Husstandsvindmølle – Se hvad det koster og giver i afkast

Ved at installere en mikro- eller minivindmølle på taget eller i din have, kan du generere din egen elektricitet og reducere energiomkostningerne, hvis du befinder dig et sted med meget vind.

Husstandsvindmølle | Alt hvad du bør vide før du investerer i en husstandsvindmølle

Husstandsvindmølle
En husstandsvindmølle er med til at spare dig penge på dit strømforbrug og er over tid typisk også en ganske god investering.

Er du i færd med at overveje at anskaffe en vertikal vindmølle til din ejendom, men er stadig en smule usikker på, hvorfor du bør bruge penge på en sådan opsætning? Så er du landet det rigtige sted. I denne artikel vil vi nemlig belyse både fordele og ulemper ved en vertikal vindmølle. Derudover vil vi også guide dig til, hvad du skal være opmærksom på, før du gennemfører købet, så du er bedst muligt rustet.

Du kan også tage et kig på en kort sammenligning mellem horisontale og vertikale vindmøller, hvis du er usikker på, hvilken type du bør investere i.

3 fordele ved at investere i en vertikal vindmølle

Hvis du er usikker på, hvorfor det er en god idé at investere i en vertikal vindmølle til dit hjem, kan de tre følgende fordele måske overbevise dig om, at det er en fornuftig investering.

  • Spar på elregningen: Den største fordel ved at investere i en privat vertikal vindmølle er, at den gør det muligt for dig at generere strøm til din bolig ved hjælp af naturlig vindenergi. På denne måde kan du spare penge på din elregning, uden at det koster dig noget (bortset fra omkostningerne ved at opsætte møllen)
  • Gør en forskel for miljøet: Når du selv producerer din egen grønne energi, bidrager du til at passe bedre på miljøet. Det er altså ikke kun en god løsning for dig og din økonomi, men også for jorden
  • Har et flot og praktisk design: Mange mener, at en vertikal vindmølle har et pænere udseende end de horisontale vindmøller. Det er derfor ikke en installation, du vil fortryde af æstetiske årsager. Derudover sikrer den vertikale vindmølles konstruktion, at vind fra alle retninger optages og omsættes til en god mængde strøm.

Læs også: Micro vindmølle – Lav strøm med en vindmølle på huset

Hvad koster en vertikal vindmølle?

Det er ikke let at angive en nøjagtig pris for en vertikal vindmølle, da det afhænger meget af størrelsen på den vindmølle, du vælger at købe. Generelt vil mindre vertikale vindmøller have en pris omkring 30.000 kroner, mens større modeller kan nå op i et par hundrede tusinde kroner. Du skal dog ikke bekymre dig om denne pris, da den ofte inkluderer installation og service af produktet. Derfor behøver du ikke at frygte for skjulte omkostninger.

Hvilken slags husstandsvindmølle bør jeg vælge?

Hvilken slags husstandsvindmølle bør jeg vælge
Hvilken slags husstandsvindmølle du bør vælge afhænger af hvilket behov du har. Jo større et behov for strøm, jo større en husstandsvindmølle kan du med fordel vælge.

Der findes hovedsageligt to kategorier af husstandsvindmøller: vertikale og horisontale. Men hvilke fordele og ulemper er der ved at vælge hver af dem? I de følgende afsnit kan du blive klogere på de enkelte typer af husstandsvindmøller, når vi belyser hver enkelt af dem.

Læs også: Varmepumpepuljen – Få op til 27.000 i tilskud

Horisontal vindmølle til husholdningsbrug

De fleste kender til en horisontal vindmølle – det er dem, som normalt findes i vindmølleparker både på land og til havs. En horisontal vindmølle til husholdningsbrug er derfor en vindmølle med en vertikal rotationsakse og ofte tre vinger. De typer, der bruges til husholdninger, er dog meget mindre end dem, du ser rundt om i Danmark.

Fordelen ved at vælge en horisontal vindmølle til husholdningen er, at den ofte vil være billigere at få opsat og installeret. Til gengæld skal den placeres meget nøjagtigt for at få det fulde udbytte af dens funktioner. De fleste horisontale vindmøller kan heller ikke fungere, hvis vinden ikke blæser i den rigtige retning.

Vertikalt hjemmevindmølle

Den vertikale hjemmevindmølle er forskellig fra de mere almindelige horisontale vindmøller. Denne type har nemlig ikke vinger, der svinges rundt. Deres udseende er derfor ofte mere simpelt og æstetisk tiltalende, hvilket gør, at de ikke er lige så synlige som de horisontale vindmøller.

En anden stor fordel ved de vertikale vindmøller er, at de kan anvendes uanset vindens retning. Dette er fordi vinden kan ramme vindmøllens flade “vinger” / planker fra alle vinkler. En hjemmevindmølle med en vertikal struktur er desuden ideel, når det blæser kraftigt, da den udnytter vindens styrke optimalt.

Hvilken type husstandsvindmølle bør du vælge?

En vertikal husstandsvindmølle synes umiddelbart at være det bedste valg for de fleste, da den har et mere æstetisk udseende og en større funktionalitet. Den eneste ulempe er dog, at denne model er mere kostbar, da anvendelsen af dem ikke er lige så udbredt som de horisontale varianter. Som nævnt tidligere afhænger prisen dog af, hvor stor en vindmølle du ønsker at investere i, så måske du kan få budgettet til at passe, hvis du vælger en lidt mindre vertikal husstandsvindmølle.

