Nyt betongulv? – Se hvad det koster og dine muligheder her

Overvejer du at få installeret gulvvarme på badeværelset, eller skal du anlægge et nyt fundament? Så er det nødvendigt med et nyt betongulv. Det er muligt selv at støbe betongulvet, men vær opmærksom på, at det er et krævende arbejde, som vi ikke anbefaler, hvis du ikke har den nødvendige erfaring. Tag et kig på priser, regler og få desuden 3 tilbud.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 18. oktober 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Nyt betongulv - Se hvad det koster og dine muligheder her
Der bliver brugt betongulv i mange boliger, uanset om det er i selve boligens rum eller blot badeværelse og det er ofte et gulv som ligger under f.eks. trægulve eller gulvtæpper.

Få 3 Tilbud på etablering af nyt betongulv

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvis du planlægger at installere gulvvarme på badeværelset eller lægge et nyt en fundament, bliver du nødt til at støbe et nyt betongulv. Det er muligt selv at støbe betongulvet, men vær opmærksom på, at det er et krævende arbejde, som vi ikke anbefaler, hvis du ikke har tidligere erfaring med lignende byggeprojekter.

At støbe et betongulv er en stor opgave, der kræver, at du graver ud, installerer gulvisolering og sikrer, at betonen er helt jævn. På badeværelset skal du også være opmærksom på afløb og vandtæthed.

Et betongulv er en solid base for alle typer gulve. Hvis det er gjort rigtigt, forhindrer det fugt i at sive ind i dit hjem og radon i at trænge ind. Du kan lægge alle slags gulve over et betongulv, herunder trægulve, klinker, fliser, laminat, vinyl og linoleum.

Det er afgørende, at du gør det rigtigt, når du støber et gulv. Jordbunden under betonen skal være helt plan, gulvet skal være korrekt isoleret, og du skal give betonen tid til at tørre fuldstændigt for at forhindre revner. Af disse grunde er støbning af eget gulv ikke for alle.

Læs også: Gulvmand – Se hvad en gulvmand koster og kan lave her

Nyt betongulv pris – Hvad er prisen for at støbe et gulv?

Nyt betongulv pris - Hvad er prisen for at støbe et gulv
Du kan godt vælge at støbe dit eget gulv, men det er dog ofte noget man får en professionel til, for at sikre at kvaliteten er i orden og ikke skal laves om, da det kan blive en dyr affære.

Kosten for at støbe et betongulv beregnes typisk enten på timebasis eller per kvadratmeter. Det afhænger af virksomheden, hvilken pris de angiver, og det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på dette, når du modtager et tilbud.

En praktisk retningslinje er, at prisen for at støbe et gulv typisk ligger på omkring 300 kroner per kvadratmeter eller 350 kroner i timeløn plus materialer.

Hvis du vælger at støbe dit eget gulv, skal du også tage højde for omkostningerne til materialer. Du vil ikke betale for din egen tid i kontanter, men du ved, hvad du tjener i timen på dit normale job. Er det så værd for dig at lægge gulvet selv? Eller ville det faktisk give mere mening at hyre en professionel til det?

Søg tilbud på gulvstøbning

Det er altid en god idé at indhente mindst tre tilbud, når du står overfor et større byggeprojekt, som for eksempel gulvstøbning i et eller flere rum i din bolig. Disse tre tilbud vil hjælpe dig med at få en generel idé om prisniveauet i dit område.

Du har mulighed for at indhente tre forskellige tilbud ved at kontakte tre lokale gulvlæggere. Men du kan gøre processen enklere ved at anvende vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk. Ved at benytte dem er du sikret en gulvlægger af høj kvalitet, da de stiller specifikke krav til gulvlæggerens kvalitet. Samtidigt sikrer du dig, at gulvlæggeren har tid til at tage sig af dit projekt nu, da 3byggetilbud.dk kun formidler kontakt til håndværkere med ledig tid i deres kalender.

Når du modtager dine tre tilbud, uanset om du selv har kontaktet gulvlæggerne eller har brugt 3byggetilbud.dk, vil det typisk foregå således at gulvlæggeren besøger dit hjem for at vurdere det rum, hvor det nye gulv skal lægges. Prisen kan variere afhængig af det eksisterende gulv. Efter besøget vil gulvlæggeren kunne give dig et estimat på, hvad opgaven vil koste.

Hvordan laver man et betongulv?

Hvordan laver man et betongulv
Når man får lagt gulvvarme, så bliver et betongulv typisk støbt direkte ovenpå gulvvarmeledningerne.

At støbe et betongulv er en omfattende opgave. Det er derfor forståeligt, at mange vælger at ansætte en professionel gulvlægger til at udføre arbejdet. På den måde kan du være sikker på, at arbejdet udføres korrekt. Hvis du er usikker på, hvordan du skal gribe det an, og om det er en opgave, du selv er komfortabel med at påtage dig, vil det være en god idé at læse vores guide nedenfor.

Sådan starter du selv med at støbe et gulv

Hvis du har planer om selv at støbe et betongulv, er første trin at fjerne det eksisterende gulv. Hvis der allerede er et betongulv, vil du have brug for en betonhammer til at fjerne det, men hvis dit nuværende gulv er lavet af træ, vil du have brug for en sav.

