Betongulv – Prøv prisberegner & Få tips/tricks her

Skal du have støbt et nyt betongulv? Se her hvad det koster, om det er en opgave du selv kan udføre og hvad du skal være ekstra opmærksom på.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 17. november 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Betongulv - Prøv prisberegner & Få tipstricks her
Der er i mange boliger støbt betongulv, hvor de fleste dog lægger trægulv, gulvtæpper eller andre gulvtyper ovenpå betongulvet.

Få 3 Tilbud til Støbning af betongulv

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Ønsker du at give dit hjem et mere råt og simpelt udtryk med et betongulv, der samtidig er let at vedligeholde?

Eller er det betongulvet, der skal danne grundlaget for eventuelle fliser?

Hos Mit-Byggeri står vi klar til at hjælpe dig med at finde de dygtigste og mest kvalificerede håndværkere og fagfolk til at støbe dit betongulv.

Desuden ønsker vi at give dig et endnu bedre overblik over, hvad det kræver og koster at støbe et betongulv, så du er godt rustet, før du begynder på projektet.

Læs også: Nyt betongulv? – Se hvad det koster og dine muligheder her

Betongulv pris – Hvad er prisen for at støbe et betongulv?

Betongulv pris - Hvad er prisen for at støbe et betongulv

Betongulvstøbning opgøres almindeligvis enten i en timepris eller en pris pr. kvadratmeter. Denne pris kan variere afhængigt af det firma, du konsulterer, og den pris de angiver. Det er vigtigt at være opmærksom på, om de forskellige tilbud du indhenter, angiver en timepris eller en pris pr. kvadratmeter.

En almindelig huskeregel er, at betongulvstøbning typisk koster omkring 300 kr. pr. kvadratmeter eller 350 kr. pr. time. Husk også at du udover timelønnen skal dække omkostningerne til materialer, der skal anvendes til byggearbejdet.

Hvis du vælger at støbe betongulvet selv, skal du både betale for materialerne og bruge tid på arbejdet. Denne tid kunne potentielt være bedre anvendt andetsteds, især hvis du ikke besidder den nødvendige viden og derfor skal bruge tid på både research og støbning af betongulvet.

Konstruktion af betongulv

Inden du kan starte med at støbe et betongulv, er der en forberedelsesfase, der er essentiel for at opnå det resultat, du ønsker. Det er i forberedelsesfasen, at du først skal sikre dig, at du har styr på de forskellige betingelser og regler for betongulvets støbning. Du skal også på dette tidspunkt tage stilling til, om du vil have gulvvarme.

Der kan også være andre installationer og konstruktioner, du skal tage i betragtning. Det er simpelthen bare klogt at have overvejet alle aspekter, før du begynder på projektet. Uanset om du ønsker at støbe betongulvet selv eller hyrer professionelle til at gøre det, skal opbygningen være den samme.

Sådan handler du

Ved anlæggelse af et betongulv, er der tre uundværlige lag, der skal til for at sikre en problemfri støbning af dit betongulv.

Disse omfatter:

  • Et kapillarbrydende lag
  • Isolering
  • Dampspærre.


Du kan finde yderligere information om disse tre essentielle lag, der garanterer et tørt og jævnt gulv fra begyndelsen, herunder.

Hvis du har et eksisterende gulv, skal det fjernes først. Hvis det er et betongulv, bruger du en betonhammer til at nedbryde det; hvis det er et trægulv, bruger du en sav. Uanset om du har et allerede eksisterende gulv eller ej, er processen den samme fra dette punkt. Du skal fjerne al topjord, så du når ned til det faste underlag.

Dernæst er det nødvendigt at lave et kapillært brudlag, som er et drænlag under dit nye betongulv. Det laves normalt af sten, lecanødder eller lignende, og du skal normalt ca. 60 centimeter ned for at lave plads til de forskellige lag. Sørg for at jorden er helt flad for at sikre et smukt resultat, når du er færdig.

Dette lag sikrer også et stabilt fundament for dit nye gulv. Det forhindrer fugt i at trænge op gennem gulvet, så du kan være sikker på at have et tørt betongulv, der vil vare i mange år. Det kapillære brudlag skal altid være mellem 15-20 cm, og det skal komprimeres eller udjævnes, så det er helt tæt og fast.

Derefter skal du isolere under dit betongulv, hvis du installerer gulv i et beboelsesrum. Du kan blot bruge flamingoplader, som du lægger oven på det kapillære brudlag. Isoleringslaget skal være mindst 30 cm tykt og gerne tykkere. På denne måde opfylder du de formelle regler, der gælder for området.

Oven på isoleringen skal du lægge en dampspærre under dit betongulv, også kendt som en radonspærre, som er det sidste skridt før betongulvet kan lægges. Dette er et tyndt lag af polyethylenfolie, der forhindrer fugt i at trænge op i gulvet. Det forhindrer også radon i at trænge op gennem dit nye gulv.

