Dræbersnegle – Sådan bekæmper og undgår du Ibirisk Skovsnegl

Dræbersnegle kan hurtigt udvikle sig til et mareridt for haveejere, hvis de får lov til at sprede sig. Find ud af, hvordan du blandt andet med sneglehegn kan bekæmpe det lille dyr, der kan forårsage stor skade på din have.

Dræbersnegle - Sådan bekæmper og undgår du Ibirisk Skovsnegl
Dræbersnegle (Ibirisk Skovsnegl) er typisk brunlig/ rødbru, men kan variere i farve.

Hvorfor er det vigtigt at bekæmpe dræbersnegle?

En enkelt dræbersnegl kan lægge op til 400 æg i løbet af en sæson. Især i milde og fugtige somre kan dette resultere i mange voksne snegle. Dræbersnegle er hermafroditter, så alle kan lægge æg.

De seneste år har dræbersnegle udgjort et betydeligt problem i adskillige danske haver, hvor disse altædende snegle har ødelagt både køkkenhaver og prydplanter.

Udover at være en plage for haveejere, kan dræbersnegle ligeledes forstyrre den naturlige balance mellem de vilde arter i naturen. Dræbersneglen udgør især en trussel mod den sorte skovsnegl.

Læs også: Myrer i huset – Sådan bekæmper og forebygger du myrer

Hvordan kan man skelne en dræbersnegl fra andre sneglearter?

Dræbersnegle mangler et hus. Deres farvetone kan variere betydeligt fra orange til næsten sort. Den mest almindelige farve for voksne snegle er rødbrun. De helt unge snegle er ofte lyse med mørke striber ned ad siden.

Både voksne og unge dræbersnegle kan nemt forveksles med både røde og sorte skovsnegle. Men hvis der er mange snegle i din have, er det højst sandsynligt dræbersnegle. Røde og sorte skovsnegle bor normalt ikke så tæt på hinanden.

Miljøstyrelsen har udarbejdet en sneglenøgle, som du kan anvende til at afgøre, om det er dræbersnegle, der findes i din have.

Læs også: Spindemider – Sådan bekæmper og forebygger du spindemider

Hvordan kan man undgå at få dræbersnegle i haven?

Hvis haven endnu ikke er ramt af dræbersnegle, er der flere tiltag, man kan tage for at forhindre, at de kommer ind i haven.

Blandt disse tiltag kan nævnes:

  • Sikre, at der ikke er snegle og deres æg i nye planter
  • Anvende sneglehegn
  • Bruge snegleresistent kompost
  • Skabe zoner med bar jord omkring haven.

Da dræbersneglen kom til Danmark

Dræbersnegle, også kendt som iberisk skovsnegl, fik sit frygtindgydende navn af en journalist fra Jydske Vestkysten efter et interview med snegleekspert Gunnar Hansen. Det var i 1997, at Hansen opdagede dræbersneglen i Danmark.

Navnet blev skabt, da Gunnar Hansen demonstrerede for journalisten, hvordan sneglene havde fortæret alt det grønne omkring dem.

Sneglen ankom allerede til Sverige i 1975, så det er sandsynligt, at den også har været i Danmark før 1997. Den kan findes i størstedelen af landet.

Vær forsigtig med at tilføje nye planter i haven

Når du tilføjer nye planter i din have, enten købt eller modtaget som gave, kan du risikere at introducere dræbersnegle. Selv hvis planterne er købt gennem en planteskole, er der desværre ingen garanti for, at de ikke indeholder dræbersnegleæg.

Hvis planterne stammer fra et område med dræbersnegle, kan der være små snegle eller æg i jorden. Sørg derfor for altid at undersøge jorden nøje for småsnegle og hvide snegleæg, før du planter dem i din have.

Du kan eventuelt vaske jorden forsigtigt af rødderne for at sikre, at alle snegle og æg er fjernet.

Læs også: Bladlus – Sådan forebygger og bekæmper du dem let selv

Opsæt et sneglehegn

Et sneglehegn kan hjælpe med at forhindre dræbersnegle i at trænge ind i din have. Dog kan det blive en bekostelig affære, da prisen typisk ligger mellem 60 og 70 kr. pr. meter, hvis man ønsker at indhegne hele haven.

I stedet kan du vælge at beskytte udvalgte dele af haven med sneglehegn, såsom køkkenhaven, kompostbunken eller blomsterbedet.

En alternativ løsning er at lave højbede, så din have bliver opdelt, og du kun skal opsætte sneglehegn omkring højbedet. Vær dog opmærksom på, at et sneglehegn ikke er 100 procent sikkert.

Du kan lave et sneglehegn selv, for eksempel ved hjælp af tynde metalplader:

  • Bøj pladerne i en vinkel på 45-55 grader, så der dannes en kant, der fra siden ser ud som et 1-tal.
  • Det lille “tag” skal være cirka 6 cm og pege i retning af hvor sneglene kommer fra.
  • Hegnet skal være omkring 30 cm højt, og 10 cm af hegnet skal graves ned i jorden.


