Ståltag: Beregn pris, find inspiration og se regler her

I de seneste par år har ståltag vundet stor popularitet som tagløsning i Danmark. Dette skyldes flere gode egenskaber ved ståltaget, såsom lav vægt, relativ enkel montering og lang holdbarhed.

I forhold til eksempelvis tegltag, er ståltag desuden en mere økonomisk løsning, da det ofte leveres i fuld længde fra tagfod til rygning, hvilket reducerer omfanget af monteringsarbejdet for håndværkeren.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 12. juli 2023
Ståltag
Et Ståltag har lang levetid og er nemt at montere og du kan se et eksempel på overstående billede.

Hvor meget koster et nyt ståltag? Her kan du finde vores prisberegner, eksempler på priser, tidsplanen for et nyt ståltag og andre anbefalinger – så du er fuldstændig forberedt til dit projekt med et nyt ståltag.

Two columns
Vertical
Horizontal
Prisberegner til Tag
Prisestimatet
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Your service request has been completed!
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
Payment method: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}

📝 Modtag 3 faste tilbud på nyt tag 📝

Prisestimatet fra vores beregner er en god vejledning når du skal vælge tagtype eller se hvordan du kan holde dig indenfor dit budget, men er altid forbundet med en usikkerhed. Derfor anbefaler vi at du får 3 tilbud på din opgave når du er klar til at gå videre.

Derfor samarbejder vi med platformen 3byggetilbud som siden 2000 har formidlet mere end 500.000 byggeprojekter for danskerne. Hos 3 byggetilbud kan du helt uforpligtende indsende din opgave og få 3 tilbud tilbage fra håndværkere.

Med tilbuddene i hånden kan du få oprettet en byggekredit i banken eller omlagt dit realkreditlån og komme godt igang med dit nye tag.

Bestil dine 3 tilbud ved at trykke på knappen herunder

Læs også: Nyt tag pris? – Prisberegner til alle tagtyper (2023 Priser)

Hvor meget koster et nyt ståltag?

Hvor meget koster et nyt ståltag
Ståltage findes i forskellige typer, dog er priserne relativt tætte på hinanden.

Prisen for et nyt ståltag afhænger af flere faktorer. Areal, vinkel, kompleksitet, ekstra udstyr og placering i Danmark er nogle af de faktorer, der påvirker den samlede pris for et ståltag.

Derfor er prisoverslag for et nyt ståltag også forbundet med en vis grad af usikkerhed. Alligevel har Tagrenovering.dk udviklet den nedenstående prisberegner for nyt ståltag, som vi mener er den mest detaljerede og nøjagtige beregner på markedet.

Prisberegneren herunder antager, at det drejer sig om et normalt et-plans parcelhus med et sadeltag med en hældning på højst 30 grader.

Nedenstående kan du se de tal, der danner grundlag for prisberegneren. Disse tal er baseret på konsultationer med flere tagfirmaer samt fakturaer for nye ståltag.

Ståltagtyper 

Decra (Aerodek)
Priser pr. kvadratmeter inkl. montering og moms, men uden ekstra udstyr

Cirka 1.300 kr. pr. m2
Metrotile Cirka  1.200 kr. pr. m2
Profilmetal Cirka 1.150 kr. pr. m2
Lindab Cirka 1.100 kr. pr. m2
HP-ståltagCirka 1.100 kr. pr. m2

Bemærk: stigetrin er typisk ikke nødvendigt ved ståltag, da et ståltag typisk godt kan tåle betrædelse.

