Spindemider – Sådan bekæmper og forebygger du spindemider

Spindemider angriber og dræner alt næring fra bladene på drivhusplanter som agurker og tomater, samt frugttræer og bærbuske. Dette kan forårsage planters død. Læs videre for at finde ud af, hvordan du kan forhindre og bekæmpe dette skadedyr.

Hvad er spindemider?

Spindemider, også kendt som væksthusspindemider, når de angriber planter i drivhuse, er skadedyr, der ødelægger planters blade ved at suge næringen ud af dem.

Disse mider formerer sig ekstremt hurtigt, og deres navn stammer fra det spind, de skaber for at bevæge sig mellem blade og planter.

Disse skadedyr ønsker du ikke i din have, så derfor har vi lavet en guide til at bekæmpe spindermider i vores artikel.

Spindemider - Sådan bekæmper og forebygger du spindemider
Sådan ser det ud når du har spindermider i dine blade

Fjern Spindermider og andre insekter effektivt med Ecostyle Insektfri Spruzit

Læs også: Bladlus – Sådan forebygger og bekæmper du dem let selv

Hvordan ser spindemider ud?

Spindemider har en længde på omkring en halv millimeter, besidder 4 par ben og fremstår blege eller grønligt-gule med en mørk plet på hver side af ryggen. Mod slutningen af sæsonen skifter miden farve til rødligt, hvilket indikerer, at det er en overvintrende hun. Disse skadedyr bevæger sig rundt på undersiden af plantens blade.

Læs også: Myrer i huset – Sådan bekæmper og forebygger du myrer

Hvilket skader spindemider forårsager, og hvornår sker det?

Væksthusspindemider opstår normalt som et problem fra midten af april til midten af oktober, men indendørs potteplanter kan blive påvirket året rundt. Miderne klarer sig gennem vinteren på planter og planteaffald i drivhuset, og når temperaturen stiger om foråret, begynder de at lægge æg igen, hvilket resulterer i nye spindemider, der er klar til at skade dine planter.

Disse mider forårsager gul-prikkede blade, da de suger saften ud af bladets celler. Efterhånden som miderne formerer sig, bliver bladene mere og mere gule, og til sidst vil bladet dø helt. Hvis flere blade er inficeret, kan hele planten dø, da den får næring gennem bladene.

Væksthusspindemiden kan angribe næsten alle drivhusplanter, såsom agurk, tomat, bønner, chili, spansk peber og potteplanter – tomatplanter kan reagere særligt meget på angrebet. Der er dog forskel på, hvor godt spindemider trives på hver enkelt planteart, og i drivhuset er det typisk agurk, der angribes i væsentlig grad.

Udendørs kan væksthusspindemider, særligt i varme perioder, skade frugttræer, bærbuske og prydplanter.

Læs også: Væggelus – Sådan slipper du af med de små blodsugere

Hvordan kan du undgå spindemider?

Du kan ikke forhindre spindemider hverken udendørs eller indendørs. De transporteres af vinden, så du har ingen indflydelse på, om dine planter bliver angrebet af dette skadedyr.

Hvordan bekæmper man spindemider i drivhuset?

  • Et varmt og tørt klima er ideelle forhold for spindemider, så sørg for ikke at lade drivhuset blive for varmt og tørt.
  • Sprøjt bladene med en insektssæbe, og fokuser særligt på undersiden af bladene. Skyl grøntsager, der er blevet sprøjtet med insektsæbe, grundigt.
  • Udsæt rovmider, Phytoseiulus persimilis, et par dage efter du har sprøjtet med insektsæbe. Rovmiden er en effektiv spindemide-predator.
  • Rengør vinduer, sprosser, overflader og hulrum med en stærk brun sæbeopløsning, når de sidste planter er fjernet fra drivhuset – dette vil dræbe alle overvintrende spindemider og deres æg.

Læs også: Bananfluer – Sådan bygger du en bananflue fælde

Hvordan bekæmper man spindemider i det fri?

At bekæmpe spindemider udendørs kan være mere udfordrende end i et drivhus, da udendørs planter er mere udsatte for at blive et hjem for mider, der transporteres af vinden. Men her er nogle metoder, der kan hjælpe:

  • Fjern og ødelæg de mest angrebne blade
  • Spray bladene med insektssæbe, især på undersiden af bladene. Sørg for at skylle grøntsager, der er blevet sprayet med insektssæbe, grundigt.
  • Udsæt rovmider, Phytoseiulus persimilis, et par dage efter at have sprayet med insektssæbe. Rovmiden spiser spindemider og er meget effektiv.
  • Hvis spindemiderne fortsætter med at skade dine planter, skal du gentage ovenstående trin.
  • Sidste udvej: Kassér angrebne planter og skaf nye.

Læs også: Borebiller – Sådan identificerer og bekæmper du borebiller

Hvor kan man købe rovmider?

Rovmider kan bl.a. findes i plante- og havecentre, hvor de sælges i små plastikbeholdere med omkring 500 stk. Rovmiderne er placeret i et fint granulat inde i beholderen, som man skal sprede ud over de angrebne blade i henhold til instruktionerne på beholderen.

Når granulatet er spredt ud, begynder rovmiderne at bevæge sig rundt på de andre blade og stængler, hvor de ødelægger spindemiderne på deres vej gennem planterne.

Fjern Spindermider og andre insekter effektivt med Ecostyle Insektfri Spruzit

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om spindemider

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvor kommer spindemider fra?

Spindemider kommer enten med luften eller fra sidste år hvor de overvintre i små sprækker eller gammelt plantemateriale.

Hvordan forebygger jeg imod spindemider?

Det bedste du kan gøre er at fjerne gammelt plantemateriale og vaske drivhuset ned om vinteren. I haven er det bedste du kan gøre at have høns gående ved træerne som spiser spindemiderne når de forsøger at overvintre.

Hvordan bekæmper jeg spindemider?

Du kan enten bekæmpe spindemider med insektsæbe eller rovmider. Ofte skal der en kombination af de to til for at fjerne spindemider helt.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Pestlex.dk