Læs også: Stolpebeton – Sådan bruger man Stolpebeton (gør-det-selv)

Selvstøbning af gulv gør det selv

Selvstøbning af gulv gør det selv
Det er muligt at støbe betongulv selv, men det er vigtigt at du bruger de rette materialer og gør det korrekt, for at få et gulv der kan holde i mange år.

Når du har tilføjet de tre lag, som vi har beskrevet i det ovenstående, er du klar til at støbe dit betongulv. Her vil vi give dig en detaljeret vejledning om, hvordan du kan støbe dit eget gulv. Vi vil forklare alt i en letforståelig og overskuelig måde, så det eneste du skal gøre er at tage arbejdshandskerne på og komme i gang med arbejdet.

Trinvis guide: Sådan støber du dit eget betongulv

  • Først og fremmest bør du bestemme højden på gulvet med ledere, hvilket du kan gøre ved hjælp af enten brædder eller betonledere. Disse fungerer som en form for underlag for lister eller rør, hvilket sikrer en jævn overflade.
  • Dernæst skal du forberede din betonblanding, som kan fremstilles af støbemix, vand og cement. Alternativt kan du betale for at få leveret færdigblandet beton direkte til din adresse.
  • Når din beton er klar, skal du simpelthen hælde den ud på gulvet. Brug derefter et træbræt til at glatte og sprede betonen. Bevæg brættet mod dig selv, og vær opmærksom på brættets længde. Jo længere det er, desto mere sandsynligt er det, at du vil trække det skævt. Anvend cirka én meter beton ad gangen.
  • Efter at have hældt betonen ud, er det vigtigt at beskytte dit nye betongulv mod udtørring. Når gulvet er tilstrækkeligt tørt til at gå på, skal du dække det med plastfolie og tilføje en smule vand løbende.
  • Efter 2-3 dage skal du tilføje et slidlag. Dette gør dit betongulv mere modstandsdygtigt over for snavs og slid. Lav slidlaget ved at hælde flydende beton ud på gulvet og udjævne det med et bræt. Dette lag fylder små huller, så det er vigtigt at glatte det helt ud med et pudsebræt.
  • Endelig skal du gentage processen med plastfolien for at forhindre gulvet i at tørre ud. Når gulvet er helt tørt, er du klar til enten at lægge et nyt gulv ovenpå eller beholde dit flotte betongulv.

Rettelse af gulvniveauet

For at installere et traditionelt flisegulv på dit rå betonunderlag, kræver det en fuldstændig flad overflade. Dette kan indebære, at du skal udføre en opretning ved brug af selvnivellerende gulvspartelmasse. Processen med at nivellere et betongulv involverer simpelthen udfyldning af mindre huller og sikring af en jævn og plan overflade.

Først og fremmest skal du tage hånd om eventuelle større fordybninger selv. Dernæst skal du slibe de højeste toppe ned, så betongulvet opnår en ensartet højde. Før du kan påføre den nivellerende beton, skal du anvende en primer på dit betongulv. Primeren sikrer, at din nivelleringsmasse vil klæbe ordentligt til underlaget. Når dette er gjort, er du klar til at spartle.

For at opnå en glat overflade, skal du tilføje spartelmassen gradvist. Du skal hjælpe den godt på vej med for eksempel en tandspartel for at kunne udglatte den så godt som muligt. Efter dette skal din nivellering af betongulvet tørre, dette kan tage omkring et døgn afhængig af mængden.

Badeværelset har betongulv

Badeværelset har betongulv.
Her ses et badeværelse i gang med at blive færdiggjort med betongulv.

Der er mange gode grunde til at overveje betongulv til badeværelset, som mange danskere allerede har gjort. Dette moderne og elegante gulvvalg kommer med en række fordele, som du kan drage fordel af. Her er nogle grunde til at vælge betongulv til dit badeværelse:

Betongulv er varmebevarende og hjælper med at forebygge fugt og skimmel.

Da beton har evnen til at binde varme, er det en energivenlig løsning, især hvis du har gulvvarme.

Det er økonomisk fordelagtigt at installere betongulv.

Rengøring af betongulvet er enkel, og det eliminerer problemet med revner mellem fliser eller klinker.

Der er derfor masser af grunde til at overveje betongulv til badeværelset. Det vigtigste er at sikre, at konstruktionen er 100% vandtæt, for at undgå fugt og skimmelproblemer.

En yderligere fordel ved betongulv i badeværelset er, at det er utrolig trendy i øjeblikket. Du har også altid muligheden for at tilføje epoxy eller fliser for at ændre udseendet af dit badeværelse. På denne måde kan du hurtigt og billigt omdanne dit badeværelse og give det et helt nyt look til en overkommelig pris.

Køkkenet har et betongulv

Køkkenet har et betongulv
Eksempel køkken med betongulv

Det er ikke kun i badeværelset, at betongulve har fordele. Det er faktisk også utrolig praktisk at have i køkkenet, og det er let at holde rent. Når du beslutter dig for betongulv, skal du dog være opmærksom på nogle potentielle udfordringer, som du skal håndtere.