Tagtilbehør Prisniveau Detaljer
Udskiftning af ovenlysvindueOmkring 10.000-15.000 kr. pr. ovenlysvindue. Husk også at medregne ekstra omkostninger til inddækning af ovenlysvinduet, lysninger og malerarbejde.
Udskiftning af stigetrinCirka 300-400 kr. pr. trin. Hvis der er en skorsten på huset, er det nødvendigt med stigetrin for at skorstensfejeren kan få adgang til skorstenen uden at skade taget.
Udskiftning af kvisteOmkring 30.000-50.000 kr. for renovering af eksisterende kviste og cirka 50.000-70.000 kr. for nye kviste. Kviste kan være særlig udsatte for fugt- og vandskader, så det kan også være nødvendigt at udskifte beklædningen.
Renovering af skorstenCirka 5.000 kr. og 7.500-15.000 kr. ekstra hvis skorstenen er over 1 meter høj. Bemærk at 10-15% af alle skorstene er så beskadigede, at de skal mures helt om, hvilket gør prisen betydeligt højere.Når man skifter taget, renoverer man ofte også skorstenen samtidig. Renoveringen omfatter typisk reparation af fuger og udskiftning af inddækning for at forhindre fugt- og vandskader. 

Læs også: Tagrenovering: Beregn hvad et nyt tag koster her

Hvad er et ståltag, og hvilke fordele er der ved det?

Ståltag er, som navnet antyder, et tag fremstillet af stål. Det er ofte varmegalvaniseret og derefter coatet med den ønskede belægning og farve. Ståltag bruges i mange forskellige bygninger, såsom carporte, industribygninger, sommerhuse og parcelhuse. Nogle ståltagproducenter, såsom Profilmetal, tilbyder op til 40 års garanti. Derudover har ståltag generelt færre samlinger end andre tagmaterialer, da tagpladerne leveres i fuld længde fra tagfod til rygning.

En af de bemærkelsesværdige fordele ved ståltag er dets lethed og forholdsvis lave pris. Den lette konstruktion gør det muligt at lægge det ovenpå et eksisterende tag, uden at belaste den nuværende tagkonstruktion i samme omfang som for eksempel tegltag. Dette sparer omkostningerne ved at fjerne det gamle tag. Dog er der ikke enighed blandt eksperter om, hvorvidt det er en god idé at lægge et ståltag ovenpå et eksisterende tag af hensyn til tagets sundhed.

Kort sagt er fordelene ved ståltag som følger:

  • Op til 40 års garanti hos visse producenter.
  • Hurtig og billig montering, da tagpladerne leveres i fuld længde fra tagfod til rygning, hvilket resulterer i en forholdsvis lav samlet pris.
  • Nem vedligeholdelse.
  • Stort udvalg af typer og farver.
  • Let tag, der ikke stiller store krav til tagkonstruktionen.
  • Da ståltag er let, kan det ofte monteres direkte på et eksisterende tag.

Eksempel på ståltag pris

Dette prisoverslag er baseret på et Profilmetal ståltag på 120 kvadratmeter, inklusive nye kviste og ny stålskorsten.

Prisen forventes at være 105.440 DKK, inklusiv montering og moms, men eksklusiv udskiftning af undertag og yderligere energiforbedringer (såsom isolering). Det er vigtigt at bemærke, at Bygningsreglementet kræver isolering, når man allerede udfører tagrenovering, så længe det er økonomisk rentabelt. Du kan læse mere om dette emne her.

Er det en fornuftig beslutning at lægge stålplader oven på det nuværende tag?

Er det en fornuftig beslutning at lægge stålplader oven på det nuværende tag
Der er mange der vælger at montere deres nye ståltag ovenpå det gamle tag, da der er mulighed for at spare en betydelig del af udgifterne ved det nye tag, hvis man blot lægger ståltaget ovenpå det gamle tag.

I perioden 1960-1980 blev der opført cirka 450.000 nye parcelhuse i Danmark. En betydelig del af disse huse havde tagdækning af bølgeeternitplader, som var billige og lette at lægge. Nogle af tagene indeholdt endda asbest. I dag er disse parcelhusenes tage nået til en alder, hvor det er nødvendigt at udskifte dem. I den forbindelse har mange valgt at beholde det eksisterende tag og montere nye stålplader ovenpå den gamle tagdækning. Det nuværende tag fungerer dermed som en slags undertag. Men er det en fornuftig løsning?

Fordele ved at lægge ståltag oven på det eksisterende tag er tydelige: man sparer penge. Faktisk kan man spare mellem 30-40 pct. af de samlede omkostninger til tagrenovering ved at beholde det nuværende tag.