Formålet med sneglehegnet er, at sneglene ikke kan bøje sig op over det lille tag, da de kommer til at hænge frit i luften.

Sørg for, at planter eller græs ikke vokser op ad hegnet, da de danner en bro, som sneglene kan bruge til at klatre over hegnet.

Et sneglehegn, både hjemmelavet og færdigkøbt, kan forbedres ved at smøre brun sæbe ind under taget af hegnet.

Et hegn eller en ring af kobber kan også beskytte planterne. Kobber har en svag elektrisk ladning, som skræmmer sneglene væk. Kobber kan dog være ret dyrt.

Det egner sig især til at beskytte enkelte yndlingsplanter mod snegle.

Læs også: Fjernelse af hvepsebo – Sådan får lettest hvepsene væk

Bar og tør jord

Dræbersnegle er ikke glade for at bevæge sig over bar og tør jord. Du kan derfor i nogen grad undgå snegleproblemer ved at sørge for, at der er bar jord mellem planterne i bedene. Dog nævner flere eksperter, at hvis sneglene virkelig ønsker det, kan de sagtens krydse den bare, tørre jord.

Denne metode har dog nogle ulemper:

  • – Den fungerer ikke i perioder med megen regn.
  • Den kræver mere lugning i haven, da bar jord i bedene medfører mere ukrudt.
  • Den gør forholdene dårligere for sneglenes naturlige fjender, såsom pindsvin, fugle, tudser og løbebiller.
  • Du kan ikke benytte en vandspreder til at vande haven, men skal vande direkte omkring planterne.

Sikring af kompost mod snegle

En åben kompostbunke er det perfekte sted for dræbersnegle at leve. Her findes både fugtighed og mad. Desuden lægger sneglene gerne deres æg i kompostbunker.

For at undgå problemer med dræbersnegle i din kompost kan du enten benytte en lukket kompostbeholder.

Alternativt kan du opsætte et sneglehegn omkring kompostbunken. Glem ikke at kontrollere, at der ikke er dræbersnegle inden for det afgrænsede område.

Hvordan kan du bekæmpe dræbersnegle i din have?

Når dræbersnegle først er kommet ind i din have, findes der adskillige metoder til at håndtere dem. Den bedste metode afhænger af faktorer som tidspunktet på året og antallet af snegle i haven.

I efteråret går de voksne snegle bort, og det er kun de små, unge snegle, der overlever vinteren ved at skjule sig i kompostbunker eller grave sig ned i jorden. Når temperaturen stiger til 8-10 grader om foråret, kommer de unge snegle frem og begynder at lægge æg kort tid efter.

Det er mest effektivt at bekæmpe de unge dræbersnegle så snart de dukker op i foråret, før de får mulighed for at formere sig og blive flere.

For at bekæmpe dræbersnegle kan du anvende følgende metoder:

  • Indsamling og drab af snegle.
  • Sneglefælder.
  • Fremme gode forhold for naturlige fjender.
  • Opdræt af høns og ænder.
  • Nematoder.
  • Sneglegift.


Det er vigtigt at samarbejde med naboerne i kampen mod dræbersneglene. Hvis du er den eneste, der bekæmper dræbersnegle, vil det ikke være særlig effektivt, da nye snegle nemt kan vandre ind i din have fra naboernes haver.

Du kan i videoen her se hvordan du kan bekæmpe og undgå dræbersnegle i haven.

Saml snegle og æg, og dræb dem

Den mest effektive metode til at bekæmpe dræbersnegle er ved at indsamle sneglene og dræbe dem. Det optimale tidspunkt for indsamling er om aftenen i skumringen, når sneglene kommer ud fra deres skjulesteder for at søge efter føde.

Du vil typisk finde sneglene på fugtige områder, fx under bladene på planter, gamle planker, plastiksække og lignende. Da sneglenes slim kan indeholde E.coli bakterier, er det en god idé at bruge handsker eller et værktøj, fx en gribetang (grabber) el. lign. til at samle sneglene op med.

Du kan dræbe sneglene ved at skære eller hakke dem over med en spade eller saks. Snittet bør lægges lige bag sneglens hoved – så dør den hurtigt.

Husk også at samle snegleæg. Æggene er runde og hvidlige og findes normalt i klumper på 20-30 stk. eller flere. Æggene kan dræbes ved at knuse dem.

Fang dræbersnegle med en ølfælde

Fang dræbersnegle med en ølfælde
En dræbersnegl på vej ned i en ølfælde

En ølfælde kan hjælpe med at fange dræbersnegle, da den gærede duft fra øllet tiltrækker sneglene. Vær dog opmærksom på, at det også kan lokke andre snegle, som så også vil blive dræbt.

Selvom det er tilladt at drukne hvirvelløse dyr som dræbersnegle, bør det dog være den sidste metode, du anvender, da man bør undgå at påføre dyr – uanset hvilke – smerte og lidelse ved aflivning.

