Annonce


Muldvarp – Sådan slipper du af med muldvarpe i haven

Den bedste periode for at bekæmpe muldvarpe i haven er oktober og november. Find ud af, hvad du kan gøre for at bekæmpe dem.

Muldvarp - Sådan slipper du af med muldvarpe i haven
En muldvarp er svær at komme af med, og der findes en masse råd derude, men en muldvarpesaks er klart det mest effektive middel mod muldvarpe.

Selvom muldvarpens graveri er gavnligt for jordens kvalitet, kan dens op til 200 meter lange gange hurtigt få en smuk græsplæne til at ligne en forsømt eng. Derfor ønsker mange at slippe af med muldvarpen i deres have. En enkelt muldvarps område kan variere fra 300 m2 til over 3000 m2 afhængigt af jordens beskaffenhed og frugtbarhed.

Det er tilladt at bekæmpe muldvarpe i egen have, men det er næsten umuligt at udrydde dem fuldstændig. Selv hvis du lykkes med at fjerne en muldvarp, vil dens gangs system fortsat eksistere, og det vil sandsynligvis blive overtaget af en anden muldvarp.

Det mest ideelle tidspunkt at bekæmpe muldvarpen på er i maj og juni, før de får unger, og igen i oktober og november. I august og september begynder årets kuld af unge muldvarpe at søge efter deres eget territorium. Nogle overlever ikke denne søgen, og når efteråret er på sit højeste, er der mere ro på bestanden, hvilket gør bekæmpelsen mere effektiv.

Det mest effektive middel mod muldvarpe er en muldvarpesaks som denne:

Læs også: Mosegrise – Se hvordan du slipper af med mosegrise her

Hvordan håndterer du muldvarpe?

Hvordan håndterer du muldvarpe
En muldvarpesaks er det mest anvendte middel mod muldvarpe.

Der findes et stort udvalg af mere eller mindre virksomme husråd, men den bedste og mest økonomiske løsning mod muldvarpe er en muldvarpesaks, der graves ned i muldvarpens tunnel. Du kan finde muldvarpesaksen i byggemarkeder, havecentre og hos nogle isenkræmmere. Følg vejledningen og vær forberedt på, at du muligvis skal prøve dig frem et par gange.

Bekæmpelse af muldvarpe ved hjælp af gift er kun tilladt for professionelle. Det udføres ved hjælp af små kugler, som, når de kommer i kontakt med jordens fugtighed, udvikler en ret giftig gas. Derfor skal de placeres langt væk fra beboede områder og husdyr.

Læs også: Fjernelse af hvepsebo – Sådan får lettest hvepsene væk

Det er forbudt at bekæmpe muldvarpe med kulilte og kuldioxid

Udstødningsgas har længe været et populært alternativ til at bekæmpe muldvarpe. Kulilte og kuldioxid i udstødningsgassen kan dræbe muldvarpe, men metoden er ikke godkendt. Hvis denne metode anvendes, er det en overtrædelse af kemikalieloven.

Læs også: Husmår – Sådan slipper du for den uønskede beboer på loftet

Kan hvidløg skræmme muldvarpe væk?

Der er et gammelt råd, der hævder, at hvidløg kan holde muldvarpe væk. Men det er ikke effektivt at stikke hvidløg ned i muldvarpeskud eller placere hvidløg i muldvarpens gange for at slippe af med muldvarpe i din have. Selvom muldvarpe ikke er begejstrede for hvidløgsduften, får det dem ikke til at flytte sig langt væk.

Hvis en muldvarp ikke kan lide en bestemt lugt i dens gangsystem, vil den grave et nyt gangsystem og lukke adgangen til det gamle, der indeholder den ubehagelige lugt. Så i stedet for at slippe af med muldvarpen, vil der opstå en masse nye skud i din have, da muldvarpen ofte anlægger det nye gangsystem tæt ved det gamle.

Er det muligt at få en muldvarp til at flytte ved at placere en flaske i jorden?

Nogle rådgiver at grave en flaske ned i et muldvarpeskud for at skræmme den væk fra haven. Ideen bag at placere flasker i jorden er, at de vil lave en tuden lyd i vinden, som skulle få muldvarpen til at flytte. Men dette er ikke korrekt. Der er allerede mange lyde i jorden på grund af aktiviteten i omgivelserne, og muldvarpe vænner sig derfor til forskellige lyde og forbliver i deres nuværende hjemsted.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om muldvarpe

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan bekæmper man muldvarpe?

At bekæmpe muldvarpe er en todelt opgave. Den første opgave er at fange den nuværende muldvarp eller få den slået ihjel under jorden og den næste opgave er at ødelægge de gange den har gravet så der ikke blot kommer en ny muldvarp næste år.

Er muldvarpe et skadedyr?

Muldvarpe betegnes ikke som et skadedyr i Danmark, men det er tilladt at bekæmpe det uden særlig tilladelse.

Hvad er forskellen på mosegrise og muldvarpe?

Muldvarpe spiser kun orme og insekter og ødelægger derfor ikke planter ved at gnave i deres rødder. Mosegrise derimod lever primært af plantedele og gnaver både i grønne plantedele over jorden og rødderne under jorden.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Pestium.dk

Miljøstyrelsen