En af ulemperne ved at lægge ståltag på det eksisterende tag er, at man ikke altid har mulighed for at kontrollere, om der er opstået skader på den underliggende tagkonstruktion. Dette kan medføre dyre fugt- og skimmelskader, dårligt indeklima eller utilstrækkelig isolering.

En anden betydelig ulempe er, hvis det nuværende eternittag indeholder asbest. I 2019 vedtog Holland en lov, der kræver, at alle asbesttage skal være fjernet senest i 2024 på grund af sundhedsrisikoen. Det er ikke usandsynligt, at EU kommer med et direktiv, der kræver noget lignende blandt medlemslandene, eller at det danske Folketing vedtager en tilsvarende lov som den hollandske. Hvis det bliver en realitet i Danmark, at alle asbestholdige tage skal fjernes inden et bestemt år, og man har lagt ståltag oven på det eksisterende asbestholdige eternittag, betyder det, at hele taget skal brydes op igen. Det ville i så fald være dyrt.

Hvorvidt det er en god idé at lægge et ståltag oven på det eksisterende tag afhænger derfor af følgende:

  • At det eksisterende tag ikke indeholder asbest (du kan tjekke, om dit tag er asbestholdigt ved at følge vores guide her).
  • At der ikke er risiko for fugt- eller skimmelskader i det nuværende tagværk.
  • At det eksisterende tag er godt isoleret og opfylder kravene om efterisolering på 300 mm

Generelt anbefaler vi dog, at du søger råd hos en byggetekniker, før du træffer en beslutning.

Læs også: Nyt tag ovenpå det gamle: Vejledning og prisberegner her

Ulemper ved ståltag

Selvom ståltaget er stadig mere populært i det danske parcelhus-landskab, har det også nogle ulemper:

  • Ståltag-montering er ikke en gør-det-selv opgave: i modsætning til fx tagpap, bør man ikke selv forsøge at montere ståltag. Kombinationen af metalplader og tagdækning kræver professionelle håndværkere. Det er vigtigt at have erfaring og et godt kendskab til materialer og metoder for at opnå et ordentligt resultat, der ikke senere vil medføre fugtskader.
  • Ikke alle tage er egnet til ståltag: for at kunne få ståltag, skal taget have en hældning på mindst 12 grader. Hvis ikke taget opfylder dette krav, vil tagpap være en bedre løsning. Desuden må man kun bruge ståltag, hvis tagkonstruktionen har tilstrækkelig ventilation. Hvis dette ikke er tilfældet, kan der opstå fugt og kondens på undersiden af taget.
  • Prisvariationer: udover den store forskel i priser afhængigt af landsdel (og dermed håndværkerens løn), vil ståltag også være dyrere at montere, hvis det kræver specialmål og derfor skal skæres til.

Billigt ståltag: hvordan kan man reducere omkostningerne for det nye ståltag?

Selvom et ståltag er en af de mere økonomiske tagtyper, kan prisen for et nyt ståltag stadig nå op i flere tusinde kroner. Dette får mange til at spørge sig selv: er der nogen måde, hvorpå jeg kan skære ned på udgifterne til det nye ståltag? Svaret er ja, og her er tre tips til at spare penge:

1. Få tilbud på arbejdstimer i stedet for totalentreprise

En af de mest effektive metoder til at spare penge på det nye ståltag er at indhente tilbud på arbejdstimer fra tagfirmaet, i stedet for totalentreprise. Dette indebærer, at du selv skal stå for køb af materialer og koordinering af byggeprojektet. Det betyder dog også, at du skal bruge mere tid på projektet.

Alligevel kan man spare flere tusinde kroner ved kun at købe arbejdstimer fra tagdækkeren i stedet for totalentreprise. Tagfirmaer har ofte højere priser for materialer, mens du kan få dem til en væsentligt lavere pris, hvis du selv står for indkøbet. At stå for byggeprojektet på egen hånd bør dog kun overvejes, hvis du har erfaring fra lignende opgaver, da det er vigtigt at have kendskab til hvilke materialer der skal købes.