8 vigtige ting at vide, før du investerer i en vertikal vindmølle

At anskaffe en vertikal vindmølle er ikke en simpel opgave. Selvom husstandsvindmøllen opsættes på din egen grund, skal den overholde visse krav. I denne artikel kan du læse om disse krav samt få information om andre aspekter, du bør tage i betragtning, før du investerer i en vertikal vindmølle.

  • Tilladelse: Først og fremmest er det vigtigt at være klar over, at du muligvis skal indhente tilladelse fra kommunen for at opsætte en husstandsvindmølle på din grund. Dette sikrer, at møllen ikke vil genere dine naboer og at den bliver opsat korrekt. Hvis du ikke søger om tilladelse i forvejen, vil din vertikale vindmølle være ulovlig, og du kan blive bedt om at fjerne den senere. Der er desuden også krav til vindmøllens størrelse og effektivitet.
  • Strømbesparelse: En husstandsvindmølle kan bidrage til at reducere dit strømforbrug, hvilket er den primære grund til at investere i en sådan konstruktion. Dog skal du være klar over, at den ikke kan dække hele dit strømforbrug.
  • Effektivitet: Som nævnt er der krav til, hvor stor en effekt (målt i kW) en husstandsvindmølle må have. Det er derfor vigtigt, at du investerer i en model, der overholder disse krav. Det kan være en god ide at vælge en model, der kan starte ved lav vindhastighed, da dette vil øge effektiviteten og udnyttelsen af vinden. Undersøg også, hvor stor en del af vindhastigheden, der omdannes til nominel effekt.
  • Opsætning og vedligeholdelse: Det kræver professionel hjælp at opsætte en vertikal vindmølle, da der ofte skal graves et fundament til møllen. Derudover skal opsætningen og installationen udføres korrekt for at få det fulde udbytte af vindmøllens egenskaber. Det er vigtigt, at du afsætter penge til at få en ekspert ud. Du skal også være opmærksom på, at vertikale vindmøller kræver serviceeftersyn – dette skal foretages halvårligt eller årligt.
  • Udseende/design: Vertikale vindmøller findes med forskellige konstruktioner og design. Derfor kan du godt tænke over, hvordan du ønsker, at din model skal se ud. Det kan øge din tilfredshed med produktet, hvis du ikke synes, det skæmmer dit hjem.
  • Prisniveau: Vertikale vindmøller er ikke så udbredte som horisontale varianter og vil derfor koste lidt mere. Dette skyldes blandt andet, at materialerne er dyrere. Vær opmærksom på, at det kan være en betydelig udgift at få opsat en vertikal vindmølle (afhængig af størrelsen).
  • Sikkerhed: En ulempe ved vertikale vindmøller er, at de ikke klarer sig så godt i stormvejr eller ved meget kraftig vind. Disse vejrforhold kan få rotationshastigheden til at blive for høj for produktet. Derfor er det en god ide at investere i en model med god sikkerhed, så du kan være sikker på, at den ikke overbelastes ved høj
    vindhastighed. Dette kan for eksempel være elektroniske eller mekaniske bremser.
  • Støjniveau: Det er vigtigt at investere i en husstandsvindmølle med lavt støjniveau. Dette er til fordel for både dig og dine naboer. Ideelt set bør vindmøllen have et støjniveau på omkring eller under 40 dB(A) (afhænger dog af vindhastigheden).

Læs også: Strømforbrug – Hvad er gennemsnittet?

Hold øje med vejret ved hjælp af en vejrstation

Når du først har installeret en lodret husstandsvindmølle på din ejendom, vil du sandsynligvis blive mere interesseret i vejrets udvikling fra dag til dag. For eksempel vil du kunne observere effektiviteten af din vindmølle, når det blæser kraftigt, hvis du har haft mulighed for at måle dens ydeevne på en mere vindstille dag. En indsigt i det kommende vejr vil også give dig en indikation af, hvor meget “grøn” energi og strøm der leveres til din husstand i en bestemt periode.

Det er nemt at få information om vejret, hvis du investerer i en vejrstation. Denne type udstyr kan virke meget professionelt, men de er faktisk velegnede til privat brug. Du kan med fordel læse vores test af vejrstationer, hvis du vil være sikker på at bestille en god model hjem.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om husstandsvindmøller

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvorfor bør jeg investere i en vertikal vindmølle?

En vertikal vindmølle til husstanden er perfekt for dig, der ønsker at bidrage positivt til miljøet og samtidig reducere dit eget elforbrug. Du kan nemlig udnytte vindenergi til at forsyne dit hjem med strøm.

Hvad er prisen for at investere i vertikale vindmøller?

Omkostningerne ved en vertikal vindmølle varierer meget, afhængigt af størrelsen på den model, du vælger. For de mindre modeller skal du dog forvente en pris på omkring 30.000 kroner, inklusive service og installation.

Hvordan kan jeg finde det bedste tilbud på vertikale vindmøller?

Det er en god idé at kontakte flere leverandører, hvis du ønsker at få den bedste pris på din vertikale vindmølle. På den måde kan du nemt sammenligne priserne for både produktet og servicen.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Lejre kommune