks. 2- eller 3-lags ruder som de overstående.

Hvordan kan jeg se at ruden er punkteret?

Du kan se at en rude er punkteret, når der bliver dannet kondens og dug imellem glassene i vinduet. Du er derfor ikke i tvivl om at en rude er punkteret, da det ses ved at ruden bliver sløret at kigge igennem og du kan se dug og kondens på indersiden af ruden.

Du kan forsøge at tørre kodens væk, og kan det hverken tørres væk fra ydersiden eller indersiden af vinduerne, så er de et punkteret vindue du står med.

Hvad koster det at få skiftet en punkterede rude?

Den udskiftning af punkteret rude pris du får tilbudt er ofte relativt høj. Du skal forvente at prisen for at få skiftet en punkterede rude koster omkring 2.000 Kroner pr. rude. Her er 1.500 kroner til den nye rude, og 500 kroner til arbejdslønnen.

Du kan med vores prisberegner i toppen af artiklen her, se hvad det koster at få udskiftet alle dine punkterede ruder med forskellige nye vinduer, så du får en vejledende termorude pris samt bliver klogere på hvad en punkteret termorude koster at få skiftet ud.

Læs også vores artikler om:

Indbrudssikrede vindue: Se fordele, ulemper og pris

Få 3 Tilbud på nye vinduer

100% gratis og uforpligtende

Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Kan man reparere en punkterede rude?

Nej, en punkterede rude kan ikke repareres, og skal derfor i stedet udskiftes.

Hvordan ved man om en rude er punkteret?

Du kan se at en rude er punkterede, hvis der er dug eller kondens på indersiden af vinduet, som ikke kan tørres væk udefra, så der er derfor hurtigt at konstatere om den er punkteret eller ej.

Hvad koster det at få skiftet en punkterede rude?

Du skal forvente at det koster omkring 2.000 kroner at få skiftet en punkterede rude af en fagmand, hvor selve ruden koster omkring 1.500 kroner.

Hvorfor bliver en rude punkterede?

Grunden til at en rude bliver punkterede er typisk at tætningen af glaslisten bliver utæt, enten grundet et slag, eller f.eks. hvis det er en bundliste af træ, som blot er blevet gammelt.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Rationel.dk –

Bygningsreglementet.dk – Energiforbrug og klimapåvirkning samt mindstekrav til vinduer

Bygningsbevaring.dk – Vinduers varmetab