Micro vindmølle – Lav strøm med en vindmølle på huset

Ved at installere en mikro- eller minivindmølle på taget eller i din have, kan du generere din egen elektricitet og reducere energiomkostningerne, hvis du befinder dig et sted med meget vind.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 2. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Micro vindmølle
En micro vindmølle er ikke populære i Danmark, men i andre lande som England, så er de meget udbredte, da de godt kan betale sig økonomisk.

Vindmølle til privat bolig

Hvis du er en privat husejer og ønsker at producere grøn energi med en vindmølle, har du grundlæggende tre valgmuligheder:

  • Mikrovindmølle
  • Minivindmølle
  • Husstandsvindmølle.

I den angivne rækkefølge har de en kapacitet på op til 1 kW, 1-10 kW og op til 25 kW. Dette betyder, at det i princippet kun er relevant for private at installere en husstandsvindmølle. Reglerne for installation er dog betydeligt strengere her.

Mikro- og minivindmøller har en maksimal højde på 8,5 meter og en rotordiameter på under 2 meter.

Læs også: Energimærke – Hvad er det og hvor meget koster det?

Vindmølle på taget

Vindmølle på taget
En vindmølle på taget kan medvirke til at spare på strømmen i hverdagen, men kan langt fra dække et helt hjems forbrug af strøm.

De to mindre modeller, mikro- og minivindmøller, kan monteres på taget. En sådan vindmølle kan, afhængigt af effekten (kW) og placeringen, give en beskeden besparelse på strømregningen. Det er derfor ikke en stor indtægtskilde for en husstand med højt elforbrug, men det kan være en bedre løsning som et mindre supplement, for eksempel til en kolonihave eller et sommerhus.

Den mest effektive måde at støtte grøn energi er ved generelt at reducere strømforbruget. Ofte vil man spare mere på strømmen, når man selv producerer en del af den.

Vindmølle på jorden eller tagtoppen

Der findes forskellige muligheder end de konventionelle vindmøller. Dette inkluderer for eksempel vertikale vindmøller, der roterer omkring en lodret akse, eller horisontale mikroturbiner, der kan anbringes på en tagkam. Selvom der er udarbejdet adskillige løsninger, er disse typer ikke særlig udbredte.

Læs også: Varmepumpepuljen – Få op til 27.000 i tilskud

Sådan virker en lille vindmølle

Den elektricitet, som små vindmøller genererer, ledes gennem en såkaldt inverter – også kendt som en vekselretter. Derefter kan vindmøllen levere 230 volt til de elektriske apparater i hjemmet. Du har mulighed for at opbevare strømmen på et batteri, der kan anvendes, når der ikke produceres elektricitet. Alternativt kan den overskydende strøm sælges til en lavere pris end den pris, du køber den for.

Små vindmøller optager normalt ikke mere end et par kvadratmeter og på grund af det begrænsede vingefang, skaber de næsten ingen støj. De kræver også relativt lidt vedligeholdelse.

Læs også: Solceller på taget – Hvad koster solceller på taget?

Her kan du anskaffe en minivindmølle

Eftersom mikro- og minivindmøller ikke er særligt udbredte, kan det være vanskeligt at finde en forhandler. Du vil derfor ikke støde på din nye minivindmølle i det nærmeste byggemarked, men de kan erhverves via internettet.

Læs også: Strømforbrug – Hvad er gennemsnittet?

Regler for opstilling af micro vindmøller

I Danmark findes der ganske strenge krav til, hvad der er tilladt at montere på dit tag. Derfor bør du undersøge, om din nye vindmølle kan blive godkendt, før du beslutter dig for at blive ejer af en vindmølle. Tag kontakt til din kommune og drøft dine planer med dem, før du anskaffer eller installerer en lille vindmølle.

Hvis vindmøllens vingefang er under to meter, er lovgivningen mere fleksibel, men det er altid en god idé at kontakte din kommune for at være på den sikre side.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om en micro vindmølle

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Kan det betale sig med en micro vindmølle?

De helt små vindmøller har aldrig vundet indpas i Danmark, men har fået langt større 
popularitet i nabolande som england. De kan økonomisk godt betale sig.

Hvad koster en micro vindmølle?

En micro vindmølle koster ca. 30.000,- incl montage, inverter og tilslutning til nettet. Det er for en model på 6-8 kW.

Hvad er prisen for at efterisolere et tag?

Omkostningerne ved efterisolering af et tag afhænger af materialet og tagets størrelse. Prisen for et parcelhus på 200 m2 vil dog ligge omkring 40.000 kr., når taget isoleres indefra, hvilket er den mest overkommelige løsning.

Er det en god idé at investere i tagisolering?

At isolere dit tag kan være en fremragende investering, da det kan spare dig mange penge på din varmeregning. Da varmen stiger opad, kan du tabe en betydelig mængde penge på varme, der forsvinder direkte ud gennem dit tag, hvis det ikke er korrekt isoleret.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Ea Energianalyse