2. Vælg en uafhængig tagdækker i stedet for et stort firma

Når tagfirmaet er større, er der som regel også flere faste omkostninger og flere ansatte på lønningslisten. Dette betyder, at den samlede pris for kunden (dig) vil være højere sammenlignet med, hvis du vælger en uafhængig tagdækker.

Derfor kan det være en god idé at finde en dygtig selvstændig tømrer. Husk at sikre dig, at den uafhængige tømrer er medlem af en garantifond, som f.eks. garantifonden fra Danske Tagdækkermestres Brancheforening.

3. Placér ståltaget over det nuværende tag

Som nævnt i det tidligere afsnit, kan det i visse tilfælde være en mulighed at lægge et ståltag over det nuværende tag – ofte eternittag. I dette tilfælde vil det eksisterende tag fungere som en form for undertag for ståltaget. Hvis man vælger at placere ståltaget oven på det nuværende tag, kan man spare mellem 30-40 procent af den samlede udgift til tagrenoveringen ved at beholde det eksisterende tag.

Læs også: Gratis tagtjek: Få styr på eventuelle skader i taget nu

Producenter af ståltag

Producenter af ståltag
Der findes en række forskellige danske producenter af ståltage med priser der er tæt på de samme.

Hvor meget koster et HP-ståltag pr. kvadratmeter?

HP Ståltag er en dansk producent af ståltage, der blev grundlagt i 1998. De tilbyder skræddersyede løsninger til deres kunder og har derfor ikke faste prislister for deres ståltage, men giver et tilbud ved forespørgsel.

Prisen for et nyt HP-Ståltag inklusive montering og moms starter fra 650 kr. pr. kvadratmeter. De nøjagtige priser vil dog variere afhængigt af det valgte produkt og løsning. Besøg hp-staaltag.dk for mere information.

Hvad er prisen for et Decra Aerodek ståltag pr. kvadratmeter?

Decra ståltaget har skiftet navn og kaldes nu AeroDek. AeroDek ståltage er tilgængelige i to varianter – AeroDek Classic og AeroDek Elegance – samt et bredt udvalg af farver og overflader. Prisen for et Decra ståltag ligger normalt mellem 800-950 DKK pr. kvadratmeter inklusiv alt. Du kan finde mere information om AeroDek (tidligere kendt som Decra) – herunder priser – i vores detaljerede artikel her.

Hvad er prisen for et Lindab ståltag pr. m2?

Prisen for et Lindab ståltag per kvadratmeter er omkring 665 danske kroner, hvilket inkluderer montering og moms.

Hvor meget er prisen for et Plannja ståltag per kvadratmeter?

Et Plannja ståltag har en pris på omkring 500 danske kroner per kvadratmeter, inklusiv montering og moms.

Få 3 Tilbud på et ståltag

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om ståltag

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad koster et ståltag pr. m2?

Et ståltag koster typisk mellem 600 og 900 kroner pr. kvadratmeter, afhængigt af forskellige faktorer såsom kvalitet, tagtype og størrelsen på projektet. Priserne kan variere, så det anbefales at kontakte leverandører for specifikke tilbud.

Hvor meget larmer et ståltag?

Et ståltag kan generelt være støjisolerende og producere mindre støj end traditionelle tagmaterialer som tegl eller bølgeplader. Det præcise støjniveau afhænger dog af den konkrete konstruktion og omstændighederne omkring installationen.

Hvilket underlag skal man bruge til et ståltag?

Til et ståltag anbefales det at bruge en solid og stabil underkonstruktion, såsom spær eller lægter. Det er vigtigt at sikre, at underlaget er egnet til at bære vægten af ståltaget og beskytte mod fugt og kondens.

Kan man gå på et ståltag?

Ja, det er normalt muligt at gå på et ståltag, da det er konstrueret til at være robust og bære vægt. Det anbefales dog altid at følge producentens anbefalinger og tage de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger for at undgå skader eller beskadigelse af taget.

Hvor længe holder et ståltag?

Et ståltag har en lang holdbarhed og kan typisk holde i 40-60 år eller endnu længere, afhængigt af kvaliteten af materialerne, korrekt installation og vedligeholdelse.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

HP ståltag

Decra ståltag

Lindab ståltag

Plannja ståltag