Alternativt kan du nøjes med at hælde ½-1 cm øl i ølfælden, så de ikke drukner, og derefter aflive dem ved at skære dem over med en spade eller klippe dem over med en saks.

En ølfælde kan være særligt nyttig om foråret, hvor sneglene er små og svære at se. Eller hvis du har en stor grund med mange snegle, hvor det er meget tidskrævende at samle snegle op.

Placer ølfælden et fugtigt sted i haven, hvor dræbersneglene opholder sig, fx under nogle buske, i nærheden af kompostbeholderen eller et sted med visne blade eller grene, som sneglene kan skjule sig under. Sørg for at kontrollere fælden ofte, så sneglene ikke når at flygte igen. Brug en af de tidligere nævnte metoder til at aflive de indsamlede snegle.

Skab optimale forhold for dræbersneglens naturlige fjender

Voksne dræbersnegle er robuste, slimede og bitre, hvilket gør dem uappetitlige for de fleste dyr. Men mange dyr og insekter spiser unge dræbersnegle og deres æg, herunder pindsvin, tudser, frøer, firben, løbebiller, mus, berberiænder og visse fugle.

Ved at tage godt vare på disse dyr i haven kan de hjælpe dig med at bekæmpe dræbersneglene. For eksempel kan du lade et hjørne af haven være lidt vildt og tilgroet, så dyrene har et sted at søge ly og hvile. En kvasbunke er også en god idé til pindsvinet.

Det er vigtigt at undgå at hente et pindsvin fra naturen, da de kan have unger. Pindsvin har desuden ofte svært ved at vænne sig til nye omgivelser. Hvis pindsvinet ikke trives i din have, vil det begynde at vandre rundt på villavejene, hvor det risikerer at blive påkørt.

Nyttedyr

Høns og ænder er en fremragende løsning for at holde dræbersnegle i skak, særligt hvis du har en stor have. Hønsene er særligt glade for at spise de små snegle, mens nogle ænder, såsom moskusænder eller også kaldet berberiænder, er glade for at spise dræbersnegle i alle størrelser.

Ænderne foretrækker at vaske sneglene, før de spiser dem, så det er en god idé at have en havedam eller et vandbassin i haven for at tilgodese deres behov.

Nematoder

Nematoder er en alternativ metode til bekæmpelse af dræbersnegle. Disse parasitiske mikroskopiske rundorme angriber dræbersnegle og kan købes i pakker med millioner af dem. De ca. 1 mm lange rundorme skal blandes med vand og spredes i haven, hvor dræbersneglene findes. De tilhører arten Phasmarhabditis hermaphrodita, som findes i den danske natur, men ikke i et antal, der kan bekæmpe et stort antal dræbersnegle.

Nematoder angriber dræbersnegle, når de er i et bestemt stadie af deres livscyklus. De små rundorme trænger ind i sneglen gennem et hul bag udposningen oven på sneglen, kaldet kappen. Inde i sneglen udløser rundormen bakterier, som sneglen ikke kan tåle.

Nematoderne er værtsspecifikke, hvilket betyder, at de kun angriber dræbersnegle og andre snegle uden hus, som agersnegle. Det betyder også, at du ikke skal bekymre dig om, at nematoderne vil skade pindsvin, fugle eller kæledyr.

Nematodernes effektivitet er dog ikke endeligt fastslået.

Sneglemidler

Der er forskellige giftige stoffer til bekæmpelse af dræbersnegle tilgængelige i handlen. Det aktive stof i disse produkter er jernfosfat.

Det er vigtigt at bruge sneglegift forsigtigt og kun i sidste instans, hvis dræbersnegleproblemet er alvorligt, da dette middel også dræber andre sneglearter. Det er ikke tilrådeligt at sprede sneglekorn overalt i haven, men det kan for eksempel anvendes omkring nye, små planter for at give dem mulighed for at vokse uden forstyrrelser.

Du kan lægge sneglekorn mellem to fliser, der er adskilt af små sten eller lignende, for at lave en åbning mellem fliserne, der er så smal, at snegle med hus, såsom vinbjergsnegle, ikke kan nå sneglegiften.

Giftstoffet metaldehyd bør ikke anvendes, da det er skadeligt for pindsvin, fugle og små hunde. Dette middel er ulovligt at sælge i Danmark.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om dræbersnegle

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan kommer jeg af med dræbersnegle?

Den letteste måde at komme af med dræbersnegle på er at indsamle og koge dem. Det er en tidskrævende process der kræver at du i en længere periode er ude hver dag og indsamle dem.

Hvordan undgår jeg dræbersnegle?

Den letteste måde at holde snegle ude af din have er et sneglehegn. Du kan dog også lave et naturligt sneglehegn ved at lave en stribe tør jord, men den vil ikke holde alle snegle ude.

Kan dræbersnegle overvintre?

Desværre er de danske vintre ikke kolde nok til at tage livet af dræbersnegle og vi har derfor næsten samme antal dræbersnegle efter en kold vinter som ved en varm vinter.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Miljøstyrelsen

Lex.dk