For det første er beton et robust materiale, men det er især følsomt over for stærke farvekilder, som for eksempel rødvin. Du kan dog undgå at skulle bekymre dig om dette ved simpelthen at give dit betongulv en god overfladebehandling. Så vil dit betongulv være fuldstændig resistent over for snavs.

Hvis dit betongulv bliver beskadiget, kan det være komplekst at reparere det. Men det skal der virkelig meget til for at skabe en revne i dit betongulv, så du behøver ikke at bekymre dig om dette i dit køkken.

Ved at vælge et betongulv i køkkenet gør du dig selv en stor tjeneste. Betongulvets imponerende holdbarhed og lette overflade er svære at ignorere. Det kan være gavnligt for dig at undersøge nogle akustikplader, der kan skabe en god lyd i dit køkken. Med et hårdt materiale som beton vil lyden blive reflekteret, især hvis du har højt til loftet. Ved at bruge akustikplader på væggene eller i loftet, kan du skabe en behagelig atmosfære med en behagelig lyd i rummet.

Gulvstøbning i garagen

Gulvstøbning i garagen
Eksempel på støbt betongulv i en garage

I mange hjem er garagegulvet allerede konstrueret af beton, men det kan være, at dit har brug for en udskiftning. Det er simpelt at installere et nyt betongulv i din garage, hvilket sikrer et jævnt og attraktivt udseende. Du skal blot følge de trin, vi allerede har gennemgået.

Selvom det ikke er absolut nødvendigt med en tyk isolering, hvis du ikke har behov for en velisoleret garage, anbefaler vi kraftigt, at du stadig investerer i en kraftig isolering for at opnå det fulde potentiale. På denne måde kan du let opbevare diverse genstande i garagen, samtidig med at den konstant vil være varm og tør.

Det er essentielt, at du i garagen foretager en overfladebehandling af dit betongulv. Et betongulv er et robust valg til garagegulvet, men kan være svært at reparere, hvis du eksempelvis taber en hammer og beskadiger det. Omvendt kræver det ingen rengøring, hvilket er en stor fordel i en garage.

Gulvstøbning med indbygget gulvvarme

Gulvstøbning med indbygget gulvvarme
Eksempel på gulvstøbning med indbygget gulvvarme

Ønsker du et smukt betongulv med indbygget gulvvarme? Denne guide er perfekt til dig. Her finder du en komplet vejledning om, hvordan du installerer gulvvarme i beton. Det er en investering, der er det værd, da et betongulv med gulvvarme er en miljøvenlig måde at varme dit hjem op på. Processen med at installere gulvvarme under betongulvet kan opdeles i følgende faser:

1. Forberedelse af det solide underlag.

2. Installation af varmerør.

3. Gulvstøbning.

Lad os starte med at se på, hvordan du forbereder et solidt underlag til dine varmerør. Du kan bruge nøddesten til at danne et godt underlag, efterfulgt af et lag af isoleringsplader. Det er vigtigt at lægge mindst 100 mm isolering, hvorefter du anbringer armeringsjern ovenpå. Armeringsjernet er nødvendigt mellem underlaget og varmerørene.

Når armeringsjernet er monteret, er du klar til at installere varmerørene. Rørene skal placeres korrekt for at opnå maksimal varme. Det kan være nyttigt at konsultere en fagperson for at få den bedste placering af varmerørene. Varmeslangerne skal fastgøres til armeringsjernet, hvilket kan gøres med en bindemaskine eller strips.

Det næste trin er at støbe dit betongulv. Bland den ønskede betonmasse og hæld den ud over armeringsjernet. Sørg for at glatte betonen ud og måle den nøjagtige højde. Brug et stykke træ til at glatte betonen ud og dæk det med plastfolie, mens det tørrer.

Epoxygulvet – en luksus opgradering

Vi har tidligere nævnt epoxygulvet flere gange, og her kan du finde yderligere oplysninger om, hvad det involverer. Epoxymaling er en potent maling, der består af to komponenter. Denne maling ligner en traditionel gulvmaling og er ekstremt slidstærk. Malingen skal rulles ud på gulvet for at få den til at sprede sig. Det endelige resultat er en skinnende overflade og et fuldstændig glat gulv, der giver et utroligt smukt og moderne look.

Ligesom betongulvet, har epoxy også sine fordele. Først og fremmest har det et helt særligt udseende, der bidrager til at skabe et personligt og stilfuldt hjem for dig. Det er også et materiale, hvor du får stor værdi for pengene.

Desuden kan du se frem til fordele som:

  • Et robust materiale, der holder vand ude og varme inde
  • Lang levetid
  • Beskytter det underliggende materiale.

Epoxygulvet kan være en god løsning for dig, hvis du ønsker lidt variation i for eksempel køkkenet eller badeværelset. Du kan altid fjerne det igen, og med et fladt betongulv er det let for dig at lægge epoxygulvet.

Få 3 Tilbud til Støbning af betongulv

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

GulvFakta