Dernæst skal du samle de værktøjer, du har brug for, og anskaffe cement og støbemix eller en færdigblandet beton. Når du støber dit eget gulv, er det afgørende, at du er opmærksom på det korrekte blandingsforhold mellem cement og støbemix. Blandingsforholdet vil variere afhængigt af, hvad gulvet skal bruges til.

For et gulv i et hus er blandingsforholdet mellem cement og støbemix 1:7, mens det for udendørs konstruktioner er 1/4.

Hvis du ønsker en lettere proces, kan du købe en færdigblandet beton, der er designet til det specifikke område, hvor du planlægger at støbe gulvet.

Forståelse af kapilarbrydende lag, isolerende lag og dampspærre

Se i videoen hvordan støbning af betongulv foregår.

Når du har gennemført dine forberedelser, er det tid til at planere jorden, hvor gulvet skal placeres. Du skal normalt fjerne omkring 60 centimeter af jorden i et boligområde, da der skal være plads til mange flere lag end blot beton. Det er selvfølgelig nødvendigt, at jorden er flad for at sikre, at gulvet også bliver det.

Formålet med det kapilarbrydende lag er at sikre, at gulvet er stabilt og at forhindre fugt i at trænge op i det. Du kan bruge materialer som sand, perler, lecanødder eller letklinker. Det er essentielt, at de er på mindst 4 mm. Dette kapilarbrydende lag skal være 15 centimeter tykt og skal enten stampes hårdt eller jævnes med en pladevibrator.

Hvis rummet, du er i færd med at lægge betongulv i, er en del af din bolig, skal der naturligvis være isolering under. I en garage eller for et udendørsbetongulv er dette ikke nødvendigt. Du kan anvende flamingoplader til isolering. Der skal være et lag på mindst 300 mm for at overholde de relevante regler.

Til sidst installerer du en dampspærre. Den består af et tyndt lag polyethylenfolie, der sikrer, at fugt ikke kan trænge op i gulvet ovenfra. Det forhindrer også radon fra jorden i at trænge op gennem gulvet.

Start med betongulvet

Hvis du overvejer at installere gulvvarme i dit nye gulv, skal du tænke over, om du ønsker det placeret over eller under betonen. Hvis det skal ligge under betonen, og du foretrækker vandbaseret gulvvarme, skal du få hjælp fra en VVS-mand. Dette er ikke noget, du selv kan installere.

Næste skridt er at begynde at lægge beton ud på gulvet. Du hælder betonblandingen ud på gulvet, og bruger et bræt til at jævne det ud. Dette gøres ved at trække brættet mod dig. Det er essentielt, at du ikke vælger et for langt bræt, da det kan være tungt at trække, og du kan risikere at trække skævt med et for langt bræt. Derfor bør du ikke anvende et bræt, der er længere end 2 meter.

Når du har udjævnet betonen på hele gulvet, skal du dække det med plastik for at forhindre betonen i at tørre for hurtigt. Du sætter plastikken på, når du kan gå på gulvet. Hvis betonen tørrer for hurtigt, kan det resultere i sprækker.

Tilføj derefter et slidlag

Efter betonen har fået lov til at tørre i to til tre dage, skal du påføre et slidlag. Dette kan gøres ved at hælde mere beton ud på gulvet og udjævne det med et bræt. Slidlaget fylder eventuelle udfyldte huller og det skal fuldstændigt udglattes med et pudsebræt. Efterfølgende skal du lægge plastik over, for at forhindre slidlaget i at tørre for hurtigt.

Når dit betongulv er tørt, kan du påføre den ønskede gulvbelægning ovenpå, eller du kan vælge at beholde det nøgne betongulv, hvis det er det, du foretrækker.

Støbe betongulv i badeværelset

Støbe betongulv i badeværelset

At støbe et gulv i badeværelset er en smule mere kompleks end i de øvrige rum i dit hjem. Dette skyldes at du skal tage højde for elementer som afløb i gulvet, og at det bliver udsat for vand fra oven. Det er afgørende, at gulvet kan modstå dette.

Desuden skal badeværelsesgulvet ikke være fladt, men snarere besidde en skråning, således at vandet fra brusekabinen drænes korrekt. Alt dette bidrager til, at det kan være mere udfordrende for dig at støbe et gulv i badeværelset end i andre rum.

Sådan opnår du et vandafvisende badeværelsesgulv

Der er flere forskellige metoder til at opnå et vandafvisende gulv i badeværelset. Først kan du vælge at anvende en type beton, der er vandtæt. Dette er en beton med en styrke på 20 MPa, der skal støbes til en tykkelse på 60 mm. Det er vigtigt at være ekstra opmærksom på, hvordan det udføres omkring afløbet.

Et alternativ er at lægge et vandtæt gulv oven på betonen, som for eksempel et vinylgulv. Når en professionel gulvlægger har svejset samlingerne sammen, vil det være umuligt for vand at trænge igennem.

En tredje løsning er at placere en vådrumsmembran på toppen af betonen. Dette er en flydende gummiblanding, der smøres på. Når den er hærdet, skabes der et fuldstændigt vandtæt lag, hvorpå du kan lægge en anden type gulvbelægning.

Få 3 Tilbud på etablering af nyt betongulv

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Gulvfakta